13/1/10

Ατόπημα από το νέο επίτροπο Διεύρυνσης Ε.Ε.

Σε σοβαρό φραστικό ολίσθημα υπέπεσε χθες ο Τσέχος υποψήφιος επίτροπος για τη Διεύρυνση κ. Στέφαν Φούλε, αποκαλώντας τρεις φορές «Μακεδονία» τη FYROM μετά την ολοκλήρωση της ακρόασής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, εμφανίστηκε διατεθειμένος να μην πιέσει ιδιαίτερα την Τουρκία προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με την τελωνειακή σύνδεση.

«Ελπίζω η “Μακεδονία” να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε. Ε. το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Φούλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η θέση της Κομισιόν είναι σαφής, ο δρόμος είναι ανοιχτός και η “Μακεδονία” είναι καλοδεχούμενη», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η λύση στο πρόβλημα της ονομασίας βρίσκεται στα «χέρια των ηγετών των δύο χωρών». Πάντως, κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, τις λίγες φορές που ο κ. Φούλε δέχθηκε ερώτηση σχετική με τα Σκόπια τα αποκάλεσε με την ονομασία ΠΓΔΜ. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι Αθήνα και Σκόπια θα εκμεταλλευτούν «την ευκαιρία που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Τόνισε ότι η ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ενωση θα αποτελέσει προτεραιότητα γι’ αυτόν την επόμενη πενταετία και ότι δεν θα ήθελε «να ξεμείνει πίσω κάποια χώρα».

Σεβασμός στα κριτήρια της Κοπεγχάγης
Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε ότι η μη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας δεν θα αντιμετωπιστεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα και ότι θα εξασφαλίσει ότι οι υποψήφιες χώρες «όχι μόνο θα εκλπηρώσουν, αλλά και θα σεβαστούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης». Εκτίμησε δε ότι η στάση της Αγκυρας στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού είναι θετική. Παράλληλα, ο κ. Φούλε εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία και τον σεβασμό της ανεξιθρησκίας και είπε ότι θα προωθήσει τη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα εγγυάται την ελευθερία των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωστα Kαρκαγιαννη
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. Στην περίπτωση που μας πετάξουν εκτός ΕΕ για κάνα 2 χρόνια και εν τω μεταξύ έχουν δεχτεί την Τουρκία και τα Σκόπια,τι γίνεται;
    Έχει κανείς ιδέα και άποψη επ'αυτου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.