26/1/10

Για την επιβίωση των βιβλίων


της Ελίνας Γαληνού
Η γραφή ενός βιβλίου, είναι οπωσδήποτε αποτέλεσμα μεγάλης και χρονοβόρας προσπάθειας από μέρους του συγγραφέα, αλλά και του εκδότη ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη ανάδειξης και διάδοσης των πνευματικών μας δημιουργημάτων, μέσα στο αναγνωστικό κοινό. Δυστυχώς όμως, δεν έχουν όλα τα βιβλία την ίδια τύχη, δεδομένου ότι η διακίνησή τους έχει και αυτή εισέλθει στην σφαίρα της εμπορευματοποίησης. Διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν την διακίνηση βιβλίων, έχουν σαν αποτέλεσμα τον παραμερισμό κάποιων απ΄αυτά. Ενώ λοιπόν επιτυγχάνουν εμπορικά κάποια βιβλία και επανεκδίδονται για χρόνια, άλλα μένουν στην αφάνεια και χάνονται από την αγορά. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά απ΄αυτά τα αφανή βιβλία, έχουν αξιόλογο και ενδιαφέρον περιεχόμενο που οι αληθινά βιβλιόφιλοι, κινδυνεύουν να μην γνωρίσουν ποτέ. Γιατί αν ένα βιβλίο δεν αποδειχτεί εμπορικό, μένει στα αζήτητα των βιβλιοπωλείων και τις περισσότερες φορές καταλήγει στην πολτοποίηση. Βλέπετε, η εκδοτική πλημμυρίδα, επιβάλει με τον τρόπο της να μένουν τα ράφια των μαγαζιών ελεύθερα για τις νέες εκδόσεις που εισβάλουν κάθε τόσο....
Ομως είναι ασεβές και απολίτιστο να καταλήγει ένα πνευματικό έργο σε πολτοποιημένο χαρτί. Το βιβλίο είναι κάτι που δεν παλιώνει, παραμένει πάντα ένας θησαυρός όποια και αν είναι η ημερομηνία έκδοσής του. Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, ευτυχώς εξακολουθεί να αντιστέκεται με το ετήσιο Παζάρι βιβλίου που διοργάνωσε και φέτος στην πλατεία Κλαυθμώνος. Σε ένα τεράστιο καλαίσθητο και λειτουργικό περίπτερο 1000 τμ., ενιαίο για όλους τους εκδότες, εκτίθενται από τις 15/1-24/1 περί τα 500.000 αξιόλογα και σπάνια βιβλία, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Είναι μια ευκαιρία για τους βιβλιόφιλους να προμηθευτούν βιβλία που δεν βρίσκονται πια στα βιβλιοπωλεία, αλλά και ένας τρόπος να δηλώσουμε ότι το βιβλίο δεν παλιώνει ποτέ, αρκεί να έχουμε τη βούληση να το υποστηρίξουμε για να ζήσει...

4 σχόλια:

  1. Καλεντερίδη, πάλι επίκαιρος είσαι: Το παζάρι βιβλίων στην Κλαυθμώνος τελείωσε την Κυριακή κι εσύ δημοσιεύεις το άρθρο σήμερα! Μάθε κάτι, κύριε Καλεντερίδη: Σε λίγο όλα τα βιβλία (και ιδίως τα παλαιότερα της 3ετίας) θα υπάρχουν στο διαδίκτυο και θα τα κατεβάζουμε τζάμπα. Έρχεται καταστροφή για τους εκδότες εφημερίδων και βιβλίων. Οι πανέξυπνοι Εβραίοι της Google αποφάσισαν να σάς τελειώσουν εσάς τους μικροεκδότες. Ήδη πολλά βιβλία που έχεις εκδώσει εσύ, υπάρχουν για κατέβασμα σε διευθύνσεις που γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
    Και θα σε ρωτήσω το απλούστερο: Κυκλοφορείς εσύ ένα καινούργιο βιβλίο, το αγοράζω εγώ και την επομένη ημέρα το ανεβάζω στο Scribd. Ποιός κρετίνος θα πάει να το αγοράσει από σένα, όταν γνωρίζει ότι μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν; ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Απευθύνεσαι στα γεροντάκια και στους αναλφάβητους της Πληροφορικής, για να μή κατεβάσεις ρολά στο μαγαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανωνυμε 26 Ιανουαρίου 2010 2:05 μ.μ.

    Προφανως δεν εχεις νιωσει ποτε την ευχαριστηση του να διαβαζεις ενα βιβλιο κρατωντας το στα χερια, αραχτος σε μια πολυθρονα, ισως απολαμβανοντας και κανα ποτακι, αντι κολλημενος μπροστα σε μια οθονη. Δεκτον. Ομως, απο ολη αυτη την ανησυχητικη για τους μικροεκδοτες, και κατ'επεκταση την ελευθερια της διακινησης ιδεων, εξελιξη που περιγραφεις, εσυ αναλωνεσαι στο να οικτειρεις τον Καλεντεριδη; Η αναρτηση εχει προφανως το σκοπο να αναδειξει το πολυ ωραιο κειμενο της Ελινας Γαληνου, και οχι τοσο να κανει διαφημιση το εν λογω παζαρι.

    Καλο θα ηταν, καποιος που μιλαει για κρετινους να μπορει να βασιζει τις προφανως προσωπικες του αντιπαλοτητες με καποιο προσωπο σε ουσιαστικα ζητηματα και να αποφευγει την κακεντρεχεια, η οποια αποτελει, σε ενα ιστολογιο, πνευματικη ρυπανση για ολους τους αναγνωστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 2:05, όσο και να προσπαθούν οι Εβραίοι -όπως λες- ή όσο και να το θέλεις εσύ, ούτε τα βιβλία θα πεθάνουν ούτε το κύρος και η προσωπικότης του κ. Καλεντερίδη θα μειωθεί.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ανήκω στήν κατηγορία εκείνων πού δέν τούς εκδίδουν τά βιβλία... καί δέν τά εκδίδουν όχι επειδή δέν είναι 'καλά' αλλά επειδή ακριβώς είναι!όχι βεβαίως επειδή τό λέω εγώ ο ελάχιστος.τά έχουν διαβάσει σοβαροί καί ανεξάρτητοι μεταξύ τους άνθρωποι καί μόνον καλά σχόλια έχω λάβει επί τής ουσίας(παρατηρήσεις επί τής ορθογραφίας ή τής γλώσσης γραφής δέν είναι η ουσία...).έχω σιχαθεί τούς ψευτοπατριώτες εκδότες πού σχεδόν όλοι τους είναι μιά κλίκα καί αποφασίζουν,μέ ταπεινά κριτήρια,τί θά βγεί καί τί όχι.αλί σέ μάς πού δέν έχουμε τό μαρούλι.καί νά τούς λές:'κρατώ μόνο τά πνευματικά δικαιώματα,δέν θέλω λεφτά,μόνο βγάλτε αυτό τό βιβλίο γρήγορα'. απόκρισις;κοροϊδία.καί όχι από έναν τού χώρου.γι'αυτό αποφάσισα νά τά διανείμω μέσω διαδικτύου.δυστυχώς όμως,μέσα στόν ωκεανό αυτό τής πληροφορίας,χάνονται καί οι πληροφορίες τών βιβλίων μου.όποιος θέλει πάντως μπορώ νά τού τά αποστείλλω. αρκεί ένα μήνυμα.ευχαριστώ.
    Selkirep_sanodekam@yahoo.gr

    καί βεβαίως συμφωνώ μέ τόν παραπάνω φίλο...τί νά μας πεί μιά ψυχρή οθόνη;τό βιβλίο είναι άλλο πράγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.