5/1/10

Το παρεμπόριο και η φοροδιαφυγή


της Ελίνας Γαληνού
Από τα σημεία της Αθήνας που αξίζει να περηφανευόμαστε, είναι ασφαλώς τα Προπύλαια. Τρία ξεχωριστά κτίσματα, το ένα ωραιότερο από το άλλο, προβάλλουν στο μάτι του επισκέπτη αναδεικνύοντας την πολεοδομική και αρχιτεκτονική αισθητική της πόλης. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο και η Ακαδημία, κτίσματα προορισμένα να στεγάσουν τις πιό ξεχωριστές πνευματικές δραστηριότητες και φιλοτεχνημένα από μεγάλους αρχιτέκτονες του 19ου αιώνα, ήταν πάντα το καμάρι της πρωτεύουσάς μας.
Ο καλαίσθητος φωτισμός των κτισμάτων αυτών κατά τις βραδινές ώρες, προσέδωσε ακόμα περισσότερο στην εικόνα τους. Παρ΄όλα αυτά, δεν γλίτωσαν ούτε τα Προπύλαια από την εισβολή των αλλοδαπών μικροπωλητών που έχουν καταλάβει εδώ και κάποια χρόνια όλο το πεζοδρόμιο έμπροσθεν των κτισμάτων. Φυσικά τα Προπύλαια δεν είναι το μόνο σημείο της Αθήνας που υποφέρει από αυτό το φαινόμενο, καθώς όλο και περισσότερα μέρη της πόλης έχουν καταληφθεί σιωπηλά από την εισβολή πλανοδίων αλλοδαπών.
Το φαινόμενο αυτό εξελίχθηκε όπως είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες της Αθήνας, ως εξής. Στην αρχή παρουσιάστηκαν μερικοί μικροπωλητές που έστρωναν κάχαμα την πραμάτεια τους. Με την πάροδο του χρόνου όμως, πολλαπλασιάστηκαν και τώρα πια αποτελούν ένα κανονικό γιουσουρούμ όπου εγκατασταθούν...Περιττό να σχολιάσουμε πόσο άθλια εντύπωση προκαλεί αυτό το θέαμα με τις τσάντες, τα εσώρουχα, τις κάλτσες και τις ρόμπες να απλώνονται πάνω σε ρυπαρά σεντόνια στρωμένα καταγής. Ετσι και η περιοχή των Προπυλαίων ιδίως μόλις σκοτεινιάσει, μετατρέπεται σε λαικό παζάρι που εξευτελίζει την όψη της και δυσκολεύει την κυκλοφορία.
Το πρόβλημα όμως που προκαλούν αυτά τα "παζάρια" στα πεζοδρόμια και πεζοδρόμους της πόλης, δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά και οικονομικό.Περί αυτού μπορούν να μας μιλήσουν πρώτα απ΄όλα οι καταστηματάρχες που έχουν τα μαγαζιά τους σε περιοχές όπου "ανθεί" το παρεμπόριο. Ο συνωστισμός που προκαλούν οι πλανόδιοι, σχεδόν "κρύβει" τις βιτρίνες των κανονικών καταστημάτων, η διέλευση πεζών προς αυτά δυσκολεύεται και οι έμποροι υφίστανται τεράστια ζημιά. Ο,τι εισπράττουν οι πλανόδιοι είναι "μαύρο χρήμα" αφού δεν δίνουν αποδείξεις, σε αντίθεση με τα καταστήματα. Πέρα από το γεγονός της άθλιας εικόνας αυτών των γιουσουρούμ που έτσι και βρούν βολικό σημείο, μονιμοποιούνται με το "έτσι θέλω", τα έσοδα που χάνει το κράτος από τους φόρους που δεν πληρώνονται είναι τεράστια. Με την ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων, κάποιοι δεν δίστασαν να σχολιάσουν "αν το κράτος ανάγκαζε τους πλανόδιους να βάζουν ταμειακές μηχανές, θα βγάζαμε τα σπασμένα". Μακάρι να το αποφάσιζε ο αρμόδιος υπουργός,.... αλλά πολλοί αμφιβάλουν.

4 σχόλια:

  1. "Ο,τι εισπράττουν οι πλανόδιοι είναι "μαύρο χρήμα" αφού δεν δίνουν αποδείξεις, σε αντίθεση με τα καταστήματα. Πέρα από το γεγονός της άθλιας εικόνας αυτών των γιουσουρούμ που έτσι και βρούν βολικό σημείο, μονιμοποιούνται με το "έτσι θέλω", τα έσοδα που χάνει το κράτος από τους φόρους που δεν πληρώνονται είναι τεράστια."


    Αλλο ενα ρατσιστικο και ξενοφοβο αρθρο που αναρταται.

    Το παρεμποριο ειναι ευλογια. Αυξανεται το ΑΕΠ, καταπολεμαται η ανεργια. Ο μεταναστης που ζει με αυτην την τιμια εργασια, μετα θα καταναλωσει τα χρηματα που κερδισε στην αγορα και προπαντος δε θα ληστεψει για να ζησει.

    Και επιτελους, οι ξενοι κανουν τις δουλειες που δεν κανουν οι Ελληνες.

    Ας εβγαιναν και οι αραχτοι Ελληνες αν τους βασταγε με καθε καιρο και βαρυχειμωνια στο πεζοδρομιο να πουλησουν κι αυτοι!

    Αλλωστε τα παζαρια υπηρχαν απο αιωνες, τωρα μας πειραξαν, επειδη ειναι ξενοι?

    Αν η παραοικονομια αυτου του ειδους ηταν προβλημα, εχει κανεις αμφιβολια πως το ελληνικο κρατος, στα πλαισια της αναδιοργανωσης του και της επιβολης του νομου, θα την αφηνε ανεξελεγκτη?

    Φτωχος κοσμος που πειναει ειναι, νομιζετε πως ειναι καλυτερα να ειναι ανεργος? Τοσοι μεταναστες στην Ελλαδα, πως θα ζησουν? Στη βιομηχανια που δεν εχουμε? Τα χωραφια ειναι κορεσμενα απο εργατικα χερια. Το μονο που μενει ειναι το λιανεμποριο.


    1000 καλοι χωρανε, 1 κακος δε χωραει ελεγαν οι παππουδες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν ειχες μαγαζι εκει θα ελεγες τα ιδια?
    Τι εννοεις τοσοι μεταναστες πως θα ζησουν?
    Τους καλεσε κανεις?
    Επειδη εισαι τοσο ανθρωπιστης παρε καμια πενηνταρια στο σπιτι σου να βοηθησεις την κατασταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τον πρώτο σχολιαστή δυσκολεύομαι να αποφασίσω αν μιλάει σοβαρά ή αστειεύεται. Αν πρέπει να χαρακτηρισθεί βλάκας ή ευφυής κωμικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστά. Να τους συντρέξουμε ναί, αλλά υπάρχουν όρια στις δυνατότητές μας. Πόσους μπορούμε να ταίσουμε επιτέλους, εις βάρος μας; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.