27/1/10

"Φέρτε μας ξένο ΥΠΟΙΚ"

του Χάρη Φλουδόπουλου

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που φαίνεται ότι νιώθουν οι Έλληνες εξαιτίας της παρουσίας της χώρας στη ζώνη του ευρώ, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας να εκφράζουν δυσπιστία απέναντι στις κυβερνήσεις και τα κόμματα και ταυτόχρονα να ζητούν να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις για την οικονομία από την Ε.Ε. και λιγότερες από την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του εξαμηνιαίου Ευρωβαρόμετρου, που διενεργείται σε 30 Ευρωπαϊκές χώρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, έξι στους δέκα Έλληνες ζητούν να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οικονομία (64%), τον ανταγωνισμό (64%), την καταπολέμηση του πληθωρισμού (59%), την καταπολέμηση της ανεργίας (57%), ενώ ακόμη και για ζητήματα που αφορούν το σκληρό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής όπως η φορολογία και οι συντάξεις, τέσσερις στους δέκα Έλληνες (43%) θεωρούν ότι θα πρέπει περισσότερες αποφάσεις να λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και λιγότερες στην Αθήνα.

Τα αποτελέσματα αυτά συνδυάζονται με την αυξημένη έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Το 54% των Ελλήνων δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση και το 52% το κοινοβούλιο. Τα συγκεκριμένα ποσοστά, ίσως επειδή η έρευνα πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές (23 Οκτωβρίου έως 18 Νοεμβρίου), είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (65 και 63% αντίστοιχα για εθνική κυβέρνηση και κοινοβούλιο) και κατά πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο (75 και 67%). Επιπλέον 8 στους δέκα Έλληνες (81%) δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα.

Για την κατάσταση της οικονομίας οι Έλληνες εμφανίζονται από τους πιο δυσαρεστημένους και απαισιόδοξους στην Ε.Ε. Το 92% δηλώνει την έντονη δυσαρέσκειά του για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το 78% για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής οικονομίας, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στις υπόλοιπες χώρες είναι 75 και 62% αντίστοιχα.

Απογοήτευση επικρατεί και για την τρέχουσα κατάσταση της απασχόλησης (94%), ενώ επτά στους δέκα δηλώνουν ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει χειροτερεύσει την τελευταία πενταετία.

Τα παραπάνω συμπεράσματα επιβεβαιώνονται και από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες στις αποφάσεις της Ε.Ε., θεωρώντας ότι μπορεί να λάβει αποτελεσματικά μέτρα ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης (44% όταν στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό είναι 22%), ενώ έξι στους δέκα Έλληνες (58%) εκτιμούν ότι η εφαρμογή και χρήση του ενιαίου νομίσματος κατάφερε να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση (το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 41%).

Ως προς τις προβλέψεις για το 2010, τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει (38%), όπως και η εργασιακή κατάσταση (42%).

Στα αποκαλυπτικά αποτελέσματα της έρευνας που διενεργείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με συνεντεύξεις σε 1000 άτομα, περιλαμβάνεται και η δυσπιστία που εκφράζεται από τους Έλληνες απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με εξαίρεση το ραδιόφωνο το οποίο εμπιστεύεται το 53%, οι Έλληνες εκφράζουν δυσπιστία σε ποσοστό 59% σε βάρος του τύπου, και σε ποσοστό 70% σε βάρος της τηλεόρασης, ενώ το ποσοστό για το διαδίκτυο είναι μικρότερο (49%).
capital.gr

5 σχόλια:

  1. Οι πολιτικοί της Ελλάδος δεν πρόκειται να επηρρεασθούν από κάτι τέτοιες .... μικρές "λεπτομέρειες" !

    Όπως ο Βύρων Πολύδωρας είχε δηλώσει στο παρελθόν, - Ακόμα και αν το 20% ψηφίζει, ΕΜΕΙΣ πάλι θα κυβερνούμε (!)....

    Με τέτοια, καθαρά ..."συντεχνιακή" λογική, δεν ιδρώνει το αυτί τους.

    Σκασίλα τους για την Ελλάδα και τον Λαό της !

    Αυτό διαφαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτικού κόσμου της χώρας μας !

    Η διαπίστωση αυτή μπορεί να είναι πολύ απαισιόδοξη και πικρή, νομίζω όμως πως είναι σωστή !

    Έχουν περάσει προ πολλού τρείς μήνες και η σημερινή κυβέρνηση, στην οποία στηρίξαμε τόσες ελπίδες, ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΘΕΜΑ ΤΗς ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !!!

    Ασχολείται με τα διαλυτικά και επουσιώδη ιδεολογήματα της κατάργησης των Εθνικών μας Συμβόλων και Εθνικών Οργανισμών.

    Αντίθετα, ασχολείται εντατικά με την ..... δήθεν "πολυπολιτισμικότητα" και την εισδοχή στην πολιτική διαδικασία της πανσπερμίας των τυχάρπαστων παράνομων Λαθρομεταναστών και την μετάλαξη της νόμιμης συμπαγούς Ελληνικής Εθνότητος σε .... έναν αχταρμά !

    Οι ψευδονεοδημοκράτες, μετά την κραιπάλη εξουσίας και την εφόρμηση κατά των δημόσιων ταμείων τα οποία απεστέωσαν, δεν έχουν ακόμη ανασυνταχθή !

    Είδομεν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλαδα ειναι μια χωρα με ολα τα θεσμικα της οργανα διεφθαρμενα.Θα μπορουσαμε να ελπιζουμε σε κατι καλο απο την ευρωπαικη ενωση αν αντι να τιμωρουν με προστιμα τον Ελληνικο λαο τιμωρουσαν με προστιμα τους διαχειριστες της εξουσιας.Αληθεια ο υπουργος που τους εδεινε ψευτικα στοιχεια δεν δεπραττε ποινικο αδικημα; θα του αποδωσουν ευθυνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 12:23 Αυτό είναι θέμα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης...
    Οι ενέργειές του πολιτικού εξέθεσαν την Ελλάδα.
    Πολύ σωστά το θέτεις..
    Κάποιος πρέπει να την πληρώσει.
    Ακόμα και στη διπλανή Αλβανία, ξέρετε πόσοι μπαίνουν φυλακή κάθε μήνα για διαφθορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς είναι προτεκτοράτο της Δύσης.

    Το κράτος, μη ελέγχοντας την οικονομία, δεν μπορεί να έχει ούτε κέρδη, ούτε εξωτερική πολιτική.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 12:23 μ.μ.
    Πολύ σωστή παρατήρηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.