4/1/10

Μέση Ανατολή: η Ιστορία δεν έχει τέλος

The Clash of Civilizations - Samuel P. Huntington (CFR 1993)
Tου Θεοδωρου Kουλουμπη*

Kαθώς ο πρόεδρος Ομπάμα κλείνει τον πρώτο χρόνο της θητείας του, οι μεγάλες προσδοκίες που συνόδευσαν τη εκλογή του αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Ευτυχώς για την εσωτερική του πολιτική, το Κογκρέσο φαίνεται έτοιμο να του χαρίσει το καλύτερο δώρο για τον νέο χρόνο: ένα πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης δεκάδων εκατομμυρίων ανασφάλιστων Αμερικανών. Δυστυχώς, όμως, στην εξωτερική του πολιτική η κατάσταση έχει βαλτώσει. Πολλοί πιστεύουν ότι η τελική επιτυχία ή αποτυχία θα κριθεί από τους στόχους και χειρισμούς της κυβέρνησής του στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

«Η σύγκρουση των πολιτισμών», ήταν ένα θεωρητικό κατασκεύασμα που ανέπτυξε ο αείμνηστος καθηγητής του Χάρβαρντ, Σαμουήλ Χάντινγκτον, το καλοκαίρι του 1993 στο περιοδικό Foreign Affairs. Εκτοτε, το χιλιοσυζητημένο θεώρημά του εξισώθηκε με τη «σύγκρουση των θρησκευμάτων» και υιοθετήθηκε με ιδιαίτερο ζήλο από τους νεοσυντηρητικούς συμβούλους του Τζορτζ Μπους (υιού), αποκτώντας έτσι την κεκτημένη ταχύτητα μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Η κεντρική πρόβλεψη του Χάντινγκτον ήταν ότι ο μεγάλος πόλεμος του 21ου αιώνα θα ξέσπαγε «ανάμεσα στη Δύση και τους Υπόλοιπους (πολιτισμούς)».

Η πρόβλεψή του πραγματοποιήθηκε οκτώ και κάτι χρόνια μετά τη δημοσίευση του άρθρου του, με δύο παράλληλους και άκρως καταστροφικούς πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Και ενώ οι πόλεμοι αυτοί -σήμερα στον ένατο και έβδομο χρόνο αντίστοιχα- αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο σκεπτικισμό της αμερικανικής κοινής γνώμης, ο πρόεδρος μόλις ανακοίνωσε την πρόσθετη αποστολή 30.000 Αμερικανών μαχητών στο Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας ταυτοχρόνως και ένα σχέδιο σταδιακής αποχώρησης όλων των στρατευμάτων στο μέσον του 2011. Ατυχώς, η εξέλιξη της καταστάσεως στην περιοχή είναι άκρως απρόβλεπτη μια και οι φονταμενταλιστικές δυνάμεις (Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν) προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο κρυβόμενοι και παρεισφρέοντας επικίνδυνα στο ασταθές και πυρηνικά εξοπλισμένο Πακιστάν.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις είναι ότι όσο «εμείς», η Δύση, παραμένουμε στην περιοχή επιμένοντας να σταθεροποιήσουμε, να αναπτύξουμε και να εκδημοκρατίσουμε τρεις ή περισσότερες ισλαμικές χώρες, τόσο ενισχύουμε την προοπτική μιας παγκόσμιας σταυροφορίας που θα βρίσκει στον δρόμο της ένα παγκόσμιο ιερό πόλεμο (Τζιχάντ). Η κεντρική διαφωνία μου με τη σκέψη του Χάντινγκτον στέκεται στο δογματικό του αξίωμα ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα είναι ανάμεσα στους θρησκευτικά προσδιορισμένους πολιτισμούς και όχι εντός τους.

Oι στατιστικές των συγκρούσεων μετά την Συνθήκη της Βεστφαλίας (1648) δείχνουν ακριβώς το αντίθετο: οι περισσότεροι πόλεμοι υπήρξαν ενδοπολιτισμικοί. Πραγματικά είναι περίεργο όταν ο Χάντινγκτον αναφέρεται στους φονικότερους πολέμους της ιστορίας της ανθρωπότητας (Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) ως «εμφυλίους πολέμους του δυτικού πολιτισμού», αγνοώντας ταυτοχρόνως τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμικών κρατών και οντοτήτων (με κορυφαίο παράδειγμα την οκταετή σφαγή ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ (1980-88)).

Εάν δεχθούμε τον ορισμό της πολιτικής ως μιας διαδικασίας καταμερισμού των αξιών ή -απλούστερα- ως ένα διαρκή ανταγωνισμό για τη μοιρασιά των αγαθών (who gets what, when and how), τότε καμία συλλογική οντότητα, ασχέτως φυλής, θρησκείας, γλώσσας, πολιτεύματος και γεωγραφικής θέσης, δεν ξεφεύγει από τον κανόνα των εσωτερικών αντιπαραθέσεων. (Και εμείς οι Ελληνες δεν πρέπει να ξεχνούμε τον τραγικό μας Εμφύλιο Πόλεμο -1946-49- που τόσο μας δίχασε και μας έριξε πίσω αρκετές δεκαετίες). Προτείνω, επομένως, ότι αν οι ισλαμικές χώρες αφεθούν χωρίς έξωθεν στρατιωτικές παρεμβάσεις, θα συνεχίσουν από μόνες τους το «παιχνίδι» τριβών και ανταγωνισμών που χαρακτηρίζει τις υπόλοιπες κοινωνίες (ιδίως στις περιοχές των λιγότερο αναπτυγμένων κρατών).

Αυτό ισχύει, όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, για τις διαφοροποιήσεις που αναπτύσσονται στους κόλπους των Ταλιμπάν (που επιθυμούν να αποκτήσουν εδαφική κυριαρχία σε συγκεκριμένες περιοχές), σε σύγκριση με την Αλ Κάιντα που παραμένει νομαδική, πολυεδρική, αποκεντρωμένη και έντονα ιδεολογική στις επιχειρήσεις της. Η κλιμακούμενη αντικαθεστωτική δραστηριότητα που παρατηρείται στο θεοκρατικό Ιράν μάς δίνει επίσης άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα του είδους.

Προφανώς, στόχος του προέδρου Ομπάμα είναι να μεταμορφώσει την αμερικανική εμπλοκή στο ταραγμένο ισλαμικό τρίγωνο σε μια διευρυμένη (νατοϊκή ή πολυεθνική) παρουσία που θα στρώσει τον δρόμο για μια ευπρεπή αποχώρηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η ταπεινωτική έξοδος των Αμερικανών από το Βιετνάμ, το 1975, δεν αφήνει περιθώρια για ακόμη μια άτακτη αμερικανική υποχώρηση. Είναι άκρως ενδιαφέρον, για παράδειγμα, ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Ρασμούσεν, άνοιξε την πόρτα διάπλατα για μια ρωσική ένταξη στον δυτικό αμυντικό οργανισμό σε περίπτωση που η τελευταία θα το επιθυμούσε. Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή στην κρίση και τις επιλογές της ρωσικής ηγεσίας.

Κατά τη γνώμη μου η διεθνοποίηση των εξωτερικών παρεμβάσεων στον χώρο της κεντρικής Ασίας έχει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας εάν κινηθεί ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα: πρώτο, η οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση των ρημαγμένων περιοχών πρέπει να αυξηθεί γεωμετρικά, φτάνοντας σε επίπεδα παρόμοια με τα υπέρογκα έξοδα των αντιστοίχων πολεμικών δαπανών. Δεύτερο, και εξίσου σημαντικό, η εξωτερική υποστήριξη πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο να θεωρηθεί από τους γηγενείς αποκλειστικά «δυτική» ή «χριστιανική». Επομένως, πέρα από την Ιαπωνία, χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα, η Ινδία και η Ινδονησία πρέπει να ενθαρρυνθούν με ουσιαστικά ανταλλάγματα ώστε να συμμετάσχουν και αυτές στην επιχείρηση εκπαίδευσης των στρατιωτικών δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας του Ιράκ, του Αφγανιστάν και, αν αυτό ζητηθεί, του Πακιστάν.

Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι θρησκευτικοί πόλεμοι διεξάγονται μέχρις εσχάτων, με δεδομένη την απόλυτη πίστη και των δύο πλευρών ότι από μόνες τους εκπροσωπούν την θεϊκή βούληση. Ας τους αποφύγουμε λοιπόν, με όλο τον σεβασμό στο όνομα και το πλούσιο έργο του Σαμουήλ Χάντινγκτον.

* Ο κ. Θεόδωρος Κουλουμπής (couloumbis@eliamep. gr) είναι ομότιμος καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.




4 σχόλια:

  1. Κουλουμπης και ΕΛΙΑΜΕΠ. Για να βγαλετε αποτελεσμα ακολουθηστε τα 'χναρια του χρηματος! (Ποιος τους πληρωνει!)
    Τωρα ποιος μας εβαλε και μια ολιγην απο την εβραιο-MEMRI μυστηριον!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. CFR (Council for Foreign Relations)
    Συμβουλιον για Υποθεσεις Εξωτερικης (Πολιτικης των ΗΠΑ)

    Τρεχουν τα σαλια του Κουλουμπη και του ΕΛΙΑΜΕΠ του για να μπη στην κατωθι λιστα.
    Ο αποδημησας Σαμιουελ Χαντιγκτον και πιστος προπαγανδιστης του CFR ηταν φαινεται προτυπον του Κουλουμπη και της καστας που συνεστιαζεται στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
    Αν ριξουμε ομως μια ματια στο ΠΟΙΟΙ ειναι διευθυντικα μελη στο εν λογω συμβουλιο, (CFR) θα δουμε...

    Μπρρρρρρ... εβραϊλα Θεε μου.
    Παμε να φυγουμε απο δω μεσα.

    Carla A. Hills
    Co-Chairman; Chairman and Chief Executive Officer, Hills & Company

    Robert E. Rubin
    Co-Chairman; Former Secretary of the U.S. Treasury

    Richard E. Salomon
    Vice Chairman; Managing Partner, East End Advisors, LLC

    Richard N. Haass
    President, Council on Foreign Relations

    Peter Ackerman
    Managing Director, Rockport Capital, Inc.

    Fouad Ajami

    M. Khadduri Prof. of Middle Eastern Studies, Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, Johns Hopkins University

    Madeleine K. Albright (Η εβραιο-χασαπω της Γιουγκοσλαβιας)
    Principal, Albright Stonebridge Group LLC

    Charlene Barshefsky
    Senior International Partner, Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr LLP

    Henry S. Bienen
    President Emeritus, Northwestern University

    Alan S. Blinder

    Gordon S. Rentschler Memorial Professor of Economics and Public Affairs, Princeton University

    David G. Bradley
    Chairman, Atlantic Media Company

    Tom Brokaw
    Special Correspondent, NBC News (και μπεκρης καλη ωρα σαν την κυρια Ε)

    Sylvia Mathews Burwell
    President, Global Development Program, Bill & Melinda Gates Foundation

    Frank J. Caufield
    Co-Founder, Kleiner Perkins Caufield & Byers

    Kenneth M. Duberstein
    Chairman and CEO, The Duberstein Group, Inc.

    Martin S. Feldstein
    President Emeritus, National Bureau of Economic Research

    Stephen Friedman
    Chairman, Stone Point Capital

    Ann M. Fudge

    J. Tomilson Hill
    Vice Chairman, The Blackstone Group

    Donna J. Hrinak
    Senior Director, Latin America Government Affairs, PepsiCo, Inc.

    Alberto Ibargüen
    President & Chief Executive Officer, John S. and James L. Knight Foundation

    Shirley Ann Jackson
    President, Rensselaer Polytechnic Institute

    Henry R. Kravis
    Founding Partner, Kohlberg Kravis Roberts & Co.

    Jami Miscik
    President and Vice Chairman, Kissinger Associates, Inc.

    Joseph S. Nye, Jr.
    Distinguished Service Professor, John F. Kennedy School of Government, Harvard University

    Ronald L. Olson
    Senior Partner, Munger Tolles and Olson LLP

    James W. Owens
    Chairman & CEO, Caterpillar Inc.

    Colin L. Powell
    United States Army (Ret.)
    (Να ΠΟΙΟΙ ξευτιλισανε τον αραπη στον ΟΗΕ με τις μαλακιες που ελεγε για ΟΜΚ του Σανταμ)


    Penny Pritzker
    President & Chief Executive Officer, Pritzker Realty Group, L.P.

    David M. Rubenstein
    Co-Founder and Managing Director, The Carlyle Group

    George E. Rupp
    President and CEO, International Rescue Committee

    Frederick W. Smith
    Chairman, President and Chief Executive Officer, Federal Express Corporation

    Joan E. Spero
    Visiting Fellow, Foundation Center

    Vin Weber
    CEO and Managing Partner, Clark & Weinstock

    Christine Todd Whitman
    President, The Whitman Strategy Group

    Fareed Zakaria
    Editor, Newsweek International


    Officers and Directors Emeriti:
    Leslie H. Gelb (President Emeritus)
    Maurice R. Greenberg (Honorary Vice Chairman-Αδαμαντοκολλητος και πρωην "εραστης" της Τζακυ μετα Ωναση. Να μυριση κι αυτος)
    Charles McC. Mathias, Jr. (Director Emeritus)
    Peter G. Peterson (Chairman Emeritus)
    David Rockefeller (Honorary Chairman)
    Robert A. Scalapino (Director Emeritus)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καπιταλισμός vs Σοσιαλισμός.

    Ενδιαφέρων τρόπος για να εξηγήσει τη διαφορά.

    ***Το κείμενο αυτό “τρέχει στο Διαδίκτυο”, ωστόσο, δεν υπάρχει Συγγραφέας! Λένε ότι προήλθε από USA. Οι γονείς και οι δάσκαλοι θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά με αυτή την απλή ιστορία και οι “άλλοι” περισσότερα που δεν τους αρέσει το μοτέλ: ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.****

    Ένας καθηγητής οικονομικών στο τοπικό κολέγιο έκανε μια δήλωση που ποτέ δεν είχε αποτύχει ένα σπουδαστή πριν, αλλά είχε απέτυχε μια φορά όλους στην τάξη.

    Αυτή η τάξη είχε επιμείνει ότι ο σοσιαλισμός λειτουργεί και ότι κανείς δεν θα είναι φτωχοί και κανείς δεν θα είναι πλούσιοι, μια μεγάλη ισοσταθμιστή.

    Ο καθηγητής στη συνέχεια, είπε:

    "Εντάξει, θα έχουμε ένα πείραμα σε αυτή την τάξη σχετικά με το σχέδιο το σοσιαλισμός".

    Όλοι οι βαθμοί θα είναι κατά μέσο όρο και ο καθένας θα λάβει το ίδιο βαθμό, ώστε κανείς δεν θα αποτύχει και κανείς δεν θα λάβετε ένα “Α”....

    Μετά την πρώτη δοκιμή, ήταν ο μέσος όρος των βαθμών και ο καθένας πήρε ένα “Β”.

    Οι φοιτητές που σπούδασαν “σκληρό” ήταν αναστατωμένος και οι φοιτητές που σπούδασαν λίγο ήταν ευτυχισμένη. Δεδομένου ότι η δεύτερη δοκιμή......οι φοιτητές που σπούδασαν λίγο είχε μελετηθεί ακόμη λιγότερο και αυτοί που μελετήσει σκληρά αποφάσισαν ότι ήθελαν ένα “αεράκι”, έτσι ώστε να μελετηθεί ακόμη λιγότερο.

    Η δεύτερη δοκιμή του μέσου ήταν “D”!.....Κανείς δεν ήταν ευτυχής....

    Η τρίτη απόπειρα βύθισε τα σημεία και ο μέσος όρος ήταν “F”......

    Οι βαθμολογίες δεν αυξήθηκε, όπως λογομαχίες, φταίει και το όνομα-καλώντας όλους τους οδήγησε σε σκληρά αισθήματα και κανείς δεν θα μελέτης προς όφελος των οποιονδήποτε άλλον.

    Όλες οι απέτυχε, προς μεγάλη έκπληξη τους, και ο καθηγητής τους είπε ότι ο σοσιαλισμός θα αποτύχει, διότι τελικά όταν η ανταμοιβή είναι μεγάλη, η προσπάθεια για την επιτυχία είναι μεγάλη, αλλά όταν η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα ανταμοιβή μακριά, κανείς δεν θα προσπαθήσει ή θέλε.....να πετύχετε......

    ***Δεν γνωρίζω την προέλευση της μετάφρασης***

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ 05 Ιανουαρίου 2010 5:06 π.μ.

    Ρε σεις Λυριτζη και Οικονομου, τι τοσα λεφτα, κανετε αυριο κυριος, εσυ πετυχα;
    Σαμπαρακατρανεμια;


    Τελευταιος και καταϊδρωμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.