25/1/10

ΝΤΑΝΙΕΛ ΣΠΕΚΧΑΡΤ «Ανησυχώ για τη νέα τρομοκρατία»

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα πιστεύει πως αν η Ελλάδα εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών, αποδίδει στο φορτωμένο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου το ότι δεν έχει προσκληθεί ο Γιώργος Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο, εκτιμά ότι το ζήτημα της βίζας θα τελειώσει σύντομα και δηλώνει «νευρικός» για τη νέα μορφή τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Η κρίση έχει ζημιώνει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς.Στις ΗΠΑ τι λένε;
Η Ελλάδα δεν ήταν στο μυαλό πολλών επενδυτών και οικονομικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ όταν άρχισε να προκαλείται η οικονομική κρίση. Βέβαια, τώρα είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Το κλειδί θα είναι τι θα κάνει η Ελλάδα. Η οικονομική κοινότητα θα παρακολουθεί και η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να δείξει πώς διαχειρίζεται την κρίση. Έχετε καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και αν το ακολουθήσετε, νομίζω ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα αλλάξει δραστικά. Αν υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του η εμπιστοσύνη θα κάνει φτερά. Προφανώς δεν βοηθά η εικόνα της Ελλάδας για τους ξένους επενδυτές, αλλά αυτό σας δίνει την ευκαιρία να δείξετε τι μπορείτε να κάνετε εν μέσω κρίσης και να εντυπωσιάσετε. Το ερώτημα είναι «θα συνεργαστούν οι Έλληνες για να το κάνουν να λειτουργήσει ή θα υπάρξουν οι συνήθεις προκλήσεις των απεργιών;». Έχουμε δει και τα δύο στην ελληνική ιστορία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες για παράδειγμα. Όταν οι Έλληνες πιστεύουν ότι πρέπει να επιτευχθεί κάτι σημαντικό, κάνουν εκπληκτικά πράγματα. Το ζήτημα είναι πώς αντιδρούν σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο.

Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει λάβει ακόμη πρόσκληση από τον Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο;
Αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα του προγράμματος του προέδρου των ΗΠΑ. Έχει πολλά πράγματα να κάνει, πολλούς ανθρώπους να δει. Κανένας δεν πρέπει να το θεωρεί αυτό δείγμα συμπεριφοράς απέναντι στην Ελλάδα, γιατί η αντιμετώπιση είναι πολύ θετική και από τον πρόεδρο και από τον αντιπρόεδρο και από την υπουργό Εξωτερικών. Όλα έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα του προέδρου.

Θα είναι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας αυτός που θα επισκεφθεί πρώτος την Ουάσιγκτον;
Αυτό θα ήταν λογικό. Δεν είναι ασυνήθιστο κάπως έτσι να προετοιμάζεται το έδαφος για μια επίσκεψη του επικεφαλής της κυβέρνησης. Και ελπίζω αυτό να γίνει.

Τι θα γίνει τελικά με την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ;
Ελπίζω να τελειώσουμε μέχρι τα τέλη του χρόνου. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά τους τελευταίους 18 μήνες. Όταν έφτασα στην Αθήνα η δουλειά μόλις άρχιζε. Σήμερα έχει λήξει η διαπραγμάτευση για όλες τις συμφωνίες και τώρα υπάρχει μια διοικητική διαδικασία που μένει, καθώς τα σχετικά πρέπει να υπογραφούν από την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, η έκθεση πρέπει να πάει στο Κογκρέσο κ.λπ. Δεν μπορείς πάντα να τελειώσεις όλα όσα θέλεις στους χρόνους που θέλεις.

Ανησυχείτε για τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις;
Νομίζω πως ναι και το ίδιο πολλοί με τους οποίους συνομιλώ. Υπάρχει νευρικότητα γιατί ύστερα από τόση πρόοδο που έκανε η Ελλάδα για την εξουδετέρωση της τρομοκρατίας, υπάρχει πάλι αύξηση. Και αυτή τη φορά, η τρομοκρατία φαίνεται να είναι λιγότερο προσεκτική και περισσότερη βίαιη, νοιάζεται λιγότερο για την ανθρώπινη ζωή- όχι ότι πριν ενδιαφερόταν για τη ζωή γιατί και εδώ, στην πρεσβεία, σκοτώθηκαν άνθρωποι.

Όταν όμως πυροβολεί με αυτόματα όπλα ή βάζει βόμβες όχι μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο βίαιη και φοβόμαστε ότι άνθρωποι θα πάθουν κακό. Είμαι εντυπωσιασμένος με το τι κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ξέρω ότι είναι προτεραιότητά της και δουλεύει πολύ σκληρά για να φέρει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ελπίζω η απροσεξία που δείχνουν να προκαλέσει και τη σύλληψή τους.

«Η ΕΛΛΑΔΑ είναι ισχυρός φίλος και σύμμαχος.

Ταυτοχρόνως, η Τουρκία είναι σημαντική και εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας το ότι εμείς συνεργαζόμαστε με την Τουρκία. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια γειτονιά με το Ιράν, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, μια γειτονιά γεμάτη προκλήσεις και ο πρόεδρός μας έχει πει ότι θέλει να αλλάξει την αντίληψη για το χάσμα ανάμεσα στον μουσουλμανικό και τον μη μουσουλμανικό κόσμο. Η Ελλάδα μπορεί να μην παίρνει πάντα όλη την προσοχή. Έχετε τώρα την προσοχή λόγω της κρίσης, αλλά όταν δεν προκαλείς την προσοχή είναι καλό γιατί σημαίνει ότι είσαι αναπτυγμένο, ώριμο μέλος της Ε.Ε. και έχεις σχέσεις ρουτίνας με τις ΗΠΑ. Η προσοχή που παίρνει η Τουρκία έχει να κάνει με τους κοινούς στόχους μας». Ο Αμερικανός πρέσβης βλέπει ιδιαίτερα θετικά το άνοιγμα του Γ. Παπανδρέου προς την Τουρκία: «Είναι πολύ σημαντικό γιατί όλα πρέπει να ξεκινούν από την κορυφή. Κατ΄ αρχήν εμείς υποστηρίζουμε τη μείωση των εντάσεων στο Αιγαίο, δεν θεωρούμε τις υπερπτήσεις χρήσιμες και το έχουμε πει σε αξιωματούχους στην Άγκυρα. Ελπίζουμε ότι αυτή η νέα προσπάθεια θα δημιουργήσει νέα δυναμική στο Αιγαίο. Η κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να αλλάξει τις σχέσεις με την Τουρκία».

«Ο Ομπάμα έβαλε τις ΗΠΑ σε τροχιά ανάκαμψης»
Πολλά άλλαξε ο Μπαράκ Ομπάμα μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, αλλά κυρίωςτην εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών στον υπόλοιπο κόσμο λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Ντάνιελ Σπέκχαρτ.

Τι θεωρείτε ότι πέτυχε μέσα σε ένα χρόνο ο Ομπάμα;
Ο Ομπάμα δεσμεύθηκε να αλλάξει τον τρόπο εμπλοκής των ΗΠΑ στη διεθνή κοινότητα, να αλλάξει τον τόνο, τον τρόπο που συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας αλλά και με όσους δεν τα πάμε καλά.

Δεσμεύθηκε να ηγείται με ένα νέο τρόπο, πιο συνεργατικό. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Ομπάμα είχε να αντιμετωπίσει μια κακή οικονομική κατάσταση, μιλούσαμε για ύφεση και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν στο κατώφλι της κατάρρευσης.

Εκείνος κινήθηκε πολύ γρήγορα με ένα μεγάλο πακέτο κινήτρων, που άλλαξε την οικονομία μέσα σε ένα χρόνο- και αυτό είναι πολύ μικρό διάστημα. Έβαλε τις ΗΠΑ σε τροχιά ανάκαμψης και αυτό αποτέλεσε τη «μηχανή» και για τη διεθνή ανάκαμψη. Προχωρά σε αυτά που υποσχέθηκε για το Ιράκ, όπου υπάρχει πρόοδος και η χώρα αναλαμβάνει την ευθύνη για το μέλλον της. Προώθησε την ατζέντα του περιβάλλοντος και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνονται οι ΗΠΑ, οι οποίες τώρα ηγούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα είναι αν θέλει να επικεντρωθεί κανείς στο τι έγινε ή στο τι δεν έγινε. Πρέπει να αναλογιστούμε τις επιτυχίες και τη δραστική αλλαγή στην εικόνα των ΗΠΑ- και αυτό το λέω ως διπλωμάτης- και να εστιάσουμε στα ζητήματα και πώς θα τα λύσουμε.

Φαίνεται όμως ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μεταρρύθμιση στην Υγεία και πριν από λίγες ημέρες οι Δημοκρατικοί έχασαν την έδρα της Μασαχουσέτης...

Αυτό δεν είναι καθόλου ασύνηθες στην αμερικανική πολιτική. Το ασυνήθιστο είναι να τα έχει κανείς όλα, δηλαδή τον Λευκό Οίκο, τα δύο σώματα του Κογκρέσου και πλειοψηφία 60 ψήφων στο Κογκρέσο. Είναι ακόμη πρόωρο να προδικάσουμε οτιδήποτε. Το ότι δεν έχεις πλειοψηφία 60 ψήφων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να πετύχεις τη νομοθετική σου ατζέντα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Αριστοτελία Πελώνη
ΝΕΑ

15 σχόλια:

  1. MHN ANYΣΗXΕΙTE KAΘΟΛΟΥ ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΣΒΗ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΝΓΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ...
    ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΙΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ...

    ΟΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΩΣ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντί να παρακαλάμε τους εχθρούς της Ελλάδας να μας δώσουν βίζα, να ανοίξουμε τα σύνορα με την Ρωσία!

    Οι Ρώσοι είναι οι πρώτοι (σχεδόν το 50% πολύ πάνω από τους Αμερικάνους) ξένοι αγοραστές ακινήτων στην Ευρώπη.

    http://www.realestatechannel.com/international-markets/residential-real-estate/real-estate-news-russian-real-estate-buyers-russia-home-buyers-kvadroom-group-eastern-europe-home-sales-1877.php

    Οι ΗΠΑ τελείωσαν. Ούτε χρήματα έχουν, ούτε κανείς θέλει το δολλάριο πια, ούτε ισχύ έχουν, ούτε στρατιωτική ισχύ, ούτε φυσικούς πόρους.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γραψτε τον εκει που δεν πιανει μελανι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. PARATHESH
    Αποτελεί τη σκληρή πραγματικότητα του προγράμματος του προέδρου των ΗΠΑ. Έχει πολλά πράγματα να κάνει, πολλούς ανθρώπους να δει. Κανένας δεν πρέπει να το θεωρεί αυτό δείγμα συμπεριφοράς απέναντι στην Ελλάδα, γιατί η αντιμετώπιση είναι πολύ θετική και από τον πρόεδρο και από τον αντιπρόεδρο και από την υπουργό Εξωτερικών. Όλα έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα του προέδρου.
    PERAS PARATHESHS

    Πολύ δούλεμα απο τον Αμερικανό Πρέσβη...Μας περνάει για μαλάκες/Αμερικανάκια...¨Αραγε, αυτό θα το έλεγε ποτε για τον οποιοδήποτε Πρωθυπουργό/Πρόεδρο της Τουρκίας;

    Μην μας υποτιμάτε την νουμοσύνη μας κ Πρέσβη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η συνέντευξη είναι επιεικώς προκλητική και ανάξια οποιουδήποτε σχολιασμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Ντάνιελ, δε χρειάζεται να ανησυχείς εσύ για την τρομοκρατία, παρά μόνο αν πάρεις τέτοια εντολή. Πήρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βιοι παραλληλοι:
    Τομας Μιλλερ και Ντανιελ Σπεκχαρντ.
    (μεσα στην CIA εννοω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Δανιήλ τό 2026 θά ἔχετε 250 χρόνια βρωμοιστορία. Τό θέμα εἶναι θά φτάσετε μέχρι ἐκεῖ ἤ κάπου πρίν θά κολλήσετε στό λάκο πού ἀνοίγετε γιά τούς ἄλλους ;
    Ὅχι τίποτα ἄλλο ἀλλά γιά νά καταλάβετε ὅτι ὅταν σᾶς λέμε ἀμερικανάκια -καί γελᾶμε- ἐνοοῦμε κόπανοι, εὐτελεῖς, γκάγκστερ, πρόστυχοι ὑπάνθρωποι, ἀνθρωπόμορφα ζῶα κλπ κλπ κλπ.

    Ζοῦμε σ᾽ ἕνα περιβάλλον πού κυριαρχεῖται ἀλλά οἱ συνθῆκες ζωῆς πού ἐπιβάλετε μᾶς ἀηδιάζουν. Καλύτερα νά πεθάνουμε παρά νά ζήσουμε τήν ζωή πού μᾶς ἐπιβάλετε. Αὐτή εἶναι ἡ διαφορά τῶν Ἑλλήνων ἀπό τά ἄλλα ζῶα τῆς Εύρώπης καί τοῦ πλανήτη. Τί νά τό κάνω τό αὐτοκίνητο τό σπίτι κλπ καί νά ἀνοίγω τήν έφημερίδα νά μαθαίνω τίς καθημερινές σας βρωμιές;

    Καί δέν χρειάζετε νά περιμένουμε τό 2026. Ὑποτιμητικά σᾶς κοιτάζαμε πάντα.
    Ἄντε ὅτι ἔχετε νά κάνετε κάντε το. Πολύ τράβηξε αὐτή ἡ χολυγουντιανή ταινία σας. Οὕτε ἕνα πλανήτη δέν μπορεῖται νά κουμαντάρετε. Εἴστε τό πιό ἀνίκανο κομμάτι τῆς λευκῆς φυλῆς. Ἀπόδειξη ὅτι βγήκατε στό σεργιάνι τῆς πλανητικῆς ἐπιβολῆς σας μέ τίς ἀξίες τοῦ ἱουδαϊσμοῦ. Πού ὅση δύναμη καί χρήμα νά ἔχουν κυκλοφοροῦν μέ ἀμερικάνικα, γαλλικά, άγγλικά, ἑλληνικά καί ἅλλα πολλά διαβατήρια. Τό γιατί τό ξέρεις.
    ΚΑΛΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΛΟΙΠΟΝ
    Ἄντε τελείωνε καί τράβα καί τό καζανάκι πολιτισμικά άγράματε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι λάθος για τα πάντα να κατηγορούμε τις ΗΠΑ. Αλλά και αυτοί ας μαζέψουν το κακομαθημένο τους παιδί την Τουρκία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H amerikaniki elit exei poulisi ton amerikaniko lao xoris ergostasia pou exoun poulithi stin kina ki alou pos tha orthopodisi .Ta trik exoun teliosi.Oneos proedros edose trisekatomiria stous trapezites gia na min katareysi to sistima to dolario tha eixai katareusi an den to kratagan oi kinezoi oi opoioi einai ki oi kyrioi agorastes ton amerikanikon bond.Kerdizondas tin diisdisi pandou ston kapitalistiko kosmo meso auto eisagogon.H idia elit proothi tin polipolitismikotita ki meso tis metanasteusis tin diaspasi ton ethnon se koinotites.Tin sxediasi afti ekmetalevonde [meso tou political corect]oi mousoulmanoi gia na katalaboun EE ek ton endon ta xristianika krati ekathistontas tin saria stadiaka opou mboroun mexri na mboresoun na epibaloun tin thelisi tous gia olokliritiki saria.H sigekrimeni elit skopeyi na engatastisi orismena aeronaytika polemika ergostasia stin tourkia ki prospathi nde ki kala na tin anavatmisi pali se othomaniki aytokratoria gia na sigourepsi ta simferonda tis prin anaxorish apo tin ameriki elit pou exi ki petrelaika simferonda ki sxesis me s.aravia.Profanos i idia elit den theli synpleysi tou ellinikou ki tou israilinou laou.Ti einai afto laiki analisi propaganda tou israil i conspirasy tou net

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΣΒΗ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΙς ΣΥΓΚΕΚΑΛΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙς (COVERT OPERATIONS).

    ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ, ΟΠΩΣ ΦΑΝΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ, ΟΤΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΡΜΟΝΙΚΩΣ Η CIA, MOSSAD ΚΑΙ Η ΜΙ-6.

    Ειτε δεν εχετε φαντασία, είτε μας περνατε για μακακες, πραγμα που σημαινει οτι υπερεκτιματε τις δυνατοτητες. TOO BAD!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. NTANIEEEEEL PES ALEURI TO AGENCY SE GYREYEI...
    PARE TILEFONO LANQLEY THA MATHEIS POLLA..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΧΑ ΧΑ ΧΑ! ΜΙΛΗΣΕ Ο ΑΡΧΙΤΑΛΙΜΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

    Όσο για τον Χουσείν τον Κενυάτη, δεν χρειάζεται να δει τον ΓΑΠ... Είχε δύο συναντήσεις -κατά προτεραιότητα - με τον Σουλτάνο της Ισταμπούλ (πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης) και τον Τούρκο Οικουμενικό Πατριάρχη, and everything is OK now!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θα του αναθεσανε κανενα νεο 'προγραμματακι' και αρχιζει να το υλοποιει ο υπαλληλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.