24/1/10

Σπατάλη δημοσίου χρήματος


του Γιάννη Μαρίνου
Θα ξεκινήσω σήμερα με έναν έπαινο. Απευθύνεται στον υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, ο οποίος τόλμησε να περιορίσει- έστω- το όργιο σπατάλης δημοσίου χρήματος από την κρατική ΕΡΤ καταργώντας διάφορες θέσεις συμβούλων με εξωφρενικές ετήσιες αποδοχές μεταξύ 200.000 και 350.000 ευρώ όταν η πρωθυπουργική αποζημίωση ανέρχεται σε μόλις 142.000 ευρώ. Επαινος επίσης για την, ανεπαρκή πάντως, μείωση ανάλογων μισθών διευθυντικών στελεχών και δημοσιογράφων, η δημοσιοποίηση των ονομάτων και των αποδοχών των οποίων έχει προκαλέσει πανελλήνια αγανάκτηση.

Αρκεί να μην επακολουθήσει στην αναισχύντως σπάταλη ΕΡΤ ο διορισμός των «δικών μας παιδιών» με ανάλογες αποδοχές. Και αφού καθησυχάσω μερικούς δικαιολογημένα καχύποπτους αναγνώστες πληροφορώντας τους ότι ουδέποτε έχω εισπράξει έστω και μία δραχμή ή ευρώ για τις κατά καιρούς τηλεοπτικές εμφανίσεις μου, επανέρχομαι σε νέες προτάσεις μου για περιορισμό της σπατάλης δημοσίου χρήματος από τα άδεια πια ταμεία του κράτους και των ΔΕΚΟ. Θα υπενθυμίσω προηγουμένως ότι περιορισμός της σπατάλης, τον οποίο απλώς επαγγέλλονται οι εκάστοτε κυβερνώντες τα τελευταία 30 χρόνια, σημαίνει απλά ότι κάποιοι συνάνθρωποί μας θα πάψουν να εισπράττουν λίγα ή πολλά χρήματα, άμεσα ή έμμεσα, από τον δημόσιο τομέα. Και μια που συζητείται τώρα το ασφαλιστικό σύστημα, ας επισημάνω μερικές σπάταλες προβλέψεις του οι οποίες μεταξύ άλλων οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο:

- Αρχίζω από τα πλασματικά χρόνια υπηρεσίας (π.χ., χρόνος στρατιωτικής θητείας). Δηλαδή, διαστήματα που χωρίς να εργαζόμαστε και χωρίς συχνά να έχουν καταβληθεί εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών υπολογίζονται ως χρόνος ασφαλιστικός και συνεπάγονται πρόωρη συνταξιοδότηση με πρόσθετο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Απαράδεκτη σπατάλη σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων είναι επίσης οι εθελούσιες έξοδοι υπέρ προνομιούχων εργαζομένων, κυρίως σε μονοπωλιακές επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

- Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για λόγους ελάφρυνσης αδικαιολόγητου κόστους των ΔΕΚΟ αλλά ενίοτε και ιδιωτικών προβληματικών επιχειρήσεων που φορτώνουν με πρόσθετα βάρη τα ασφαλιστικά ταμεία και με περισσότερα χρόνια συνταξιοδότησης τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Κάποιες φορές μάλιστα και με πρόσθετες δελεαστικές αποζημιώσεις, ενώ το κράτος συνήθως δεν καλύπτει από τον προϋπολογισμό το πρόσθετο αυτό κόστος.

- Εμμεση σπατάλη σε βάρος πια της εθνικής οικονομίας είναι επίσης το ότι άνδρες και γυναίκες με γνώσεις και πείρα που έχουν αποκτήσει κατά τα χρόνια υπηρεσίας τους αχρηστεύονται πρόωρα, ενώ συχνά επωφελούνται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ουκ ολίγους προσλαμβάνουν, συχνά κρυφά και με μαύρα χρήματα. Πολλαπλή η απώλεια για το Δημόσιο, αφού δεν φορολογούνται για τα πρόσθετα αυτά συνήθως υψηλά εισοδήματα, ενώ στερούν θέσεις εργασίας από τις νεότερες γενιές, που δεν μπορούν να βρουν απασχόληση, αφού τις καταλαμβάνουν οι προνομιούχοι των εθελουσίων εξόδων.

Αυτό το είδος σπατάλης σε χρήμα και τεχνογνωσία συνιστά θεσμό ιδιαίτερα στους ένστολους δημόσιους υπαλλήλους (στρατιωτικούς, σώματα ασφαλείας κτλ.). Αποτέλεσμα: χιλιάδες συνέλληνες στην ακμή της ηλικίας και της επαγγελματικής τους δραστηριότητας να αποστέλλονται πρόωρα στη σύνταξη για να προαχθούν οι νεότεροι και να φορτώνονται τα δημόσια ταμεία το κόστος από την επί 30 και 40 χρόνια ακόμη συνταξιοδότηση των πρόωρα εργασιακά αχρηστευθέντων συμπολιτών μας.

Ενα από τα προσχήματα αυτής της σπάταλης συνταξιοδότησης είναι ότι έτσι μπορούν να φθάνουν και στα ανώτερα αξιώματα όσο γίνεται περισσότεροι στρατιωτικοί κ.ά. προτού συνταξιοδοτηθούν με την επιπλέον δικαιολογία ότι όταν προάγονται σε αυτά νεότεροι στην ηλικία δεν μπορούν να παραμείνουν ως υφιστάμενοί τους μεγαλύτεροι στην ηλικία, για λόγους σεβασμού και πειθαρχίας. Σε άλλες σοβαρότερες χώρες αυτά τα προσχήματα για πρόωρη συνταξιοδότηση δεν ισχύουν (π.χ., στις ΗΠΑ). Ας προσθέσω εδώ και τον σκοτεινό ρόλο κάποιων τέως ανώτατων αξιωματικών που ενεργούν ως μεσάζοντες για προμήθειες όπλων και λοιπό πολεμικό εξοπλισμό. Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις κάποιων αναγνωστών, θα συνεχίσω.

jmarinos@tovima.gr

3 σχόλια:

  1. Κύριε Μαρίνο συμφωνώ με την άποψη σας,περί συνταξιοδότησης των Στρατιωτικών.
    Και αυτό το πρόβλημα αποτελεί Ελληνική ευρεσιτεχνία.Οι συνταξιοδοτούμενοι τώρα Στρατιωτικοί κατατάχθηκαν στις Στρατιωτικές Σχολές
    πριν 30-35 χρόνια(Κυπριακό-Επιστρατευση-Μεταπολίτευση),όταν ήταν απαραίτητοι και ο Στρατός ήταν διπλάσιος σε επάνδρωση.Δεν ετίθετο θέμα πρόωρης αποστρατείας, διότι η Δημοκρατία μας διατηρούσε σε ισχύ το διάταγμα Γενικής Επιστρατεύσεως της Χούντας.
    Απαγορεύονταν οι παραιτήσεις και οι ελάχιστοι που ήθελαν να παραιτηθούν,κατέφευγαν στην λύση των εκλογών,συμμετέχοντας σε ψηφοδέλτια περίεργων πολιτευτών.
    Τα χρόνια πέρασαν οι μισθοί των Στατιωτικών έμειναν στάσιμοι,το έργο τους απαξιώθηκε,με αποτέλεσμα να υποβόσκει μια δυσαρέσκεια.Ο μισθός του Αρχηγού των ΕΔ έπρεπε να ήταν αντίστοιχος με τον μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου.Ακολουθούσαν λοιπόν όλοι την επετηρίδα και απόστρατευόταν στα 35 έτη υπηρεσίας με τον βαθμό του Υποστρατήγου ε.α.
    Λόγω ελλείψεως κάποιας επαγγελματικής εξειδίκευσης και πενιχρής συντάξεως,εργαζόταν ως οδηγοί ΤΑΞΙ,νυχτοφύλακες και βενζινάδες για να επιβιώσουν.
    Επί υπουργείας Τσοχατζόπουλου άλλαξε το μισθολόγιο των ΕΔ,ενσωματώθηκαν τα επιδόματα στον βασικό μισθό,γεγονός που ανέβαζε κάπως το ποσό της σύνταξης.
    Κάποια στιγμή άρθηκε το διάταγμα περί γενικής επιστράτευσης και δεν υπήρχε πλέον εμπόδιο στις παραιτήσεις.
    Έτσι ακολούθησε το κύμα των αποστρατειών,αποτέλεσμα της κακής κατάστασης όλων των στελεχών!
    Η λύση είναι απλή.
    α.Κατάργηση της Μονιμότητας
    β.Αναδιοργάνωση του Στρατού (Εθελοντικός-Μικρός-Σύγχρονα Εξοπλισμένος)
    γ.Καθορισμός ακριβούς αριθμού στελεχών σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας,να προσλαμβάνονται όσοι χρειάζοναι και να καθορίζονται με νόμο τα χρόνια υπηρεσίας.Οι κατώτεροι αξκοί που δεν θα γίνονται ανώτεροι,να αποκτούν στο μεταξύ(σπουδές-ειδικεύσεις), επαγγελματικά εφόδια να συνεχίσουν εκτός Στρατού και να αποζημιώνονται εφάπαξ με την απόλυση, χωρίς συνταξιοδότηση.
    δ.Μισθοδοσία στο επίπεδο των σοβαρών ευρωπαϊκων χωρών.
    ε.Τέλος,έμπρακτη στήριξη από την πολιτεία στο έργο των ΕΔ.
    Το πρόβλημα με τις αποστρατείες των Αξκών το αντιμετώπισε το Κράτος και στην δεκαετία του 60.
    Λόγω πλεοναζόντων στελεχών (Β΄ ΠΠ-Εμφύλιος) επιτράπηκε Εθελουσία Έξοδος,με αποτέλεσμα να φύγουν πολλά ικανά στελέχη.Μεταξύ αυτών που παρέμειναν ήταν και τα "παληκάρια" που έκαναν την Χούντα!!!Αυτούς πληρώνουν και τα κόμπλεξ των πολιτικών,τα τελευταία 35 χρόνια όλα τα στελέχη των ΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΕΕ κατέστρεψε την Ελλάδα και την παραγωγή μας, και έκανε την Ελλάδα χώρα που μόνο καταναλώνει από την Δύση, και φυσικά τώρα που η Δύση καταρρέει και δεν έχει να μας δώσει άλλα δανεικά, μας διώχνουν και από το ευρώ.

    Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ, να γίνει Ορθόδοξο κράτος, το κράτος να αναλάβει τον έλεγχο της οικονομίας, να ενωθεί με την Ρωσία, και η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην ένωση των Ορθοδόξων και την διάδοση της Ορθοδοξίας.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αντιλαϊκή πολιτικη του μεγαλου κεφαλαίου των ντιρεκτίβων της ΕΕ φτανει στο τελος της. Οταν οι μαζες επαναστατησουν θα ανατρέψουν τις υπαρχουσες χυδαίες σχέσεις παραγωγης και εργασίας και θα βγαλουν την χώρα απο το ιμπεριαλιστικο κεφαλαιοκρατικο στρατόπεδο της ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η χωρα θα συμμαχισει με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε ενα κοινό μετωπο εναντια στη πλουτοκρατία και στον ιμπεριαλισμό προωθόντας τον σοσιαλισμό και σε άλλες χώρες

    συνταγματάρχης Γερασίμοφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.