23/1/10

Ετοιμάζει θεαματική αναχώρηση Όραμς

Νέα παιχνίδια στήνει το κατοχικό καθεστώς ενώ αποκλείει την κατεδάφιση.Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατοχικό καθεστώς σκοπεύει να παίξει επικοινωνιακά με την αναχώρηση των Όραμς από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει την παρουσία μέσων ενημέρωσης προκειμένου να καταγράψουν την όλη διαδικασία εκκένωσης της παράνομης οικίας στη Λάπηθο.

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Παρά το χαστούκι που δέχθηκε από το Βρετανικό Εφετείο με την υπόθεση Όραμς, το κατοχικό καθεστώς συνεχίζει την προσπάθειά του να εκμεταλλευθεί πολιτικά και επικοινωνιακά το όλο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατοχικό καθεστώς σκοπεύει να παίξει επικοινωνιακά με την αναχώρηση των Όραμς από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει την παρουσία μέσων ενημέρωσης προκειμένου να καταγράψουν την όλη διαδικασία εκκένωσης της παράνομης οικίας στη Λάπηθο.

Η Λίντα Όραμς δήλωσε χθες στον «Φ» ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία πακεταρίσματος και ότι θα περιμένουν τώρα τα φορτηγά, τα οποία, όπως μας είπε, θα πάνε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την κ. Όραμς «πρέπει να εκκενώσουμε το σπίτι σύμφωνα με το διάταγμα του δικαστηρίου». Σ’ ό,τι αφορά το θέμα της κατεδάφισης, μας ανέφερε ότι «έχουν υποβάλει αίτηση προς την ‘κυβέρνηση’ και περιμένουμε την απάντηση». Η ίδια σημείωσε ότι έχουν ζητήσει παράταση χρόνου από το δικαστήριο στο Λονδίνο προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εκκένωσης της οικίας. «Δεν είναι μόνο να πάρουμε τα πράγματά μας μέσα από το σπίτι αλλά υπάρχει και η διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης και παροχής νερού», πρόσθεσε.

Πάντως, το κατοχικό καθεστώς ξεκαθάρισε, μέσω του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Έρογλου, πως δεν είναι διατεθειμένο να δώσει άδεια κατεδάφισης, ενώ την ίδια ώρα ακούγονται φωνές για «απαλλοτρίωση» του ακινήτου. Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να οδηγηθεί η όλη διαδικασία εκτέλεσης της απόφασης σ’ ένα κενό ώστε να μην εκτελεστεί η κατεδάφιση. Η Λίντα Όραμς κατηγόρησε τον Μελέτη Αποστολίδη ότι δεν συμφωνεί να τους δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να εκτελέσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Ως γνωστό, οι Όραμς ζήτησαν από το βρετανικό δικαστήριο παράταση 42 ημερών, από το οποίο η απάντηση αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Από πλευράς δικηγόρων του κ. Αποστολίδη έχουν σταλεί απαντήσεις στις επιστολές των Όραμς σ’ ό,τι αφορά τα αιτήματα για έφεση και παράταση. Στο θέμα της έφεσης οι δικηγόροι του κ. Αποστολίδη υπογραμμίζουν ότι το Εφετείο είχε χαρακτηρίσει τελεσίδικη την απόφασή και για την παράταση καταγράφουν μια σειρά από λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να δοθεί η όποια παράταση.
Σ’ ό,τι αφορά το θέμα της πληρωμής των δικαστικών εξόδων που φτάνουν το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, η Λίντα Όραμς απάντησε με κάθετο τρόπο πως θα διευθετήσουν και αυτό το ζήτημα από μόνοι τους. Προφανώς θέλοντας να δείξει πως δεν θα σπεύσουν στο κατοχικό καθεστώς για οικονομική στήριξη.

Καντούνας: Σίγουρη και η καταδίκη των Γουίντον
ΤΗΝ ΤΥΧΗτων Όραμς θα έχει και το ζεύγος Γουίντον, επίσης από τη Βρετανία, για την παράνομη κατοχή ελληνοκυπριακής οικίας στο κατεχόμενο Κάρμι της επαρχίας Κερύνειας. Η αγωγή της Βασιλικής Ζεχίρη στρέφεται εναντίον των Μπρους και Μπάρμπαρα Γουίντον οι οποίοι για μια δεκαετία τώρα διαμένουν στο πατρικό της στο Κάρμι. Παρ’ όλο ότι σημειώθηκαν κάποια τεχνικά προβλήματα, σ’ ό,τι αφορά την επίδοση των κλήσεων προς τους εναγομένους, εντούτοις ο δικηγόρος της Βασιλικής Ζεχίρη, Κωνσταντής Καντούνας, δηλώνει αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση κι αυτής της υπόθεσης. «Μετά την απόφαση για τους Όραμς όλες οι παρόμοιες περιπτώσεις θα έχουν την ίδια τύχη», δήλωσε ο κ. Καντούνας.

Σ’ ό,τι αφορά την υπόθεση των Γουίντον, ο κ. Καντούνας ανέφερε ότι προχθές το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας ακύρωσε όλα τα σημεία που είχαν εγείρει οι Βρετανοί, όπως ήταν η ακύρωση της δίκης, γιατί δεν θεωρούν αρμόδιο το δικαστήριο να δικάσει τέτοια υπόθεση και ότι δήθεν δεν μπορούν να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές γιατί δήθεν κινδυνεύουν με σύλληψη.ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«Πληρώνουμε αλλά δεν κατεδαφίζουμε», λέει ο Έρογλου
Πάνε για «απαλλοτρίωση»

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Έρογλου και Ταλάτ για το ποιος ευθύνεται. Ο Σ. Ντενκτάς προβληματίζεται για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων

Φόρμουλες αντιμετώπισης της υποχρέωσης των Όραμς να κατεδαφίσουν την έπαυλη και να επιστρέψουν το ακίνητο αλλά και κινήσεις πρόληψης των όποιων αρνητικών προεκτάσεων επεξεργάζονται και σχεδιάζονται πυρετωδώς στα κατεχόμενα, τη στιγμή που το όλο θέμα αρχίζει και λαμβάνει «προεκλογικές» διαστάσεις. Οι χειρισμοί αυτοί έχουν ως στόχο τους επιπρόσθετα να δίδεται στο ψευδοκράτος η δυνατότητα προβολής νομικών επιχειρημάτων, όταν κι αν το θέμα των Όραμς κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις εγερθούν εκ νέου.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από τα κατεχόμενα η αίτηση για κατεδάφιση που, όπως λέγεται, ήδη υποβλήθηκε από τους Όραμς θα απορριφθεί από αρμόδιο τμήμα του «υπουργείου» εσωτερικών και αυτόματα το ακίνητο στη Λάπηθο θα «απαλλοτριωθεί» εκ νέου, περνώντας κατά κάποιο τρόπο υπό την στέγη της «επιτροπής αποζημιώσεων». Με αυτό τον τρόπο, οι Όραμς θα ισχυριστούν ενώπιον της Βρετανικής Δικαιοσύνης ότι αντιμετωπίζουν πρακτικό κώλυμα να συμμορφωθούν με το σύνολο της απόφασης. Η αντίδραση του ψευδοκράτους δεν σταματά εκεί. Τ/κ δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι Όραμς θα επιχειρήσουν να παραπέμψουν το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ενώ η «αντιπροσωπεία» του ψευδοκράτους στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι Όραμς που έχουν συνεχείς διαβουλεύσεις με τους δικηγόρους τους θα απευθυνθούν και στη Βουλή των Λόρδων», ποντάροντας προφανώς σε καθαρά πολιτικού περιεχομένου επιχειρήματα.

Μια άλλη εισήγηση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος προνοεί τη διαφοροποίηση του στάτους των «τίτλων» ιδιοκτησίας που κατέχουν όσοι αλλοδαποί έχουν αγοράσει ακίνητα επί ε/κ περιουσιών. Συγκεκριμένα, οι «τίτλοι» αυτοί θα υποβαθμιστούν και θα μετατραπούν σε έγγραφα μακροχρόνιας ενοικιαγοράς. Στο διαδικαστικό τώρα της υπόθεσης, ο δικηγόρος Κωνσταντής Καντούνας απέστειλε χθες τις θέσεις του στο Βρετανικό Δικαστήριο, απαντώντας στα αιτήματα των Όραμς για έφεση και αναστολή εκτέλεσης της απόφασης για 42 μέρες.

«Πληρώνουμε εμείς»
Το «μαλλί» της αποτυχίας Όραμς θα επιβαρυνθεί η «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους. Αυτό τουλάχιστον είπε ο «πρωθυπουργός» Ντερβίς Έρογλου λέγοντας πως η «κυβέρνηση» προσπαθεί να ρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος της... λυπητερής. «Για την κατεδάφιση του σπιτιού θα πρέπει να κάνουν αίτηση στο «υπουργείο εσωτερικών» και στον δήμαρχο Λαπήθου. Εμείς είμαστε πίσω από τους τίτλους και δεν θα επιτρέψουμε την κατεδάφιση» είπε σημειώνοντας πως το ύψος της αποζημίωσης φθάνει το ενάμισι εκατομμύριο στερλίνες και «θα τα επωμιστεί η πρωθυπουργία αν και δεν υπάρχει σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό». Ο κ. Έρογλου βρήκε και την ευκαιρία να «χτυπήσει» τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας πως η νομική στήριξη που δόθηκε από την «προεδρία» δεν ήταν επαρκής, ενώ υπογράμμισε πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των επιδιώξεων της ε/κ πλευράς και της «καλής πίστης» με την οποία παρακάθεται στις διαπραγματεύσεις.

«Είμαστε θυμωμένοι»
Από την πλευρά του ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκανε λόγο για αδικία εκ μέρους του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που συμπαρέσυρε και τη Βρετανική Δικαιοσύνη. «Είμαστε θυμωμένοι με αυτή την αδικία» είπε και καθησύχασε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει το στάτους των περιουσιών στα κατεχόμενα. Ο κ. Ταλάτ είπε επίσης ότι η εξέλιξη επηρεάζει τις συνομιλίες σπεύδοντας, ωστόσο, να σημειώσει πως αυτή δεν μπορεί να συνδεθεί με την πτυχή του περιουσιακού. «Οι Τ/Κ θα πρέπει να επωμισθούν τις αρνητικές συνέπειες της υπόθεσης Όραμς όπως και άλλων παρόμοιων υποθέσεων», συμπλήρωσε και καταφέρθηκε κι εναντίον της Βρετανίας, λέγοντας πως «ρίχνει βόμβες στις εντατικές συνομιλίες». Από το περιβάλλον τώρα του Ταλάτ χρησιμοποιείται το επιχείρημα ότι η απόφαση είναι απότοκο της λανθασμένης πολιτικής των Ντενκτάς και Έρογλου να μοιράσουν ε/κ περιουσίες σε άτομα που δεν «Τ/Κ πρόσφυγες».
Την ευθύνη στον Ταλάτ έριξε και ο Σερντάρ Ντενκτάς, λέγοντας πως δεν εισάκουσε τις προτάσεις του κόμματος του για αντιμετώπιση της υπόθεσης, ενώ υπέδειξε πως η εξέλιξη θα πρέπει να προβληματίσει την τ/κ πλευρά τόσο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όσο και για το κατά πόσο θα πρέπει να κλείσουν τα οδοφράγματα.

«Τα μαζεύουμε;»
Έντονος συνεχίζει να είναι ο προβληματισμός στις τάξεις των Ευρωπαίων αγοραστών ακινήτων. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της «Χουριγιέτ» η οποία αναφερόμενη στους αλλοδαπούς γράφει: «Αρχίζουμε να τα μαζεύουμε;». Η εφημερίδα φιλοξενεί σχετικές δηλώσεις Βρετανών των κατεχομένων. Ο πρόεδρος του «συνδέσμου Βρετανών κατοίκων βορείου Κύπρου», Μόρτον Κόουλς, λέει ότι ο σύνδεσμος του αριθμεί 8.000 μέλη και σημειώνει ότι οι μόνοι που μπορούν να κοιμούνται ήρεμα είναι αυτοί που αγόρασαν ακίνητα τα οποία προ του 1974 ήταν τ/κ ιδιοκτησίας.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κωδικός άρθρου: 924690
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/01/2010, Σελίδα: 6

4 σχόλια:

  1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
    Προς Συγχυζομένους
    Του Γ. Σέρτη

    ΚΑΙ, ιδού, που –τελικά– από την καταδικαστική για τους σφετεριστές απόφαση του βρετανικού Εφετείου, δεν συγχύστηκαν μόνον η αναιδής πολυλογία των Νταβούτογλου και η αμήχανη αλαλία των Έρογλου, δεν πετυχαίνουν –πια– στο παιχνίδι τωνασαφειώντα δολοπλόκα Φόρεϊν Όφις, αλλλά πολή ανησύχησαν και οι–αλλού επενδύοντες–Ντάουνερ και ακόλουθοι αυτών:
    — Και τώρα, πού βαδίζουν όλες μας οι...
    εντατικοποιήσεις; Εμείς, χωρίς χαιρεκακία αλλά πεισματικά, να επαναλάβουμε. Όταν για μήνες και μήνες συζητούσαν και συνομιλούσαν πώς θαδιακυβερνηθούμεκαι πώς θα...
    διαοικονομηθούμε, πώς θα...
    διασταθμιστούμεκαι πώς θα...
    εκπεριτροπηθούμε, μονίμως ρωτούσαμε:
    — Επί ποίου εδάφους θα πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι... εφαρμογές;
    Και απάντηση δεν λαμβάναμε, προφανώς γιατί οι συζητητές θεωρούσαν αυτονόητο το... έδαφος: τα κατεχομένα –και σφετεριζόμενα– εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας!
    Εις μάτην υπενθυμίζαμε ότι: — Μα, αυτά έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες που ουδένα εξουσιοδότησαν να τα διαπραγματευτεί. Άλλωστε, από την 1η Μαΐου 2004 που η Κυπριακή Δημοκρατία εισήλθε –δι’ όλων της των εδαφών· συμπεριλαμβανομένων και των κατεχομένων– στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα εδάφη αυτά είναι –και– ευρωπαϊκά εδάφη.
    Τώρα, με την απόφαση του Βρετανικού Εφετείου, το ερώτημα:
    — Επί ποίου εδάφους;
    έχει απαντηθεί:
    — Ακόμη και αν οι συνομιλίες καταλήξουν με πλήρη συμφωνία σε θέματα διακυβέρνησης, επιμερισμού εξουσίας κ.λπ., πώς θα... νομιμοποιηθούν οι «ζώνες, συνιστώντα κράτη» κ.λπ., σε έδαφος που ούτεστους συνομιλητέςούτε στους μεσολαβητές και λοιπούς ανήκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει την παρουσία μέσων ενημέρωσης προκειμένου να καταγράψουν την όλη διαδικασία εκκένωσης της παράνομης οικίας στη Λάπηθο."

    Δεν ξέρω σε ποια ΜΜΕ θα παρουσιάσουν τους Όραμς να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους, πάντως το βρίσκω θετικό, ιδίως αν προβληθεί στο BBC. Έτσι θα μάθουν τι κινδυνεύει να πάθει κανείς, όταν συναλλάσσεται με τον "ΑΤΤΙΛΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τους χάλασε καθόλου ούτε τα τουρκάκια ούτε τους "φίλους" άγγλους που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τους καρπούς του Αττίλα. Μου κάνει εντύπωση παρ'όλα αυτά που τα βρετανικά δικαστήρια έβγαλαν δίκαιη απόφαση και δεν έμπλεξε όλο το θέμα στα συμφέροντα. Μπράβο τους.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από την πλευρά του ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκανε λόγο για αδικία εκ μέρους του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που συμπαρέσυρε και τη Βρετανική Δικαιοσύνη. «Είμαστε θυμωμένοι με αυτή την αδικία» είπε και καθησύχασε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει το στάτους των περιουσιών στα κατεχόμενα. Fonazei o kleftis na figei o noikokuris!Yparxei kpatos nomou stin EE "kupioi" Talat, eroglou kai sia (kati pou pote den upirxe stin othomaniki autokatoria, asxeta an i k. Dragona den to exei mathei auto akoma!)Δεν ξέρω σε ποια ΜΜΕ θα παρουσιάσουν τους Όραμς να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους, πάντως το βρίσκω θετικό, ιδίως αν προβληθεί στο BBC. Έτσι θα μάθουν τι κινδυνεύει να πάθει κανείς, όταν συναλλάσσεται με τον "ΑΤΤΙΛΑ".
    Konstantine sumphono mazi sou opos kai episis gia na doun kai oi parikmasmenoi apoikiokrates pos einai na se dioxnoun opos to epathan ta ADELFIA MAS stin Kypro Konstantnopouli kai Mikrasia.
    Zito i Ellada, i Kipros kai i DIKAIOSINI!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.