11/1/10

Υπέρογκες δαπάνες και ειδικές επιβαρύνσεις


της Ελίνας Γαληνού
Αυτήν την εποχή η οικονομική θέση της χώρας μας βάλλεται "πανταχόθεν" μαζί με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Οικονομιών που σταθμίζουν τις πιστοληπτικές ικανότητες των χωρών, δημοσιοποιούν πολύ αρνητικές εκθέσεις για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι όσο δυσμενέστερη είναι μια τέτοια αξιολόγηση, τόσο σκληρότεροι θα είναι και οι όροι δανεισμού της χώρας, δεδομένου ότι τα εγγυητικά της στοιχεία έχουν υποβαθμιστεί (π.χ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων εκτιμάται πολύ χαμηλή). Ευνόητο λοιπόν είναι ότι με τέτοια δεδομένα, το ελληνικό κράτος αναμένεται να συμπιεστεί πολύ για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Ολα φυσικά απορρέουν από την εικόνα του διογκωμένου μας ελλείμματος, το οποίο δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους εταίρους μας με αποτέλεσμα να θέτουν πλέον ανοιχτά θέμα διαχειριστικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Θεωρητικά η δυσαρέσκειά τους αιτιολογείται συγκρίνοντας τα κράτη τους με το δικό μας-όσον αφορά την διαχείριση των οικονομικών τους. Προφανώς σκέφτονται το αυτονότητο "Πώς εμείς κατορθώνουμε και φέρνουμε ισορροπία στην Οικονομία μας ενώ οι Ελληνες ποτέ δεν μπορούν; Γιατί οι δικοί μας λαοί διαβιούν λιτά και προσαρμόζονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ενώ οι Ελληνες παρουσιάζουν αυτό το χάλι;" Βλέπετε, κάποιες συμπεριφορές μας έχουν βγάλει το όνομα "φτωχειάς χώρας με κατοίκους υπερευημερούντες". Ομως υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψη...
Καλά όσα λέγονται για τις άχρηστες κρατικές δαπάνες και κάποια "Γκόλντεν μπόυς" του Δημοσίου. Υπάρχουν όμως και δαπάνες υπέρογκες, που γίνονται κατ΄ανάγκην. Μια απ΄αυτές αφορά τους εξοπλισμούς μας. Οι εξοπλιστικές μας ανάγκες είναι μεγάλες, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και απειλές συνεχώς από την ...γειτονική μας Τουρκία. Και εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε στους "αυστηρούς" ευρωπαίους εταίρους μας, ότι τα (διαρκώς παραβιαζόμενα από την Τουρκία) σύνορα της Ελλάδας, είναι ταυτόχρονα και ευρωπαικά σύνορα!!!
Μια επίσης τεράστια οικονομική ζημία που υποστήκαμε σαν κράτος, ήταν οι πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων -ιδίως η καταστροφική του 2007 που ρήμαξε τη μισή Πελοπόννησο. Ισως γι΄αυτό να μας επιρρίπτονται ευθύνες για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού όσον αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ομως δεν έχουμε ευθύνη για το κλίμα της χώρας, για την παρατεταμμένη ξηρασία και τους ανέμους. Αυτοί οι παράγοντες όμως, είναι βασικά υπαίτιοι για την μεγάλη και γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών, οι οποίες εν ριπή οφθαλμού καταστρέφουν ολόκληρες εκτάσεις. Μπορεί λοιπόν να φταίμε σε μερικά σημεία για την κακοδιαχείρισή μας, όμως δεν φταίμε γιατί συνορεύουμε με την Τουρκία που συνεχώς μας ενοχλεί ή γιατί έχουμε καιρικές συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές...Επομένως όταν οι εταίροι μας συγκρίνουν τις Οικονομίες τους με τη δική μας, ας λάβουν και αυτά τα θέματα υπ΄όψη τους, για να κρίνουν αντικειμενικά και ακριβοδίκαια.

10 σχόλια:

  1. Η ΕΕ μας κατέτρεψε. Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, και να ενωθεί με την Ρωσία και τις Ορθόδοξες χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Pali kala pou eimaste mesa stin EE. Fantasou ena anaderfo ethnos san tous Ellines na itan ektos kapoiou megalou group... tha mas eihan katapatisei oi Tourkoi, Albanoi, etc.

    Antithetos me to proin sholio ayto pou prepei na kanoume einai na enouthoume 100% me tin EE kai na prospathisoume na ftiaxoume tin oikonomia mas xekinontas me tin polisei kai to spasimo ton monopolion, kleiston eppagelmaton, etc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το «ελληνικό πρόβλημα» δεν είναι απλή περίπτωση μόνο υπερανάπτυξης του δημοσίου σε βάρος του ιδιωτικού τομέα. Το πρόβλημα είναι βαθιά της νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε από την αρχή της δεκαετίας του ’80 όλης της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει συστηματική απαξίωση της εργασίας που απαιτεί κόπο σε σχέση με την εργασία της λούφας πίσω από ένα γραφείο. Αυτή την στρέβλωση την δημιούργησε η εξίσωση του μισθολογίου στο δημόσιο ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και η ουσιαστική κατάργηση της αξιολόγησης της παραγωγικότητας των υπαλλήλων. Αυτά δημιούργησαν το χάσμα μισθού - αποδοτικότητας της εργασίας που το απαντούμε εντός του δημοσίου τομέα. Βλέπουμε ανθρώπους που καλούνται κάθε μέρα να παίξουν την ζωή τους κορώνα, γράμματα να έχουν τις ίδιες αποδοχές με κάποιον καρεκλοκένταυρο του οκταώρου. Αυτή η αντίληψη πρέπει να πληγεί στην ρίζα της γιατί στρεβλώνει τελείως όλη την κοινωνία και τις αξίες της. Δεν είναι δυνατό ένας ερευνητής να μην αμείβεται πλουσιοπάροχα. Δεν είναι δυνατό ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας που καλείται να πάει σε ένα καθημερινό πόλεμο να μην έχει ειδικές αποδοχές. Το ξαναλέω δεν είναι δυνατό ένας εργάτης στη βαριά βιομηχανία να πληρώνεται το ίδιο με μια νηπιαγωγό. Μόνο και μόνο επειδή υπάρχει η στρέβλωση μεταξύ των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Πώς να το κάνουμε αυτό το μοντέλο δεν στέκει. Και θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αν υπάρξει ανταποδοτική σχέση φόρων – παρεχόμενων υπηρεσιών του δημοσίου τότε θα αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στη σχέση κράτους πολίτη και δεν θα χρειάζεται να γίνεται αυτό το γελοίο και αναποτελεσματικό σε τελική ανάλυση κυνήγι κεφαλών που βλέπουμε στις μέρες μας.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. DEN ANDEXOYME TOSOYS TEMBELIDES POY EINAI AXRISTOI.TOYS EXOYN TOPOTHETISH POLITIKOI GIA TO KOYKI.90% SE POSOSTO.AFTOI OI GLYPSIMATIES NOMIZOYN OTI EINAI EKSYPNOI TA TOYBLA .EXOYN ANAGAGH THN GRAFIOKRATIA SE STRATIGIKH PROSOPIKOY PLOYTISMOY.OI POLITIKOI OI OPOIOI KATASTRATHGOYN TO SYNTAGMA ME NOMOUS OPOS THS ASYLIAS TO TRAGIKO EINAI OTI AYTOI EXOYN FAI PSYXOULA APO TA XREOSTOYMENA EKTELESTIKA ORGANA ALLON.POS GYNETE ENAN ANTHROPO POY TOY EMBISTEYTHIKAME TO TAMEIO THS XORAS NA VGENEI KI NA LEI OTI FALIRISAME TI EINAI H AGORA EIMASTE EKTOS AGORAS?OXI DIAVIOYME SE KAPITALISTIKO SYSTIMA POS VGENIS KI FONAZHS OTI TO MAGAZAKI H ELLAS EINAI SE KAKH KATASTASH KI KANO APOGRAFH OI ALLOI SAS GELASAN EMEIS EIMASTE OI KALOI KI SE 5 XRONIA NA MAS VAZEI XREOS 120 DIS APO 180 SE 300 KALA AFTOS. O APO PANO?OI 150 VOLEYTES SYMFONISAN? .KI AFTO TO ATOMO EINAI AKOMA KATHIGITHS .TON THANATO THS ALEPOUS NAXEI.KI AN ME ROTATE POS PETHANE H ALEPOY PNIGIKE SE ENAN KOYVA SKATA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ 5.5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΚΑ!!!! ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ!!!10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΜΕΝΑ!!!ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ!!!!ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 2004 ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ!!!ΣΤΟ ΦΙΛΟ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΘΕΜΑ...(ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ)ΟΥΤΕ ΠΕΡΝΩ ΜΙΣΘΟ..ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΩ!!!!!!!ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΛΕΩ!!!!! Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΞΙΑ ΑΦΑΣΙΑ!!!!ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΑΝ ΕΜΕΝΑ!!!!!ΕΓΩ ΕΡΓΑΖΟΜΕ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ....ΟΚΕΥ???ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟ ΤΟΥ 2004???(ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΓΩΝΕΣ,ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ,ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ,ΡΙΟ ΑΝΤΥΡΙΟ,ΕΞΟΠΛΙΣΤΗΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ,ΟΝΕ,ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ)!!!!!!!2004-2009 Ν.Δ ΧΑΛΙ ΜΑΥΡΟ!!!ΒΑΤΟΠΕΔΙ,ΟΜΟΛΟΓΑ,ΚΟΥΜΠΑΡΗ,ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ,ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ!!,ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ,ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ!!!!ΑΝ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ,ΤΟΤΕ ΕΙΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ!!!!ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ...ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ!!!!ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!!!ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΗ Ν.Δ!!!!!!!ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!!!ΓΡΕΒΕΝΑ IQ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "...ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΓΩΝΕΣ,ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ,ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ,ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ,ΡΙΟ ΑΝΤΥΡΙΟ,ΕΞΟΠΛΙΣΤΗΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ..." Οι υπερτιμολογήσεις και αυτών των έργων, 2 και 3 φορές, ανέβασαν το χρέος. Και μετά ήρθαν οι άλλοι και το ξανανέβασαν.

    Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν την ευθύνη για τα χάλια της χώρας και συνέχεια κατηγορούν το ένα το άλλο (όχι ότι τα μικρά είναι καλύτερα, απλά αυτά δεν κυβέρνησαν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριοι εἴμαστε ἐγκλωβισμένοι σέ ἔνα δημακρατικότατο φασιστικό πολιτικό σύστημα..
    ΧΑΙΡΕΤΑΙ....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δ.απο Χανια
    Καταρχας η καταργηση των εξοπλισμων δεν ειναι η απαντηση σε ετησιο ελλειμα 25-30 δις,
    και μην ξεχνατε οτι δεν παραγγελθηκε τιποτα τα τελαυταια 5-6 χρονια εκτος απο την απευθειας αναθεση για 30 αεροπλανα(1.5 περιπου δις).
    Μεχρι το 1996 το χρεος ηταν περιπουν 115δις, και με Χρηστοδουλακη-Παπαντωνιου και τον μεγα Αλογοσκουφη εφθασε τα 305 δις.
    Τα συνχαρητηρια λοιπον και στα 2 κοματα που μας εχουν κανει τοσο ευτυχισμενους που ζουμε αυτην την εποχη και οχι του 1960-1980 π.χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενδιαφέρουσες και σωστές οι παραπάνω απόψεις. Το θέμα είναι όποιος κυβερνήσει από δω και πέρα, να γνωρίζει εις βάθος τις παθογένειες που καταστρέφουν την Οικονομία μας.
    Μια περίπτωση που εξηγεί την υποβάθμιση της παραγωγικότητάς μας, περιγράφω σε ένα πρόσφατο βιβλίο μου "Οψεις της βιομηχανικής μας αποδόμησης-Παράγοντες και περιπτώσεις από το 1980-2000". Εκεί φαίνεται γιατί η Ελλάδα έχει τόσο πεσμένο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί λέμε τα πήραν και όχι τα έκλεψαν? Ναι το πασόκ τα έκανε όλα αυτά αλλά την πληρωμή την άφησε για την ΝΔ, μαζί με κάτι πρόστημα, (κάποιος από το πασόκ είπε ότι αν εχαν το 2004 λεφτά σιγά μην χάναν τις εκλογές). Κια αυτή με την σειρά της έκανε έργα και την πληρωμή την άφησε για το ΠΑΣΟΚ (ξεπλήρωσε το νόμισμα αν και έτρωγε πισώπλατα χτυπήματα). Κάποιοι κλέβαν λεφτά (τα πήραν η φράση που χρησημοποιήται). Το σύστημα είναι μπλοκαρισμένο και δεν πρόκειται να ξεμπλοκάρει από τα μικρά κόμματα. Η συντήρηση των μικρών κομμάτων με την απαξίωσή τους δεν αφήνει νέα κόμματα και ανθρώπους να μπουν ανεξάρτητοι στην πολιτικοί.Έτσι ταήζουν τους και καλά τρελούς για να κάνουν την δουλεία τους. Στα δύο μεγάλα κόμματα για να αναρηχηθείς πρέπει να κάνεις λαμογιές. Αν δεν κάνεις λαμογιές δεν ανεβαίνεις. Με αυτόν τον τρόπο και έχουν όλους αυτούς στο χέρι και δεν ανεβαίνουν αξιόλογοι άνθρωποι. Έτσι το σύστημα τροφοδοτήται μόνο από άτομα τέτοια και μην τρελένεστε.
    Η δύναμη των ΜΜΕ έχει γίνει πολύ μεγάλη και δυστυχώς τους αφήνουν να αυξάνουν την δύναμή τους ακόμα περισσότερο. Μια αχτίδα είναι το διαδίκτυο αλλά ακόμα μικρή, αν και εκεί έχουν μπει. Μην ξεχνάτε να φιλτράρετε ότι ακούτε, βλέπετε και διαβάζετε. Και μην κοιτάτε το δέντρο και αφήνετε τα δάση. Επιλέξτε και φιλτράρετε την ενημέρωσή σας. Μην ακούτε από όλους και όλα γιατί στο τέλος θα τρελαθήτε. Καλή δύναμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.