11/1/10

Υπόθεση εθνικής πλαστογραφίας

Τόν ρόλο τοῦ «Ἰοῦ» τῆς «Ἐλευθεροτυπίας» τόν ξέρετε ὅλοι πολύ καλά, δέν εἶναι ἀνάγκη νά τόν σχολιάσουμε (ἄλλωστε καμμιά δουλειά δέν εἶναι ντροπή).

Το δεύτερο βιβλίο

Στο μεταξύ «ανακαλύφθηκε» και δεύτερο έγκλημα της Θ. Δραγώνα. Το βιβλίο «Ελλάδα και Τουρκία, Πολίτης και Εθνος-Κράτος», το οποίο επιμελήθηκε με τον τούρκο συνάδελφό της Φαρούκ Μπιρτέκ. Προηγήθηκε πάλι η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (15/11/09) και ακολούθησε εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλλα (1/12/09), στην οποία αναδείχτηκαν τα ίδια περίπου αποσπάσματα του βιβλίου που περιλαμβάνονται στις σελίδες 331-339 του βιβλίου. Μόνο που επειδή τα (πραγματικά) αποσπάσματα από το βιβλίο δεν ηχούν και τόσο «αντεθνικά», χρειάζεται και η «επεξήγηση» του δημοσιογράφου, έτσι ώστε να αναδειχτεί το «σκάνδαλο».

Για παράδειγμα, στην εκπομπή καταγράφεται το ακόλουθο απόσπασμα από τη σελίδα 331 του βιβλίου: «Η ανάλυση των περιεχομένων των αναλυτικών περιγραφών για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία δείχνει την ισχυρή εθνοκεντρική οπτική που επικρατεί στο ελληνικό σχολείο». Την απλή αυτή διαπίστωση την εξηγεί ως εξής ο Κ. Χαρδαβέλλας: «Δηλαδή, το ελληνικό σχολείο δημιουργεί εθνικιστές και τα βιβλία της ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά να πεταχτούν στην πυρά και να αντικατασταθούν με άλλα, μη εθνοκεντρικά».

* Ακόμα πιο έντονη γίνεται η διαστρέβλωση σε άλλο απόσπασμα από τη σελίδα 333: «Η παρούσα έρευνα ανέδειξε ότι τα Ελληνόπουλα κατανοούν αναχρονιστικά το παρελθόν. Εισηγούμαστε ότι αυτό είναι άμεση συνέπεια των σχολικών βιβλίων που παρουσιάζουν το έθνος έξω από τον χώρο και τον χρόνο. Η εθνική ομάδα αναφέρεται εναλλακτικά με τους όρους ο Ελληνισμός, οι Ελληνες, ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα, ενώ ειδικά ο όρος Ελληνισμός επιτρέπει στην ιστορική αφήγηση να ανάγει τη νεωτερική έννοια του έθνους σε οντότητα περίπου αιώνια. Αυτή η απεικόνιση του έθνους ενισχύεται αποφασιστικά από την αποσιώπηση σημαντικών ιστορικών πληροφοριών».

Εδώ ο Κ. Χαρδαβέλλας σχολιάζει: «Δηλαδή δεν υπάρχει Ελληνισμός, δεν υπάρχουν Ελληνες. Είμαστε απλά μια ομάδα, μια εθνική ομάδα ανάμεσα σε πολλές άλλες στον κόσμο μας, όπως, π.χ., η ομάδα της Ζιμπάμπουε, ας πούμε, ή η ομάδα των Ζουλού». Καθόλου δεν περνά απ' το μυαλό του καημένου του βετεράνου δημοσιογράφου ότι υπάρχει μια μικρή έστω περίπτωση να μην είμαστε ο «περιούσιος λαός» ή ότι και οι Ζουλού αποτελούν έθνος κι είναι περήφανοι γι' αυτό.

* Εκεί που ο «σχολιασμός» και η παρανάγνωση φτάνει τα όρια της παραχάραξης είναι όταν συνοψίζει ο Κ. Χαρδαβέλλας το περιεχόμενο του βιβλίου: «Αυτό το βιβλίο λέει αυτό το απαράδεκτο, ότι δεν πρέπει να διδάσκονται Ιστορία οι μικροί μαθητές, γιατί έτσι μπορεί να τους κάνουμε εθνικιστές». Φυσικά η κατηγορία αυτή είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη.

Αλλά ο τηλεπαρουσιαστής δεν διστάζει να παρουσιάσει σαν απόσπασμα του βιβλίου και το ακόλουθο παράθεμα, που προβάλλεται μάλιστα στην εκπομπή και με σχετική καρτέλα: «Επεκτατική Εθνική Πολιτική ήταν η Επανάσταση των Ελλήνων το 1821, ενώ η ελληνική εθνική ταυτότητα είναι στηριγμένη σε μύθους και ενισχύεται αποφασιστικά από την αποσιώπηση σημαντικών ιστορικών πληροφοριών, αναφορικά με το μεγαλείο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας». Εδώ δεν αναφέρεται σελίδα. Και είναι φυσικό. Αυτό το απόσπασμα είναι ανύπαρκτο. Κάποιος συνέδεσε φράσεις από διαφορετικές παραγράφους για να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόκειται πραγματικά για αθλιότητα.

* Η ανακύκλωση της πλαστογραφίας πήρε κωμικοτραγικές διαστάσεις στη Βουλή, όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης διάβασε με το γνωστό του στόμφο τα ίδια πλαστά αποσπάσματα: «Θα ήθελα να ρωτήσω κάποιους στην Κυβέρνηση. Συμφωνείτε με αυτά που θα σας διαβάσω; Θέλω να δω ποιος συμφωνεί μέσα στην αίθουσα. Και θα καταλάβω από τα πρόσωπά σας, τα ενεργά πρόσωπα ευφυών βουλευτών. "Δεν είμαστε Ελληνες. Μας έκαναν Ελληνες". Ποιος συμφωνεί με αυτό; Τι είμαστε; Δεν είμαστε Ελληνες; Μας έκαναν Ελληνες; Μας έβαλαν σε ένα μίξερ και μας έκαναν Ελληνες; Δεν είμαστε Ελληνες, κύριε Πρόεδρε, που γνωρίζω την ευαισθησία σας γι' αυτό τον τόπο; Δεύτερον. "Η επανάσταση του 1821 ήταν επεκτατική εθνική πολιτική". Θα κάνουμε λαϊκά δικαστήρια για τον Κολοκοτρώνη και θα τον δικάσουμε μετά θάνατον για δεύτερη φορά. Τρίτον. "Οι Ελληνες είναι ρατσιστές και ο νεοελληνικός πολιτισμός βασίζεται στον τούρκικο πολιτισμό". Δεν ντρέπεστε εσείς του ΠΑΣΟΚ που ανέχεστε αυτή την κυρία Δραγώνα να τα γράφει αυτά; Αυτή βάλατε στη διαμόρφωση της παιδείας των παιδιών της Ελλάδας;» (23/12/09).

* Ο Θεόδωρος Πάγκαλος παρατήρησε ότι οι αναφορές αυτές είναι συντομευμένες και παραποιημένες, για να λάβει την ακόλουθη αποστομωτική απάντηση από τον αρχηγό του ΛΑΟΣ: «Κύριε Πάγκαλε, εγώ διάβασα το κείμενο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών. Σας ενόχλησε τόσο πολύ. Δεν σας ενοχλεί η κυρία Δραγώνα που πρεσβεύει αυτά και σας ενοχλεί η ανάγνωση των κειμένων της κυρίας Δραγώνα;»

Μάθαμε, λοιπόν, έτσι ότι και η Ενωση Αποστράτων μετέχει στο «σπασμένο τηλέφωνο», χωρίς ούτε ένας απόστρατος-που διαθέτει τέλος πάντων και χρόνο- να μπει στον κόπο να ανοίξει και να διαβάσει το επίμαχο βιβλίο.

Η μέθοδος του Λιντς

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στοχοποίηση της Θάλειας Δραγώνα, μέσα από ένα κύμα λάσπης που διοχετεύεται κυρίως στο Διαδίκτυο αλλά και σε ορισμένες εφημερίδες («Πρώτο Θέμα», «Το Παρόν», «Veto», «Ελεύθερος Τύπος» και σε μικρότερο βαθμό «Εθνος», «Ελευθεροτυπία») αποτελεί συνέχεια της πανεθνικής εκστρατείας εναντίον της Μαρίας Ρεπούση για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού.

Αν όμως τότε ορισμένες πραγματικές αδυναμίες του βιβλίου δημιούργησαν σύγχυση και προκάλεσαν τη συμμετοχή στο εθνικιστικό προσκλητήριο των ημιμαθών και ορισμένων καλοπροαίρετων αναγνωστών, καθώς και μιας σημαντικής μερίδας της αριστεράς (ιδίως του ΚΚΕ), σήμερα η επίθεση στηρίζεται σε καθαρή πλαστογραφία, ενώ οι σοβαρότεροι πολέμιοι της Θ. Δραγώνα παραδέχονται χωρίς κανένα πρόβλημα ότι αγνοούν το περιεχόμενο των βιβλίων της. Αν συνδυαστεί αυτό το γεγονός με τη διοργάνωση πρώτη φορά «διαδήλωσης» (εναντίον της καθηγήτριας) από τον ΛΑΟΣ, διαπιστώνουμε ότι το «κίνημα των εθνικοφρόνων» έχει πάρει σοβαρότερες διαστάσεις, ενθαρρυμένο βέβαια από την πρώτη του επιτυχία, με την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας.

*Ασφαλώς το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην επίθεση εναντίον της Μαρίας Ρεπούση επαναλαμβάνεται και σήμερα. Και δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι και πάλι το πάθος των υβριστικών επιθέσεων έχει, όπως και πριν από δύο χρόνια, και ένα σαφές σεξιστικό υπόστρωμα. Οπως μας πληροφορεί ο γνωστός από τις συγκεντρώσεις του Αγίου Παντελεήμονα, και απηνής τηλε-διώκτης των μεταναστών, Σπύρος Χατζάρας, το σύνθημα στη διαδήλωση του ΛΑΟΣ ήταν το τραγουδάκι «Να στείλετε Δραγώνα και Ρεπούση σε κάποιο υπουργείο Τουρκικό / αφού γουστάρουν τόσο την Τουρκία / και ό,τι οθωμανικόοοο!»

* Βέβαια αυτή τη φορά λειτούργησαν τα ανακλαστικά της ακαδημαϊκής κοινότητας και μέσα σε 24 ώρες συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες υπογραφές πανεπιστημιακών και ανθρώπων του πνεύματος κάτω από ένα κείμενο συμπαράστασης στη Θάλεια Δραγώνα, στο οποίο καταγγελλόταν το νέο κυνήγι μαγισσών. Το εξαιρετικό αυτό κείμενο έχει μόνο μια μικρή ανακρίβεια. Αναφέρει ότι «οι επιθέσεις κατά της Θάλειας Δραγώνα ξεχωρίζουν από άλλες ανάλογες, που εξαπολύονται όλο και πιο συχνά κατά πανεπιστημιακών, επειδή πρώτη φορά στοχοποιείται πρόσωπο που κατέχει δημόσιο αξίωμα».

Η αλήθεια είναι ότι παρόμοια στοχοποίηση είχε υποστεί το 1996 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης. Πρωταγωνιστής των επιθέσεων εναντίον του καθηγητή ήταν και πάλι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, βουλευτής ακόμα τότε της Νέας Δημοκρατίας.

Την υπενθύμιση αυτή την κάνουμε για έναν απλό λόγο. Η στοχοποίηση δυο καθηγητριών και η «ειδική μεταχείρισή» τους επειδή είναι γυναίκες, αλλά και ενός καθηγητή που κατηγορήθηκε για την εβραϊκή του καταγωγή, επιβεβαιώνει εμμέσως την τραγική έλλειψη αντιρατσιστικών και αντισεξιστικών ανακλαστικών σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή ακριβώς την έλλειψη επιχειρεί να καλύψει με τις μελέτες της η Θάλεια Δραγώνα.
ΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

*Η εισαγωγή είναι απόσπασμα απο άρθρο του Αντιφωνητή ως δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουλίου 2009

11 σχόλια:

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ YOUTUBE ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ κ ΔΡΑΓΩΝΑ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΥΜΕ.ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ (ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΣΩΒΙΝΙΣΤΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ...) ΑΝ ΑΦΥΣΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ @@ΡΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΘΑ ΠΑΘΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΝΔ ΜΕ ΤΗΝ ΡΕΠΟΥΣΗ..

    ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΡΘΡΟΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η μεγαλύτερη αντί ελληνική δράση, προέρχεται από καθηγητές του πάντειου πανεπιστημίου, έχουν δημιουργήσει νέα ορολογία , αποφεύγοντας την χρήση το σωστών φράσεων, επιλέγοντας αδόκιμους όρους με μεταφορική έννοια, π.χ. η δημοκρατία και η πολιτική κατάσταση της Ελλάδος, περιγράφεται ως (νεοτερηκότητα ) και πολλά άλλα. Ίσως έφθασε η ώρα να διαχωρίσουμε την ίρα από το στάρι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε για να απορρίψουμε τα κοπρογραφήματα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Έχουμε σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε, δηλαδή να οργανώσουμε την αντίδραση κατά της αποδόμησης της Ελλάδας από τα τσιράκια της Νέας Τάξης.

    Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα ασχολείται με τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ και δεν θα χειραγωγείται από αυτά. Οι δυσκολίες που έρχονται θα φέρουν την σωστή αντίδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για έναν περίεργο λόγο τα δημοσιεύματα του Ιού (όπως και κάποιων άλλων που κινούνται σε οικολογικούς χώρους και το παίζουν μπλόγκερς)μοιάζουν σε επιχειρηματολογία αρκετά με κάποιους δικτυακούς τόπους που σχετίζονταν με το Τουρκικό επιτελείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάποιοι από τους "ακαδημαϊκούς" και "ανθρώπους του πνεύματος" είναι (αποτυχημένοι) διαφημιστές, άλλοι που εδώ και 15χρόνια έχουν καταδικαστεί από την Ελληνική δικαιοσύνη να μη διδάσκουν σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο (αλλά παράνομα παραμένουν), οι υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν και κάτι αγράμματοι που στην Ελλάδα δεν ήταν άξιοι να περάσουν ούτε σε ΤΕΙ και πήγαν σε ιδιωτικά κολέγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι? Και η διαμαντοπούλου δεν έκανε δηλώσεις κατά της Ελληνικής και υπέρ της Αγγλικής τις αδικήσαμε έτσι ? μήπως η ανθελληνικοτητά τους δεν είναι κριτήριο για την επιλογή τους σε δημόσιο αξίωμα ?
    Μήπως θέλουν να αγοράσουμε και το βιβλίο τους? Δεν πρόκειται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας οργανώσουμε δική μας Παλλαϊκή Άμυνα, όπως η Κλεφτουριά και οι Ελβετοί, και να μην περιμένουμε από γενίτσαρους να ...σώσουν τη νέα γενιά από τον Τιτανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ τι έγινε δεν γράψει κάνενας θολοκουλτουρίαρης υπέρ του Ιού όπως στο άρθο με τον Γιανναρά;Αναμένω τις γελοίες δικαιολογίες τους...
    Χ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Τόν ρόλο τοῦ «Ἰοῦ» τῆς «Ἐλευθεροτυπίας» τόν ξέρετε ὅλοι πολύ καλά, δέν εἶναι ἀνάγκη νά τόν σχολιάσουμε (ἄλλωστε καμμιά δουλειά δέν εἶναι ντροπή)".

    Καυκάσιε τα είπες όλα σε μία μόνο πρόταση. Ο τίτλος της ανάρτησης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι: "Καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάλιστα μάλιστα!
    Δηλαδή εάν εγώ έγραφα ένα βιβλίο και έβγαιναν και με κατηγορούσαν για ανάλογα πράγματα όπως την κα.Δραγώνα, βουλευτές του κοινοβουλίου,ενώ στο βιβλίο δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα, θα καθόμουν και θα άφηνα τον καθένα δημοσιογράφο να βγαίνει και μιλάει για το βιβλίο μου;;;;;;
    Δεν θα έβγαιναν εγώ για να απαντήσω; Δεν θα έγραφα ένα άρθρο σε κάποια εφημερίδα με την απάντηση στις «άδικες» επιθέσεις;;;; Δεν θα δημοσίευα την σωστή διάσταση του επιστημονικού μου έργου;;;;;

    Που θα πάει θα βγει εμβόλιο και κατά του ιού της Ε/Τ :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.