1/1/10

O Νούρι αλ Μαλίκι και το αίνιγμα του Κιρκούκ

Η επικείμενη επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι στο Κουρδιστάν αποτελεί την ελπίδα για μια συμφιλίωση με τη Βαγδάτη. Αλλά το Κιρκούκ, το οποίο κατέχει το 25% του ιρακινού πετρελαίου, είναι στο στόχαστρο και των Αράβων και του Τουρκμενιστάν. Το Ιράν φοβάται μια κουρδική κρατική εξουσία, οι ΗΠΑ φοβούνται μια σύγκρουση που θα μπορούσε να καθυστερήσει την αναχώρησή τους από το Ιράκ το 2011.

Βαγδάτη (AsiaNews) - Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι πρόκειται να επισκεφθεί την ημι-αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και να υπογράψει μια συμφωνία με τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί σχετικά με το μέλλον της κουρδικής πολιτοφυλακής peshmerga.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κυβέρνηση στη Βαγδάτη θα αναγνωρίσει το peshmerga σε αντάλλαγμα για την κυβέρνηση της Erbil να παραδώσει τα έσοδα που προέρχονται από φόρους και δασμούς που κρατούνται μέχρι σήμερα στα ταμεία του. Ως αποτέλεσμα, οι μισθοί και οι συντάξεις των 90 χιλιάδων πολιτοφύλακες, το κύριο βάρος της κουρδικής κυβέρνησης, θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης.

Για τον Μαλίκι το ταξίδι αυτό είναι μια πολιτική κίνηση για να αποσπάσει την προσοχή από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και τη δημιουργία νέων συμμαχιών με τους αιώνιους εχθρούς του βόρειου Ιράκ πριν από τις εκλογές τον προσεχή Μάρτιο;

Ή μήπως είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής πίεσης των ΗΠΑ για την εφαρμογή του άρθ. 140 του ιρακινού συντάγματος που απαιτεί δημοψήφισμα για το καθεστώς του Κιρκούκ για να προσδιοριστεί αν οι κάτοικοί της θέλουν να παραμείνουν υπό την κυβέρνηση της Βαγδάτης ή της Erbil;

Το Ιρακινό Κουρδιστάν κατέχει ήδη μεταξύ l0% και 15% των αποθεμάτων πετρελαίου στη χώρα. Η περιοχή του Kirkuk μόνη της έχει περίπου το 25%. Αν η πόλη μείνει στα χέρια των Κούρδων, τότε η κυβέρνηση της Erbil θα ελέγχει περίπου το 40% των αποθεμάτων του συνόλου του Ιράκ.

Η Συρία, το Ιράν και την Τουρκία, φοβούνται ότι ένα ισχυρό Κουρδιστάν, εδαφικά και οικονομικά, θα αναζωπύρωσει το κουρδικό αίτημα ,θα προσαρτήσει και θα ενσωματώσει τις κοινότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό του.Τον έλεγχο του Κιρκούκ επιθυμούν και οι Αραβες και οι Τουρκμένιοι.

Από την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, οι παρατηρητές θεωρούν το Κιρκούκ ως την θρυαλλίδα που θα μπορούσε να ανάψει το φυτίλι για έναν εμφύλιο πόλεμο. Γι 'αυτό το δημοψήφισμα αναβάλεται συνεχώς και οι σχέσεις μεταξύ Μαλίκι και των κουρδικών αρχών κυμαίνονται μεταξύ της έντασης και της συνεργασίας.

Η εχθρότητα μεταξύ των δύο ηγετών είναι τέτοια ώστε αλ Μαλίκι και Μπαρζανί σπάνια μιλούν. Έχουν συγκρουστεί επανειλλημένα ιρακινά στρατεύματα και Κούρδοι peshmerga στις επίμαχες περιοχές, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους των Ηνωμένων Πολιτειών να μεσολαβούν για να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Σήμερα, ο ιρακινός πρωθυπουργός περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ισχυρή πολιτική υποστήριξη: μια πιθανή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές έχει γίνει πιο δύσκολη μετά τις αιματηρές επιθέσεις τον Αύγουστο, Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Η διοίκηση Ομπάμα είναι επίσης πολύ πιο αποφασιστική (από ότι ήταν η κυβέρνηση Μπους) στο να επιλύσει το θέμα του Κιρκούκ. Μια κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αράβων και Κούρδων, στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της απόσυρσης των δυνάμεων των ΗΠΑ, αναμένεται έως το 2011. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ασκεί πιέσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των μερών σε σχέση με το θέμα του Κιρκούκ.

Κούρδοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι ο Μαλίκι, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την αυξανόμενη εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης για να ματαιώσει τα κέρδη των κούρδων μετά την αμερικανική εισβολή, όταν η κυβέρνηση στη Βαγδάτη ήταν αδύναμη.

Ο Μασούντ Μπαρζανί Πρόεδρος της Περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν δίνει ώθηση στις προσπάθειες για την αναδιοργάνωση Peshmarga σε δυνάμεις με ενιαία δομή εντός του πλαισίου της KRG.Ο Μπαρζανί ενέκρινε την έκθεση που εκπονήθηκε και διέταξε την επίσπευση της διαδικασίας ενσωμάτωσης όλων των στρατευμάτων Peshmarga εντός του Υπουργείου, σύμφωνα με τον Jabar Yawar, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Peshmarga ώστε να λάβουν την μορφή ένός ισχυρού τακτικού στρατού.

Σε δηλώσεις του Jabar Yawar ανέφερε οτι το ιρακινό σύνταγμα αναγνωρίζει τις δυνάμεις Peshmarga ως μέρος του εθνικού συστήματος άμυνας για την προστασία της περιοχής του Κουρδιστάν,Επέκρινε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη η οποία δεν αποδέχεται τις δεσμεύσεις απο προηγούμενες συμφωνίες για την κατανομή ενός προϋπολογισμού για τις δυνάμεις Peshmarga. .Εξήγησε ότι το ιρακινό υπουργείο Άμυνας με τους ηγέτες της KRG μετά από αρκετές συνεδριάσεις, το 2007, συμφώνησε να δεχθεί τους Peshmarga ως μέρος του ιρακινού στρατιωτικού συστήματος . Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία γνώριζαν τη συμφωνία, πρόσθεσε. Η επίσημη αρχή των Peshmarga επέκρινε επίσης το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής των Κούρδων στις δυνάμεις ασφαλείας.Οι Κούρδοι είναι τώρα μόνο 8,2% των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ το ποσοστό πρέπει να είναι 22%.

Πρόσφατα το το ιρακινό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να τερματίσει την λειτουργία των στρατιωτικών σχολών στην Zakho και Qalachwalan στις περιοχές της περιφέρειας του Κουρδιστάν.Οι σχολές αυτές ανήκαν στο Ιρακινό Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η λειτουργία των σχολών αυτών είχε συμφωνηθεί το 2004 μεταξύ του Πρόεδρου του Ιράκ Τζαλάλ Tlabani και του Προέδρου της Περιφέρειας του Κουρδιστάν Masud Μπαρζανί, επειδή το Ιράκ χρειάζονταν στρατιωτικούς αξιωματικούς για να αποκαταστήσει τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις. Αλλά τώρα, λόγω της ύπαρξης πολλών αξιωματικών του στρατού και τεσσάρων στρατιωτικών σχολών το ιρακινό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να κλείσει τρεις από τους-δύο στην περιοχή του Κουρδιστάν και μιας στην πόλη Νασιρίγια.Πίσω απο την απόφαση αυτή υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και παραβιάζονται τα δικαιώματα των Κούρδων φοιτητών .Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν δαπάνησε πολλά εκατομμύρια δολάρια για να τις ανοίξει και εκπαιδεύονταν σε αυτές συνεχώς δυνάμεις των Peshmarga .

Το Υπουργείο Άμυνας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν για να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή κάνει προετοιμασίες για να ανοίξει δύο δικές του στρατιωτικές σχολές στην θέση αυτών που έκλεισαν.Κάθε σπουδαστής θα είναι ευπρόσδεκτος στην περιοχή του Κουρδιστάν αφού επιτύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις, και δεν θα πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος στο στρατιωτικό κολέγιο με την δικαιολογίας της υποστήριξης οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος απο την στιγμή που θα έχει ι ένα καθαρό παρελθόν."

asianews.it,kurdishglobe.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.