20/11/10

«Ξαφνικός θάνατος» το 2011 για χιλιάδες φορείς του Δημοσίου

Χωρίς έσοδα, μπαίνει «λουκέτο»

Επί ποδός τα συνδικάτα εν όψει των αλλαγών που έρχονται στο Δημόσιο
Επί ποδός τα συνδικάτα εν όψει των αλλαγών που έρχονται στο Δημόσιο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Σε «αιφνίδιο θάνατο» θα οδηγηθούν εντός του επόμενου έτους εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου -κυρίως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν ως«δορυφόροι» της διοίκησης-, καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 έκλεισε χωρίς να προβλέπει την καταβολή εγγυήσεων
για τη δανειοδότησή τους.
Υπό το βάρος του δημόσιου χρέους (κοντά στα 348 δισ. ευρώ) το οικονομικό επιτελείο κλείνει το παράθυρο δανεισμού και πλέον όσοι φορείς δεν έχουν ίδια έσοδα, θα κλείσουν.
Το ίδιο ισχύει και για μεγάλους οργανισμούς -όπως η Εργατική Εστία που απορροφάται από τον ΟΕΚ-, ενώ σειρά θα πάρουν τα ΤΕΙ και τα περιφερειακά νοσοκομεία.
Εκτιμάται ότι η Μεταπολίτευση δημιούργησε 5.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου - ένα δεύτερο κράτος μέσα στο κράτος...
«Εδώ που φτάσαμε, ας αποφασίσει το πολιτικό σύστημα τι θέλει» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης και συνεχίζει:
«Ο δημόσιος τομέας είναι υπετροφικός, μίζερος, δεν εξυπηρετεί τον πολίτη και το κυριότερο, δεν υπάρχουν πλέον τα χρήματα να τον συντηρούμε».
Ο κ. Σαχινίδης αναφέρεται στις μισθολογικές ανισότητες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αμοιβές στον τομέα των ΔΕΚΟ που είναι κατά 44% υψηλότερες από τις αμοιβές στον δημόσιο τομέα και κατά 100% υψηλότερες από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.
Οι συγκεκριμένες ΔΕΚΟ έχουν φτάσει σε σημείο να επιβαρύνουν κάθε χρόνο το έλλειμμα κοντά 2 δισ. ευρώ. Μα 2 δισ. ευρώ είναι αυτά που εξοικονομήσαμε περικόπτοντας τον 13ο και τον 14ο μισθό.»
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι τα περιθώρια για αυξήσεις της φορολογίας εξαντλήθηκαν και τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν όσο ο δημόσιος τομέας δεν περιορίζεται.
Περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Ακόμη και αν στο ιδανικό σενάριο επιτύχουμε τιο πρόγραμμα και τους στόχους που έχουμε θέσει για το 2011, το έλλειμμα θα είναι 17 δισ. ευρώ. Το 2012 πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αν δεν περιορίσουμε το Κράτος;»
Newsroom ΔΟΛ

9 σχόλια:

  1. Καιρός είναι πολιτικάντηδες και κράτος να δουν τα πράγματα ορθολογιστικά και όχι κομματικά και με το αζημίωτο >>>δημιούργησαν ΔΕΚΟ φούσκες, επιτέλους ας τις ξεφουσκώσουν να αναπνεύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τωρα θα αρχισω εγω να ψηφιζω ΠΑσοκ .

    Πιστευα οτι ημουν πιο σοσιαλιστης απο τον προεδρο της σοσιαλιστικης διεθνους . Αλλα για σκεψου να μιλαμε για κοινωνικο κρατος και αυτο με τις "λειτουργιες" του να στελεχωνει την κομματικη του πυραμιδα !!!!!

    μαζι σου προεδρε για μια σοσιαλιστικη κοινωνια και ασε τους αλλους να πιστευουν οτι επικρατησε η πολιτικη του συνασπισμου με καμινη και μπουταρη

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο πατερας σας εβαλε, ο γιος θα σας βγαλει καρεκλοκενταυροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κίμωνα μήπως ήρθε η ώρα να μας αφήνουν και οι πολιτικάντηδες που είναι υπέυθυνοι για αυτό το χάλι του δημόσιου τομέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλος ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας τροφοδοτείται από την κατανάλωση των δημοσίων υπαλλήλων και από τις εργολαβίες στα δημόσια έργα. Αν πάψουν οι δημ. υπάλληλοι να καταναλώνουν και οι κυβερνήσεις τις δημ. επενδύσεις, χέσε μέσα Πολυχρόνη που δε γίναμε ευζώνοι. (προσωπική μου άποψη, ως άνεργος που ψάχνει για δουλειά)

    Ας μην είμαστε τόσο φθονεροί και ας κοιτάξουμε λίγο πιο πέρα από το προφανές.
    Η μονιμότητα θεσπίστηκε απ' το Βενιζέλο ώστε να περιοριστούν οι πολιτικές διώξεις με τις εναλλαγές των κυβερνήσεων και είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
    Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι η μονιμότητα, αλλά η αναξιοκρατία: Στο δημόσιο, το 10% κάθεται αλλά ανελίσσεται λόγω κοματικών γαλονιών, το 85% βλέπει το 10% που ανελίσσεται και ενώ μπορεί να αποδώσει, ξεσυνερίζεται και αποδίδει λιγότερο από όσο μπορεί, αφού ποτέ δεν πρόκειται να ανελιχθεί, και το 5% αποδίδει τα μέγιστα. Αν υπήρχε αξιοκρατία, το 85% θα δούλευε πολύ περισσότερο και με περισσότερο ζήλο. Δε χρειάζεται ούτε σύνδεση της αποδοτικότητας με το μισθό (όπως προφασίζεται το ΠΑΣΟΚ, ώστε να καλοπληρώνει μόνο τα κομματόσκυλά του) ούτε άρση της μονιμότητας (για πολιτικό κυνήγι μαγισσών): Αν επιβραβεύονται οι άξιοι και μόνο οι άξιοι, θα έχει κίνητρο ο υπάλληλος της εφορίας που σήμερα σου μιλάει μέσα από τα δόντια να κάνει σωστά τη δουλειά του, ώστε αν αποδώσει σωστά να πάει κάποτε στο ΣΔΟΕ, παρόλο που δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΣΤΑ ΡΕ 11:59 μ.μ. ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ
    ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΑΜΑ ΤΑ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΙΛΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ PUN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχουμε αυτούς που μας αξίζουν.
    Σαλάγατα-Σαλάγατα, κ.λπ. κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

    ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΧΙΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ "ΜΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ".

    ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟΣΟ ΣΤΡΕΒΛΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΩΣ ΔΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙ.

    ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗ, ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ.
    ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΜΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ.

    ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΑΥΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
    ΜΑ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;
    ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ. ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ. ΜΟΧΛΟΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΠΟΥ ΒΟΛΕΥΕ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ.


    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν γίνουν δηλαδή απολύσεις θα εξοικονομηθούν χρήματα;

    Δηλαδή όλοι αυτοί δεν θα πάρουν ταμείο ανεργείας;

    Δηλαδή όλοι αυτοί δεν θα πάψουν να συνεισφέρουν στα ετοιμόροπα ασφαλιστικά ταμεία;

    Δηλαδή όλοι αυτοί δεν θα πάψουν να συνεισφέρουν μέσω της παρακράτησης φόρων απο το μισθολόγιο τους;

    Δηλαδή όλοι αυτοί δεν θα πάρουν αποζημειώσεις;

    Δηλαδή όλοι αυτοί δεν θα μειώσουν ραδαία την ήδη κατεστραμένη αγοραστική δύναμη;

    Δηλαδή όλοι αυτοί δεν θα δημιουργήσουν ασφυξία στις ΔΕΚΟ που δεν θα μπορούν να πληρώνουν πλέον;

    Δηλαδή όλοι αυτοί δεν θα δώσουν τη χαριστική βολή στο τραπεζικό μας σύστημα μιας και δεν θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν τα δάνεια που έχουν ήδη πάρει και μάλιστα με την εγγύηση του μισθού που είχαν;


    Πρόκειτε για κίνηση απελπισίας,μοιάζει με έξοδο του Μεσολογγίου,για να μή πώ το χορό του Ζαλόγγου.

    ΥΓ

    Σε γενικές γραμές είμαι υπέρ της συρίκνωσης του κράτους,αλλά αυτό προκαλεί αναταράξεις που προανέφερα,τη δεδομένη στιγμή έχοντας μια τόσο ευαίσθητη οικονομία δεν είναι σοφό να της προκαλείς ηλεκτροσόκ,αυτά γίνοντε όταν έχεις ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.