19/11/10

Γεωστρατηγικά δεδομένα με επίκεντρο την Τουρκία

Του Κώστα Γεννάρη
Μιλώντας με έναν Τ/κ δημοσιογράφο, τον Μετίν Μιουνίρ, ο οποίος έκανε μεγάλη και διεθνή καριέρα εργαζόμενος στην Τουρκία (εργάστηκε σε όλες τις μεγάλες τουρκικές εφημερίδες και συνεργάστηκε με έντυπα όπως η Γκάρντιαν, η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Νιου Υορκ Τάιμς, ΒΒC, κ.λπ.) μου εξέφρασε τη συγκλονιστική, όπως τη χαρακτήρισε, διαπίστωσή του ότι οι Ε/κ είναι «άθλια ενημερωμένοι» για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, «παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή επηρεάζει το μέλλον τους».


Η στάση των Ε/κ απέναντι στην Τουρκία καθορίζεται περισσότερο από συναισθηματικά κριτήρια και λιγότερο από την ψυχρή λογική και ορθολογιστική προσέγγιση. Με αποτέλεσμα, όχι μόνο να είναι σωστή η διαπίστωση του Μιουνίρ, αλλά και να ενεργούν οι Ε/κ μέσα σε ένα κενό, να αναφέρονται στην Τουρκία με όρους που δεν έχουν σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα και κατά συνέπεια να αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες λάθους. Με οποιεσδήποτε προεκτάσεις και συνέπειες μπορεί αυτό να προκαλεί στην Κύπρο και το μέλλον της.

Η Τουρκία μεταμορφώνεται και αυτή η μεταμόρφωση πιστοποιείται και από τους αριθμούς και τα στοιχεία. Αυτή τη μεταμόρφωση θα πρέπει να παρακολουθούν στενά και καθημερινά οι Ε/κ, να την αναλύουν σχολαστικά για να μπορούν να διαβάζουν σωστά και τις προθέσεις της Άγκυρας και τους στόχους της πολιτικής της.

Πριν από 20 χρόνια η Τουρκία βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Δέχθηκε τις παρεμβάσεις και την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 18 συνολικά φορές. Πολιτικά βρισκόταν σε μια κατάσταση διαρκούς αστάθειας. Σήμερα θεωρείται μια από τις αναδυόμενες ισχυρές οικονομίες στον κόσμο, με ρυθμό ανάπτυξης τον μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Κίνα. Και την Ινδία. Με μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού της τα 29 χρόνια - έναντι των 49 της Ευρώπης.

Μεταξύ του 2002 και 2007 η τουρκική οικονομία αναπτυσσόταν κατά μέσο όρο 7% το χρόνο. Οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί από 36 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002, στα 132 δισεκατομμύρια το 2008. Ο πληθωρισμός μειώθηκε από το 45% το 2003 στο 9,5% το 2009. Οι ξένες επενδύσεις που κυμαίνονταν μεταξύ ενός και δύο δισεκατομμυρίων το χρόνο για δεκαετίες ολόκληρες ανήλθαν στα 5,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2005 και στα επόμενα τρία χρόνια έφτασε στα 20 δισεκατομμύρια.

Σημαντικές είναι, επίσης, οι εσωτερικές μεταμορφώσεις κυρίως εκείνες οι οποίες σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών. Η πορεία προς την Ευρώπη οδήγησε σε γιγαντιαίες προσπάθειες καλλιέργειας μιας εντελώς διαφορετικής πολιτικής και κοινωνικής κουλτούρας, η οποία συντηρεί μια δυναμική συνεχούς «εξευρωπαϊσμού», σε κάποιο βαθμό, της χώρας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία κατόρθωσε να ξεφύγει από τον εναγκαλισμό κεμαλικών-εθνικιστικών και άκρως αναχρονιστικών κέντρων εξουσίας. Η αντιπαράθεση με τέτοια κέντρα παραμένει το ίδιο έντονη όπως και πριν, με τη μόνη διαφορά ότι σε κάποιο βαθμό οι όροι της αναμέτρησης διαφοροποιούνται.

Οι ισλαμικές καταβολές της διακυβέρνησης Ερντογάν προκαλούν φοβίες και ανησυχίες στη Δύση και κυρίως επιτρέπουν παράλληλα και την ανάπτυξη νεοθωμανικών θεωριών, όπως αποκαλούνται, καθώς και υπερβολικών προσδοκιών και φιλοδοξιών της Άγκυρας ως προς τον ρόλο της στην περιοχή, τις σχέσεις της με τη Δύση και βεβαίως το ρόλο της στην παγκόσμια σκακιέρα. Ήδη οι συσχετισμοί στην περιοχή μεταβάλλονται σε κάποιο βαθμό ως αποτέλεσμα της μεταμόρφωσης και των φιλοδοξιών της Τουρκίας.

Μέσα στη γενικότερη γεωστρατηγική αναδιάταξη στην περιοχή, η Τουρκία απέκτησε μια διαφορετική αξία για όλους. Για την Ευρώπη, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον ισλαμικό κόσμο και για την ίδια ακόμα την Τουρκία. Πώς αξιοποιείται και προς ποια κατεύθυνση αυτή η αξία θα πρέπει να είναι αντικείμενο συνεχούς μελέτης. Για να καταστεί δυνατή η εκτίμηση των επιπτώσεων στην πορεία του Κυπριακού και κατά συνέπεια η διαμόρφωση ανάλογης πολιτικής προστασίας των συμφερόντων του τόπου.

Η αλήθεια είναι ωστόσο οδυνηρή: Πόση σχέση έχει ο όποιος διάλογος διεξάγεται σήμερα στην Κύπρο για το Κυπριακό και τους χειρισμούς του με τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνεται μέσα από τις εξελίξεις περί την Τουρκία;

Τα σημεία αναφοράς του διαλόγου αυτού έχουν σχέση με τις πραγματικότητες όπως διαμορφώνεται γύρω από την Κύπρο και κατά συνέπεια στα μεγάλα κέντρα πολιτικής, όπως για παράδειγμα στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον;

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επηρεάσει η Κύπρος τις θεωρήσεις στα κέντρα αυτά αν και όταν οι προσεγγίσεις της δεν σχετίζονται με αυτά τα δεδομένα που καθορίζουν τις στάσεις των μεγάλων και ισχυρών;

Αυτοί που καθορίζουν τους όρους του διαλόγου στον τόπο δεν φέρουν ευθύνη για όπου μας οδηγεί αυτός ο διάλογος και για από όπου μας απομακρύνει η μη συσχέτισή του με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή;
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

12 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕ δεν μας παρατάς λέω εγώ.

    Βαρέθηκα τις αναφορές πάρα πολλών στον ρεαλισμό, τη λογική και τον ορθολογισμό.
    Δεν είμαστε ρομπότ, και ως άνθρωποί ζούμε και πεθαίνουμε με το συναίσθημα αλλίως δεν είμαστε τέτοιοι.
    Όλοι θα πεθάνουμε τελικά, αν όχι αύριο, σε 30 χρόνια είναι πιθανο.
    Το να συμβιβαστούμε και να ξεχάσουμε σήμερα ίσως μας δώσει 20, 30, 100 χρόνια παράταση σαν Έθνος και μετά απλά θα διαβα΄ζουν για εμάς στα ιστορικά βιβλία.
    Το να ζήσουμε το σήμερα έντονα χωρίς φόβο προς το θάνατο(όσοι πραγματικά πιστεύουν στον Θεό standard δεν φοβούνται το θάνατο οικονομικό ή φυσικο ακόμα και αύριο) μόνο θετικά θα έχει για τη φυλή μας, που τυχαίνει σήμερα να ζεί στο Κρατός που λέγεται Ελλάδα και αύριο μπορεί να βρίσκεται και αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αν η Τουρκία γίνει η 1η οικονομία του κόσμου, και αν έχει ανάπτυξη 100% με πληθωρισμό και χρέος 0%, και αν κάνει επανδρωμένες αποστολές στον Άρη το απλό γεγονός ότι έχει στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο δεν αλλάζει.
    Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Οι εποχές όπου οι διαφορές μεταξύ κρατών λύνονταν με βάση το πόσο στρατό έχει η κάθε χώρα -ελπίζω πως- έχουν παρέλθει, τουλάχιστον σ'αυτή τη μεριά του πλανήτη. Διαφορετικά τόσες χιλιάδες χρόνια -ελληνικού- πολιτισμού δεν θα έχουν αλλάξει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά- καλά ,
    Έμαθε η Χατιτζέ και χορεύει και πάνω στο τραπέζι.
    Για το γεωστρατηγικό επίκεντρο συμφωνώ.
    Αλλά ότι την έχουν όλοι ανάγκη πέστα στον Τοτό.
    Η γειτόνισσα ως παραδοσιακή χώρα του «παζαριού» , παζαρεύει με δίχως τον ξενοδόχο. Οι «κεντρικές» αποφάσεις έχουν ληφθεί προ πολλού για την τύχη της και την τύχη όλων μας και ότι και να κάνει δεν αλλάζουν απόφαση όσο και αν θέλει να παίξει μπάλα η άμπαλη. Δεν διαφωνώ για την οικονομική της πορεία , αλλά αυτή μόνο δεν φτάνει. Αύριο το πρωί την πτωχεύουν και μεθαύριο την τεμαχίζουν.
    Ποιος ο πλούτος της; Ελάχιστος. Μόνο στρατός και βία. Τίποτε άλλο. Γι’ αυτό ζητάνε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Κάποια δις ευρώ που κυκλοφοράνε από μαύρο χρήμα στους γείτονες , όλοι το γνωρίζουν και μπορούν να κλείσουν την στρόφιγγα όποτε θέλουν οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ.
    Ο χειμώνας έρχεται και θα είναι βαρύς και για εμάς λόγω οικονομικής κρίσης , αλλά χειρότερα για την γειτόνισσα όπως έχουμε ξαναγράψει. Υ Π Ο Μ Ο Ν Η ! ! !

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το βιογραφικό του λέει πολά.

    Εγώ αντιλαμβάνομαι τις θέσεις του ως επίδειξη δύναμης της Τουρκίας έναντι των Κυπρίων και εμέσως έναντι των Ελλήνων ώστε να διευκοληνθούν οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της Κύπρου να αποδεχθούν οδυνηρούς συμβιβασμούς.

    Δεν μπορώ να πώ,ένα μέρος της Ελληνικής ελίτ δέχεται αυτό τον τρόπο σκέψης,μόνο που οι ελίτ δήχως το Λαό δεν μπορούν να κάνουν τίποτα,ειδικά όταν ο Λαός βράζει....

    Ομολογώ ότι το παιχνίδι τους είναι καλά στημένο,όχι όμως σοφά.

    Η Τουρκία παρά την παραδεισένια εικόνα που επιχειρεί να βγάλει προς τα έξω αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα κατά τη γνώμη μου.

    Ακριβώς λόγω αυτών των προβλημάτων η Τουρκία ένοιωσε την ανάγκη να ισχυροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό,γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιλογή για διαμελισμό της γίνεται ολοένα και πιο δελεαστική απο τους μεγάλους.

    Δεν είναι λίγες οι φορές που βγαίνει στην επιφάνεια ότι είναι πολοί εκείνοι που δεν τους θέλουν στην πραγματικότητα,και το μόνο που τους βοηθάει να έχουν κάποιο ενδιαφέρον είναι η οικονομία της και η στρατηγική της θέση,δεν φτάνει όμως μόνο αυτό για να εδραιωθείς.

    Εκ των πραγμάτων η Τουρκία θα αναγκαστεί,και πιστεύω σύντομα,να διαλέξει πλευρά.Δεν πρόκειτε να αφήσουν οι μεγάλες δυνάμεις την Τουρκία με την πολυδιάστατη πολιτική της να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε μια κρίσιμη στιγμή.

    Οι επιλογές της Τουρκίας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστούν στην περίπτωση αυτή ως -μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα-.

    Οι επιπόλαιη κατά τη γνώμη αποδοχή της Τουρκίας ως ήδη εδραιωμένη μεγάλη δύναμη θυμίζουν τους εορτάζοντες την Ευρωπαική επιτυχία την περίοδο των παχαίων αγελάδων,που τελικά το ισχυρό κατά τα άλλα ''ευρώ'' και η πανίσχυρη ευρωζώνη παραπέουν στην πρώτη κρίση που συνάντησαν και το μέλον μετά απο δύο σχεδόν χρόνια κρίσης μοιάζει τουλάχιστον δισοίωνο,αν όχι καταστροφικό.

    Τέλος, η γνώμη μου είναι πως η δεκαετία που διανύουμε θα συνοδευθεί απο τεράστιες γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές καταστροφές,μεταβολές.

    Η Ευρωζώνη θεωρώ πως θα έχει διαλυθεί και η Τουρκία θα έχει διαμελιστεί,ποιοί θα επιβιώσουν είναι μάλον απίθανο να προβλέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρυάδες του ... Γεν(ν)άρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Είναι απίστευτη η άρνηση της πραγματικότητας που βλέπω στα σχόλια. Δεν ξέρω αν είναι ενδόμυχος φόβος για την αυξηση της ισχύος του γείτονα, αν είναι υπνος βαθύς, άγνοια του κινδύνου ή τι άλλο. Αλλά είναι πρωτογφανής και επικινδυνη (για μας)η άρνηση να δούμε ότι η Τουρκία εξλίσσεται και πως εξελίσσεται. Με εκπλήσει και η βεβαιότητα ότι "καποιοι" θα την διαμελίσουν,θα την ξεσκίσουν θα εκείνο ή το άλλο, και εμείς θα θεώμεθα τα δρώμενα ευτυχείς και ανέγγιχτοι. Είναι σαν να μην έχει παρέλθει ούτε μέρα από τις φνατασιώσεις του 1700ή 1800 για το ξανθό γένος που θα παρει την Πόλη και θα...μας τη ΄δωσει,γιατί άραγε;
    Ας ξυπνήσουμε και ας καταλάβουμε ότι υπάρχει αντιπαλος, ισχυρός αλλά όχι ανίκητος. Αν κα΄τι κάνουμε, αν βγούμε από την αδράνεια....αν δεν είμαστε έτοιμοι να καταπιούμε το δόλωμα που μας ετοιμάζουν: Δηλαδή είμαστε υπό πτώχευση, ας μοιραστουμε τον πλούτο του Αιγαιου και θα τρωμε πάλι καλά όπως πριν. Τι θελετε, πόλεμο; Θα μαςπουν. Και το καταπιαμε αμάσητο, θυμάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "...Η στάση των Ε/κ απέναντι στην Τουρκία καθορίζεται περισσότερο από συναισθηματικά κριτήρια και λιγότερο από την ψυχρή λογική και ορθολογιστική προσέγγιση. Με αποτέλεσμα, όχι μόνο να είναι σωστή η διαπίστωση του Μιουνίρ, αλλά και να ενεργούν οι Ε/κ μέσα σε ένα κενό, να αναφέρονται στην Τουρκία με όρους που δεν έχουν σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα και κατά συνέπεια να αυξάνουν δραματικά τις πιθανότητες λάθους..."

    Δεν χρειαζεται να περιμενει κανεις τιποτα περισσοτερο απο εναν δειλο υποστηριχτη του σχεδιου Αναν και αθλιο προπαγανδιστη της Τουρκικης βαρβαροτητας!

    - Π. Ηφαιστος, Κύπρος και πολιτικοί: Κληρίδης, Σημίτης, Μητσοτάκης, Κουλουμπής
    http://neo.antibaro.gr/node/653

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kimon είπε...

    ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ ΥΠΕΡΠΑΤΡΙΩΤΩΝ

    "Σάββας Καλεντερίδης ελαφρώς αλλοιωμένο"

    "σφάξε με Μπουτάρη μου ν' αγιάσω".
    Δεν μπορεί να λέγεσαι Έλληνας και να συμφωνείς με ένα ανθέλληνα.
    Δεν μπορεί οι πολίτες της ωραιότερης πόλης της Ελλάδος να συντάσσονται με αυτόν που εκπροσωπεί τα θύματα του Κεμάλ και να είναι ταυτόχρονα συνοδοιπόροι και τιμητές του.
    Δεν μπορεί η ομάδα του Μπουτάρη να δίνει μαθήματα στα παιδιά των Ποντίων, των Θρακών, των Σμυρνιών, των Κωνσταντινουπολιτών και των Ιμβρίων.
    Δεν μπορεί να αμείβονται με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και να κτίζουν τζαμιά.
    Αν δεν μπορείτε κύριοι συνοδοιπόροι των κεμαλιστών να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων, τουλάχιστον παραιτηθείτε πριν είναι αργά.
    ἔσσεται ἦμαρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντίπροχθές ήταν ο κ Γρηγοριάδης του ΕΛΙΑΜΕΠ στην Τουρκία (κάπου διδάσκει εκεί, λέει) που περίπου μας είπε ότι μόνο … οι έλληνες ασχολούμαστε με τον Νταβούτογλου (για φανταστείτε, κανείς άλλος δεν ασχολείται με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας παρά μόνο οι έλληνες!!!). Προχθές ήταν ο Σύμβουλος του Ερτογάν που έφερε το ΕΛΙΑΜΕΠ στη Αθήνα για να μας δώσει μαθήματα. Λίγο προγενέστερα κάποιος Φούσκας του Παν/μίου Πειραιά μας είπε ότι ο Ερτογάν είναι εθνικό στοιχείο που προσπαθεί να ανασυστήσει μια … προοδευτική νέο-Οθωμανική αυτοκρατορία, προσπάθεια όμως που εμποδίζουν κάποιοι έλληνες εθνικιστές οι οποίοι επιχειρούν «να αποσπάσουν μια ευνοϊκή λύση στην Κύπρο, στην Θράκη και στο Αιγαίο». Σήμερα είναι ο Κώστας Γενάρης (τι απέγινες ρε Κώστα, πως κατάντησες έτσι!) να μας κάνει μαθήματα περί Τουρκίας και ανοδικής πορείας της Νταβουτόγλειας αυτοκρατορίας, τρένο που τρέχει και μάλλον θα πρέπει να πεταχτούμε στο βαγόνι για να το προλάβουμε. Πολύ πρόσφατα κάποιος Μπουτάρης θέλει να φέρει τρακόσιες χιλιάδες τούρκους θαυμαστές του Κεμάλ να τους πάρουμε τα λεφτά τους. Αύριο κάποιος άλλος θα ονομάσει περιφέρεια Δράμαλη την Πελοπόννησο για να φέρει κανένα εκατομμύριο Τούρκους στα νότα μας. Θα έλεγα τελικά η καλύτερη λύση για να τελειώνουμε είναι να ονομάσουμε το μεν Σύνταγμα Νταβουτόγλεια πλατεία την δε Ομόνοια Ερτογανιανή πλατεία. Στην μέση τους να κτίσουμε και τζαμιά. Έτσι όσο θα ανέρχεται η νέο-Οθωμανική Αυτοκρατορία να εισρέουν εκατομμύρια τούρκων να προσκυνάνε τα μνημεία τους εδώ και έτσι να ξαναγραφτεί η ιστορία.
    Όλα καλά θα είναι. Μόνο που όσοι λογικοί έμειναν εδώ αντιλαμβάνονται ότι δεν πάμε καλά

    πολίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (συμπληρωματικά)
    Δεν είμαι με τον κ. Μπουτάρη,θα τον καταψήφιζα αν ήμουν από τη Θεσσαλονικη, διαφωνω με τις απόψεις του. Αλλά: μήπως θυμάται κανείς ότι προς το τελος του θερους δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για αίτημα κατοίκων νησιων του Αιγαιου (Χιος αν δεν με απατά η μνήμη μου)που ζητούσαν από την κυβέρνηση να καταργηρθεί η προσωρινή βίζα ωστε να πηγαίνουν Τουρκοι τουρίστες; Τότε για΄τι δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς-πατριωτικά εννοεείται;
    Βεβαιως ο κ. Μπουτάρης συνδέει άμεσα την άφιξη τουρκων τουριστών με μια πολιτική αντιληψη ενώ οι νησιώτες επιχειρηματίες όχι-όχι άμεσα. Αλλά στην πραξη το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πατριωτισμός α λα καρτ δεν γίνεται.
    Η καταργηση της βίζας (το ζηταμε και για τους Ρώσους,δικαιως)είναι ένα πράγμα. Η άσκηση πολιτικής είναι ένα άλλο πραγμα. Και Τουρκοι και Ρώσοι και εξωγήινοι τουρίστε ς να έρθουν. Δεν υποχρεώνει αυτό ούτε σε παραχώρηση δικαιωμάτων στο Αιγαίο ούτε σε καμία άλλη υποχω΄ρηση. Να είμαστε πατριωτες εκεί που χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας έχουν κάνει τόσο πρόβατα που ζητάτε δημοψήφισμα για τον Κεμάλ!!
    ΡΕ ΖΩΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ!
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΣΑΡΙΑ-ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ-ΜΠΟΥΡΚΕΣ-ΜΑΝΤΙΛΕΣ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΠΑΝΤΡΕΜΑΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ-ΠΟΛΥΓΑΜΙΕΣ ΚΤΛ.
    ΟΧΙ ΤΕΜΕΝΗ, ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.