2/11/10

Κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Τόκιο

Για τα νησιά Κουρίλες.
Η κρίση ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία που προκλήθηκε από τη χθεσινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος των Κουρίλων εντάθηκε σήμερα με την ανακοίνωση της προσωρινής ανάκλησης του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στη
Μόσχα.
«Αποφάσισα να ανακαλέσω προσωρινά τον πρεσβευτή στην Ρωσία Μασαχάρου Κόνο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Σεΐτζι Μαεχάρα, την επομένη της ανταλλαγής ελάχιστα διπλωματικών δηλώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τον πρεσβευτή σχετικά με τη χθεσινή τετράωρη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο νησί Κουνασίρ, ένα από τα τέσσερα νησιά των Νότιων Κουρίλων- που ονομάζονται Βόρεια Εδάφη στην Ιαπωνία- διοικούνται από τη Μόσχα και είναι αντικείμενο διεκδίκησης από το Τόκιο.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στις Κουρίλες, που βρίσκονται ανάμεσα στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό γεγονός» της επίσκεψης και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο Τόκιο για να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία αυτή «που πλήττει τα αισθήματα του ιαπωνικού πληθυσμού» .
Η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση.
«Η αντίδραση της ιαπωνικής πλευράς για το ταξίδι του προέδρου Μεντβέντεφ στις Κουρίλες είναι απαράδεκτη. Είναι δικό μας έδαφος και ο Ρώσος πρόεδρος έχει μεταβεί σε ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Παρά την κλιμάκωση της έντασης, η ιαπωνική κυβέρνηση φαίνεται ότι ελπίζει πως μία συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Καν και τον πρόεδρο Μεντβέντεφ θα μπορεί να οργανωθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Ιαπωνία.
«Πιστεύω ότι η διμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί» με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσίτο Σενγκόκου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών τήρησε περισσότερο επιφυλακτική στάση για το θέμα: «Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί ένα θα πραγματοποιηθεί τέτοια συνάντηση», είπε.
Το αρχιπέλαγος των Κουρίλων αποτελείται από τέσσερα νησιά, το Χαμπομάι, το Σικοτάν, το Ετορόφου και το Κουνασίρι, τα οποία προσαρτήθηκαν από τους Σοβιετικούς στις 18 Αυγούστου 1945, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της παράδοσης της Ιαπωνίας. Το Ετορόφου ονομάζεται Ιτουρούπ και το Κουνασίρι, Κουνασίρ από τη Ρωσία.
Η ρωσοϊαπωνική διαφορά για τα νησιά εμποδίζει εδώ και 65 χρόνια την υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η κλιμάκωση της έντασης έρχεται σε μία στιγμή που η κεντροαριστερή ιαπωνική κυβέρνηση έχει παγιδευθεί σε σοβαρή διπλωματική κρίση με την Κίνα για άλλο σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται στη ανατολική Σινική Θάλασσα.
Η αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του ιαπωνικού Τύπου προσάπτουν στην κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ναότο Καν ότι επέδειξε αδυναμία απέναντι στους πιέσεις του Πεκίνου απελευθερώνοντας τον πλοίαρχο κινεζικού αλιευτικού το οποίο είχε συγκρουσθεί με πλοίο της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά στα νησιά Σενκάκου -Ντιαογιού στα κινεζικά- τα οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

5 σχόλια:

  1. Καλύτερα να παραχωρήσουν λίγη έκταση γης και να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδυα παρά να υπάρχουν συνεχώς έριδες για μερικές βραχονησίδες.
    Το είπε άλλωστε κι ο τρισμέγιστος γιωρίκας μας για το Αιγαίο.Αστους να τσακώνονται έτσι κι αλλίώς αυτοί είναι οι κουτοί κι εμείς οι έξυπνοι.
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιά τον κο Σάββα Καλεντερίδη :

    Τον τελευταίο καιρό, προβάλλονται Τουρκικά σήριαλ στην Ελληνική τηλεόραση. Μέσα απο αυτά, προβάλλεται μία Τουρκική ανώτερη κοινωνική τάξη καθώς και η κουλτούρα της.
    Το ερώτημά μου είναι το εξής :
    Υφίσταται πράγματι αυτή η κοινωνική τάξη στην Τουρκία, καθώς και η προβαλλόμενη κουλτούρα της;

    Έχω κάνει ορισμένες σκέψεις και θα ήθελα να τις επιβεβαιώσω ή να τις απορρίψω.

    Ευχαριστώ γιά τον κόπο που θα κάνετε γιά να μου απαντήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε φίλε
    Ναι, υπάρχει αστική -όχι ανώτερη- τάξη στην Τουρκία και οι πολύ πλούσιοι έχουν πολύ καλή μόρφωση.
    Όσον αφορά στις τηλεοπτικές σειρές, ειδικά η μια, που έχω δει ορισμένα επεισόδια, είναι καλογυρισμένη, προβάλλει τις οικογενειακές και τις παραδοσιακές αξίες και νομίζω ότι θα πρέπει να παραδειγματίζει τους δικούς μας τηλεοπτικούς παραγωγούς.
    Φυσικά, μέσα από το σήριαλ περνούν τα μηνύματά τους για την Κύπρο, για το Αζερμπαϊτζάν, για τον καλό Τούρκο κλπ.
    Εν πάση περιπτώσει, πολιτισμικά δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα από τους Τούρκους, μόνο να κερδίσουμε.
    Αυτό θέλω να το θυμάσαι.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Καλύτερα να παραχωρήσουν λίγη έκταση γης και να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδυα παρά να υπάρχουν συνεχώς έριδες για μερικές βραχονησίδες.
    Το είπε άλλωστε κι ο τρισμέγιστος γιωρίκας μας για το Αιγαίο"2 Νοεμβρίου 2010 6:27 μ.μ.

    Εκεί είναι όλη η ουσία, φίλε πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΩΡΙΚΑΣ ΑΛΛΑ ΤΖΕΦΡΥ.ΑΝ ΗΤΑΝ ΓΙΩΡΙΚΑΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΕ.
    ΥΓ.Και σίγουρα δεν θα κατέθετε στεφάνι στο μνημείο του σφαγέα Κεμάλ
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @skal
    Ευχαριστώ γιά την απάντησή σας.
    Ο βασικός μου σκεπτικισμός ήταν : Η κουλτούρα που διαχέεται μέσα από τα σήριαλ, είναι πράγματι η κουλτούρα που διέπει αυτήν την κοινωνική τάξη;
    Ο σκεπτικισμός μου δημιουργήθηκε επειδή θεώρησα ότι, αυτή η κάπως άκαμπτη κουλτούρα, είναι μάλλον μη συμβατή με την οικονομική επιφάνεια αυτής της κοινωνικής τάξης.
    Παίρνω σαν παράδειγμα τη Ελλάδα βέβαια, αλλά..
    Εν τέλει, υποθέτω ότι σας έδωσα ένα περίγραμα του αρχικού σκεπτικισμού μου.
    Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.