4/11/10

Ο Γιώργος, ο Αντώνης και η Ελλάδα


Tου Αθανασιου Ελλις


Φαντάζει αδιανόητο στην Ελλάδα που βρέθηκε -και εξακολουθεί να βρίσκεται- στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, οι ηγέτες των δύο κομμάτων εξουσίας να μην μπορούν να συμφωνήσουν σ’ έναν κοινό παρονομαστή για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια πρόωρων εκλογών ούτε προσωπικών εγωισμών. Η πικρή εμπειρία του παρελθόντος δεν επιτρέπει, δυστυχώς, τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Ούτε λειτουργική ούτε αποτελεσματική θα είναι
Αντιθέτως, πιο εφικτή και επιβεβλημένη είναι η συνεργασία των δύο κομμάτων εξουσίας. Αλλωστε, ιδεολογικά, η Κεντροδεξιά είναι πολύ κοντά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, ενώ, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, η Ν.Δ. υπερψήφισε τους 30 από τους 60 νόμους που έφερε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή τον τελευταίο χρόνο.

Τη στιγμή που διαφαινόταν στον ορίζοντα η αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τυγχάνει να είναι και το αστικό κόμμα της χώρας, καταψήφισε τη μόνη διαδικασία οικονομικής στήριξης που προσφέρθηκε στην Ελλάδα. Τώρα, έξι μήνες μετά, επέλεξε να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα κατά του Μνημονίου, βαθαίνοντας ακόμη περισσότερο το ιδιότυπο ρήγμα που έχει ο ίδιος προκαλέσει με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους του φιλελεύθερου χώρου.

Ο ανεπίσημος σύμβουλος και φίλος του Θεόδωρος Βάρδας είχε με ευθύτητα δηλώσει πως εάν για την έγκριση του Μνημονίου απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων, η Ν.Δ. θα ψήφιζε υπέρ, ενώ θετικά έναντι του Μνημονίου έχουν ταχθεί στο παρασκήνιο αρκετά σοβαρά στελέχη της Ν.Δ., συνεργάτες του ίδιου του κ. Σαμαρά, όπως και ευρωβουλευτές που αφουγκράζονται καλύτερα το κλίμα που επικρατεί στην Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου, αντί να αναζητήσει τη συναίνεση, απειλεί με προσφυγή σε εθνικές εκλογές, από τις οποίες το μόνο βέβαιο είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα απολέσει έδρες. Σημειωτέον, ότι το κυβερνών κόμμα θα ανακτήσει την έδρα του Γιάννη Δημαρά, ο οποίος, προς τιμήν του, δήλωσε πως ακόμη και αν χάσει θα παραιτηθεί από βουλευτής, άρα η κυβέρνηση θα διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία 158 βουλευτών.

Μετά την εκτίναξη των spreads που προκάλεσε ο κ. Παπανδρέου με τα διλήμματα που έθεσε, ακολούθησε η τραγελαφική ενδοκυβερνητική ανακολουθία, όταν σε συνεντεύξεις τους την ίδια ημέρα ο μεν πρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε αδιανόητη την αναδιάρθρωση του χρέους, ο δε αντιπρόεδρος εκτίμησε πως αυτή είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να κατανοήσει ότι τα επιπλέον σκληρά μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει την επομένη των εκλογών απαιτούν ευρεία στήριξη, η οποία δεν εξασφαλίζεται από στοχευμένες εξεταστικές επιτροπές που αποσκοπούν στην αμαύρωση του αντιπάλου και όχι στην ειλικρινή αναζήτηση της αλήθειας. Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει να αντιληφθεί πως εάν δεν επιδείξει τη σοβαρότητα που απαιτεί το κομμάτι των σκεπτόμενων φιλελεύθερων ψηφοφόρων «που βγάζει κυβερνήσεις», το κενό θα καλύψει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης συνεργάστηκαν για το καλό της χώρας τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν συμφοιτητές και μάλιστα συγκάτοικοι στη Μασαχουσέτη.
Μια ενδεχόμενη μεταξύ τους συμφωνία σε βασικές κατευθύνσεις θα γεννούσε μια αίσθηση κοινής πανεθνικής προσπάθειας, θα εξέπεμπε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας, συνέπειας και συνέχειας προς την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, θα οδηγούσε αυτομάτως σε πτώση των spreads και θα αναπτέρωνε τις ελπίδες ότι η χώρα θα τα καταφέρει.
kathimerini

9 σχόλια:

  1. Δεν χάνει ευκαιρία να υποστήριξει μνημόνιο, ΔΝΤ και αμερικανοεβραϊκή κατοχή ο στρατολογημένος πράκτορας Α.Ελλις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Έλλις, ακολουθώντας τη γραμμή Αλαφούζου, εμφανώς αβαντάρει τη Ντόρα και τις νεοφιλελεύθερες γραμμές της. Κάποιος ευγενικός αναγνώστης θα μπορούσε να γράψει στην Καθημερινή τα εξής:
    Ο Γιώργος από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία άρχισε να διαβάλλει συστηματικά τη ΝΔ, παρά την έμπρακτη διάθεση συναίνεσης του Αντώνη (υπερψήφιση πολλών νομοσχεδίων, εκκλήσεις για δρομολόγηση αναπτυξιακών μέτρων, τήρηση αποστάσεων από κινητοποιήσεις κλπ). Αν ο Γιώργος και οι περί αυτόν διέθεταν στοιχειώδη πολιτικό νου, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη διαφωνία της ΝΔ προς το μνημόνιο ως διαπραγματευτικό χαρτί, λέγοντας στην τρόικα: "Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει τα επαχθή μέτρα σας. Ή συμφωνούμε σε διαφορετικό μείγμα με αναπτυξιακή προοπτική, ή θα πάρει την εξουσία ο Αντώνης και δεν θα σας κάνει τα χατήρια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρεπει να γνωριζεις αγαπητε
    ΕΛΙΣ ,οτι εαν οδηγησεις το πλοια
    {στην προκειμενη περιπτωση την
    ΕΛΛΑΔΑ},στο "ΜΑΤΙ" του ΚΥΚΛΩΝΑ,
    τοτε το πλοιο θα βυθισθει σιγουρα.
    Αρα η μονη λυση που μενει στους
    ΕΛΛΗΝΕΣ,ειναι οσο το δυνατον γρηγοροτερα να βγουμε απο ολους τους οργανισμους,ΟΗΕ,ΝΑΤΟ,Ε.Ε.
    και να τους πουμε stop.Δεν θα παρετε ουτε δραχμη,αεριτζηδες-τοκογλυφοι,παλιανθρωποι.ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ
    ΧΑΡΤΙΑ...@ΑΜΗΜΕΝΑ ....
    ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΝΟΥΜΕ...
    ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ...
    ΟΧΙ ΜΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΟΙ.
    ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΡΠΑΖΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ?
    ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑ.
    ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΞΕΝΟΛΑΓΝΟΙ,ΠΟΥ
    ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΝ....ΔΡΟΜΟ.
    ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ
    ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ,ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ....
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "..με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους του φιλελεύθερου χώρου"
    --------------------------------

    Δες Ντόρα Μητσοτάκη!

    Λαμόγιο 'Ελλις! Εβραιο-αμερικανο-μασωνόσκυλο!
    Σανίδα που χρειάζεσαι εσύ και οι ομοιδεάτες σου!
    Σαμαράς-Παπατζής-Μητσοτάκαινα, οι τρεις γωνιές του Νεοταξικού τριγώνου εν Ελλάδι..
    Οι υπόλοιποι, απλές διαγώνιες ακτίνες του ίδιου τριγώνου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανείς σοβαρός δημοσιογράφος δεν θα έπρεπε να ασχολείται με τα κόμματα αυτά, αν πραγαμτικά έκανε ρεπορτάζ και όχι διατεταγμένη υπηρεσία σε εκάστοτε συμφέροντα.
    Δυστυχώς σοβαροίς επαγγελματίες δεν υπάρχουν στον χώρο της δημοσιογραφίας οπότε λογικό είναι συνεχώς να ακούμε για το πω΄ς το ένα από τα δύο κόμματα αξουσίας ή και τα δύο μαζί μπορούν να κάνουν την Ελλάδα καλύτερη.
    Δεν φαίνεται να τους πολυνοιάζει το ότι αυτά ήταν που εδώ και 30 χρόνια μας έφερεαν εδώ που είμαστε.

    Υ.Γ. Μια καλή κουβέντα ακούσα μόνο σήμερα το πρωί από τον Βελόπουλου του ΛΑΟΣ του κωλοτούμπα. Είπε ο Βελόπουλος στον Αφτιά " Να αναλάβει ο λαός τις ευθύνες τους γιατί αυτόυς τους ψηφίζει, και να κατέβει στις εκλογές και να ψηφίζει άλλες προτάσεις και όχι απαρραίτητα του ΛΑΟΣ αλλά ας ψηφίζει και ΚΚΕ , Δημάρα και ότι άλλο υπάρχει εκτός από τα δύο μεγάλα κόμματα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν εάν στο τιμόνι της ΝΔ ήταν η Ντόρα!
    Θα μας είχαν γ-----ι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι παιδιά, ο άνθρωπος είναι καραμασόνος, στο μόνο που μπορούμε να δώσουμε βάσει είναι αυτά που λέει γαιτί του τα λένε να τα πεί!
    ΑΝδρέας Κοζάνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προκαλεί αγανάκτηση και μόνο η αναφορά στα πολιτικά κόματα που κατέστρεψαν αυτή τη χώρα,μ΄αυτό το φυσικό πλούτο (μεταλεύματα, πετρέλαιο,ουράνιο,νησιά κλπ) και τη μοναδικότητα στην ΕΕ.
    Μόνο με εσκεμένη μακροχρόνια συντονισμένη ενέργεια μπορούσε να γίνει.
    Το χειρότερο είναι ότι συνεχίζουμε ως λαός να εμπιστευόμαστε τους κλέφτες και προδότες για να ξεπουλήσουν τον ανεκτήμητο αυτό πλούτο στα αφεντικά τους και να υποθηκεύσουν το μέλλον των επομένων γενεών για πάντα.
    Αναρωτιέμαι πόσο μεγάλος είναι ο φιλοτομαρισμός μας και η αναισθησία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν μη τι άλλο έχουν χιούμορ οι νέοι...

    Οι ερωτήσεις που δεν απάντησε ο Πρωθυπουργός στους νέους μέσω του facebook και του Twitter.

    • Αν τα φάγαμε μαζί κ. Πάγκαλε, εγώ γιατί δεν έχω ΤΕΤΟΙΑ κοιλιά;

    • Πόση ώρα κάνεις το Αθήνα – Σπιναλόγκα με το κανόε-καγιάκ;

    • ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΕΑΝ ΟΙ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ …ΕΛΕΟΣ!!!!ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ!!!ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;

    • Τελικά έμεινα με την απορία: γιατί ο πρωθυπουργός φοράει τη βέρα στο αριστερό;

    • κ. Πρόεδρε τι έχετε να πείτε για την Μεγάλη ΠΑΟΚάρα;

    • ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΤΑΝ ΜΩΡΟ, Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΤΟΝ ΠΕΤΑΓΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΑΝΕ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΕ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΕ ΜΙΑ…

    • Καλησπέρα! Εγώ ψάχνω για γκόμενα με πολιτική άποψη! Καλά ήρθα;

    • Πρόεδρε μη φεύγεις ακόμα! Πάω μια στιγμή για κατούρημα κι΄ έρχομαι αμέσως. Έχω μια ακόμα στημένη αρώτηση, εεεε ερώτηση!

    • Μούτζα δεν υπάρχει στο πληκτρολόγιο;

    • Μια ερώτηση: ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ;

    • Ωχ με αυτά που έγραψα το βλέπω να μου έρχεται περαίωση από 20 χιλιάδες και πάνω και ας μην είχα ποτέ επιχείρηση.

    • Πες μας κάτι ουσιώδες, πότε βγαίνει το 2ο DVD της Τζούλιας;

    • Κύριε Γιώργο πόση ώρα να ψήσω το κοτόπουλο;

    • Βάφει το φρύδια του… Σίγουρα!

    • Για ακόμα μία φορά μας επιβεβαιώνουν ότι (οι πολιτικοί) είναι εξωγήινοι. Ο Λιακόπουλος σας το έλεγε από καιρό αλλά δεν τον ακούσατε. ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ. Είναι κανένας που έχει αμφιβολία ακόμα;;;;

    • Κύριε Παπανδρέου, αληθεύει ότι η Τζούλια δέχτηκε αφάνταστες πιέσεις από το ΠΑΣΟΚ για να μην “απευθυνθεί στους νέους και να συζητήσει μαζί τους ζωντανά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν…κτλ” ακριβώς την ίδια ώρα όπως κι εσείς;

    • Παιδιά ???? είμαι ο μόνος που βαρέθηκα?

    http://www.newsbomb.gr/politiki/story/papandreou-anapantites-erotiseis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.