4/11/10

Κενό γράμμα η διευκόλυνση στην ίδρυση επιχειρήσεων

"Yπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων"


Στην 109η θέση έπεσε η Ελλάδα

Την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και όλοι συμφωνούν, με πρώτο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, ο νόμος για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, το περίφημο one stop shop, που ευαγγελίστηκαν όλοι οι υπουργοί Ανάπτυξης την τελευταία πενταετία, παραμένει γράμμα κενό περιεχομένου.
Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και κυρίως δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του.     (Σημ. Τι μου θυμίζει;)


Δεδομένων αυτών, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα υποχώρησε στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την έρευνα «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρέθηκε στην 109η θέση μεταξύ 183 κρατών, από την 97η πέρυσι. 


Σε ό,τι αφορά την έναρξη επιχείρησης κατατάσσεται στην 149η θέση, καθώς για την ίδρυση μιας ΕΠΕ απαιτούνται 15 διαφορετικές διαδικασίες και 19 ημέρες, ενώ το κόστος έχει εκτιναχθεί στο 22,3% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 10,9% πέρυσι.
Σημειώνεται ότι την περασμένη χρονιά δημιούργησαν υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων το Αζερμπαϊτζάν, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Ρουάντα, ακόμη και το εμπόλεμο Αφγανιστάν.
kathimerini

2 σχόλια:

  1. Αντε με το καλο του χρονου στην 183 θεση!!! Η ειμαστε ή τελευταια κομμουνιστικη μπανανια ή δεν ειμαστε!!! Τωρα ο αγωνας δικαιωνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι και χειρότερα. Τρείς στους δύο που ξεκινάνε να κάνουν μια επιχείρηση, τα παρατάνε, ενώ όσοι τόλμησαν να την κάνουν, θα υποστούν του Χριστού τα πάθη για να την διατηρήσουν (αν την διατηρήσουν).
    Οι υπόλοιποι, θα φύγουν γιά άλλες πολιτείες και στο μεταξύ, ...η πείνα έρχεται καλπάζοντας. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.