18/11/10

Τριπλός ελιγµός από την Αγκυρα

ΣΕ «ΠΥΡΑΥΛΟ πολλαπλών κεφαλών» στα χέρια της – που µπορεί να πλήξει καίρια ελληνικά δικαιώµατα και συµφέροντα στο Αιγαίο – επιχειρεί να µετατρέψει η Τουρκία τη συζήτηση για την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα, εκµεταλλευόµενη την πρόθεση των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν στο έδαφός της ραντάρ και εκτοξευτήρες αντιβαλλιστικών πυραύλων Πάτριοτ – και αφού εξασφάλισε να µην κατονοµάζεται το Ιράν στόχος της ασπίδας – έθεσε προς ικανοποίηση τρία θέµατα:
Να αναλάβει τη χρηµατοδότηση των Πάτριοτ το ΝΑΤΟ και όχι κάθε χώρα τα δικά της όπως είναι η πάγια αρχή.
Να αναλάβει τη διοίκηση του Κέντρου Ελέγχου της τοπικής ασπίδας - δηλαδή, σε αντίθεση µε την πρακτική του ΝΑΤΟ, να πατάει το κουµπί τούρκος αξιωµατικός.
Να εγκατασταθεί το Κέντρο αυτό στη Σµύρνη ώστε να διατηρηθεί το εκεί Στρατηγείο, καθώς στη νέα δοµή είναι ένα από τα υπό κατάργηση. ∆ηλαδή επιδιώκει να διατηρήσει «από την πίσω πόρτα» ενεργό ρόλο στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου.
Οι δύο τελευταίες επιδιώξεις της Αγκυρας συνδέονται ευθέως µε το δεύτερο καυτό θέµα, αυτό της Νέας ∆οµής.
Βάσει των σχεδιασµών τα Στρατηγεία µειώνονται και η Αγκυρα επιδιώκει να συνδέσει τους δυο στόχους. Η Αθήνα, που έχει διατυπώσει την ανησυχία της και στην Ουάσιγκτον, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και έχει βασική έννοια, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Εθν. Αµυνας κ. Βενιζέλος, να µη συνδυαστούν τα δύο θέµατα. Πάντως η ατζέντα δεν προβλέπει συζήτηση στη Λισαβώνα για το ποια στρατηγεία κόβονται ούτε πού θα εγκατασταθούν τα µέρη της ασπίδας.
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ-ΝΕΑ

2 σχόλια:

  1. >>>και αφού εξασφάλισε να µην κατονοµάζεται το Ιράν στόχος της ασπίδας<<<

    Αυτο θα το πληρωσουν πολυ ακριβα οι Τουρκοι απο το Ισραηλ.Καθυστερει λιγο η πληρωμη
    διοτι αυτη την στιγμη υπαρχουν τεχνικα προβληματα ανακαταταξης των μυστικων υπηρεσιων του Ισραηλ ως προς την Τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια εκείνοι οι Σ-400 που υποτίθεται πως έδινε η Ρωσία στην Τουρκία στην υποτιθέμενη «στρατηγική» φιλία του great leader Ερντογάν με τον great leader Πούτιν τι γίνονται άραγε; Κατασκευάζονται σε κανένα εργοστάσιο; Αν κάποιος παρακολουθεί συστηματικά την ειδησεογραφία θα καταλήξει περίπου να ταυτίζει τα τουρκικά και τα ρωσικά συμφέροντα. Γιατί όμως όλο αυτό μου κάνει κάτι από τουρκική προπαγάνδα; (μεταξύ μας δεν είναι μόνο τουρκική αλλά και αμερικανική) Και κάτι ολίγον άσχετο… Πρόσφατα σε κιζενοτουρκική άσκηση είχαν συμμετάσχει κινεζικά αεροπλάνα. Είναι ενδιαφέρον πως από την Τουρκία είχε διαρρεύσει πως τα αεροπλάνα ήταν ρωσικά… Δεν νομίζω πως έγινε από άγνοια. Κάποια εικόνα θέλουν να προβάλουν δυτικά. Το θέμα εδώ είναι πώς αυτή η εικόνα προσλαμβάνεται εντός Ελλάδας από πολλούς και πώς αναπαράγεται. Αλλά να που τα γεγονότα αποδεικνύουν πως η Τουρκία παρά τους ευρασιατικούς λεονταρισμούς παραμένει σκυλάκι κανίς του ΝΑΤΟ… Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε… Όπως έλεγε και ο επίτιμος.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.