17/11/10

Λειτουργεί έντιμα η Δημοκρατία μας;

Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα εξεγέρσεως των Ελλήνων κατά της τυραννίας. Είναι η εξέγερση του Πολυτεχνείου μετά την οποία ακολούθησαν σημαντικά γεγονότα όπως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα,αλλά και η τουρκική εισβολή ,που είχε προηγηθεί μερικές μέρες πριν στην Κύπρο και η κατάληψη του Βορείου τμήματος που παραμένει ακόμη υπό τουρκική κατοχή.

Ας ξεκινήσουμε όμως από το 1967 και την ολέθρια 21η Απριλίου. Η τυραννία είναι συνέπεια του εκφυλισμού της Δημοκρατίας. Έτσι όταν η Δημοκρατία ,στη δεκαετία του ΄60,είχε χρεοκοπήσει ήταν εύκολο μια μικρή οργανωμένη .φιλόδοξη ομάδα στελεχών των ΕΔ να καταλάβουν την εξουσία προβάλοντας την σωτηρία της πατρίδας ως σύνθημα.

Οι Έλληνες αιφνιδιάστηκαν και δεν αντέδρασαν άμεσα και μαζικά. Προερχόμενος από το Πολεμικό Ναυτικό,μπορώ να παραθέσω αυτά που εβίωσα τότε και τα επόμενα έτη,μέχρι την κατάλυση της δικτατορίας που συνετελέσθη μόνο όταν διεπιστώθη ότι δεν ήταν σε θέση να υπερασπισθεί εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και εγκατέλειψε τη Κύπρο στις ορέξεις του Αττίλα.

Η πρώτη αντίδραση μέσα στο Ναυτικό ήταν η άμεση (την 21η Απριλίου 1967) παραίτηση του τότε Αρχηγού Αντιναυάρχου Εγκολφόπουλου. Αν το παράδειγμα του είχαν ακολουθήσει οι ηγεσίες όλων των κλάδων των ΕΔ,ίσως το πραξικόπημα είχε αποβιώσε από τη γέννησή του.

Από τις πρώτες ημέρες μετά την επικράτηση των πραξικοπηματιών ,την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η έντονη δυσαρέσκεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών του ΠΝ εναντίον της επιβληθήσης δικτατορίας ,με αποτέλεσμα να αρχίσουν δειλά στην αρχή και έντονα αργότερα συζητήσεις κατά του καθεστώτος. Συνοπτικά αυτά που επέδρασαν στην επικράτηση αντιδικτατορικού πνεύματος στο ΠΝ ήσαν:
*Η πλήρης κατάλυση της πειθαρχίας.
*Ο παραγωντισμός ,ανικάνων κατά το πλείστον στελεχών.
*Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικά της ελευθερίας έκφρασης.
*Ο διασυρμός της χώρας στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τη διεθνή απομόνωσή της και τη δύσκολη θέση της μέσα στους διεθνείς οργανσιμούς..

Τους επόμενους μήνες,μετά τον Απρίλιο του 1967 άρχισαν να διαφαίνονται στην Ελλάδα αντιδράσεις ατόμων και ομάδων που επιθυμούσαν να αποτινάξουν τον ζυγό που βίαια επεβλήθη από συμπολίτες τους.
Χωρίς να μειώνουμε τις προσπάθειες ατόμων ή ομάδων εκτιμούμε ότι οι κορυφαίες στιγμές αντιδράσεως κατά της δικτατορίας ήσαν:
*Το κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967
*Η εξέγερση της Νομικής τον Απρίλιο του 1973. Εξέγερση δυστυχώς ξεχασμένη.
*Το κίνημα του Ναυτικού τον Μάϊο του 1973.
*Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.

Όλες οι προσπάθειες που προαναφέρθησαν δεν έφεραν ίσως άμεσο αποτέλεσμα. Ένωσαν όμως το λαό και έδειξαν στους δικτάτορες ότι δεν είχαν το παραμικρό έρεισμα και είχαν επιβάλλει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς με την βία και μόνο μ΄αυτή. Η σαθρή βάση του καθεστώτος απεδείχθη οσάκις υπήρξε ανάγκη να αντιμετωπισθεί εθνική κρίση. Απεσύρθη η Μεραρχία της Κύπρου (που είχε αποσταλεί επί Δημοκρατίας),που ουσιαστικά αποδεκάτισε την άμυνα της Κύπρου και στην συνέχεια επετράπη η εισβολή των Τούρκων στο νησί ,με την κυβέρνηση των δικτατόρων να είναι απούσα.

Τιμή σ΄ όσους αγωνίσθηκαν και βασανίστηκαν για να επαναφέρουν τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Την Δημοκρατία που γεννήθηκε στον τόπο μας ,που φώτισε όλο το κόσμο αλλά που φαίνεται ότι άλλα κράτη τη διαχειρίζονται καλύτερα. Τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας προσβλέπαμε σε μία φωτεινή Δημοκρατία που θα δίδει ίσες ευκαιρίες σ΄ όλους ,που θα αναγνωρίζει την αξιοκρατία. Ισχύουν άραγε σήμερα αυτά;

Σ΄ ότι αφορά τον στρατό ,προσβλέπαμε σε ΕΔ ενωμένες,αξιοκρατικά επιλεγμένες,με στελέχη που δεν ανήκουν σε κόμματα αλλά μόνο στη πατρίδα.

Μετά τη πτώση της δικτατορίας αναρωτιέμαι: λειτουργεί έντιμα η Δημοκρατία; Ελύθησαν τα κοινωνικά και εθνικά προβλήματα ή μήπως έχουν συσσωρευτεί κι άλλα πολλά που μας πιέζουν ασφυκτικά;

15 σχόλια:

  1. Άμεση δημοκρατία ή δικτατορία. Αντιπροσωπευτική δημοκρατία = τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ναύαρχος, ακόμα και σήμερα μετά από 43 χρόνια, προσπαθεί να σώση την, κατ' αυτόν νοούμενη, υστεροφημία του Πολεμικού Ναυτικού και μαζί του Ελληνικού λαού, χωρίς να υπάρχει κάν τέτοιο θέμα.
    Και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, γιά έναν πολύ λόγο :
    Οι μόνοι που κατάλαβαν τη διαφορά, ήσαν οι κομουνιστές. Όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες, δεν κατάλαβαν καμμία ουσιώδη διαφορά.
    Το χωροφυλακίστικο κράτος, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, το φακέλωμα κ.λ.π, που υπήρχαν και πρίν την 21η Απριλίου, υπήρχαν και μετά.
    Και εδώ που τα λέμε, η ανοχή των Ελλήνων πρός τη δικτατορία, μόνο ως τιμωρία του πανάθλιου προδικτατορικού πολιτικού συστήματος, μπορεί να εννοηθεί.
    Και φυσικά Ναύαρχε, όταν ρωτάμε "Ποιός ευθύνεται γιά τη δικτατορία;", κανείς δεν αποτολμά να απαντήση φωναχτά: Το πολιτικό σύστημα της εποχής και μόνον.
    Επομένως, δεν χρειάζεται να αγωνιάτε να δείξετε ότι απεχθάνεστε τη δικτατορία Ναύαρχε, στο πλαίσιο ενός κακώς νοούμενου προοδευτισμού τον οποίον θέλετε να ενδυθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά ανέκαθεν , ακόμα και σήμερα οι ναυταίοι, είναι οι λιγότερο σε υπολήψη άπό τους συναδέρφους τους ένστολοί ανάμεσα στα 3 σώματα των ενόπλων δυνάμεων.

    Δεν είναι κρυφό ανάμεσα στους στρατιωτικούς κύκλους ότι οι ναύτες μόνο για δεξιώσεις, public relations και μπλά μπλά ενδιαφέρονται, πέρα από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυπάμαι πολύ αλλά το θέμα τις διαχείρισης της επίθεσης του Αττίλα το υπεραπλούστευσε.

    Δεν αναφέρει τους λόγους τους πραγματικούς που η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό μας Ναυτικό δεν δέχθηκαν τους πραξικοπιματίες,το ότι ήταν βασιλικοί ήταν η αιτία και λιγότερο όλα τα άλλα.

    Διαφωνώ πως οι πραξικοπιματίες δεν είχαν έρισμα στο Λαό.

    Συμφωνώ απόλυτα πως η 'Δημοκρατία' μας δεν είναι ποιοτική και ουσιαστική.

    Πρέπει να ανοίξει αυτή η κουβέντα κύριοι και κυρίες,δεν είναι πραγματική Δημοκρατία αυτό που έχουμε αλλά καθεστώς με την ιδιαιτερότητα της χείριστης ποιότητας αντιγράφου της πραγματικής ποιοτικής και ουσιαστικής Δημοκρατίας.

    Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη και απο ένα ψέμα,το ίδιο ισχύει πιστεύω και με τη Δημοκρατία.

    Αλήθεια η χειρότερη περίοδος της Δημοκρατίας στη χώρα μας πότε ήταν,επί βασιλείας,επί χούντας ή επί μεταπολίτευσης;

    Μπορεί πολοί να θεωρείτε Δηκρατία απλά και μόνο την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης,προσωπικά πιστεύω πως αυτό αποτελεί έκπτωση στις απαιτήσεις μας για το αγαθό που λέγεται Δημοκρατία.

    Ακόμη και η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης κατά τη γνώμη μου νοσεί και μάλιστα άσχημα,όταν έχει στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα ώστε να ακούγοντε μόνο οι αρεστοί και όσοι επέλεξαν τη γλώσα της σκληρής αλήθειας να περιθοριποιούντε και να χλευάζοντε.

    Απορώ ειλικρινά ποιός είναι λιγότερο Δημοκράτης,αυτός που έχει το θάρος και το θράσος να βγεί μπροστά και να σου πεί ευθέως ότι απαγορεύεται να μιλάς ή αυτός που θα σου πεί φανερά μίλα ελεύθερα και στο σκοτάδι των γραφείων-επιτελείων θα φροντίζει ώστε ο μηχανισμός να μη σου δώσει λόγο,και αν σου δώσει να φροντίσουν να δεχτεί χλεύη και πολούς τόνους λάσπη;


    Επέλεξαν μια χούφτα άνθρωποι να μας αλυσοδέσουν χειροπόδαρα στους πιο φρικτούς μηχανισμούς της παγκοσμιοποίησης,χορτάσαμε Δημοκρατία,υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα παραβίασης της Δημοκρατίας,ακόμη και το Σύνταγμα το συμπεριφέροντε ως ένα κουρελόχαρτο χρησιμοποιώντας το κατά το δοκούν.

    Μετράνε μέρες όμως,δεν μπορεί.

    ΥΓ
    Αλήθεια,δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση που ο τομέας της Ελληνικής πραγματικότητας που ευθύνεται περισότερο για την καταστροφή μας,ο πολιτικός,είναι ο μόνος που δεν μεταρυθμίζεται,και όλοι οι υπόλοιποι δίνουν αίμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Λειτουργεί έντιμα η δημοκρατία μας;"

    Το θέμα είναι αν λειτουργεί η δημοκρατία γενικώς.
    Σε ένα πολίτευμα όπου ο λαός εκλέγει μόνο τους βουλευτές αλλά όχι την κυβέρνηση. Σε ένα πολίτευμα όπου ο λαός δεν έχει λόγο για τους νόμους που ψηφίζονται. Σε ένα πολίτευμα όπου οι βουλευτές και οι υπουργοί είναι επισήμως υπεράνω του νόμου. Σε ένα πολίτευμα όπου η (κατά τ'άλλα εκλεγμένη) βουλή αποφασίζει κατά το δοκούν τα του οίκου της (μισθούς, συντάξεις κλπ κλπ) χωρίς κανένας να μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά για ποιά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μιλάμε;
    Μπορεί να γεννήσαμε τη δημοκρατία αλλά τα τελευταία 2500 χρόνια λίγο την έχουμε δει στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Ρουμελιώτες΄,άτακτα στίφη,γύριζαν στα διάφορα χωριά (του Μωριά) και καταπίεζαν τον κόσμο,με ξυλοδαρμούς και πλιατσικολογήματα άγρια.Ο Μωριάς ερημώθη τεέιως,όπώς και το 1770.
    ΕΊΝΑΙ αλήθεια,ότι κανείς δεν μπορεί,ν'αμφιβάλει για τον πατριωτισμό του Κουντουριώτη.Είχε την καλή θέληση,να επιβάλει το κράτος του νόμου,πλην όμως οι συνεργάτεσ του δεν ήσαν ειλικρινείς,ιδίως ο Μαυροκορδάτος....
    Στο δρόμο,φεύγοντεας οι κυβερνητικοί,συναντησανε την περίφημη Μπουμπουλίνα,πεθερά του Πάνου Κολοκοτρώνη,και την κακοποίησαν.Ο Σταικόπουλος,συγγενής των Κολοκοτρωναίων,έτρεξε ,να γλυτώσει τη Μπουμπουλίνα,εκυκλώθη όμως απο το στρατό του Βάσου και αιχμαλωτίστηκε.Ο Πάνος τρέχειμε λίγους άντρες να βοηθήσει το Στάικο...
    Επήγαινε,καβάλα με τους συντρόφους του.Όταν έφτασαν στο χωριό Βουνό της Τεγέας,...Άξαφνα ντουφεκιές.Ο Πάνος πέφτει από το άλογό του,σκοτωμένος,χωρίς να βγάλει άχνα,μ'ένα βόλι στην πίσω μεριά του κρανίου,22 Νοεμβρίου 1824....
    ΑΠΩΛΕΙΑ μεγάλη εθνική,διότι εχάθη ένας επίλεκτος πατριώτης με πλούσια και άρτια μόρφωση....
    Τη δύναμη αυτή των κυβερνητικών διηύθυνε ο Χατζή-Στεφανής{Γούργαρος)...Ο Γέρος είδε και έπαθε να γλυτώσει την νύφη του Σπετσιωτοπούλα...
    Ήταν τα μέσα της Τυρινής,6.2.1825,όταν τους φόρτωσαν όλους σε μια παλιο-γολέτα,που τη λέγανε "ΓΟΡΓΩ"
    ...Θ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ,ΜΗΤΡΟ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ,ΜΗΤΡΟ ΠΕΤΡΟΒΑ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΙΟΥς....ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ....
    ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΡΑΚΙ Η "ΔΙΧΟΝΟΙΑ"....

    Κλειστε τη μεσα σε βαθύ πηγάδι....
    αντί να την σιγο-ανάβετε...
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΕΡΓΑ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΟΝΑΤΙΣΜΕΝΗ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΜΟΓΕΛΟ.
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα το οποίο δεν είναι απαραίτητα Δημοκρατία !!!
    Μην τα μπερδεύουμε!!!

    Δεν υπάρχει σημερινός Έλληνας που να έχει ζήσει σε αστική Δημοκρατία...
    Όσοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό, είναι επειδή το έχουν ζήσει σε κάποιες άλλες χώρες.

    Ούτε μπορείς να το καταλάβεις 100% από διηγήσεις ή βλέποντας/διαβάζοντας διάφορα -πολλές φορές στρεβλά/παραπλανητικά- στα ΜΜΕ...
    Πρέπει να το βιώσει κάποιος.

    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ερώτημα που θέτει ο Ναύαρχος το θεορώ αστείο: Περισότερη δημοκρατία είχαμε επι Χούντας!

    Ετσι για να γράψουμε και κάτι ευχάριστο,τι πανέμορφα που ήταν τα Fletcher! (φωτογραφία)

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΧΟΛΙΟ =1=
    Δείξε μου το "Ναό" της, να σου πω τί Δημοκρατία έχεις...
    Τρίτη, 16 Νοέμβριος 2010 14:00 .12345( 2 Αξιολογήσεις ) Εμφανίσεις: 178
    Ο τίτλος είναι απότοκος του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του συνεργάτη της Καθημερινής, κ. Νίκου Βαφειάδη, που δημοσιεύεται στο ένθετο "Κ" του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας (τευχ, 382, 26 Σεπτεμβρίου 2010, σελ. 28-36). Ο δημοσιογράφος "πέρασε βδομάδες στο ναό της Δημοκρατίας και κατέγραψε πολλά από αυτά που απαξιώνουν το θεσμό και..." προκαλούν το κοινό αίσθημα. "Και οι... διάδρομοι έχουν προνόμια" τιτλοφορεί το άκρως αποκαλυπτικό κείμενό του ο απεσταλμένος της εφημερίδας, το οποίο θα έχανε αν δεν συνοδευόταν από τις κατατοπιστικές φωτογραφίες του Δημ. Μιχαλάκη. Παραθέτω τα σημεία εκείνα (καθώς το "Κ" δεν έχει ηλεκτρονική έκδοση/ κακώς) που στη σφαίρα του υποκειμενισμού μου, ξεχωρίζουν για την προκλητικότητά τους και την περιγραφή μιας εικόνας για μια άλλη Ελλάδα. Εικόνες και στιγμές που αποκαλύπτουν συνοπτικά τους λόγους που φθάσαμε στον πάτο. Στην πτώχευση της οικονομίας και της πολιτικής. Εικόνες που σκιαγραφούν τα αίτια που οι πολιτικοί απώλεσαν την όποια αξία τους. Η χαμένη αξιοπρέπεια κάπου χάθηκε μεταξύ εντευκτηρίου και γκαράζ στο ελληνικό κοινοβούλιο.
    "Καθυστέρησαν υπερβολικά να μου δώσουν τα στοιχεία που ζήτησα, αφήνοντας μάλιστα κάποια ερωτήματα αναπάντητα, όπως για παράδειγμα πόσοι λαμβάνουν βουλευτική σύνταξη και πόσοι από αυτούς παραμένουν βουλευτές, εισπράττοντας ταυτόχρονα και τη βουλευτική αποζημίωση. /Ούτε ξέρω, ούτε θέλω να ξέρω/ μου είπε σχετικά ο γεν. γραμ."
    "Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα πόσοι από τους δημοσιογράφος που απασχολεί ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής (με συνολικό προσωπικό περίπου 100 άτομα) καλύπτουν ταυτόχρονα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για λογαριασμό άλλων ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής πλησιάζει για το 2010 τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ η τηλεθέασή του είναι μόλις 0,3 %"
    "Περίμενα επί 15 μέρες να συναντήσω τον διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού, Κώστα Σταματόπουλο (οι υφιστάμενοί του δεν θυμούνταν καλά αν έλειπε στο εξωτερικό για το γάμο της κόρης του ή για την αποφοίτηση του γιου του). Όταν επιτέλους επέστρεψε και τον συνάντησα, μου έδωσε το χέρι του περιχαρής και μου είπε ότι θα έπρεπε να τον συγχαρώ γιατί είχε μόλις βγει σε πρόωρη σύνταξη και κατά συνέπεια θα έπρεπε να απευθυνθώ στον αντικαταστάτη του. Όπως και έκανα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού τελικά και εκείνος με παρέπεμψε πίσω στον γεν. γραμ."
    "Η μεγαλύτερη κίνηση μέσα στο κτίριο παρατηρείται στο καφενείο.. Κάποια κινητικότητα υπάρχει στην αρχή και στην Ολομέλεια, για τα μάτια του κόσμου, όπως και στις συνεδριάσεις των αμειβομένων επιτροπών (246 ευρώ ανά συνεδρίαση)."
    "Παρ' όλες δε τις φαινομενικά αγεφύρωτες απόψεις μεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών του πολιτικού φάσματος, θα δει κανείς στους διαδρόμους πως όλοι σχεδόν χαριεντίζονται μεταξύ τους. Άλλωστε, τα πολιτικά κόμματα δεν πλήττοντα οικονομικά από την κρίση, όπως αποδείχτηκε και μετά την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για αύξηση 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής τους, η οποία, από τα 37 εκατ. ευρώ που είχε περιοριστεί θα φτάσει τελικά το 2010 στα 49 εκατ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΧΟΛΙΟ =2=

    Συνολικά, τα πολιτικά κόμματα χρωστούν 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες."
    "Επιπλέον, στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Κώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστο χώρο στον δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής."
    "Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι βουλευτές είναι οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στο Δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες). Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στους συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιο του 2011). όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ μέρους των συνταξιου΄χων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές."
    "Οι βουλευτές δικαιούνται ένα κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως), οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ), αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ), δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως), γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες."
    "Εκτός από τους 1.200 αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, άλλοι 1.340, που έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνισμό, ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής. Την τελευταία 5ετία, ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα εδημιουργείτο το αδιαχώρητο. Περιμένοντας στον προθάλαμο του γ.γ., είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πως δεν φτάνουν οι καρέκλες. Μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο, αμέσως τη θέση του, πάντα πίσω από μια οθόνη κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο Facebook, καταλάμβανε ένας άλλος. Οι 1.340 θα στοιχίσουν το 2010 στο ελληνικό Δημόσιο 54 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Συνολικά, το 2010, οι υπάλληλοι της Βουλής (μόνιμοι, μετακλητοί, εξωτερικοί συνεργάτες) θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο 106 εκατ. ευρώ. Πέρα από τους 2 επιπλέον μισθούς (15ο και 16ο), που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση, οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν μια σειρά από άλλα προνόμια, Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα και όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά. Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσία και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000-150.000 ευρώ ο καθένας). Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηνιαίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΧΟΛΙΟ =2=

    Συνολικά, τα πολιτικά κόμματα χρωστούν 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες."
    "Επιπλέον, στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Κώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστο χώρο στον δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής."
    "Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι βουλευτές είναι οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στο Δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες). Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στους συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιο του 2011). όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ μέρους των συνταξιου΄χων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές."
    "Οι βουλευτές δικαιούνται ένα κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως), οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ), αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ), δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως), γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες."
    "Εκτός από τους 1.200 αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, άλλοι 1.340, που έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνισμό, ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής. Την τελευταία 5ετία, ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα εδημιουργείτο το αδιαχώρητο. Περιμένοντας στον προθάλαμο του γ.γ., είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πως δεν φτάνουν οι καρέκλες. Μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο, αμέσως τη θέση του, πάντα πίσω από μια οθόνη κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο Facebook, καταλάμβανε ένας άλλος. Οι 1.340 θα στοιχίσουν το 2010 στο ελληνικό Δημόσιο 54 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Συνολικά, το 2010, οι υπάλληλοι της Βουλής (μόνιμοι, μετακλητοί, εξωτερικοί συνεργάτες) θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο 106 εκατ. ευρώ. Πέρα από τους 2 επιπλέον μισθούς (15ο και 16ο), που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση, οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν μια σειρά από άλλα προνόμια, Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα και όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά. Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσία και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000-150.000 ευρώ ο καθένας). Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηνιαίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΧΟΛΙΟ =2=

    Συνολικά, τα πολιτικά κόμματα χρωστούν 36 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες."
    "Επιπλέον, στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Κώστα Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστο χώρο στον δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο, εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής."
    "Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και βουλευτική σύνταξη. Οι συνταξιούχοι βουλευτές είναι οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στο Δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες). Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στους συνταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά, λόγω των αναδρομικών αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιο του 2011). όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ μέρους των συνταξιου΄χων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές."
    "Οι βουλευτές δικαιούνται ένα κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως), οκτώ σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ), αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ), δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως), γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Έχουν επίσης τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες."
    "Εκτός από τους 1.200 αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών, άλλοι 1.340, που έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνισμό, ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής. Την τελευταία 5ετία, ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα εδημιουργείτο το αδιαχώρητο. Περιμένοντας στον προθάλαμο του γ.γ., είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά πως δεν φτάνουν οι καρέκλες. Μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο, αμέσως τη θέση του, πάντα πίσω από μια οθόνη κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο Facebook, καταλάμβανε ένας άλλος. Οι 1.340 θα στοιχίσουν το 2010 στο ελληνικό Δημόσιο 54 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Συνολικά, το 2010, οι υπάλληλοι της Βουλής (μόνιμοι, μετακλητοί, εξωτερικοί συνεργάτες) θα κοστίσουν στο ελληνικό Δημόσιο 106 εκατ. ευρώ. Πέρα από τους 2 επιπλέον μισθούς (15ο και 16ο), που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση, οι υπάλληλοι της Βουλής απολαμβάνουν μια σειρά από άλλα προνόμια, Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ακόμα και όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά. Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσία και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000-150.000 ευρώ ο καθένας). Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηνιαίο επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δημοκρατία και Δικτατορία δυο εντελώς αντίθετες αξίες.
    Το ΔΝΤ είναι έως τώρα δικτατορία που δεν ωφέλησε πουθενά παρά, μόνο τον εαυτό του και κάποιους ντόπιους προδότες που το υπηρέτησαν και το προκάλεσαν.
    Χθες η Αθήνα είχε στους δρόμους την μεγαλύτερη δύναμη από ποτέ της ούτε με την χούντα συγκρινόμενη με στρατό κλπ χαφιέδες.
    Το Πολυτεχνείο και πολλά οικοδομικά τετράγωνα!!! ήταν εντελώς σφραγισμένο από σχεδόν όλες τις αστυνομικές δυνάμεις έχοντας στους δρόμους και όλους τους βαθμοφόρους του. Η συλλογική ευθύνη στο έπακρο με όλους τους πολίτες απομονωμένους ως ενεργούς εγκληματίες χάρη του έργου των έως τώρα προβοκατόρων.
    Τα ΜΜΕ δεν έδειξαν σχεδόν τίποτα ούτε τις πορείες όπως ακριβώς έκαναν στην δικτατορία, και βέβαια καθόλου του ΠΑΜΕ που ήταν μαζικότατη και ποτέ με το παραμικρό επεισόδιο.
    ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
    Μην το αμελήσετε, για να γνωρίζετε… πριν είναι αργά….
    Ντοκυμανταίρ σε 12 μέρη
    http://www.youtube.com/watch?v=qXSdivJ38zo

    http://www.youtube.com/watch?v=mXzYxYKqG3w&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=53na2Gvdu60&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=jHRO9TvCVmE&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=cP-c6C5esg4&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=_FDAgRLw9Z8&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=Zh8xp5pad0A&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=86LRPB53OLs&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=pP2peOFVvOw&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=ileTJWxbYwQ&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=f25b7p_f-hc&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=Mj1vpt2jaeQ&feature=related

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιατί η γνώση είναι Δύναμη, αφαιρεί το φόβο.
    Λαός φοβισμένος είναι εύκολα χειρισμός…

    ΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ…
    ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
    ΕΞΑΝΤΑΣ-ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ(ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ) 1/7 (7 μέρη)
    http://www.youtube.com/watch?v=g91nP509-0U&feature=related

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. "Το ΔΝΤ είναι έως τώρα δικτατορία που δεν ωφέλησε πουθενά παρά, μόνο τον εαυτό του..."

    Η Ρωσία δεν μπήκε στο ΔΝΤ; Η Τουρκία επίσης...; Πόσοι ζηλεύουμε τις δύο χώρες για την ανάπτυξη τους. Και άσε τη Ρωσία -αυτή ήταν υπερδύναμη όταν εμείς κάναμε ακόμα ομφαλοσκόπηση- αλλά η Τουρκία που επί χρόνια και χρόνια είχε κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.