26/11/10

Η κλεπτοκρατία ζει και βασιλεύει

Του Σταυρου Λυγερου
Η «θεραπεία-σοκ» κλιμακώνεται, αλλά ο «ασθενής» χειροτερεύει. Ουσιαστικά βιώνουμε την κατάρρευση ενός ολόκληρου μοντέλου πλασματικής ανάπτυξης. Οργανικά στοιχεία αυτού του μοντέλου δεν ήταν μόνο ο αναμφισβήτητος λαϊκισμός, οι υπαρκτές συντεχνιακές αγκυλώσεις, η διάχυτη σπατάλη και ο εξίσου διάχυτος ανορθολογισμός, όπως ιδιοτελώς επιχειρούν να μας πείσουν γνωστοί προπαγανδιστές. Το νόμισμα έχει κι άλλη όψη. Αυτή είναι το άτυπο καθεστώς της κλεπτοκρατίας, που τροφοδότησε τον παρασιτισμό και επίσης παρεμπόδισε τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Κλεπτοκρατία δεν είναι μόνο η διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων. Είναι επίσης και το πολυπλόκαμο σύστημα της διαπλοκής, από την οποία επωφελούνται κυρίως τα «μεγάλα ψάρια». Η λεηλασία του δημοσίου χρήματος είναι συστημικό φαινόμενο όχι μόνο στη βάση, αλλά και στην κορυφή της πυραμίδας. Το γεγονός ότι οι νοσηρές αυτές νοοτροπίες έχουν διαποτίσει την κοινωνία τις κατέστησε ανθεκτικές, αλλά όχι λιγότερο αντικοινωνικές. Η κρίση, όμως, ξεχείλισε το ποτήρι. Με τον λογαριασμό τώρα στο τραπέζι, έχει αρχίσει η μάχη για το ποιοι θα τον πληρώσουν.

Ενα άτυπο μέτωπο πολιτικών, επιχειρηματικών κύκλων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, με σημαία το Μνημόνιο, ευλογεί τα μέτρα, που ευθέως ή εμμέσως πλήττουν τα μικρομεσαία εισοδήματα. Για εισπρακτικούς λόγους, η κυβέρνηση Παπανδρέου πλήττει και τις παραγωγικές επιχειρήσεις. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει βάλει ουσιαστικό χέρι στους ποικίλους κλεπτοκράτες, παρότι το ζητούμενο είναι η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση αφενός να γίνει με κοινωνικά δίκαιους όρους και αφετέρου να μην προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στο παραγωγικό δυναμικό.

Μια πολιτική στοχευμένων δραστικών παρεμβάσεων μπορεί να εξοικονομήσει τεράστιους πόρους και να συρρικνώσει το έλλειμμα, λόγω της γιγαντιαίας λεηλασίας και σπατάλης του δημοσίου χρήματος. Η κριτική ότι αυτά είναι μη ρεαλιστικά υποκρύπτει ιδιοτέλεια ή ανοησία. Είναι αλήθεια ότι η κοινή γνώμη έχει βαρεθεί να ακούει για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για πάταξη της διαφθοράς, για λειτουργικό εκσυγχρονισμό του κράτους κ.λπ., επειδή αυτές οι επαγγελίες έμειναν για δεκαετίες συνθήματα. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το ριζικό νοικοκύρεμα αποτελεί ζωτική ανάγκη. Το ίδιο και η ανάπτυξη. Αποτελεσματικοί τρόποι έχουν υποδειχθεί και για τα δύο. Το έλλειμμα ήταν πάντα στην πολιτική βούληση.

6 σχόλια:

  1. 246 ευρώ ανά συνεδρίαση έχουν ως απολαβή οι επίτροποι της βουλής σήμερα.
    30% αύξηση της επιχορήγησης (Ετησίως στα κόμματα ) για το 2010 δλδ από 37 εκ. το 2009
    στα 49 εκ. το 2010
    Συνολικά τα πολιτικά κόμματα χρωστάνε στο Ελληνικό Δημόσιο 36 εκατομμύρια
    και στις τράπεζες 245 εκατομμύρια
    Το 2010 οι Βουλευτές θα μοιραστούν τα 42 εκατ.
    συνεπώς κάποιοι θα πάρουν μηνιαίες αποδοχές 10.000
    Το 50% της Βουλευτικής αποζημίωσης φορολογείται αυτοτελώς
    και μόνο στο άλλο 50% προστίθενται τυχόν άλλα εισοδήματα .
    Περίπου 35 εκ. θα μοιραστούν συνταξιούχοι βουλευτές
    και οι άγαμες θυγατέρες θανόντων βουλευτών
    Έχουμε επίσης και ένα άλλο κονδύλι 4,3 εκ για συντάξεις πρώην πρωθυπουργών
    Η κατοχύρωση δε της σύνταξης τους σημαίνει 4 χρόνια βουλευτής (ας μη ξεχνιόμαστε) ενώ όσοι είναι πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται στα 55 τους χρόνια .
    Οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής τους παραχωρούνται γραφεία μέσα στο Κοινοβούλιο ακόμα και αν δεν επανεκλεγούν.
    Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 παίρνουν και βουλευτική σύνταξη και βουλευτική αποζημίωση
    Είναι οι μόνοι που μπορούν να παίρνουν δεύτερη παράλληλη σύνταξη
    Εκτός από τους 1200 αποσπασμένους δημόσιους υπαλλήλους για σύμβουλοι κλπ κλπ κλπ υπάρχουν και άλλοι 1340 που έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνισμό και ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής . Οι δε 1340 θα κοστίσουν στο Ελληνικό δημόσιο το 2010 54 εκ Ευρώ και συνολικά όλοι οι υπάλληλοι 106 εκατ. ευρώ .

    Συνταξιοδοτούνται δε στα 28,5 χρόνια .

    Και πολλά πολλά άλλα, όποιος ενδιαφέρεται να του στείλω το αρχείο με το άρθρο του Βαφειάδη ο οποίος μετά από ένα μήνα από αυτό απολύθηκε κιόλας.

    ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΌΧΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ;;;;
    ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ;;;;;;;;;;
    ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΝΑ ΔΩ ΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΝΤΣΑΡΙΣΜΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΥΦΑΣΜΑ ΝΑ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΜΕΤΑ..
    ΣΑΝ ΚΕΛΕΜΠΙΑ ΑΝ ΒΡΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΡΑΒΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Τι άλλο να προσθέσει κανείς;...Ίσως ότι εντελως πρόσφατες δημοσκοπήσεις (μετεκλογικές) δίνουν τα δυο κόμματα με μισή μονάδα διαφορά αλλά και τα δυο μαζί να συγκεντρώνουν ιδρωμένα γύρω στο 35%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (Β σχόλιο)
    Χριστίνα καλό είναι να ξέρουμε διαφορα στοιχεία. Αλλά καλύτερο είναι να μην παρασυρόμαστε από αυτά. Ο κ. Λυγερός θίγει το κέντρο του ζητήματος που δεν είναι ούτε οι βουλευτές ο΄τε οι υπαλληλοι της Βουλής. Πχ αναφέρω ενδεικτικά, ποιος ασχολήθηκε με το τι λεφτά βγήκαν και για ποιούς από τη γνωστή υπόθεση Τ3/Τ10 (παράταση διαθεσης των Ομολόγων); Ποιος ασχολήθηκε με το γεγονός ότι έχουν εμφανιστεί στην τηλεόραση(παρά τις προσπάθειες ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων να τις ματαιω΄σουν)οικονομολόγοι που προτείνουν λυσεις εξόδου από την κρίση και αγνοούτναι΄.Ποιος επωφελείται;
    Οι βουλευτες και οι υπαλληλοι προσφέρονται για εκτόνωση της οργής ώστε να μείνουν άθικτοι αυτοί που αναφέρει ο κ. Λυγερός.
    ΥΓ στην εφημερίδα Μετρο δημοσιεύθηε συνέντευξη του κ. Βεντούρη, προέδρου των ακτοπλοων, όπου καταγγέλει για διάφορα τον κ.Βγενόπουλο. Αγνοω΄τα κίνητρα και το βάσιμο των καταγγελιών. Αλλά ο κ Βεντούρης δεν είναι τυχαίος. Ουδείς ομως ασχολείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Θα συμφωνήσω μαζί σου όμως. Αν αυτοί οι οποίοι επιβάλλουν μέτρα για την εξυγίανση έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά πως περμένουν ο κόσμος να δεχτεί τα μέτρα και να τα τηρήσει;
    Για το θέμα Τ3/Τ10 γνωρίζω πως δεν άνοιξε μύτη όπως επίσης και για το γεγονός ότι το ΤΤ είχαν ποντάρει σε CDS και επίσης δεν άνοιξε μύτη.
    Το γεγονός είναι ένα ότι εφόσον έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο είναι τουλάχιστον προκλητικό αυτά που κάνουν οι Βουλευτές και οι παρατρεχάμενοι για τους εαυτούς τους.
    Οσο για τον Βγενόπουλο , ίσως λόγω των συμφωνιών που έχουν σε σχέση με την Ολυμπιακή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και γι αυτό γίνονται όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί δεν λένε πόσα χρήματα οφείλουμε,σε ποιούς,από πότε,και γιατί?πόσοι είναι οι τόκοι,τοκοχρεωλύσια...πότε υπεγράφησαν και από ποιούς τα δάνεια...?
    ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

    Αλλά εδώ ας αναφέρω ένα βιβλιαράκι που έγραψε ο Κοραής το 1830 σε ηλικία 82 χρονών.
    τίτλος:"Τί συμφέρει εις την απελευθερωμένην από τους Τόυρκους Ελλάδα να πράξει εις τάς παρούσας περιστάσεις διά να μη δουλωθή εις τους χριστιανούς τουρκίζοντες"
    -Δρέπανον του Ζαχαρίου.

    "Μόνη η ελευθερία είναι γεννήτρα της α ρ ε τ ή ς,επειδή μόνη αυτή γεννά και ισότητα.
    "Οι ολιγαρχικοί φίλε,είναι λαός σκληροτράχηλος,μαθημένοι εις το όνειδος,να ζώσιν αργοί από των εργαζομένων τους κόπους,φυσικά τους θέλουν απαιδεύτους και ταπεινούς,δια να μη γογγύζωσι χύνοντες τους ιδρώτας των δι'αυτούς.
    "Η Ελλάς είναι πτωχή ,όθεν χρειάζεται οικονομίαν,πράγμα άγνωστον εις τους βασιλείς και βδελυκτόν εις τους ολιγαρχικούς.Έχει λαόν απαίδευτον πολύν,όθεν έχει χρείαν πολλής παιδείας,πράγμα και τούτο μισητόν εις τους ολιγαρχικούς,επειδή από τους απαιδεύτους λαούς κολακεύονται και προσκυνούνται".
    ΠΑΠΟΥΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δύο μέτρα και δύο σταθμά Χριστίνα μου. Αυτό γινόταν πάντα και δεν ξέρω αν πρέπει να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει.
    Κάποιοι πάντα θα έχουν το μαχαίρι και το καρβέλι, όπως και να είναι. Και αυτοί θα κόβουν τον δικό μας λαιμό, για να καλύπτονται οι δικές τους ανάγκες, παρ΄όλο που θα βγαίνουν και θα λένε εκείνο το ηλίθιο "Ολοι πρέπει να κάνουμε θυσίες".
    Καλά έκανες πάντως και ανέφερες το σχετικό ρεπορτάζ (και τα παρατράγουδά του)... Δεν το ξέρουν πολλοί.
    Ελίνα
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.