26/11/10

Γ. Παπανδρέου: «Ναι στην εκμετάλλευση των πόρων του Αιγαίου»

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε στην Ευρώπη μια ειλικρινή συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη για την πορεία των ελληνοτουρκικών. Τόνισε ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με τις γειτονικές χώρες περιλαμβάνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά, όπως είπε, «αυτή δεν είναι μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα».


Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, όπου τέθηκε ένας οδικός χάρτης υποχρεώσεων της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, έγινε για πρώτη φορά. "Αυτή η προσπάθεια συνέβαλε σε συνέργειες στην οικονομία, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των λαών. Τώρα ήρθε η στιγμή να κάνουμε στην Ευρώπη μια ειλικρινή συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις" σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην πρόταση για Σύνοδο Ε.Ε - Τουρκίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου στη γειτονική χώρα.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η σημερινή κατάσταση με τον προβληματισμό για το μέλλον της Τουρκίας δεν βοηθά ούτε την Ε.Ε ούτε την Τουρκία." Γι' αυτό προτείνουμε μια ανοιχτή κουβέντα για το θέμα της Τουρκίας. Να πούμε ότι έχει την προοπτική ένταξης, αρκεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. Η συζήτηση γίνεται και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Εμείς πρέπει να τη φέρουμε σε επίσημο επίπεδο της Ε.Ε".

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι μιλάμε για μια Τουρκία ευρωπαϊκή στο μέλλον που θα τηρεί το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της. "Αυτή είναι μια ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας". Υπογράμμισε, επίσης, ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου θα έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Αναφορικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία, τόνισε: "Συστηματική μας επιδίωξη είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία και την Κύπρο. Η ΑΟΖ όμως δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα. Το θέμα της εκμετάλλευσης πιθανών πόρων στο Αιγαίο είναι αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο και θα επικαιροποιήσουμε το σχετικό νόμο.  Όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορούμε να τα ασκήσουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό περιλαμβάνει και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων".

Γ. Καρατζαφέρης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναρωτήθηκε πού οδηγούνται τα πράγματα σήμερα. "Μας ζητούν ομόλογη σχέση, δηλαδή να κάνουμε πολλές υποχωρήσεις. Η Τουρκία ζητά σειρά πραγμάτων και εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα. Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΟΗΕ για επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας".http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=227883

Γ. Παπανδρέου: Καμία διαπραγμάτευση περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου 

NAFTEMPORIKI.GR

Απέρριψε τα περί μυστικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη.

Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ έκανε λόγο για μυστικές συνομιλίες για το Αιγαίο, επικαλούμενος πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Μπαγίς, ο οποίος σε συνέντευξή του πρότεινε «στις διαφιλονικούμενες περιοχές να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών», θέτοντας -όπως παρατήρησε ο κ. Καρατζαφέρης- εμμέσως πλην σαφώς, ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία

Όλα αυτά τα σενάρια πηγάζουν από την Τουρκία, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου και εδώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τσιμπάμε».

Ακολούθως ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε μία σειρά από λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει μία τέτοια συζήτηση: η υποβόσκουσα έστω απειλή του casus belli, οι παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το Οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και το περίφημο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Στην απάντησή του ο Πρώθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση ούτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και έκανε λόγο για προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την Τουρκία στην οποία εμείς δεν πρέπει να εμπλακούμε.
 
Γ. Καρατζαφέρης: Η Τουρκία ζητά, η Ελλάδα δεν διεκδικεί
«Από τη στιγμή που μια χώρα απειλεί μια άλλη χώρα με πόλεμο, πώς μπορούμε εμείς να συζητάμε για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε, λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Καρατζαφέρης.
«Είμαστε οι πρώτοι συνήγοροι της ένταξης της Τουρκίας της Ευρώπης την ώρα που μας απειλεί με πόλεμο», παρατήρησε.

«Οδηγούμεθα σε μια πορεία, κατά την οποία η Τουρκία ζητά σειρά πραγμάτων από την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως η Αγκυρα ζητεί να γίνουν υποχωρήσεις προκειμένου να ανοίξει τη θεολογική σχολή της Χάλκης.
 
Κατά τη δευρερολογία του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα λέει «ναι» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά ότι «ο οδικός χάρτης προς την ΕΕ έχει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Σχετικά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «επιδίωξή μας αποκλειστική είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες» και κατέληξε: «Η ΑΟΖ δεν είναι μαγικό χαρτί με υπερφυσικές ιδιότητες που λύνει όλα τα προβλήματα».

 

17 σχόλια:

  1. Η ΑΟΖ μπορεί να οριστεί μονομερώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Δεν νοείται διαπραγμάτευση για όρους που περιγράφονται από το διεθνές δίκαιο. Ναι, αν ανακηρύξουμε τα όριά της ΑΟΖ θα λύσουμε μέγιστο μέρος των προβλημάτων διότι η Τουρκία θέτει θέμα 12 μιλίων μόνο για να της αναγνωριστούν οικονομικά δικαιώματα που δεν έχει «παραχωρώντας» κάτι που επίσης δεν έχει. Δηλαδή θα «υποχωρήσει» στο θέμα των 12 μιλίων για να αποκτήσει δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης. Δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα όμως σε κανένα σημείο. Για να προλάβω κάποιους που θα ρωτήσουν «και να κάνουμε πόλεμο;». Όχι εμείς δεν θα κάνουμε πόλεμο. Ανακήρυξη ΑΟΖ θα κάνουμε. Έτσι απλά.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «…επιδίωξή μας αποκλειστική είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες» … με βάση το Οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, θα οφείλαμε να προσθέσωμε -αυτονόητα- κ. Πρόεδρε.
    Και το δεύτερο, θά ’λεγα πως, όταν ίπτανται έντονες φήμες -επί μακρόν- δεν χρειάζεται σχετική ερώτηση στη’ Βουλή, προκειμένου να προβεί η κυβέρνηση σε αποσαφήνιση των –καυτών, αυτών- πραγμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελευθέριος Β.

    Συμφωνώ αλλά δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα,ναι αν χρειαστεί να κάνουμε και πόλεμο,δεν το κατάλαβα αυτό.

    Δεν λέω να το επιδιώξουμε αλλά αν με τη χρήση νόμιμου διακαιώματος μας απειλούν με πόλεμο τότε ας γίνει,ούτε βήμα πίσω,τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι Γεώργιε ελάσσονα... Η ΑΟΖ δεν αποτελεί μαγικό χαρτί... η μη ανακήρυξή της αποτελεί καταφύγιο δειλών και ενδοτικών και καλοπερασάκιδων που ξεπουλούν περιουσία άλλων, του Ελληνικού λαού του λακαμά εν προκειμένω, για να περνάν καλά οι κοτσαμπάσηδες, η καθεστικυία τάξη εν προκειμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει! Άμα το λέει ο μπάρμπας μου ο ψεύτης, ησύχασα!!!

    Ας ενημερώσει κάποιος τον Γιωργάκη ότι δεν χρειάζεται να πάρει την άδεια του πασά Ερντογάν για να οριοθετηθεί η ελληνική ΑΟΖ! Μπορεί βέβαια να συνεργαστεί με τους Κύπριους των οποίων η ΑΟΖ εφάπτεται με τη δικιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο χάριν του Καστελόριζου και το οποίο θέλουν τόσο αγωνιωδώς οι Τούρκοι εκτός διαπραγματεύσεων γι' αυτό το λόγο.

    "Ένας δίκαιος πόλεμος είναι προτιμότερος από μια επαίσχυντη ειρήνη". Πλούταρχος

    Πενθεσίλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η καλύτερη απόδειξη για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, που χρόνια τώρα φωνάζουν ότι υπάρχουν, αν και λοιδωρούμενοι, Έλληνες ειδικοί Καθηγητές, και που συστηματικά φροντίζουν να διαψεύδουν ως υπερβολικά ορισμένοι πολιτικοί (Πάγκαλος) αλλά και ορισμένοι σχολιαστές σε αυτό το ιστολόγιο, οι αποδείξεις λέω, παρέχονται αναμφισβήτητα από τις κινήσεις και τα λεγόμενα των παικτών της περιοχής μας.
    π.χ
    1. Ο Μπαγίς, ο οποίος σε συνέντευξή του πρότεινε «στις διαφιλονικούμενες περιοχές να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών»

    2. Ο ΓΑΠ που λέει εμμέσως:
    "θέμα της εκμετάλλευσης πιθανών πόρων στο Αιγαίο είναι αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο και θα επικαιροποιήσουμε το σχετικό νόμο"

    3. Οι κινήσεις των Ισραηλινών και οι συμφωνίες με την Ελληνική Κυβέρνηση

    4. Οι συζητήσεις περί καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ και πιθανόν της Ελλάδας.

    Όλα αυτά συν πολλά άλλα (μελέτες και έρευνες ξένων ινστιτούτων κλπ)δεν αφήνουν καμμία αμφιβολία πλέον, ότι τα περί πετρελαίων και αερίου και πολλών άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών στον ελλαδικό χώρο είναι αληθινά πέρα ως πέρα.
    Όπως αληθινή είναι και η αδυναμία-απροθυμία να τα εκμεταλλευτούμε τόσα χρόνια εξαιτίας του φοβικού μας εγκλωβισμού από την Τουρκία.
    Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που για πολλά χρόνια απέκρυπταν από τον λαό την αλήθεια και εν μέρει το ίδιο κάνουν ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε, ξέρουν καλά τι πρόκειται να γίνει. Όλη η Ελλάδα είναι το πριγκηπάτο του κολοχανίου... του κολωνακίου ήθελα να πω, το δουκάτο των βορείων προαστίων και η βαρωνεία των νοτίων. Άντε και το πισωγλεντάδικο της Μυκόνου. Τι κάθετες υπερκεράσεις στη Θράκη και κουραφέξαλα. Από δυο βόμβες, όχι τίποτα ιδιαίτερες, κρότου λάμψης να ρίξουν στα ανωτέρω...προκεχωρημένα μας φυλάκια και τελείωσε η...... Ελλάς!!! Το ξέρουν καλά γι' αυτό σκύβουν όλο και πιο πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θελω να προσθεσω εδω μερικα πραγματα που δεν ειναι πολυ γνωστα στον πολυ κοσμο.
    Η Κυπρος εχει αποστειλει ουτε μια ουτε δυο αλλα τρεις επιστολες προς το ΥΠΕΞ για να γινει η οριοθετηση της ΑΟΖ και οι 2 μαλιστα την εποχη του Τασσου Παπαδοπουλου. Μια εποχη που τα οικονομικα προβληματα της Ελλαδας δεν ηταν στο προσκυνιο. Και οι τρεις επιστολες ετυχαν μιας εμμεσης απορριψης του τυπου "αστο και θα δουμε".
    Ωστοσο η Κυπρος εχει οριοθετησει με Ισραηλ και Αιγυπτο αλλα οχι με την Ελλαδα.
    Η απαντηση της Τουρκιας σε αυτο ηταν αμμεση αλλα "ατυχης" κατα την αποψη μου. Ουτε με πολεμο απειλησε ουτε εκανε τιποτα σημαντικο το μονο που εκανε ηταν να βγαλει τα ωκεανογραφικα της να ψαξουν στην υποτιθεμενη ΑΟΖ των κατεχομενων.
    Ο Τασσος Παπαδοπουλος αν και δεν φημιζοταν για σωστες πολιτικες αποφασεις οσον αφορα την εσωτερικη διακυβερνηση της Κυπρου, εντουτοις στην εξωτερικη πολιτικη εδρασε περιφημα και αστραπιαια κατα γενικη ομολογια. Δικαιωνεται για το "μεγαλο κολπο" της Μ Βρετανιας που ηθελε μετα την λυση του σχεδιου Αναν τις κυριαρχες βασεις να διαθετουν ΑΟΖ. Σημερα το "οικοπεδο 12" θα ανηκε στις Βρετανικες βασεις. Εκανε ομως και ενα μικρο "ατοπημα" σε ολη αυτη την ιστορια το οποιο σημερα μας βγηκε σε καλο. Ειναι η ιστορια για οσους θυμουνται του Ρωσικου πυραυλικου συστηματος TOR M1. Η ιστορια αυτη εκτυλιχθηκε στα τελη του 2007 και ειναι συνεχεια της ιστοριας της συλληψης δυο πρακτορων της Mossad κατα την διαρκεια της ασκησης Νικηφορος Τοξοτης, με αποστολη να μαθουν τον τοπο εγκαταστασης των S300, οπου βρεθηκαν επανω τους scanners συχνοτητων και κατοπιν στο διαμερισμα τους χαρτες με σημειωμενες τοποθεσιες που συνεπιπταν με εγκαταστασεις στρατιωτικου ενδιαφεροντος καθως και φορητοι υπολογιστες. Ο 37χρονος Ουντι Αργκοβ όσο και ο 49χρονος Ιγκολ Νταμαρδυο κατηγορηθηκαν για κατασκοποια πραγμα που αρνηθηκαν, αλλα για κακη τους τυχη ο πρωθυπουργος του Ισραηλ Νετανιαχου παραδεχθηκε δημοσια στην τηλεοραση οτι ηταν κατασκοποι.
    Υστερα απο μια κινητοποιηση "υπερυψηλου" επιπεδου με το Ισραηλινο λομπι να ζηταει την επεμβαση του προεδρου των ΗΠΑ αλλα και την επισκεψη του ιδιου του προεδρου του Ισραηλ και αλλων αξιωματουχων στην Κυπρο, ο τοτε προεδρος Κληριδης απελευθερωσε τους δυο κρατουμενους και σε δηλωσεις του αργοτερα ειπε οτι αυτο εγινε για λογους εθνικου συμφεροντος.

    Στο μεσοδιαστημα η Ελλαδα αγοραζει τους TOR-M1 οπου και παραχωρει στη Κυπρο με ανταλλαγμα την εγκατασταση των S300 στην Κρητη.

    >>>>>>Η συνεχεια στο επομενο σχολιο>>>>>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. <<<<<<<>>>>>>

    Στα τελη του 2007 και αφου εχουν προηγηθει ολα τα παραπανω ο νεος τοτε προεδρος της Κυπριακης δημοκρατιας ο Τασσος Παπαδοπουλος παιρνει μια "περιεργη" αποφαση. Στελνει μεσω εμπορικου πλοιου απο την Λεμεσο και φορτωμενο μεσα σε κοντεινερ το ρανταρ του οπλικου συστηματος TOR-M1 με προορισμο την Χαιφα του Ισραηλ, προκειμενου να αναλυθει περεταιρω ο τροπος λειτουργειας αλλα και η τεχνολογια εγκλωβισμου εχθρικου στοχου. Εκεινη την εποχη καμια χωρα του ΝΑΤΟ αλλα ουτε και το Ισραηλ δεν διεθετε το οπλικο αυτο συστημα. Λιγο καιρο πριν ειχε μαθευτει οτι το Ιραν ειχε προβει σε αγορα τετοιων οπλικων συστηματων. Φυσικα οι μυστικες υπηρεσιες της Ρωσιας δεν εμειναν με σταυρωμενα χερια, αφου εφτασαν να καλεσουν στη Μοσχα εσπευσμενα τον τοτε προεδρο της βουλης και νυν προεδρο Δ. Χριστοφια για να διαμαρτυρηθουν αλλα και να απειλησουν ευθεως τον Τασσο Παπαδοπουλο ο οποιος κατω υπο αυτες τις πιεσεις ακυρωσε στο παρα ενα κυριολεκτικα (λιγο πριν αποπλευσει το καραβι) την ολη επιχειρηση. Μετα απο λιγο καιρο και αφου ειχε αναλυθει το λογισμικο του ρανταρ στην Κυπρο που σημειωτεον ειναι το ιδιο με αυτο των S300 αλλα και του οπλικου συστηματος BUK o προεδρος της Κυπριακης δημοκρατιας συμφωνει ατυπα την ΑΟΖ με τους Ισραηλινους και δινει εντολη για την εναρξη του ερευνητικου προγραμματος υδρογοναθρακων μεσω της γνωστης Νορβηγικης εταιριας.
    Λιγους μηνες πριν ςτις 16 Μαρτιου του 2007 ο Κ. Καραμανλης ειχε υπογραψει συμφωνια για τον περιβοητο αγωγο Μπουργκας Αλεξανδρουπολης μια προσπαθεια που σημερα ολοι θεωρουμε νεκρη.
    Ολα τα παραπανω και οχι μονο εξηγουν εν μερη την ξαφνικη αγαπη των Ισραηλινων προς την Ελλαδα αλλα και την "αποτυχια" του πετρελαικου αγωγου Μπουργκας-Αλεξανδρουπολης.

    Man

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν συμφωνώ με τις απόψεις ορισμένων συσχολιαστών όπως έχουν γραφεί παραπάνω και θέλουν την δυνατότητα η πατρίδα μας να ορίσει ΑΟΖ ή και να την οριοθετήσει μονομερώς.
    Εάν υπάρχει ενδιαφέρον για ζητήματα Χωρικής Θάλασσας, ΑΟΖ, Υφαλοκρηπίδας κ.α. που αφορούν το Αιγαίο, έχω την τιμή το παρόν ιστολόγιο, να έχει αναρτήσει (Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009), εργασία μου με τίτλο "Η Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης από τα Κράτη Μεσογείου- Μαύρης Θάλασσας", όπου γίνεται λεπτομερής και τεκμηριωμένη ανάλυση. Και έχουν γραφεί και αρκετά διαφωτιστικά για το θέμα σχόλια.
    Ειδικά για την ΑΟΖ, εκτιμώ ότι με τις παραγράφους 4Δ1 έως και 4Δ6, της προαναφερθείσας εργασίας, επιλύονται πολλά από τα ερωτηματικά που ενδεχομένως να υφέρπουν ή να αρθούν κάποιες αμφιβολίες που μπορεί να έχουν οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός απαρίθμησε μία σειρά από λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει μία τέτοια συζήτηση: η υποβόσκουσα έστω απειλή του casus belli, οι παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το Οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και το περίφημο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

    δηλαδη οσο υπαρχουν τα παραπανω θελει να πει οτι θα την τρωμε συνεχεια.το παραδεχεται!!!!

    de gaulle

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Πρωθυπουργός είπε

    "Η ΑΟΖ όμως δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα."

    Αυτό είναι σωστό αλλά κανείς ποτέ δεν είπε κατι τέτοιο. Εσείς είστε,με μεγάλη καθυστέρηση, ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλαδας που αναφέρθηκε στην ΑΟΖ και έτσι δεν θα μπορέσετε να οριοθετήσετε μόνο την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία, όπως σχεδιάζατε μέχρι πρόσφατα.

    Θεόδωρος Καρυώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρά τρίχα θα είχε γίνει η γκάφα των γκαφών με την συνεκμετάλλευση και στα 12 μίλια του Αιγαίου…. τώρα ευτυχώς πάλι καλά στο πανέμορφο Αιγαίο μας που είναι η βαριά βιομηχανία μας μιλούν για εκμετάλλευση με ότι μολυσματικό επικίνδυνο και αντιαισθητικό. Πάλι καλά…
    Αυτό είναι δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος που
    σέβεται τους πολίτες του.
    ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ !
    Οι υποτίθεται ξυλοκόποι του βορά, οι "βάρβαροι"
    Ισλανδοί ορίστε τι έκαναν για παραπλήσια
    κατάσταση της οικονομίας τους, που βρέθηκαν:
    Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν
    και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι
    πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση. Μόλις 15
    μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που
    συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε
    πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε
    ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε. Κατονομάζονται ο πρώην
    πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της
    κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες
    καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών. Ήδη ο
    εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά
    golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από
    την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους
    λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η
    κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
    Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό
    της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να
    κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.

    Η συνέχεια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρά τρίχα θα είχε γίνει η γκάφα των γκαφών με την συνεκμετάλλευση και στα 12 μίλια του Αιγαίου…. τώρα ευτυχώς πάλι καλά στο πανέμορφο Αιγαίο μας που είναι η βαριά βιομηχανία μας μιλούν για εκμετάλλευση με ότι μολυσματικό επικίνδυνο και αντιαισθητικό. Πάλι καλά…
    Αυτό είναι δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος που
    σέβεται τους πολίτες του.
    ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΟΒΑΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ !
    Οι υποτίθεται ξυλοκόποι του βορά, οι "βάρβαροι"
    Ισλανδοί ορίστε τι έκαναν για παραπλήσια
    κατάσταση της οικονομίας τους, που βρέθηκαν:
    Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν
    και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι
    πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση. Μόλις 15
    μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που
    συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε
    πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε
    ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε. Κατονομάζονται ο πρώην
    πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της
    κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες
    καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών. Ήδη ο
    εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά
    golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από
    την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους
    λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η
    κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
    .............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτός το "δώρο", το έχει έτοιμο και άρχισε ήδη να μας το σερβίρει με μικρές-μικρές διπλωματικές μπουκίτσες.
    Θα αρχίσει πάλι τα ίδια "θέλετε να γίνει πόλεμος; ποιός αντέχει΄τώρα τον πόλεμο..., μπορεί να ακούσουμε και κανένα "σας ευχαριστούμε πολύ".
    Και όλα αυτά, χωρίς καμία λογική εξήγηση, γιατί όπως ξέρουμε, δεν έχουμε κανένα λόγο να παραχωρήσουμε σε κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ούτε στην ΑΟΖ, ούτε στον εναέριο χώρο, ούτε πουθενά. Μας δημιουργούν όμως συνέχεια καθεστώς ανασφαλείας και φόβου, για να μη σκεφτόμαστε τίποτα πέρα από το καθημερινό. Ετσι όμως, μπορει να χαθεί το Αιγαίο χωρίς να πέσει ούτε ντουφεκιά, βολικά και χαλαρά, όπως εξυπηρετεί τους "εκπροσώπους" μας.
    Η ουσία είναι μια. Αν η Ελλάδα χάσει την κυριαρχία του Αιγαίου, η γεωπολιτική της θέση θα χάσει σημαντικότατη αξία. Αλλά τότε θα ειναι αργά. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από τα σχόλια και απόψεις, φαίνεται ότι η συζήτηση για την ΑΟΖ μπαίνει σε ουσιώδη σημεία, γιαυτό επανέρχομαι, μιας και ο καθηγητής κ. Καρυώτης παραβλήθηκε με σχόλιό του, αν και σε αυτό υφέρπει και πολιτική αιχμή για την οποία όμως δεν έχω καμία άποψη.
    Για την ΑΟΖ, τα πράγματα δεν είναι απλά (πράγμα που υποστηρίζει και ο κ. Καρυώτης).
    Από πλευράς δικαίου θαλάσσης, η ΑΟΖ , δεν μπορεί να εξετασθεί ανεξάρτητα από την Χωρική Θάλασσα και την Υφαλοκρηπίδα, επειδή και οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες σχετίζονται μαζί της.
    Οριοθέτηση της ΑΟΖ , δεν γίνεται μονομερώς από τα Κράτη, που δεν έχουν μέτωπο σε ωκεανό.
    Μονομερώς από τα Κράτη, γίνονται:
    α) η εξαγγελία του εύρους της Χωρικής Θάλασσας, μέχρι αποστάσεως 12νμ, από τις γραμμές βάσεως (Σημειωτέον ότι, η ΑΟΖ οριοθετείται έξω από την Χωρική Θάλασσα, και επομένως για την περιοχή του Αιγαίου, το εύρος της τελευταίας είναι καθοριστικής σημασίας).
    β) η εξαγγελία διεκδικήσεως ΑΟΖ, αλλά αυτό δεν έχει νομικά αποτελέσματα, επειδή για να ασκηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα ερεύνης και εκμεταλλεύσεως, πρέπει να οριοθετηθεί η ζώνη.
    Η ΑΟΖ, οριοθετείται: α) με διακρατική συμφωνία, ή β) όταν τα Κράτη ζητήσουν δικαστική διευθέτηση (Δικαστήριο Χάγης ή Δικαστήριο Δικαίου Θαλάσσης), με διακρατική πάλι συμφωνία (συνυποσχετικό).
    Η εκδοχή της διαιτησίας δεν ευνοείται από την πρακτική των Κρατών, επειδή θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα με προτάσεις μεθοδολογίας οριοθετήσεως, μη δεσμευτικές και επειδή τα Κράτη μέσω των οριοθετήσεων των θαλασσίων ζωνών τους θέλουν να επιλύσουν δια παντός και άλλα ζητήματα.
    Για να γίνει ελληνοτουρκική συμφωνία οριοθετήσεως της ΑΟΖ:
    1. ΠΡΕΠΕΙ τα δύο Κράτη, είτε προχωρήσουν σε συμφωνία μεταξύ τους, ή θα παραπέμψουν την υπόθεση σε δικαστήριο, ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. Άρα, με πόση Χωρική Θάλασσα θα δεχτεί η Ελλάδα ή και η Τουρκία να εκκινήσει η οριοθέτηση;;;
    2. ΠΡΕΠΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΥΣ, των οποίων μέχρι σήμερα αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας.
    ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι, τα ανωτέρω πρέπει να περιληφθούν και στο «συνυποσχετικό», εάν τα δύο Κράτη ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ σε ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για οριοθέτηση (μονομερής προσφυγή σε δικαστήριο για τέτοιες περιπτώσεις δεν νομιμοποιείται). Το δικαστήριο που θα κρίνει την οριοθέτηση, ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ να αποφασίσει με βάση την «αρχή της μέσης γραμμής – ίσης αποστάσεως» (την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα), αλλά ΜΠΟΡΕΙ (και έτσι έχει κάνει σε όλες τις σχετικές περιπτώσεις) να αγνοήσει την αρχή αυτή και να εφαρμόσει την «αρχή της ευθυδικίας» (που υποστηρίζει η Τουρκία), ώστε κατά την κρίση του με την οριοθέτηση να υπάρξει «δίκαιο αποτέλεσμα» και να απονεμηθεί «δικαιοσύνη». Αυτό σημαίνει ότι, ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΑΟΖ ή ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΟΖ και ακόμη να εξαιρέσει από την οριοθέτηση τους ΒΡΑΧΟΥΣ, όταν δεν μπορούν από μόνοι τους να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δεν έχουν από μόνοι τους οικονομική ζωή!!!
    ΟΛΑ τα παραπάνω συντρέχουν και όταν πρόκειται περί προσφυγής για την οριοθέτηση της ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ του Αιγαίου!!!
    Για να προλάβω κάποιες ενστάσεις, επισημαίνω ότι τα Κράτη, όταν οριοθετούν με κοινή τους συμφωνία, ή ζητούν οριοθέτηση από δικαστήριο ζητούν την διευθέτηση για «θαλάσσια ζώνη πολλαπλών χρήσεων» δηλαδή και ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας (για να αποφεύγουν, ειδικά για την δεύτερη, μήπως εγερθούν θέματα περί της γεωλογικής υφής του βυθού).
    Τέλος, καλό είναι να θυμόμαστε δύο ακόμη σημεία που για «ευνόητους» λόγους δεν θα αναλύσουμε εδώ: α) Το Καστελόριζο δεν είναι νησί του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου και β) από το 1997, έχουμε (δυστυχώς και ατυχώς), αποδεχτεί στην Τουρκία «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο (δέσμευση που έχει να κάνει ακόμη και με την Χωρική Θάλασσα, κ.α., και …ο νοών νοείτω!!!)
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από τα σχόλια και απόψεις, φαίνεται ότι η συζήτηση για την ΑΟΖ μπαίνει σε ουσιώδη σημεία, γιαυτό επανέρχομαι, μιας και ο καθηγητής κ. Καρυώτης παραβλήθηκε με σχόλιό του, αν και σε αυτό υφέρπει και πολιτική αιχμή για την οποία όμως δεν έχω καμία άποψη.
    Για την ΑΟΖ, τα πράγματα δεν είναι απλά (πράγμα που υποστηρίζει και ο κ. Καρυώτης).
    Από πλευράς δικαίου θαλάσσης, η ΑΟΖ , δεν μπορεί να εξετασθεί ανεξάρτητα από την Χωρική Θάλασσα και την Υφαλοκρηπίδα, επειδή και οι δύο αυτές θαλάσσιες ζώνες σχετίζονται μαζί της.
    Οριοθέτηση της ΑΟΖ , δεν γίνεται μονομερώς από τα Κράτη, που δεν έχουν μέτωπο σε ωκεανό.
    Μονομερώς από τα Κράτη, γίνονται:
    α) η εξαγγελία του εύρους της Χωρικής Θάλασσας, μέχρι αποστάσεως 12νμ, από τις γραμμές βάσεως (Σημειωτέον ότι, η ΑΟΖ οριοθετείται έξω από την Χωρική Θάλασσα, και επομένως για την περιοχή του Αιγαίου, το εύρος της τελευταίας είναι καθοριστικής σημασίας).
    β) η εξαγγελία διεκδικήσεως ΑΟΖ, αλλά αυτό δεν έχει νομικά αποτελέσματα, επειδή για να ασκηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα ερεύνης και εκμεταλλεύσεως, πρέπει να οριοθετηθεί η ζώνη.
    Η ΑΟΖ, οριοθετείται: α) με διακρατική συμφωνία, ή β) όταν τα Κράτη ζητήσουν δικαστική διευθέτηση (Δικαστήριο Χάγης ή Δικαστήριο Δικαίου Θαλάσσης), με διακρατική πάλι συμφωνία (συνυποσχετικό).
    Η εκδοχή της διαιτησίας δεν ευνοείται από την πρακτική των Κρατών, επειδή θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα με προτάσεις μεθοδολογίας οριοθετήσεως, μη δεσμευτικές και επειδή τα Κράτη μέσω των οριοθετήσεων των θαλασσίων ζωνών τους θέλουν να επιλύσουν δια παντός και άλλα ζητήματα.
    Για να γίνει ελληνοτουρκική συμφωνία οριοθετήσεως της ΑΟΖ:
    1. ΠΡΕΠΕΙ τα δύο Κράτη, είτε προχωρήσουν σε συμφωνία μεταξύ τους, ή θα παραπέμψουν την υπόθεση σε δικαστήριο, ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. Άρα, με πόση Χωρική Θάλασσα θα δεχτεί η Ελλάδα ή και η Τουρκία να εκκινήσει η οριοθέτηση;;;
    2. ΠΡΕΠΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΥΣ, των οποίων μέχρι σήμερα αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας.
    ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι, τα ανωτέρω πρέπει να περιληφθούν και στο «συνυποσχετικό», εάν τα δύο Κράτη ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΝ σε ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ για οριοθέτηση (μονομερής προσφυγή σε δικαστήριο για τέτοιες περιπτώσεις δεν νομιμοποιείται). Το δικαστήριο που θα κρίνει την οριοθέτηση, ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ να αποφασίσει με βάση την «αρχή της μέσης γραμμής – ίσης αποστάσεως» (την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα), αλλά ΜΠΟΡΕΙ (και έτσι έχει κάνει σε όλες τις σχετικές περιπτώσεις) να αγνοήσει την αρχή αυτή και να εφαρμόσει την «αρχή της ευθυδικίας» (που υποστηρίζει η Τουρκία), ώστε κατά την κρίση του με την οριοθέτηση να υπάρξει «δίκαιο αποτέλεσμα» και να απονεμηθεί «δικαιοσύνη». Αυτό σημαίνει ότι, ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΠΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΑΟΖ ή ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΟΖ και ακόμη να εξαιρέσει από την οριοθέτηση τους ΒΡΑΧΟΥΣ, όταν δεν μπορούν από μόνοι τους να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δεν έχουν από μόνοι τους οικονομική ζωή!!!
    ΟΛΑ τα παραπάνω συντρέχουν και όταν πρόκειται περί προσφυγής για την οριοθέτηση της ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ του Αιγαίου!!!
    Για να προλάβω κάποιες ενστάσεις, επισημαίνω ότι τα Κράτη, όταν οριοθετούν με κοινή τους συμφωνία, ή ζητούν οριοθέτηση από δικαστήριο ζητούν την διευθέτηση για «θαλάσσια ζώνη πολλαπλών χρήσεων» δηλαδή και ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας (για να αποφεύγουν, ειδικά για την δεύτερη, μήπως εγερθούν θέματα περί της γεωλογικής υφής του βυθού).
    Τέλος, καλό είναι να θυμόμαστε δύο ακόμη σημεία που για «ευνόητους» λόγους δεν θα αναλύσουμε εδώ: α) Το Καστελόριζο δεν είναι νησί του Αιγαίου, αλλά της Μεσογείου και β) από το 1997, έχουμε (δυστυχώς και ατυχώς), αποδεχτεί στην Τουρκία «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο (δέσμευση που έχει να κάνει ακόμη και με την Χωρική Θάλασσα, κ.α., και …ο νοών νοείτω!!!)
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.