23/11/10

Υπουργείο Οικονομικών καλεί Πεντάγωνο...



Υπουργείο Οικονομικών καλεί Πεντάγωνο...
Πλασματικά στοιχεία για τα λειτουργικά έξοδα, παραφουσκωμένα κονδύλια για εξοπλισμούς και απροθυμία για εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος

Του Δήμου Βερύκιου

Στον «οικονομικό πόλεμο» που διεξάγει η Ελλάδα για τον περιορισμό του χρέους και του ελλείμματος οι Ενοπλες Δυνάμεις παρότι θα έπρεπε να είναι στην «πρώτη γραμμή» της μάχης, λόγω της επαγγελματικής πειθαρχίας που υποτίθεται ότι διαθέτει ο συγκεκριμένος χώρος, εμφανίζουν υστέρηση, προκαλώντας εκνευρισμό στην Πλατεία Συντάγματος και μειδιάματα στα στελέχη του Eurostat και της τρόικας. Ενα χρόνο τώρα, όπου ολόκληρη η Ελλάδα αναστενάζει από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, το υπουργείο Άμυνας, όμηρος στις λογιστικές αλχημείες των Γενικών Επιτελείων εξακολουθεί να εμφανίζει:
  • Πλασματικά στοιχεία για τα λειτουργικά έξοδα τα οποία στην πραγματικότητα δεν μειώνονται.
  • Παραφουσκωμένα κονδύλια για εξοπλισμούς που ουδέποτε ξοδεύονται.
  • Απροθυμία συμμόρφωσης στη νέα νομοθεσία για εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος.
Ελεγκτές
Οι ελεγκτές της τρόικας και της Eurostat, καθώς και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, φέρονται δυσαρεστημένοι με αυτή την κατάσταση. Εντοπίζουν το πρόβλημα στη σημερινή διάρθρωση του υπουργείου. Το επιτελείο του υπουργού Αμυνας δεν φαίνεται να έχει τον απόλυτο οικονομικό έλεγχο των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ ,ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΓΕΕΘΑ), καθώς αρκείται στη συγκέντρωση στοιχείων που του δίνουν τα επιτελεία, χωρίς, ωστόσο, να διαθέτει μηχανισμό ελέγχου και επαλήθευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα όποια οικονομικά στοιχεία διαβιβάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και την Eurostat δεν έχουν ελεγχθεί από πολιτικό μηχανισμό.

Στρατηγικές
 Το κάθε Γενικό Επιτελείο, ως ξεχωριστός φορέας του προϋπολογισμού, αντικατοπτρίζει δράσεις και στρατηγικές που αφορούν τη συντεχνία του. Οι δε στρεβλώσεις των στοιχείων μέσω λογιστικών αλχημειών βγάζουν? μάτι. Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και η τρόικα είναι πεπεισμένοι ότι το Πεντάγωνο στα «τυφλά» συντάσσει τους προϋπολογισμούς του. Ειδικότερα αναφέρουν το παράδειγμα του προϋπολογισμού του 2010, όπου εντελώς αυθαίρετα είχε καταγραφεί το ποσό των 2,4 δισ. ευρω για εξοπλισμούς, ενώ στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών γνώριζαν καλά ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν υποχρεώσεις εξοπλιστικού υλικού συνολικής αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ! Κοινώς οι συντάκτες του προϋπολογισμού εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας για το 2010 έπεσαν έξω 1,4 δισ. ευρώ...

Εμπόδια
 Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επιβάλλεται η δημιουργία κοινής πλατφόρμας προϋπολογισμού για όλους τους Κλάδους, που θα ελέγχεται από το Επιτελείο του υπουργού Άμυνας. Ωστόσο, μία τέτοια προοπτική συναντά εμπόδια από τα ίδια τα Επιτελεία, που εξακολουθούν να λειτουργούν ως αυτόνομα «μαγαζιά», προβαίνοντας σε πλείστες όσες παρατυπίες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι παρότι βάσει του νέου νόμου από 1/1/2011 επιβάλλεται η εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος σε όλο το δημόσιο τομέα, οι Ενοπλες Δυνάμεις εκδηλώνουν στέρηση προετοιμασίας για την άμεση εφαρμογή του μέτρου. Απλώς περιορίζονται σε εκτιμήσεις για τη διεξαγωγή στοιχείων για τον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό και παίζουν «κρυφτούλι» με τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς καταγραφής στατιστικών στοιχείων (Euro stat).

Για παράδειγμα, νομίζουν ότι κορόιδεψαν τους αξιωματούχους της Eurostat όταν κατά την πρόσφατη έφοδό τους στο 251 Νοσοκομείο της Αεροπορίας η διοίκηση τους διαβεβαίωνε ότι διαθέτει διπλογραφικό σύστημα.

Ο άνθρωπος - κλειδί
Για κακή τύχη των στρατιωτικών που εκδηλώνουν απροθυμία να προσαρμοσθούν στη νέα τάξη οικονομικών πραγμάτων, στην πιο νευραλγική θέση του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ένας τεχνοκράτης που κατά το παρελθόν έχει διατελέσει γενικός διευθυντής Οικονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Άμυνας επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου. Πρόκειται για τον Η. Πεντάζο, γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Χειριστή του δημόσιου χρέους που γνωρίζει καλά τις «μαύρες τρύπες» και τα «κόλπα» των Γενικών Επιτελείων. Ως εκ τούτου, όχι μόνο δεν μπορούν να κρυφτούν, αλλά με προσωπικές παρεμβάσεις του Η. Πεντάζου επιχειρείται να μπει τέρμα σε χρόνιες στρεβλώσεις που παρατηρούνται στο «άβατο» των εξοπλισμών.

Ήδη, ο Η. Πεντάζος μεθοδεύει τον τερματισμό των Χρηματικών Ενταλμάτων Προπληρωμών, διότι μέσω των ΧΕΠ απομειώνεται ο προϋπολογισμός και τα χρήματα «κοιμούνται» στις τράπεζες.

5 σχόλια:

  1. Ἔτσι χρειάζεται, νὰ μπῆ τάξη στὰ οἰκονομικά, ὥστε οἱ ἔνοπλές μας δυνάμεις νὰ μὴν χρωστᾶνε σὲ κανένα, καὶ οἱ ἀρχηγοὶ νὰ ἔχουν τὸ σθένος νὰ ὑπερασπίζονται τὸν στρατὸ ὅταν πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο μὲ διαφάνεια καὶ ἀξιοκρατία θὰ πάη ὁ στρατός μας μακροπρόθεσμα ἐμπρός.
    Κάποτε πρέπει νὰ μπῆ τέλος στὴν λαμογιὰ ἀπὸ ὅπου καὶ νὰ προέρχεται.
    Ἀξιους καὶ πραγματικοὺς παρτιῶτες ἕλληνες ἔχουμε γιὰ νὰ στελεχώσουμε τὸν στρατό, ἅπλῶς τὰ λαμόγια μᾶς ἔχουν μάθει νὰ θεωροῦμε τὴν λαμογιὰ ὡς κάτι φυσιολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το συγκεκριμενο αρθρο γραφτηκε απο τον Βερυκιο.Ο Βερυκιος οταν βλεπει M-113 λεει τανκς κ οταν βλεπει f-16 λεει Φαντομ.κ ειναι 15 χρονια στο αμυντικο ρεπορταζ.
    Προκειται περι ασχετου ατομου κ εντονα αντιμιλιταριστη.
    Κ εδω κατα προσφιλη του τακτικη επιτιθεται στα γενικα επιτελεια ,κ καταληγει εμμεσα ,σαφεστατα ομως στον πραγματικο στοχο του που ειχε οταν εγραψε αυτο το αρθρο ..."μειωση εξοπλισμων"...Αυτα τι να πουμε τωρα.Θα επρεπε να του αφαιρεθει η διαπιστευση απο το υπουργειο αμυνας.Τουρκος να 'τανε θα ηταν πιο φιλικος προς τις ενοπλες δυναμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψάχνει κάτι να γράψει ο Βερυκοκος. Ειδικά αυτή τη περίοδο που δεν υπάρχει μία για αγορές όπλων ώστε να κάνει κανά ρεπορτάζ για σκάνδαλα ψάχνει όπουδήποτε για στρατιωτικό ρεπορτάζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορεί να θέλει την κατάργηση των Ενόπλων Δυνάμεων (ώς βέρος κουκουές)αλλά δεν σκέφτεται ο χαμένος από που βγάζει το ψωμάκι του....Τωρα ,το οτι και οι ενστολοι πρέπει να ακολουθήσουν τους υπολοίπους είναι αυτονόητο.Αλλά δυσνόητο. Θα τους δώσει δρόμο ο μπένυ και όλα καλά.Συνταξιούχοι 55 χρονών.Αν όμως θα πάρουν υην σύνταξη στα 65....θα το ξανασκεφτούν.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.