1/11/10

Στρατιωτική συνεργασία με τη Βουλγαρία

Συμφωνία για τη συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας με εκείνη της Βουλγαρίας υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο κρατών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Άνιου Αγγέλοφ.
Η συμφωνία αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αεροπειρατειών και άλλων κινδύνων και προβλέπει κοινούς κανόνες εμπλοκής, καθλώς και τη δημιουργία αντίστοιχων υποδομών και προϋποθέσεων άμεσης αντίδρασης.Πρακτικά βέβαια το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην ελληνική ΠΑ αφού τα μαχητικά αεροσκάφη της Βουλγαρίας είναι αρκετά παλιά .

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία air policing που υπογράφεται στα Βαλκάνια ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα ενδέχεται και η Ρουμανία να προσεταιριστεί την ελληνοβουλγαρική πρωτοβουλία."Αποκτάμε κοινούς ελληνοβουλγαρικούς ουρανούς, κοινούς κανόνες εμπλοκής" τόνισε ο κ. Βενιζέλος.Διευκρινίστηκε πάντως ότι η συμφωνία δεν αφορά τρίτες χώρες όπως την Τουρκία.

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης την ενεργοποίηση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο, στη Σόφια. Αφορά στους τομείς της εκπαίδευσης και των Εξοπλισμών.

Τέλος, γνωστοποίησαν την ανάληψη πρωτοβουλίας, μαζί με τη Ρουμανία, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, ενώ ανέφεραν ότι Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν κοινές απόψεις όσον αφορά το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ και το ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα θα εγκριθεί το πολιτικό πλαίσιο στα συγκεκριμένα ζητήματα το οποίο δεν αφορά τεχνικά θέματα.

Eλευθεροτυπια με πήρπρφορίες απο ΑΠΕ,onalert.gr,news247.gr

8 σχόλια:

  1. Το προσεχές διάστημα ενδέχεται και η Ρουμανία να προσεταιριστεί την ελληνοβουλγαρική πρωτοβουλία."Αποκτάμε κοινούς ελληνοβουλγαρικούς ουρανούς, κοινούς κανόνες εμπλοκής" τόνισε ο κ. Βενιζέλος.Διευκρινίστηκε πάντως ότι η συμφωνία δεν αφορά τρίτες χώρες όπως την Τουρκία.


    Άντε μπράβο, να γίνονται οι κινήσεις που πρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους. 'Αντε και με την Ρουμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με αυτούς (Βούλγαρους, Ρουμάνους/Μολδαβούς, Σέρβους, Ουκρανούς, Γεωργιανούς, Αρμένιους, Ρώσους) ΝΑΙ, ακόμα και Στρατιωτική Συμμαχία, αφού έχουμε μεν διαφορές, αλλά και πάρα πολλά κοινά (θρησκευτικά, ιστορικά, πολιτισμικά κλπ) να μας ενώνουν.

    Ενώ στο ΝΑΤΟ είναι ελάχιστα (π.χ. Αγγλία/ΗΠΑ) ή καθόλου (Τουρκία) αυτά που μας συνδέουν με πολλές από τις χώρες μέλη του...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι να κάνουμε συνεργασίες που να πιάσουν τόπο. Το πρόβλημα είναι ότι σε όλες τις βαλκανικές χώρες υπάρχουν φωνές και τάσεις μεγαλομανίας. Μεγάλη Αλβανία από τη μία, Μεγάλη Σερβία από την άλλη, Ενωμένη "Μακεδονία" παραπέρα κλπ κλπ
    Με τόσους επίδοξους αυτοκράτορες τριγύρω συν τη τουρκική πληθυσμιακή και οικονομική διείσδυση είναι δύσκολο το κλίμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμενα μου βρωμαει συνεργασια για αντιπυραυλικη ασπιδα ΝΑΤΟ, εναντια στη Ρωσια.
    Ας εχουμε το νου μας, ο ΓΑΠ πραγματοποιει μονο τις συνεργασιες που εγκρινουν στο Αμερικα......
    Συνεργασια με το αρχιμαφιοζο (στην κυριολεξια ηταν και παραμενει ο αδιαφιλονικητος αρχηγος της μαφιας)Βουλγαρο πρωθυπουργο και με τους δηλωμενους εχθρους των Ρωσων, Ρουμανους (λογω της Μολδαβιας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αυτο αλλωστε και δεν περιλαμβανεται η Τουρκια στο σχεδιο.
    Τωρα που εχει συναψει τις συμφωνιες με τη Ρωσια και ειναι σε ανοιχτη συγκρουση με τα Αμερικανα, δεν ειναι και η πλεον καταλληλη εποχη για να μπει και η Τουρκια στην ομαδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ασχετο με το θέμα (αλλα όχι με τη φωτογραφία) της ανάρτησης: Τί καλά στα πλαισια αυτής της συνεργασίας να μας έδειναν και κανένα απο τα πανέμορφα Mig-21 για το μουσείο της Π.Α στο Τατόι!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εμφανέστατα δημιουργήθηκε κενό και ιδιαίτερα στο θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο που το Ισραήλ επιχειρεί να συσφίξει τις σχέσεις του με χώρες που θεωρούνται από την Τουρκία ως εχθρικά διακείμενες: Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, ακόμα και η Ρουμανία. Αναμένεται ότι κατά τις συνομιλίες Παπανδρέου-Νετανιάχου, πέραν των τομέων του τουρισμού και του εμπορίου, θα συζητηθούν και θέματα άμυνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.