1/11/10

Το HRW κατηγορεί την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τους αντιτρομοκρατικούς νόμους για την καταστολή των φιλοκουρδικών διαδηλώσεων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία κατηγορείται το τουρκικό κράτος ότι χρησιμοποιεί τους νόμους κατά της τρομοκρατίας για την καταστολή των κουρδικών διαμαρτυριών και τη φυλάκιση ειρηνικών διαδηλωτών.

"Όταν ερχόμαστε στο κουρδικό ζήτημα, τα δικαστήρια στην Τουρκία δείχνουν όλα εξαιρετική προθυμία να χαρακτηρίσουν τρομοκρατία την πολιτική αντιπολίτευση", δήλωσε η Έμα Σινκλέρ-Ουέμπ, ερευνήτρια του HRW και συντάκτρια της 72σέλιδης έκθεσης.

"Στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, έχουμε μια ευρεία καταστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών", προσέθεσε.

Η τουρκική νομοθεσία επιτρέπει στους δικαστές να τιμωρούν τους διαδηλωτές όπως θα έκαναν αν ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, πράγμα που οδηγεί στην επιβολή σημαντικά μεγαλύτερων ποινών φυλάκισης.

Η έκθεση του HRW, η οποία εξετάζει 50 τέτοιες υποθέσεις, εντοπίζει πολλά παραδείγματα ειρηνικών κούρδων διαδηλωτών, οι οποίοι φυλακίστηκαν αφού κρίθηκε ότι ενεργούσαν εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σε μία περίπτωση, μια αναλφάβητη μητέρα έξι παιδιών καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών επειδή κρατούσε ένα πανό υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σε μια άλλη περίπτωση, ένας φοιτητής πανεπιστημίου καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών επειδή έκανε το σήμα της νίκης σε μια διαδήλωση και χειροκρότησε σε μια άλλη.

"Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή των μεταρρυθμίσεων, αλλάζοντας τους νόμους που αφορούν τους ενήλικες διαδηλωτές, ώστε να τους ευθυγραμμίσει πλήρως με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα", σημείωσε η Σινκλέρ-Ουέμπ.

"Το να ρίχνεις ανθρώπους στη φυλακή δεν είναι τρόπος για να σταματήσεις την τρομοκρατία", κατέληξε.

http://www.express.gr/news/world/376254oz_20101101376254.php3

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.