10/11/10

Η χάρτινη παπαρούνα και η... διπλωματική παρεξήγηση

Παρολίγον... διπλωματικό επεισόδιο φαίνεται πως αποφεύχθηκε κατά την επίσκεψή του Βρετανού πρωθυπουργού στην Κίνα. Σύμφωνα με Βρετανό αξιωματούχο, ο Ντέιβιντ Κάμερον απέρριψε επίσημο κινεζικό αίτημα να αφαιρέσει από την μπουτονιέρα του την παπαρούνα που φορούσε προς τιμήν των στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Από την οπτική γωνία των Κινέζων αυτό το λουλούδι συμβολίζει τους Πολέμους του Οπίου στα τέλη του 19ου αι, στους οποίους ηττήθηκαν από τους Βρετανούς.
Αντί για την παραδοσιακή παπαρούνα, λοιπόν, προς τιμήν των πεσόντων, οι Κινέζοι υπεύθυνοι είδαν ένα σύμβολο εξευτελισμού.

"Οι Κινέζοι μας είπαν ότι θα ήταν απρεπές να φοράμε την παπαρούνα εξαιτίας των πολέμων του οπίου", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. "Εμείς τους ενημερώσαμε ότι συμβολίζει πολλά για μας και ότι θα την φορούσαμε ούτως ή άλλως".

Ευτυχώς όμως η παρεξήγηση λύθηκε γρήγορα και όλα κύλησαν ομαλά στην συνέχεια. Σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Ντέιβιντ Κάμερον συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο και στη συνέχεια πραγματοποίησε την παραδοσιακή επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.
http://www.sigmalive.com/news/international/324622

5 σχόλια:

  1. Παραδόξως και ατυχώς, η επιλογή της Παπαρούνας, ως συμβόλου πένθους για τους νεκρούς του Α'ΠΠ, είναι ταυτοχρόνως και το σύμβολο συσσώρευσης -μέσω της εμπορίας Οπίου- πλούτου της Πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας (αλλά και άλλων "πολιτισμένων" κρατών της εποχής).
    Το αστείο είναι, ότι οι ίδιοι πολιτισμένοι στεναχωριούνται και εξανίστανται για την ακραία αντιμετώπιση -πάντα με θανατική ποινή- των παραβάσεων περί ναρκωτικών στην Κίνα, όταν είναι ιστορικά, η πρώτη κοινωνία και πολιτεία που αντιμετώπισε το πρόβλημα της εμπορίας ναρκωτικών σε τέτοια κλίμακα (με την υποστήριξη μάλιστα της Μεγάλης Βρετανίας) και σε τέτοιο βαθμό που είχαν αποσαρθρωθεί εντελώς κοινωνικές και πολιτικές δομές. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα θα ήταν να φανταστούμε το Μεξικό και την Κολομβία ως Υπερδυνάμεις, οι οποίες μέσω πολέμων να διεκδικούν το δικαίωμά τους να πωλούν Ναρκωτικά (επειδή παρεπιπτόντως δεν έχουν άλλα προϊόντα να πουλήσουν) στις αδύναμες υποθετικά ΗΠΑ ή ΕΕ. Καμιά φορά οι ιστορικές πληγές μένουν τόσο καθαρά και ανεξίτηλα χαραγμένες που είναι αδύνατον να σβιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα μου επιτρέψετε έναν προβληματισμό:

    Αναφέρομαι στη σημασία του συμβολισμού που μπορεί να αποδίδεται σε μία "χάρτινη παπαρούνα", σύμβολο μνήμης για έναν λαό που τιμάει τους νεκρούς του ήρωες του πολέμου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, συνοδοιπόρος της νέας αντίληψης πραγμάτων που απαιτεί από τους Κύπριους να ξεχάσουν την ιστορία τους και από τους Έλληνες να προχωρήσουν σ' έναν "έντιμο" συμβιβασμό με ανατολικούς και βόρειους γείτονες, απειλεί με διπλωματικό επεισόδιο την Κίνα, επειδή "παρερμήνευσε" τη σημασία της παπαρούνας!

    Αναρωτιέμαι, λοιπόν, το προφανές: ένας "πατριωτικός εγωισμός" με σύμβολα που έχουν ημερομηνία έναρξης και λήξης ( η παπαρούνα φοριέται από τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου, όπως διάβασα σε μία ανάρτηση ) δικαιολογείται, ενώ όταν αυτός πηγάζει από ιστορία και αγώνες αιώνων και χιλιετιών θεωρείται από τους ίδιους αξιοκατάκριτος και εθνικιστικός;

    Γιατί πρέπει, όταν σύμβολα αιώνων (που δεν παρερμηνεύονται από κανέναν) αμφισβητούνται τόσο έντονα, να θεωρείται "εθνικιστική και ξεπερασμένη" η αντίδραση ενός λαού που νιώθει ιστορικά θιγμένος και να απαιτείται η παραίτησή του από τα δίκαιά του, ενώ στην περίπτωση του Κάμερον η πράξη αυτή να επικροτείται πιθανώς από την κοινή γνώμη της χώρας του ως πολιτικά και εθνικά ενδεδειγμένη;
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα επρεπε να φοραει και μια καποτα στον κωλο ο Καμερον, για να συμπληρωσει το συμβολισμο.
    Χειροτερη σκατοφαρα στην ιστορια του ανθρωπινου γενους δεν εχει υπαρξει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε (2:09μμ), δε χρειάζεται να αισχρολογείς για να δώσεις έμφαση στο σχόλιό σου (στην πράξη, έτσι ακριβώς όπως τα λες είναι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Βρετανός πάντως,δεν πιστεύω ότι το έκανε τυχαία!Οι άνθρωποι που κάνουν πολιτική,δεν αφήνουν τίποτε τυχαίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.