19/11/10

Τι ΔΕΝ μας είπε χθες η κυβέρνηση


Προϋπολογισμός του 2011


του Ν.Γ. Δρόσου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ο προϋπολογισμός του 2011, που κατέθεσε χθες προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απογοήτευσε.

Και απογοήτευσε, όχι επειδή προβλέπει μέτρα πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσαρμογής, συνολικού ύψους 14,3 δισ.ευρώ, τα οποία ήσαν λίγο έως πολύαναμενόμενα υπό τις περιστάσεις.

Απογοήτευσε, κυριότερα, διότι εμφανίζεται αφενός δίχως μέτρα για την πάταξη της μάστιγας της φοροδιαφυγής, την οποία μάλλον ενθαρρύνει με την κυνική αναστολή της ρύθμισης περί «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτων και αφετέρου διότι δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα που να κτυπούν τη ρίζα του δημοσιονομικού προβλήματος, ήτοι την έκταση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. 
Η εκποίηση μέρους της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, ή τωντεσσάρων Airbus A 340 που απέμειναν στο κράτος από την εκποίηση της Ολυμπιακής, ή ακόμη και ποσοστού της εταιρίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα έπρεπε να θεωρούνταιαυτονόητες υπό τις παρούσες συνθήκες και ασφαλώς δεν περιορίζουν σημαντικά το εύρος του «στενού» ή του ευρύτερου Δημόσιου τομέα στην οικονομία.
Όπως αντίστοιχα δεν συνιστά μείωση της κρατικής παρουσίας στην οικονομία η «μερική» ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ή η σύναψη συμβάσεων για την παράταση της παραχώρησης στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ή την «Εγνατία Οδό»…

Αυτά είναι ζητήματα που όφειλαν να έχουν αντιμετωπιστεί με «συνοπτικές διαδικασίες»…

Αν και το «πλήρες σχέδιο δράσης» για τις αποκρατικοποιήσεις, τις αναδιαρθρώσεις και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όπως επεσήμανε χθες ο κ.Παπακωνσταντίνου, θα παρουσιαστεί το Δεκέμβριο, η μέχρι τώρα «πρόγευσή του» δεν εντυπωσίασε.

Όσα ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν πρώτον, ότι η κυβέρνηση δεν κόπτεται να κλείσει «μαύρες τρύπες» με την άμεση εκποίηση ή και κλείσιμο των δεκάδων ζημιογόνων οργανισμών και ΔΕΚΟ και δεύτερον ότι προτίμησε για ακόμη μια φορά να υποβάλει σε νέες θυσίες τονελληνικό λαό μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας.

Οι άμεσες πηγές δυνητικών εσόδων που επέλεξε να αγνοήσει η κυβέρνηση ασφαλώς συμπεριλαμβάνουν τις συμμετοχές της στο τραπεζικό σύστημα, τις οποίες προτιμά να διατηρήσει χάριν της «διαφύλαξης της συστημικής ευστάθειας», όπως υποστηρίζει, αλλά και σειρά άλλων ποσοστών που κατέχει φερ’ειπείν στον ΟΤΕ, τα λιμάνια, την ενέργεια, ταΟλυμπιακά Ακίνητα ή αλλού.

Αντίστοιχα, ουδεμία αναφορά έγινε χθες στις δεσμεύσεις που έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση, μέσω του μνημονίου, για την απελευθέρωση των αγορών ή των κλειστών επαγγελμάτων.

Εάν δεν δοθεί έστω και το ελάχιστο έδαφος για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην ενέργεια, εάν δεν αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα που συνιστά η ύπαρξη του μονοπωλίου της ΔΕΗ στηνΕλλάδα, γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε ξένες ή εγχώριες επενδύσεις στη χώρα μας;

Γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ώστε κάποια στιγμή να βγει η χώρα από την κρίση; 


ngd@euro2day.gr
EURO2DAY
Εισηγητική έκθεση (18/11/2010)

3 σχόλια:

  1. Όσο παρατηρώ τον Παπακωνσταντίνου, αυτό τον ανέκφραστο άνθρωπο, τόσο περισσότερο μου θυμίζει τον Σημίτη.

    Λογιστής-διαχειριστής, χωρίς ίχνος πολιτικής ικανότητας, στιλ δημοσίου υπαλλήλου. Στερείται εντελώς φαντασίας, ακολουθεί τον εύκολο εισπρακτικό δρόμο της φορομπηχτικής πολιτικής. Με δύο λόγια, εντελώς ανίκανος και ακατάλληλος για το πόστο του. Πού στο διάολο πάνε και τους βρίσκουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 15,92 ΔΙΣ ΤΟΚΟΙ
    20,86 ΔΙΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Τα έξοδα για την εξυπηρέτηση μόνον των τόκων για τα δάνεια μας ήδη μας πνίγουν.

    Στα χρόνια που έρχονται πώς θα τα εξυπηρετήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι εντελώς αδιανόητο να έχεις ένα υπερεκτεταμένο δημόσιο τόσο σε μισθούς όσο και σε θέσεις εργασίας χωρίς να έχεις την ανάλογη παραγωγική βάση που παράγει αγαθά όπου πάνω της θα στηρίζεται το δημόσιο που παρέχει κατ’ εξοχήν υπηρεσίες. Δυστυχώς οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις την κοινωνία με αυτή την διάχυση της φτώχιας μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας προς χάριν της «ασφάλειας» μόνο ενός τομέα της οικονομίας που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να παράγει πλούτο αυτοτελώς. Το πρόβλημα είναι πως και αύξηση στην φορολογία θα έχουμε και αύξηση της φτώχιας και της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα αλλά στο τέλος θα γίνει και ανεξέλεγκτη συρρίκνωση του δημοσίου τόσο σε μισθούς όσο και σε θέσεις εργασίας διότι η δημόσια περιουσία κάποια στιγμή θα πωλείται έναντι πινακίου φακής. Το πρόβλημα δεν είναι τα μέτρα που δεν παίρνονται αλλά τα ημίμετρα που παίρνονται και δεν λύνουν τα προβλήματα μεταθέτοντας για το μέλλον την λύση υπό πολύ πιο επώδυνους όρους. Αλλά αυτή η ευθύνη είναι που βαραίνει τους ώμους αυτής της κυβέρνησης και μόνο. Τώρα πλέον δεν μπορεί να προφασιστεί άγνοια.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.