18/11/10

Spiegel: Η «αρρώστια της ατιμωρησίας» στην Ελλάδα

Για τη "γενναία" όπως αναφέρει προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel, καθώς σ’ αυτόν τον αγώνα είναι μόνος, αφού οι λοιποί κυβερνητικοί φορείς δεν τον στηρίζουν όσο θα έπρεπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Ωστόσο, σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν συνεργάζονται όλοι οι κυβερνητικοί φορείς. Οι δικαστικές αρχές της χώρας αρνούνται να απευθύνουν κατηγορίες σε εκατοντάδες εμπλεκομένους σε υποθέσεις διαφθοράς, όπως δημοσιεύει το περιοδικό Spiegel.

Τη στιγμή που το κουδούνι χτυπά, τα φώτα σβήνουν και οι σκιές υποχωρούν στον δεύτερο όροφο του διαμερίσματος στα προάστια της Αθήνας. Για τον απρόσκλητο επισκέπτη αυτό είναι δείγμα ότι δεν είναι κανείς σπίτι. Από τότε που ο Νίκος Κανελλόπουλος, 62 χρόνων, έγινε πρωτοσέλιδο, σταμάτησε να κάνει και δηλώσεις.

Ο Κανελλόπουλος είναι ίσως ο πιο διάσημος δημόσιος υπάλληλος αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Ήταν δημόσιος υπάλληλος για 37 χρόνια, ενώ πριν από τη συνταξιοδότησή του εργαζόταν στο υπουργείο Πολιτισμού, προϊστάμενος τμήματος. Στα τέλη του 2008 πήρε σύνταξη. Ωστόσο, πρέπει να ήταν πολύ επιτυχημένος στην εργασία του καθώς σύμφωνα με την Εφορία, είναι ιδιοκτήτης 10 οικιών, ανάμεσά τους κι ενός τετραώροφου κτιρίου 1.356 τμ, σε διαμέρισμα του οποίου κατοικεί, στη Νίκαια.

Οι ελεγκτές της εφορίας ανακάλυψαν επιπλέον 11 προσωπικούς λογαριασμούς σε τέσσερις διαφορετικές τράπεζες. Συνολικά οι καταθέσεις του ανέρχονται στο ποσό των 8.923.506,58 ευρώ. Το μεγαλύτερο με΄ρος αυτών των χρημάτων ο Κανελλόπουλος το απέκτησε στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών που εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος. Το ερώτημα λοιπόν είναι εύλογο: από πού προήλθαν τα χρήματα;

Το παράδειγμα του Κανελλοπούλου είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό της ελληνικής διαφθοράς. Αυτήν τη στιγμή είναι πρωτοσέλιδο καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις επίμονες προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Ππανδρέου να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία η οποία ακόμη απειλή τη χώρα του.

Διαλυμένο Δημόσιο
Επιπρόσθετα της οικονομικής μεταρρύθμισης που έφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πρέπει να αναμορφώσει ολόκληρο το έθνος. Παρ’ όλες τις γενικές απεργίες, δεν δίστασε να αυξήσει τη φορολογία και ακολούθησε ένα δραστικό πρόγραμμα λιτότητας και αναμόρφωσης του δημοσίου.

Οι σαρωτικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που για πρώτη φορά εφαρμόζονται στην Ελλάδα, ονομάζονται «Καλλικράτης». Στις αρχές του 2011 ο αριθμός των δήμων θα μειωθούν από τους 1074 στους 325 και οι περιφέρειες από 52 θα περιοριστούν σε 13. Με τόσα πολλά επίπεδα κυβερνητικής εμπλοκής, «η διαφθορά είναι φυσική συνέπεια» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, επισημαίνοντας πως ο «Καλλικράτης» είναι μία από τις πιο σημαντικές δομές της «Νέας Ελλάδας» . Οι Έλληνες ψηφοφόροι δείχνουν νε συμφωνούν, καθώς έβγαλαν νικητή τον Παπανδρέου στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αν και το ποσοστό που πήρε ήταν μικρότερο συγκριτικά με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Φυσικά, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναδείξει την περίπτωση του Κανελλόπουλου για την επικοινωνιακή της αξία και μόνο επιδεικνύοντας ότι γίνονται εκκαθαρίσεις παρόμοιων περιπτώσεων. Αλλά συμβαίνει αυτό στην πραγματικότητα;

Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής έφερε στη δημοσιότητα την περίπτωση του Κανελλόπουλου. Δουλειά του είναι να βρίσκει τους καταχραστές και διεφθαρμένους στην κυβερνητική γραφειοκρατία. Αν και ο ίδιος δεν κατονόμασε τον συγκεκριμένο δημόσιο λειτουργό, έδωσε τόσα στοιχεία στη δημοσιότητα που ουσιαστικά τον υπέδειξε και τον εξέθεσε.

«Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό»
Ο Κανελλόπουλος ισχυρίζεται ότι έλαβε τα χρήματα ως κυβερνητική επιχορήγηση για έναν πολιτιστικό σύλλογο μέσα στο υπουργείο Πολιτισμού ο οποίος πληρώνει τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, τα καλοκαιρινά φεστιβάλ και άλλα έξοδα του υπουργείου. Διετέλεσε δύο φορές αντιπρόεδρος του οργανισμού έστω για σύντομο χρονικό διάστημα το 1996 και το 1998. Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να κόβει αποδείξεις, σύμφωνα με εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Εφορία την οποία και πήρε το Spiegel.

Ο Κανελλόπουλος απέφυγε τις δημόσιες δηλώσεις. «Δεν θέλουμε να μιλήσουμε γι’ αυτό», λέει η σύζυγός του Αθανασία. Ωστόσο, δεν θα υποστεί καμία περαιτέρω δίωξη. Αυτό είναι τόσο τυπικά ελληνικό.

Η υπόθεση του Κανελλοπούλου αναδεικνύει ένα θέμα που στην Ελλάδα το αποκαλούν «ατιμωρησία» και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται για αλλαγές στη χώρα. «Ατιμωρησία» σημαίνει «αμνησία» ή «τη γλίτωσα φθηνά». Μαζί με το «φακελάκι», το λάδωμα δηλαδή, και το «ρουσφέτι», η λέξη για τις «ειδικές» χάρες, αυτή είναι η τρίτη έκφραση για να περιγράψει την ελληνική κρίση, που ίσως βρει τον δρόμο της για την Ευρώπη, όπου θα τη χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν την ελληνική κακοδιαχείριση.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Για χρόνια το σύστημα δικαιοσύνης της Ελλάδας δέχεται κριτικές για καθυστέρηση στην απονομή της και για αναποτελεσματική επιβολή της. Φάκελοι χάνονται και οι δίκες συνεχίζονται επ’ άπειρον. Σύμφωνα με τον κ. Ρακιντζή η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 340 φορές για θέματα κακοδιοίκησης.

Επί μακρόν εξακολουθεί μία συζήτηση για τα κενά νόμου που άρχουν στη χώρα. Όσον αφορά τον Κανελλόπουλο, η Εφορία δεν μπορεί να ζητήσει πίσω χρήματα από το σοκαριστικά υψηλό εισόδημά του. Επειδή η πηγή εσόδων «δεν σχετίζεται με το επάγγελμά του, τα χρήματα δεν υπόκεινται σε φορολογικό έλεγχο, ακόμη κι αν αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο».

Ειδική μεταχείριση
Αυτό που είναι νέο ωστόσο είναι η διαπίστωση ότι η δικαστική εξουσία συστηματικά καλύπτει θέματα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί. Ως πρώην δικαστής με προϋπηρεσία 38 χρόνων ο κ. Ρακιντζής μιλά με κύρος.

Δήλωσε πως ακόμη και το γραφείο του δημόσιου κατηγόρου δείχνει μικρό ενδιαφέρον για τη συστηματική δίωξη των ενόχων. Επιπλέον, πρόσθεσε, έχουν υπάρξει ετυμηγορίες που δεν μπορώ να εξηγήσω βάσει της εμπειρίας μου», θέλοντας να πει ότι κάποιοι δέχονται ιδιαίτερη μεταχείριση. Από το 2004 που ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Ρακιτζής ανέφερε 427 υποθέσεις υπεξαίρεσης, δωροδοκίας, κατάχρησης, διαφθοράς. Οι προσπάθειές του δεν έουν οδηγήσει σε μία και μόνη συνολική ενδελεχή έρευνα, αν και έπρεπε να είχε γίνει. Η μόνη εξήγηση είναι ότι οι περισσότερες υποθέσεις βρίσκονται σε προκαταρκτική φάση έρευνας».

Η ανάλυσή του έχει ακόμη μικρότερη επιρροή εσωτερικά της υπηρεσίας. Ο κ. Ρακιτζής αυτό το καλοκαίρι κατέθεσε επίσημα παράπονα κατά του επικεφαλής της υπηρεσίας του στο Ανώτατο Δικαστήριο καθώς δεν υπήρξε καμία κίνηση σε ό,τι αφορά τις καταγγελθείσες υποθέσεις. Ο κατήγορος έδωσε προθεσμία στον Ρακιτζή όπου θα του παρέδιδε στοιχεία για τις υποθέσεις του. Κι έτσι έκανε και οι υποθέσεις αυξήθηκαν κατά 749. Ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.
«Είμαι συνταγματικός δικαστής. Δεν βγάζω χρήματα από αυτό. Γι’ αυτό και είμαι ελεύθερος να κάνω ό,τι θέλω» δήλωσε ο κ. Ρακιντζής.

«Ο μεγάλος ασθενής»
Χωρίς περιορισμούς, αποκαλύπτει καταχρήσεις και κάνει δριμεία κριτική. Για παράδειγμα ανακάλυψε τώρα τον οργανισμό «Κωπαΐς» που δημιουργήθηκε το 1957 για να εποπτεύει την αποστράγγιση της λίμνης Κωπαΐδας κοντά στη Θήβα. Η λίμνη εξαφανίστηκε την ίδια χρονιά, αλλά ο οργανισμός και το προσωπικό της με 30 εργαζομένους εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, έχει τοποθετηθεί σε λίστα με 750 κρατικές υπηρεσίες που πρόκειται να κλείσουν.
Τώρα το ερώτημα είναι πότε;

Περίπου πριν από τρία χρόνια, ο κ. Ρακιντζής ανακάλυψε 32 γιατρούς που εργάζονταν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αθήνας και είχαν πραγματοποιήσει περίπου 400 επεμβάσεις σε καρδιά και μάτια, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που αναγράφοντας στο αρχείο ασθενών. Στην πραγματικότητα, είχαν πραγματοποιήσει πλαστικές επεμβάσεις που δεν καλύπτονταν από την ασφάλειά τους κι είχαν στείλει τους λογαριασμούς των ασθενών στους φορείς ασφάλισής τους. «Ήταν μια συμμορία», λέει ο κ. Ρακιντζής, και είχαν μάλιστα το θράσος να έχουν προτεραιότητά τους τις αισθητικές επεμβάσεις, ενώ ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα υγείας ανέμεναν με υπομονή τη σειρά τους για το χειρουργείο. Η υπόθεση δεν έχει περάσει ακόμη σε αίθουσα δικαστηρίου.

«Συχνά φαίνεται σαν να μην έχουμε δικαστικό σώμα» λέει ο πρώην δικαστής κ. Ρακιντζής. Το δικαστικό σώμα το ίδιο, προσθέτει, είναι «ο μεγάλος ασθενής».
Επιμέλεια: Ελένη Καραμήτσου

18 σχόλια:

  1. Ετοιμαζουν την κοινη γνωμη της Ευρωπης για τον ΓΑΠ και την θεση που του εταξαν για να θανατωσει την Ελλαδα...

    Η τελευταια πραξη δεν εχει παιχτει ομως ακομα, αναμεινατε στο δεκτη σας Γερμαναραδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως έχουν άδικο για την ατιμωρησία της διαφθοράς;

    Υπάρχει και πιο ξεφωνημένο παράδειγμα.

    Θυμάστε εκείνον τον περιβόητο Δημήτρη Μαυράκη της ΔΕΗ, που έμεινε στην…ιστορία όταν ο Α. Παπανδρέου είπε γι’ αυτόν το περιβόητο «δεν πειράζει να κάνει ένα μικρό δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και εκατό εκατομμύρια!»

    Ξέρετε που είναι σήμερα αυτός ο κύριος;

    Όχι στη φυλακή βέβαια! Είναι…ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ!

    Εξακολουθούν να τον πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι…για να διαπαιδαγωγεί τη νεολαία!

    Μήπως μετά έχει άδικο η Μέρκελ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως έχουν άδικο για την ατιμωρησία της διαφθοράς;

    Υπάρχει και πιο ξεφωνημένο παράδειγμα.

    Θυμάστε εκείνον τον περιβόητο Δημήτρη Μαυράκη της ΔΕΗ, που έμεινε στην…ιστορία όταν ο Α. Παπανδρέου είπε γι’ αυτόν το περιβόητο «δεν πειράζει να κάνει ένα μικρό δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και εκατό εκατομμύρια!»

    Ξέρετε που είναι σήμερα αυτός ο κύριος;

    Όχι στη φυλακή βέβαια! Είναι…ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ!

    Εξακολουθούν να τον πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι…για να διαπαιδαγωγεί τη νεολαία!

    Μήπως μετά έχει άδικο η Μέρκελ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τό πορτρατο της Αντιβασιλείας

    Μέχρι το Μάη του 1835 τη διακυβέρνηση της χώρας είχε στα χέρια της η ΤΡΙΜΕΛΗΣ Αντιβασιλεία,μιας και ο Όθωνας δεν είχε ενηλικιωθεί...{ΤΡΟΙΚΑ}.

    1.Κόντε Ιωσήφ Άρμανσμπεργκ.
    Ορίστηκε ως αρχηγος της Αντιβασιλείας...δούλευε με συνείδηση για τα αγγλικά συμφέροντα...είχε φροντισει ο πρεσβευτής της Αγγλίας Λάιονς..
    Γιά μισθό ΄...έπαιρνε 117 χιλιάδες χρυσές δραχμές της εποχής...εγωιστής,κενόδοφος,πονηρός,και ραδιούργος...
    2.Γεώργιος Φόν Μάουρ,καθηγητής νομικών...έτρεφε απέραντο μίσος κατά των αγωνιστών του 1821...είχε μοιρασει διάφορα παρασημα σε καπεταναίους,για τον Κολοκοτρόνη έλεγε:"Δεν περίσσεψε κι ένα να πάρει κι αυτός"...
    3.Κάρολος -Γουλιέλμος Έυντεκ,ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ,τύπος φαιδρός,το 'χομπυ" του να σχεδιάζει στρατιωτικές στολές...Και τότε αποφασίστηκε να παραγγελθούν στη Βαυαρία,οι οποίες στοίχησαν πολλά...
    κομπλεξικός,εκδικητικός,άβουλος,κουτοπόνηρος,σωστό φίδι..Αυτός ο κύριος είχε αναλάβει ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος...
    4.Ο Κάρολος φόν Άβελ,σύμβουλος για τα εξωτερικά.
    5.Ο Κάρολος Αδολβερτ Γκράινερ,ως...σοφός στα οικονομολογικά....Ήταν πρωτεργάτης των διώξεων των βετεράνω αγωνιστών του '21...ασήμαντος και αγράμματος τυχοδιώκτης,...
    Οι Αντιβασιλείς μάζεψαν γύρω τους ένα κόσμο ξεπεσμένων αξιών του τόπου μας και με αμβλημένη εθνική συνείδηση.Αυτός ο κόσμος,μην έχοντας τι άλλο να δώσει για την πορεία των ελληνικών πραγμάτων ,θέλησε να μεταβάλει τις αγνές διαθέσεις του ελληνικού λαού σε παίγνιο για ιδιοτελείς σκοπούς.Καπηλεύτηκαν το θρησκευτικό αίσθημα του λαού και τον πατριωτισμο των Ελλήνων τον εξαργύρωσαν οι κύριοι αυτοί της πολιτικής ως ανταλλακτικό εμπόρευμα για το δικό τους συμφέρον.
    ΕΤΣΙ οι Μαυροκορδάτος,Κωλέττης,Ζωγράφος,Κ.Σχινάς,Βούλγαρησ,Κλωνάρης,Χρηστίδης,Σ.Τρικούπης και οι συν αυτοίς γαλουχήθηκαν κάτω από τα φτερά της Αντιβασιλείας και απο τότε αρχίζει στο τόπο μασ να έχει πέραση η ραδιοργία,η φαυλότητα,ο παραγκωνισμος....ξΈΘΡΕΨΑΝ μια στρατιά επαγγελματιών ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στη χωρα μας που ποτέ δεν σκέφθηκαν τα εθνικά συμφέροντα η μάλλον αυτά τα συνταυτίζουν με τα δικά τους ατομικά συμφέροντα.Οι κυρίαρχες τάξεις έκαναν παράδοση να πολιτέυονται αυτές επαγγελματικά κι ο λαός(πολίτες) να καλείται να ψηφίζει,όχι για την αλλαγή των συνθηκών της ζωής του που του έχουν επιβάλλει χωρίς ποτέ να τον ρωτήσουν,αλλά για ναλλάξουν μόνο τα πρόσωπα.Αυτό στάθηκε αφορμή να καθυστερήσει η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου γιατί ταλέντα και ιδιοφυίες μέσα απο τους έλληνες χάντονται οριστικά κάτω από τις σκληρές συνθήκες ζωής....Οι διάφοροι πολιτικάντηδες που ανέβαινα και κατέβαιναν ως υπουργοί τα διάφορα υπουργεία,ποτέ δεν πολιτεύτηκαν για την πραγματικη εξυπηρέτηση του
    ε θ ν ι κ ο ύ συμφέροντος,αλλά η όλη πολιτεία τους ένα σκοπό είχε :
    αντιδικία με τους πολίτες και υπεράσπιση των συμφερόντων του προνομιου.Κι άν υπήρχε εξαιρεση στον κανόνα και από κάποιο υπουργό,αυτό δεν σημαίνει,πως καταργείται ο κανόνας.
    Η ΕΛΛΑΔΑ είχε πάντα τη μορφή αποικιακής εξάρτησης και πάντα γινόταν εκείνο που ήθελαν οι ξένες δυνάμεις με πρώτη και καλύτερη την
    ΑΓΓΛΙΑ.Κατάντησε οι υπουργοί της χώρας μας και όλοι οι εκπρόσωποι των κυριάρχων τάξεων να δουλεύουν για ποσοστά των ομογάλακτων αδελφών τους της Δύσης.Αυτή η πολιτεία των πολιτικών μας έγινε παράδοση στη χώρα μας και κρατάει ακόμα ως τις δικές μας ημέρες...."
    ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.ΝΙΚΟΛΗΣ.

    "...η πολιτεία των π ο λ ι τ ι κ ω ν μας έγινε π α ρ ά δ ο σ η..."
    Κρίμα,και συνεχίζουν να μας υβρίζουν εμάς τους ΕΛΛΗΝΕΣ Κάθε ημέρα που περνά...ΑΙΣΧΟΣ,ΑΘΛΙΟΙ ΤΟΥ ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΟΥΓΚΟ. "ΓΕΡΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό όμως που δεν αναφέρει το Spiegel είναι πως ο Παπανδρέου δεν προήλθε από παρθενογένεση ώστε να θεωρείτε άσπιλο και αμόλυντο βρέφος. Ο Παπανδρέου ήταν κύριο πολιτικό πρόσωπο του σκληρού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έφερε μαζί του την κουλτούρα της ατιμωρησίας. Την εμπέδωσε στους έλληνες πολίτες ακόμα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ούτε και το ΠΑΣΟΚ προήλθε από παρθενογένεση. Όλο το ιδεολογικό ρεύμα των αρχών της δεκαετίας του ’80 που υποτίθεται πως έφερνε το καινούργιο είχε αυτή την κουλτούρα. Είναι ενδιαφέρον πως χθες μόλις στην εκπομπή του Παντελή Σαββίδη στην ΕΤ3 έγινε μια προσπάθεια αποτίμησης της συμβολής της «γενιάς του πολυτεχνείου» στα πολιτικά πράγματα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Είναι ενδιαφέρον πως από πολλούς που τοποθετούν τους εαυτούς του ιδεολογικά στην εγγύτητα αυτής της γενιάς έγινε προσπάθεια η εμφανείς αποτυχία να αποδοθεί σε πρόσωπα χωρίς να γίνεται ούτε επιδερμική ανατομή των αιτιών. Η πραγματικότητα είναι πως στο όνομα της Ελευθερίας αναπτύχθηκε η ατιμωρησία. Είναι χαρακτηριστική πλέον η αδυναμία εφαρμογής κάθε διοικητικής πράξης ακριβώς επειδή δεν τιμωρείται κανένας. Ενώ από την άλλη η άσκηση δικαιωμάτων μετατρέπεται στο όνομα της δημοκρατίας σε υποχρέωση. Ας, πούμε διατηρείται η «υποχρεωτική» ψήφος που είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση ενώ όλοι γνωρίζουν πως κανένας δεν τιμωρείται διότι αν τιμωρούνταν θα μπορούσε ο κάθε πολίτης να ζητήσει αποζημίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πως όμως ένα κράτος θα χτίσει σεβασμό των πολιτών στους θεσμούς του όταν το ίδιο θεωρεί αυτούς τους θεσμούς διακοσμητικούς;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πληρώνω για λαμόγια18 Νοεμβρίου 2010 στις 11:33 π.μ.

    Δεν μπορεί όλος ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις κλεψιές λίγων.

    1000 Κανελόπουλοι είναι περί τα 20 δις χρέος (εαν λάβουμε υπ΄όψιν τα 9 εκατομμύρια καταθέσεις και τα 11 ακίνητα). Και φυσικά δεν θα είναι ο μόνος.

    Αυστηρό (και αναδρομικό) πόθεν έσχες στους δημοσίους υπαλλήλους και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Αυστηρά πρόστιμα και σε τυχόν άτομα αποκαλύπτονται ότι τους βοηθούν να αποκρύψουν περιουσία τους.

    ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να λοιπον ενας θεμελιωδες λιθος διαφθορας στη χωρα μας!Η δικαιοσυνη!Και τι κανει η κυβερνηση για την εξυγιανση αυτου του θεσμικου οργανου;Απολυτως τιποτα!Στην ουσια καταγραφει το προβλημα για να παρει μετρα ποιος;Ο πολιτης;Αν η οποια κυβερνηση δεν αλλαξει το δικαστικο συστημα και δεν προβλεψει την ευθυνη του δικαστικου λειτουργου για τις αποφασεις που εκδιδει τιποτα δεν θα αλλαξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Β. το κείμενο σου μου φέρνει στη μνήμη Κνίτη του οποίου του δείχνουν το Φεγγάρι κι αυτός κοιτάζει το δάχτυλο. Το πρόβλημα σου δηλ. είναι αποκλειστικά ο ΓΑΠ κι όχι το κωλοχανείο η ΕΛΛΑΣ; Και πιστεύεις πραγματικά, ότι για την κατάντια της Ψωροκώσταινας ευθύνεται εξ ολοκλήρου η περίοδος διακυβέρνησης της από ένα και μόνο κόμμα; Και την περίοδο του Μπούλη και της επανίδρυσης του κράτους που την βάζεις;
    Αλλά έτσι είστε εσείς η Ελληναράδες. Για όλα φταίνε οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "6.2.1825....
    τους έβαλαν όλους,του; φόρτωσαν σε μια παλιο-γολέτα,που τη λέγανε "γοργώ"...και τους πήγαν στην Ύδρα και τους έκλεισαν στο Μοναστήρι του ΑΗ-ΛΙΑ,ψηλά σένα καταρράχι...Στο μοναστήρι τους έδωσαν για εξευτελισμό ,σε κάθε έναν,από ένα καλογερικό κομποσκίνι,να προσέυχονται και να μετράνε τα "Κύριε ελέησον",για να τους εληήσει ο Θεός,για τις πολλις αμαρτίες τους....{πρόκειται για τους ήρωες-πολεμιστές του '21,
    ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ,ΤΈΣΣΕΡΕΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΔΗΛΗΓΙΑΝΝΑΙΟΥς,ΚΑΝΕΛΛΟ,ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΜΔΗΜΗΤΡΑΚΗ,ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΚΗ,ΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΝΟΤΑΡΑΙΟΥς,ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,ΜΗΤΡΟ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟ,ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΚΡΙΝΤΖΑΛΗ,Γ.ΠΑΠΑΤΣΩΝΗ,ΑΝ.ΚΑΤΣΑΡΟ,ΣΙΣΙΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΑΝΑΤΟ ΓΕΡΟ ΜΗΤΡΟ-Π Ε Τ Ρ Ο Β Α,που μόνος του σχεδόν είχε βαστάξει τα φοβερά γιουρούσια των Τούρκων στο Βαλτέτσι}.....
    Τους παρουσίαζαν άρπαγες,ληστές,άνανδρους,προδότες,εχθρούς του τόπου.Μάλιστα ο Μητροπολίτης της Άρτας Ιγνάτιος και ο γέρο-Καρατζιάς συμβούλευαν ,να τους στείλουν στο Γρυπονήσι και έκεί να τους δολοφονήσουν και να ειπούν στον ξένο κόσμο,ότι έπεσαν σε μ ά χ η..."ΜΗΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΒΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ 1.49 ,δεν είμαι ο Β. αλλά ως Ελληναράς οφείλω να παρατηρήσω πώς εμείς οι Ελληναράδες ξέρουμε τουλάχιστον δόξα τω θεώ πως το άρθρο στον πληθυντικό γράφεται «οι» και όχι «η».

    Πέρα από αυτό, σίγουρα όλες οι κυβερνήσεις είχαν ευθύνες. Αλλά το ΠΑΣΟΚ ,ιδίως της δεκαετίας του ’80 ήταν αυτό που έκανε τη διαφθορά κανόνα και θεσμό, από εξαίρεση που ήταν κάποτε. Να δεχθώ πώς έτυχε σε εκείνη τη δεκαετία να πέσουν τα πολλά χρήματα από την Ε.Ε (που τότε δε μας είχαν πάρει ακόμα χαμπάρι) και ο πειρασμός ήταν μεγάλος. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως επί ΠΑΣΟΚ δούλεψε βασικά η «κουτάλα»,και φτιάχτηκαν τα λαμόγια που σήμερα μας κυβερνάνε από το παρασκήνιο.

    Επίσης επί ΠΑΣΟΚ έγινε το όργιο προσλήψεων στο Δημόσιο με σημειωματάκια της κλαδικής. Και αφού έχωσαν στο Δημόσιο όλους τους δικούς τους, και βεβαιώθηκαν πως δεν έμεινε κανείς απ’εξω, έκλεισαν τη πόρτα, καθιερώνοντας το ΑΣΕΠ…για να μην μπορούν οι άλλοι να βάλλουν τους δικούς τους!

    Μια ζωή θυμάμαι τους Νεοδημοκράτες να γκρινιάζουν «γιατί δεν διορίζονται τα δικά μας παιδιά»! Στο ΠΑΣΟΚ δεν ακούστηκε ποτέ τέτοιο παράπονο, αστεία πράγματα!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλ επειδή το ΠΑΣΟΚ το '80 έκανε ό,τι έκανε φταίει ο σημερινός πρωθυπουργός; Και που ξέρεις αν -ως εκ θαύματος γιατί στην Ελλάδα δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια- δεν έχει ο ΓΑΠ όντως τη θέληση και τις προθέσεις να αλλάξει 5 πράγματα;
    Ως κομμάτι του συστήματος είναι βέβαιο ότι θα κάνει τα στραβά μάτια σε διάφορα θέματα που κάνουν "τζιζ" γιατί στην πολιτική υπάρχουν πολλές μαφίες αλλά το να κρίνεις τον ΓΑΠ με βάση την ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να κρίνεις ένα παιδί με βάση τις πράξεις του γονιού του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ελληνικός φιλογερμανισμός, εθνικές συμφορές και αντιεβραϊκή προπαγάνδα 1916 – 2010:
    http://ellinikesaxies.blogspot.com/2010/11/1916-2010.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. …όπως κι εγώ γνωρίζω πως ο γκαφατζής πυροβολητής, ακόμη τον στόχο αναζητά. Η μισαλλοδοξία σου δεν με ταράσσει. Ανακάλυψες ένα εκ περιτροπής λάθος και το έκαμες λάβαρο; Αγράμματο μάλλον με θωρείς. Και μου προκαλείς γέλωτες ασταμάτητους. Αλλά έτσι είστε οι Ελληναράδες. Πυροβολείται το κενό με ελπίδα, μην γίνετε αντιληπτοί. Αλλά έλα που σας πήρανε χαμπάρι.
    Ως αναφορά την ΝΔ και «γιατί δεν διορίζονται τα δικά μας παιδιά», τα εύγε μου στην ιστορική σου μνήμη. Βλέπεις η προ ΠΑΣΟΚ Ελλάδα ήταν ένα κράτος δικαίου, πολιτεία αξιοκρατική. Με συμπεριφορά σεμνή απέναντι στον σεβάσμιο πολίτη. Βλέπεις στην προ ΠΑΣΟΚ Ελλάδα ο κυρίαρχος ελληνικός λαός ατένιζε το μέλλον του αμέριμνα. Η διαφθορά ήταν ανύπαρκτη. Η οικονομία ανθούσα. Και μετά, εδώ χρειάζεται πολύ ψυχανάλυση το πράμα, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός αποφάσισε δια μιας πως η φερεγγυότητα και το ήθος των μέχρι τότε κυβερνώντων του, δεν του άρμοζε πια. Και αποφάσισε από το ‘80 κι έπειτα, πιθανά παρακινούμενος από ιταμές δυνάμεις σκότους, να ψηφίζει ΠΑΣΟΚ, σχεδόν ανελλιπώς.
    Ρε παιδιά. Τι παραισθησιογόνο καπνίζεται; Να δοκιμάσω θα ήθελα κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @18 Νοεμβρίου 2010 4:13 μ.μ.

    ΓΡΑΦΕΙΣ,

    "Δηλ επειδή το ΠΑΣΟΚ το '80 έκανε ό,τι έκανε φταίει ο σημερινός πρωθυπουργός; Και που ξέρεις αν -ως εκ θαύματος γιατί στην Ελλάδα δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοια- δεν έχει ο ΓΑΠ όντως τη θέληση και τις προθέσεις να αλλάξει 5 πράγματα;
    Ως κομμάτι του συστήματος είναι βέβαιο ότι θα κάνει τα στραβά μάτια σε διάφορα θέματα που κάνουν "τζιζ" γιατί στην πολιτική υπάρχουν πολλές μαφίες αλλά το να κρίνεις τον ΓΑΠ με βάση την ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να κρίνεις ένα παιδί με βάση τις πράξεις του γονιού του".

    ΝΑΙ ΑΝΩΝΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΚΡΙΝΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Σ'ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ. ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΓΟΝΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.

    ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ??? ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ KAI TETOIA ΛΑΘΗ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΛΑΟΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΠΡΙΝ 13.5 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ. ΒΡΗΚΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ.

    ΛΥΠΑΜΑΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πυροβολητή μην μου σταναχωρείς τον ανώνυμο sterg γιατί δεν τόχει και τίποτα να σε κράξει αντισημίτη.
    Και καλύτερα να σου βγεί το μάτι....


    Σαμουήλ Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όλα που γράφονται έχουν βάση, το ζητούμενο όμως είναι ότι κάποια στιγμή, θα έλεγα ώρες, να δούμε και μας, εμάς που ανοίξαμε την πόρτα, που δώσαμε στον ΓΑΠ, να κάνει το όποιο αλισβερίσι, γιατί είμαστε συνυπεύθυνοι, τουλάχιστον στην διαπόμπευση της χώρας μας και συνεχίζουμε ακάθεκτοι, είτε με την αποχή μας, είτε με τους ψηφίζοντας. Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι ότι ψηφίσαμε με τέτοιο τρόπο που γελούν εχθροί και φίλοι μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 2.06, επανέρχομαι, το "πυροβολώ" στο β' πληθυντικό γράφεται «πυροβολείτε» και όχι «πυροβολείται»

    Ομοίως και το "καπνίζεται"

    Επίσης η έκφραση "εκ περιτροπής λάθος" που πιθανώς να νομίζεις ότι σημαίνει "τυχαίο λάθος" ,είναι απλή κοτσάνα.

    Κατα τα άλλα...εμείς πάμε να σε βγάλουμε αγράμματο!

    Ευχαριστώ,

    Ελληναρας Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλά το ξέρουμε για τα λαμόγια πως δεν διώκονται δε χρειαζόταν να ένα μας το πει το spiegel γιατί δεν μιλάει όμως και για την ατιμωρησία των γερναράδων της siemens με τις λοβιτούρες τις δωροδοκίες στη Ελλάδα και τά άλλα τα καλά για τα οποία είχαν μέχρι και ειδικά κονδύλια λαδώματος; Βρε ουστ Ούνοι.

    Ο Σουβλατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.