8/12/10

Οι απειλές της Κίνας για «συνέπειες» λύγισαν 18 χώρες

∆ΕΚΑΟΚΤΩ ΧΩΡΕΣ, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Κίνας, ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν την Παρασκευή στο Οσλο γιατην απονοµή του Νοµπέλ Ειρήνης στον κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαοµπό. Η νορβηγική επιτροπή, η οποία περιγράφει τον Λιου ως το σπουδαιότερο σύµβολο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στην Κίνα, εξέδωσε ανακοίνωση µε τις χώρες που αρνήθηκαν την πρόσκληση, απαντώντας µε αυτόν τον τρόπο σε προηγούµενο ισχυρισµό του Πεκίνου ότι η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας θα απέχει από τηντελετή βράβευσης. 


«Περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανώσεις εξέφρασαν µε αδήριτο τρόπο τη στήριξή τους στη θέση της Κίνας», υποστήριξε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε: «∆εν θα αλλάξουµε εξαιτίας της επέµβασης µερικών κλόουν».

Οι χώρες που δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση, σύµφωνα µε την επιτροπή, είναι η Ρωσία, το Καζαχστάν, η Κολοµβία,η Τυνησία,η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Σερβία, το Ιράκ, το Ιράν, το Βιετνάµ,το Αφγανιστάν,η Βενεζουέλα,οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, το Σουδάν,η Ουκρανία,η Κούβα και το Μαρόκο.

Στην ίδια ανακοίνωση η επιτροπή υποστηρίζει πως η Κίνα ακολούθησεµια πρωτάκουστηεκστρατεία, στέλνοντας επιστολές σε ξένους πρεσβευτές, προειδοποιώντας τους για τις συνέπειες σε περίπτωση που παραστούν στην τελετή.

Τον Λιου, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών για τη δράση του, θα εκπροσωπεί συµβολικά ένα άδειο κάθισµα, ενώ ένακείµενό του θα διαβάσει η ηθοποιός Λιβ Ούλµαν. Η σύζυγός του έχει τεθεί σε κατ’ οίκονπεριορισµό µετά την ανακοίνωση της βράβευσής του. 

TA NEA

5 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο Σιαομπό είναι υπερασπιστής των ανθρωπινων δικαιωμάτων; Ο Ασσανζ τι είναι που τον κυνηγάνε θεοί και δαιμονες ως...βιαστή!
    Θυμάμαι τους ύμνους στον Σολτζενίτσιν και το βραβείο Νομπελ που του δώσανε αλλά τον ξέχασαν μόλις ανακαλυψαν οτι είναι...εθνικιστής!
    Ο Ερίκ Καντονά ΄πρότεινε να αποσυρουν οι πολίτες τις καταθέσεις τους από τις Τράπεζες και η Λαγκάρντ (Υ/Οικονομικών της Γαλλίας)έντρομη του απαντησε ότι δενείναι ειδικός! Και να βγάλει το σκασμό.
    Προς μερικους: δεν ξέρω αν ο Καντονά είναι αριστερός ή δεξιός. Καταλαβαίνω όμως ότι είναι λογικός και πρακτικός ανθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως την Κίνα την έγραψαν εκει που δε πιανει η μελάνη αυτοί που έπρεπε,οι υπόλοιποι σαλιάρηδες,έσπευσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κινα εχει βαρεια δικτατορια μεσα απο μια μαζικη κολεκτιβοποιηση πανω απο 1 δις λαου χωρις δικαιωματα παρα μονο υποχρεωσεις.Δεν μπορει, ασχετα το τι κανει σημερα, η κινα παρα να εχει χρονο ληξεως.Αυτο διδασκει η ιστορια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κερασάκι στην τούρτα στην Κίνα είναι ο καπιταλισμός που εκεί παραγει τα πάντα τόσο τζάμπα ώστε να καταστρέφει και τον ίδιο τον καπιταλισμό του.

    Ενα μεγάλο αίτιο της οικονομικής κρίσης που δεν μιλά ΄΄περιέργως΄΄ κανένας.

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι καπιταλισμός; Οι πολλοί δουλεύουν υπεράνθρωπα και τρέφονται με ψιχία. Οι στρατιές των εργατών, παράγουν απίστευτες ποσότητες προιόντων και την βγάζουν με μια κούπα ρύζι.
    Οι Κινέζοι έχουν μάθει να δουλεύουν από μαθητές του δημοτικού, από παλιότερες εποχές.
    Η παραγωγή τους και εξαγωγές βέβαια πάνε καλά και σαν χώρα, αυτή τη στιγμή είναι μια ισχυρή οικονομική παρουσία. Ομως το κεφάλαιο είναι συγκεντρωμένο στα χέρια ολίγων. Και προς τα εκεί το πάνε γενικά, για όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Παγκοσμιοποίηση (της φτώχειας) και μια οικονομική ολιγαρχία να κινεί τα νήματα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.