16/12/10

«Μαύρες επιχειρήσεις» στο Ιράν Το πυρηνικό πρόγραµµα της Τεχεράνης στο στόχαστρο ξένων πρακτόρων

Ο πυρηνικός  επιστήµονας   Μασούντ Αλί  Μοχαµαντί  είχε δολοφονηθεί τον  περασµένο  Ιανουάριο,  µε παρόµοιο  τρόπο µε  τον Ματζίντ  Σαχριαρί
Ιοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, δολιοφθορές σε εγκαταστάσεις, δολοφονίες επιστηµόνων… Από το 2002, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν µε όλα τα µέσα να φρενάρουντο πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράν. Καθώς τα στρατιωτικά πλήγµατα φαίνεται ότι δεν συζητούνται πλέον, η Μοσάντ στέλνει στην Τεχεράνη δολοφόνους σε µοτοσυκλέτες…

Στους δρόµους τηςΤεχεράνης κατά την πρωινή ώρα αιχµής, τα αυτοκίνητα µοιάζουν σταθµευµένα – και οι επιβάτες τους αποτελούν ακίνητους στόχους. Στις 7.40 π.µ. της ∆ευτέρας 29 Νοεµβρίου, στη βόρεια συνοικία Αγντασιέ της ιρανικής πρωτεύουσας, µια µοτοσυκλέτα περνούσε ανάµεσα στις µακρές σειρές των οχηµάτων που ήταν µποτιλιαρισµένα στη Λεωφόρο Αρτές. Η µοτοσυκλέτα πλησίασε ένα ασηµί Πεζό 405, σταµάτησε για ένα λεπτό δίπλα του και συνέχισε να κινείται µέσα από τον λαβύρινθο των οχηµάτων. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, µια µικρή βόµβα κολληµένη στην πόρτα του Πεζό εξερράγη, σκοτώνοντας έναν από τους επι βάτες. Ο οδηγός και µια γυναίκα που επέβαινε στο αυτοκίνητο τραυµατίστηκαν.

Την ίδια ώρα, λίγα χιλιόµετρα δυτικότερα, πραγµατοποιούνταν µια πανοµοιότυπη επίθεση. Μια µοτοσυκλέτα πλησίασε ένα άλλο Πεζό και µετά συνέχισε, αλλά αυτή τη φορά ένας άνδρας βγήκε αµέσως από το αυτοκίνητο, έτρεξε στην άλλη πλευρά του για να ανοίξει την πόρτα στη γυναίκα που καθόταν στη θέση του συνεπιβάτη και οι δυο τους κατάφεραν να αποµακρυνθούν µερικά µέτρα πριν εκραγεί η βόµβα. Ηταν µέσα στα αίµατα, όµως επέζησαν.

Στόχοι-κλειδιά
Ο νεκρός ήταν ο Ματζίντ Σαχριαρί, ένας ανώτερος ιρανός πυρηνικός επιστήµονας. Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράµµατος Αλί Ακµπάρ Σαλεχί, που παρευρέθη στην κηδεία του, είπε ότι ο Σαχριαρί ήταν «αρµόδιος για ένα από τα µεγάλα προγράµµατα» στην υπηρεσία ατοµικής ενέργειας του Ιράν – ένα πρόγραµµα για το οποίο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Ο τραυµατίας, ο Φερεϊντούν Αµπασί, είναι ένας 52χρονος πυρηνικός επιστήµονας που εργάζεται για το ιρανικό υπουργείο Αµυνας, ένας από τους λίγους ιρανούς ειδικούς στα σχάσιµα ισότοπα και ο ειδικός του υπουργείου για τα λέιζερ. Στην απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, ο Αµπασί κατονοµάζεται ως απασχολούµενος σε «απαγορευµένες πυρηνικές δραστηριότητες» µαζί µε τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ, τον επιστήµονα που οι επιθεωρητές της ∆ιεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας (IAEA) υποψιάζονται ότι διευθύνει το µυστικό πρόγραµµα πυρηνικών όπλων του Ιράν. Οι επιθέσεις αυτές έφεραν στον νου την ανεξιχνίαστη δολοφονία, τον Ιανουάριο, ενός συναδέλφου τους, του φυσικού Μασούντ Αλιµοχαµαντί. Σκοτώθηκε στη βόρεια Τεχεράνη ενώ κατευθυνόταν στη δουλειά του, περίπου την ίδια ώρα το πρωί, από την έκρηξη βόµβας προσαρµοσµένης σε µια µοτοσυκλέτα. Μετά το θάνατό του, προς έκπληξη των φοιτητών του, αναφέρθηκε πως είχε και αυτός σχέσεις µε το πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράν.

Για τον βρετανικό «Οµπζέρβερ», είναι σαφές πως κάποιος προσπαθεί να δολοφονήσει πυρηνικούς επιστήµονες που συνδέονται µε το ιρανικό υπουργείο Αµυνας. Ο ιρανός πρόεδρος Αχµαντινετζάντ έριξε γρήγορα την ευθύνη για τις δολοφονίες στις «δυτικές κυβερνήσεις και το σιωνιστικό καθεστώς» και αυτή τη φορά αρκετοί συµφώνησαν µαζί του. Οι ταυτόχρονες επιθέσεις έφεραν τη σφραγίδα επαγγελµατιών. Τα εκρηκτικά ήταν διαµορφωµένα µε τρόπο ώστε τα αέρια της έκρηξης και τα θραύσµατα να κατευθυνθούν προς το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Οι στόχοι είχαν προφανώς επιλεγεί προσεκτικά και η επίθεση απαιτούσε εβδοµάδες παρακολούθησης. Ακόµη κι αν οι δολοφόνοι ήταν ντόπιοι, παραµένουν ερωτήµατα για το ποιος τους εκπαίδευσε, τους χρηµατοδότησε και καθόρισε τους στόχους.

Υπογραφή Μοσάντ
Το περιοδικό «Time» υποστήριξε πως οι επιθέσεις «έφεραν την υπογραφή της ισραηλινής Μοσάντ», η οποία πιστεύεται πως στη δεκαετία του 1980 είχε δολοφονήσει επιστήµονες που εργάζονταν για το πυρηνικό πρόγραµµα του Ιράκ. Στο Ιράν, οι δολοφονικές επιθέσεις πραγµατοποιήθηκαν σε µια στιγµή που δεν υπήρχε διπλωµατική δραστηριότητα γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα και ενώ η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ έχουν καταλήξει στο συµπέρασµα, σύµφωνα πάντα µε τον βρετανικό «Οµπζέρβερ», πως αεροπορικές επιδροµές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις θα είχαν αβέβαιο και διόλου µοιραίο για το ιρανικό πρόγραµµα αποτέλεσµα, πέραν του ότι θα είχαν ως αποτέλεσµα χρόνια απρόβλεπτων, οδυνηρών αντιποίνων.

Και δεν είναι µόνον η Μοσάντ και η CIA. Στις 28 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της βρετανικής MI6 Τζον Σόγιερς προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας δηµόσια πως είναι απαραίτητο «να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για να καταστεί δυσκολότερη για την Τεχεράνη η δηµιουργία πυρηνικού οπλοστασίου».

Κατασκοπεία, απαγωγές και κυβερνοπόλεµος

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτού του µυστικού πολέµου κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράµµατος θα παραµείνουν άγνωστες, όµως µερικές έγιναν ειδήσεις.

Πέρυσι τον Σεπτέµβριο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Πίτσµπουργκ, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Οµπάµα και της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί µαζί µε τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε ένας µυστικός ιρανικός σταθµός εµπλουτισµού ουρανίου µέσα σ’ ένα βουνό κοντά στην ιερή πόλη Κοµ. Αξιωµατούχοι είπαν πως η φύση της εγκατάστασης επιβεβαιώθηκε επί τόπου από πράκτορες της Μοσάντ.

Η υπόθεση Αµιρί
Τον Ιούνιο του 2009, ένας ιρανός πυρηνικός επιστήµονας, ονόµατι Σαχράµ Αµιρί, εξαφανίστηκε ενώ συµµετείχε στο προσκύνηµα στη Μέκκα. Τρεις µήνες αργότερα, η ιρανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως ο Αµιρί κρατείται από τις ΗΠΑ, ενώ υπήρξαν δυτικές αναφορές ότι είχε αποστατήσει και ζούσε κάπου στην Αµερική µε νέα ταυτότητα.

Οµως φέτος τον Ιούλιο ο επιστήµονας εµφανίστηκε στο τµήµα ιρανικών συµφερόντων της πακιστανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι κρατήθηκε παρά τη θέλησή του και θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του. Στο Ιράν έγινε δεκτός µε τιµές ήρωα, ενώ στις ΗΠΑ τον παρουσίασαν ως έναν αποστάτη που δείλιασε.

Ο ιός
Την περασµένη εβδοµάδα, ο ιρανός πρόεδρος Αχµαντινετζάντ παραδέχτηκε ότι το ιρανικό εργοστάσιο εµπλουτισµού ουρανίου επλήγη από έναν ιό ηλεκτρονικών υπολογιστών, τον Stuxnet, που σχεδιάστηκε για να πλήττει έναν πολύ συγκεκριµένο στόχο: το πρόγραµµα της Siemens που χρησιµοποιεί το Ιράν για να διαχειριστεί τις συσκευές φυγοκέντρισης που διαθέτει. ∆υτική στρατιωτική πηγή είπε πρόσφατα στον «Οµπζέρβερ» πως ο ιός αυτός είναι δηµιούργηµα του Ισραήλ. Ενας ειδικός στην εγκληµατικότητα µε χρήση συστηµάτων πληροφορικής, ο Ραλφ Λάνγκερ, λέει στον γαλλικό «Νουβέλ Οµπσερβατέρ» πως «η επίθεση αυτή χρειάστηκε χρόνια προετοιµασίας» και πως «µόνο ένα κράτος» – το Ισραήλ – µπορούσε να εξυφάνει µια τέτοια επιχείρηση.http://www.tanea.gr

9 σχόλια:

  1. Μετά θα φταίει ο Άχμι;;;

    Επίσης μη ξεχάσουμε, να κάνουμε συμμαχία με ένα τέτοιο κράτος (Ισραήλ), ...εγγύηση ότι δεν θα γίνουμε κι εμείς στόχος...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το αρθρο επιβεβαιωνει οτι ,τουλαχιστον για την ωρα ,εξακολουθεινα ισχυει το νιετ απο ρωσια και κινα ,παρα τους δημοσιους θεατρινισμους οπως η υποθεση των ς300.Και ειναι απολυτα λογικο αυτο!!επιθεση κατα του ιραν σημαινει 4ος ππ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 16 Δεκεμβρίου 2010 10:35 π.μ.
    Διαφωνώ ριζικά.
    Επίθεση κατά του Ιράν σημαίνει το τέλος του Ισραήλ και επαλήθευση των πρόσφατων λόγων της διακεκριμένης δημοσιογράφου Έλεν Τόμας.

    Μιχάλης Στέργος
    Άγιος Νικόλας
    ΤΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας εύχομαι καλή ashura και καλό αυτομαστίγωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρέστα δίνει η ΜΟΣΑΝΤ….αλλά να δούμε λίγη δουλειά και στην Τουρκία παιδιά!

    Πυροβολητής

    ΥΓ: Όταν «τα στρατιωτικά πλήγµατα φαίνεται ότι δεν συζητούνται πλέον» ,τότε να τα περιμένετε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3:44 μ.μ. Σε σένα εύχομαι καλή katura και καλή παλινδρομική/ενδοπαλαμική αυτοϊκανοποίηση.
    Και Καλή Χρονιά !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τζίμη για τι παλινδρομική και ενδοπαλμική μιλάς;
    Ούτε με μια ντουζίνα βιάγκρα δεν τον βρίσκει ο άνθρωπος!
    Συνταξιούχος είναι, άσε που έχει πρόβλημα και με τον προστάτη όποτε ούτε να κατουρήσει δεν μπορεί.
    Γι αυτό έπιασε δουλειά στην πρεσβεία μπας και συμπληρώσει τα 550 ευρώπουλα που του πετάει ο Τζέφρυ.

    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαι τι δουλειά θα κάνει στην πρεσβεία ρε Σαμουήλη μου;
    Αν και περνώντας χθες από Ν. Ψυχικό, είδα ότι λείπει ο σκύλος τους από τον κήπο.
    Μπορεί να βρήκαν τον ...αντικαταστάτη του!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάτι είναι κι αυτό Τζίμη, να το παίζει μαντρόσκυλο και να γαυγίζει στους περαστικούς.
    Από γαυγίσματα ξέρει γιατί ο ίδιος μας είχε πει ότι είχε σκύλους και σκυλολόϊ από παλιά. Αλλά ξεροκόμματο είναι αυτό, δεν είναι παίξε-γέλασε.
    Άσε που η δουλειά ντροπή δεν έχει.


    Σαμουήλ Κ. Γιακουμέλ
    Νέα Σμύρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.