11/12/10

Η «άγνωστη» (υψηλή) στρατηγική της Τουρκίας

ΤΟΥ ΖΗΝΩΝΑ ΤΖΙΑΡΡΑ*
Ηευρύτερη έννοια του όρου «υψηλή στρατηγική» αναφέρεται στο στρατηγικό σχεδιασμό ενός κράτους ή συμμαχίας κρατών για τη μέσο-μακροπρόθεσμη επίτευξη πολιτικών στόχων, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα. Υπό αυτό το πρίσμα θα αποπειραθούμε να αναλύσουμε την τουρκική εξωτερική πολιτική και τους στόχους αυτής.

Η αποκωδικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι εξαιρετικά δύσκολη και ίσως ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί, είναι μέσα από την ανάλυση ενός συνδυασμού δεδομένων.

Η Τουρκία, θα έλεγε κανείς, είναι μια χώρα: με δυτικό προσανατολισμό, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που θέλει την ένταξή της στην ΕΕ, με μια κυβέρνηση που πασχίζει για τον εκδημοκρατισμό και την εκδυτικοποίησή της, με θεαματικά εκτεταμένη διπλωματική ατζέντα, βασισμένη στο δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές της, που προσπαθεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο και γενικά να αναδυθεί σαν μια περιφερειακή υπερδύναμη με στρατηγικό βάρος για τη Δύση. Αν και η πιο πάνω εικόνα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, είναι σχετικά απλουστευμένη. Οι φιλοδοξίες της Άγκυρας φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Παρόλο που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ παραμένουν εν πολλοίς σταθερές, η Άγκυρα δεν διστάζει να τις προκαλεί συνεργαζόμενη με το Ιράν και τη Ρωσία στον οικονομικό και ενεργειακό-πυρηνικό τομέα.

Η εχθρική στάση του Ερντογάν προς το Ισραήλ αποσκοπεί κυρίως στην προσέγγιση του αραβο-ισλαμικού κόσμου και στην διεθνή «αποξένωση» του Ισραήλ. Παράλληλα, οι προκλητικές δηλώσεις Νταβούτογλου περί της σημασίας που έχει η Τουρκία για την ΕΕ αλλά και για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν την χρειάζεται για να αναδειχθεί ως μεγάλη στρατηγική δύναμη, είναι ενδεικτικές της ισορροπημένης διπλωματικής ακροβασίας της Άγκυρας.

Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τον έλεγχο των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων από Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Τέλος, στην Κύπρο, παρόλο που φαίνεται να θέλει την λύση, καθυστερεί, επιδιώκοντας περισσότερες παραχωρήσεις ή καινούργιες παραμέτρους που θα της δώσουν λόγο στο χειρισμό όχι μόνο του Βόρειου αλλά και του Νότιου θαλάσσιου τμήματος της Μεγαλονήσου. Το αποτέλεσμα της πιο πάνω εξίσωσης, είναι εμφανώς μια αναδυόμενη Τουρκία που απλώνει τα «πλοκάμια» της παντού. Ένα διαφορετικό συμπέρασμα, είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να παίξει όχι μόνο περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο ρόλο. Γενικά, η απομάκρυνσή της από το Ισραήλ, η προκλητική στάση της απέναντι στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η συνεργασία της με το Ιράν και την Ρωσία και η σύσφιξη των σχέσεών της με τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο, δείχνει μια σταδιακή αλλά ξεκάθαρη στροφή προς ένα ρόλο πιο αυτόνομο.

Το σενάριο βέβαια αυτό αν και ρεαλιστικό δεν είναι κοντινό. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι προς το παρόν, η Άγκυρα φαίνεται να χρησιμοποιεί την ΕΕ λαμβάνοντας μεγάλες χρηματοδοτήσεις, χωρίς όμως η ίδια να δείχνει την απαραίτητη βούληση για ένταξη σ’ αυτή. Σημειωτέον ότι η τουρκική κοινή γνώμη δεν είναι υπέρ της ένταξης όπως παλιά, γεγονός που το ΑΚΡ(κυβερνών κόμμα) δεν μπορεί να παραβλέψει, αφ’ ενός διότι η κοινή γνώμη της χώρας ήταν πάντοτε βασικός πυλώνας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και αφ’ ετέρου διότι χρειάζεται τη στήριξη του λαού στις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα, η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και τη θέση της στη νατοϊκή συμμαχία ζητώντας χρηματοδοτήσεις και εγκαταστάσεις οπλικών συστημάτων στο έδαφός της.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι οι βλέψεις της Άγκυρας εκτείνονται πέρα από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής και του ευρύτερου μεσογειακού χώρου. Για να εκπληρώσει τους στόχους της, επιστρατεύει όλα τα μέσα που διαθέτει και σχεδιάζει πολιτικές με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, έχει να διανύσει ακόμα πολύ δρόμο και χρόνο όπου μπορεί να συμβούν πολλά, δεδομένου του συνεχώς μεταβαλλόμενου τοπικού, περιφερειακού και διεθνούς συστήματος.
*Ο Ζήνωνας Τζιάρρας είναι πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων του Μεσογειακού Χώρου. 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Η Αμερικη φαινεται να παιζει ταυτοχρονα και με Τουρκια και με Ιραν.Κατα την συναντηση μεγαλων δυναμεων στη Γενευη για τα πυρηνικα του Ιραν ο Ομπαμα εδωσε εντολη και το αεροπλανοφορο Χαρρυ Τρουμαν εφυγε απο Περσικο Κολπο και
    στις 4/12/10 εφτασε στην Σουδα.Εχει φυγει και το 2ο απο τον Περσικο και ετσι η Αμερικη εχει μονο 1 αεροπλανοφορο στον Περσικο.
    Η επομενη συναντηση για το ιδιο θεμα θα γινει στην Κων/πολη με συμμετοχη και της Τουρκιας.Τωρα τι ταξανε απο τις ΗΠΑ προς την Τουρκια για την διαμεσολαβηση της προς το Ιραν αυτο θα το δουμε στο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Σταυροφόροι από όλα τα σημεία της Ευρώπης με ένα κοκκινο πάνινο σταυρό στίς πλάτες ,ξεχυθηκαν γιά να ελευθερώσουν τάχα τούς Αγίους τόπυς !
    Στρατιές πεινασμένων,...με αρχηγούς δόγηδες και κόμητες τυχοδιώκτες ...όπως ο Γάλλος ερημίτης Πέτρος,πού είχε ιδεί τόν Χριστο ,και με τις ευλογίες του Πάπα Ουρβανού τού Β','ρήμαζαν τα χωριά ...καί τις πόλεις τής Ανατολής (Βυζαντίου)...
    Τό 1204 κατέκλεψαν τον πλούτο της Κωνσταντινούπολις,μέχρι και τα τέσσερα άλογα που βρίσκονται σέ μιά πλατεία της Ρώμης ,είναι αυτά που ήταν στην αρχαία Αθήνα!!!
    Τό 1591 μ.χ. Ο Πατριάρχης τής Κωνσταντινούπολις ΙΕΡΕΜΙΑΣ Ο Β',με δάκρυα στα μάτια,λένε χονικογράφοι ,παρακαλάει τον Σουλτάνο Μουράτ τόν Γ',να τού επιτρέψει να πάει στή Ρωσία,γιά να συγκεντρώσει χρήματα προκειμένου να χτίσει καινούργιο Πατριαρχείο.
    Το Πατριαρχειο της Κωνσταντιπούπολις είχε καί μετα απο αυτό το Πρωτείο !Καί τα δύο Πατριαρχεία συνεργάζονται στενά,αλληλουποστηρίζονται και γία την εποχή εκείνη ο ενωτικός κρικος ,στάθηκε αρωγός γιά τούς υπόδουλους Ελληνες,,,αφού τό 1814 ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία στην ΟΔΥΣΣΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ !
    Τά περισσότερα έγγραφα της εποχής ...καί τών δύο Πατριαρχείων είναι γραμμένα στήν ελληνική γλώσσα!
    ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ,ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ;
    ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ;
    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ;
    ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ;
    ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΤΟ "ΣΚΟΠΙΑΝΟ",ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ,ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ...ΓΙΑΤΙ ;
    ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν αμφιβαλλει κανεις οτι η τουρκια εχει εξελιχθει σε μια σοβαρη και μεγαλη δυναμη αλλα απο τα εφικτα εως τα ανεφικτα,απο την λογικη εως την τρελλα,δεν υπαρχουν αποστασεις.Πολλα καρπουζια στην ιδια μασχαλη δεν χωρανε και καποιος θα επρεπε να διηγηθει στον νταβουτογλου τον μυθο του Ικαρου,μιας και οι τουρκοι στερουνται ιστοριας.Το Δαφνι ειναι γεματο απο Μεγαλεξαντρους και Ναπολεοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Δαφνι ειναι γεματο απο Μεγαλεξαντρους και Ναπολεοντες.
    11 Δεκεμβρίου 2010 7:01 μ.μ.
    ---------------
    Και πού να δεις στην Κέρκυρα ποιόν έχουν κλείσει για ολιγοήμερη νοσηλεία...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και πού να δεις στην Κέρκυρα ποιόν έχουν κλείσει για ολιγοήμερη νοσηλεία...
    τζιμης

    12 Δεκεμβρίου 2010 11:00 π.μ.

    ΤΟν ΤΖιμη.Λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ,

    Διάβασε αν θέλεις το βιβλίο του κ. Γεωργίου Μούρτου "Οι Αν-Ορθόδοξοι της Ορθοδοξίας" Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

    Εκεί θα βρείς πολλές εξηγήσεις και πολλά ενδιαφέροντα θέματα.


    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.