22/12/10

Πομφόλυγες περί φιλοαμερικανισμού


Του Θανου Π. Ντοκου*

Στον 19ο αιώνα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα χαρακτηρίζονταν αγγλόφιλα, γαλλόφιλα και ρωσόφιλα. Μια ανάλογη ταξινόμηση στον 21ο αιώνα του πολιτικού κόσμου, των διπλωματών και των αναλυτών σε αμερικανόφιλους («εθνικά ύποπτους») και ρωσόφιλους («πατριώτες»), με τον τρόπο που επιχειρείται από ορισμένους, θα δικαίωνε τη ρήση ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά ως φάρσα.

Πολλοί Ελληνες επιλέγουν τις ΗΠΑ ως τόπο σπουδών ή και επαγγελματικής αποκατάστασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραβλέπουν τα σοβαρότατα λάθη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Αλλά και σε διμερές επίπεδο, δεν είμαστε προφανώς ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την αμερικανική στάση σε ορισμένα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος. Σε γενικές γραμμές, όμως, θεωρήσαμε ότι μια ανοιχτή αντιπαράθεση μάλλον θα έβλαπτε την Ελλάδα παρά τις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ούτε αναγκαστική ταύτιση απόψεων σε όλα τα ζητήματα, ούτε –πολύ περισσότερο– άνευ όρων υποταγή στη βούληση της Ουάσιγκτον.


Κάθε χώρα οφείλει να αναπτύσσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να διευρύνει τα γεωπολιτικά ερείσματά της. Τα τελευταία χρόνια, με το άνοιγμα προς τη Μόσχα με κεντρικό μοχλό την ενεργειακή συνεργασία, η Αθήνα ορθώς επεδίωξε στρατηγικά οφέλη πέραν του ευρωατλαντικού πλαισίου, ενώ επιθυμούσε να στείλει το μήνυμα προς την Ουάσιγκτον και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο αποδέκτη ότι δεν πρέπει να θεωρείται «απολύτως δεδομένη» σε όλα τα ζητήματα.


Βεβαίως, οι προσδοκίες από μια τέτοια προσέγγιση πρέπει να παραμένουν ρεαλιστικές διότι: 


(α) η Ρωσία, όπως και κάθε σοβαρή χώρα, χαράσσει εξωτερική πολιτική με κριτήριο τα εθνικά συμφέροντα και όχι συναισθηματικές θεωρήσεις περί ομόθρησκων λαών και ιστορικών συμμάχων και άρα η οποιαδήποτε σύσφιγξη σχέσεων με την Αθήνα δεν θα είναι εις βάρος των σημαντικότατων οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Αγκυρα και 


(β) η ικανοποιητική διευθέτηση των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική (ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό, ΠΓΔΜ, μετανάστευση), αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δύο αυτά κέντρα ισχύος επιδεικνύουν σταθερή και άνευ όρων διάθεση να υιοθετήσουν τις ελληνικές θέσεις), ενώ το ειδικό βάρος και η χρησιμότητα της Μόσχας είναι αρκετά περιορισμένα στα ζητήματα αυτά.


Αν θεωρήσουμε ότι η Ε.Ε. –με όλους τους κλυδωνισμούς– παραμένει το κεντρικό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική εξωτερική και οικονομική πολιτική, η ανάπτυξη μιας επωφελούς σχέσης με άλλες σημαντικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία ή ακόμη και η Κίνα –και θα πρέπει να τις δούμε ως συμπληρωματικές και όχι ως εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές, φυσικά με τις «εταιρικές σχέσεις» στις σωστές αναλογίες–, προϋποθέτει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή και την αύξηση της στρατηγικής μας χρησιμότητας, χωρίς ευχολόγια και γενικόλογες διακηρύξεις, αλλά με ρεαλιστικές επιλογές και συγκεκριμένες ενέργειες.

* Ο Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

35 σχόλια:

  1. Πολύ σωστός ο τίτλος "Πομφόλυγες περί φιλοαμερικανισμού"!!!
    Τι επιδιώκει ο κύριος Ντόκος με αυτό το κείμενο; Να ανακόψει την δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης έναντι των Αμερικανών αλλά και την αυξανόμενη συμπάθεια προς τους Ρώσους;

    "σε διμερές επίπεδο, δεν είμαστε προφανώς ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την αμερικανική στάση σε ορισμένα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος"

    Τότε, γιατί κύριε Ντόκο μου να επιμένουμε αμερικανικά; Και είναι σοβαρό επιχείρημα η απλή υπόθεση ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει τα ίδια που κάνουν οι Αμερικανοί, λόγω των ιδίων συμφερόντων της; Ε, και λοιπόν; Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει πόσο κακοί "σύμμαχοι" είναι, οι Ρώσοι γιατί; Μήπως τους δοκιμάσαμε και μας διέψευσαν;
    Ρε ούυυυστ!
    Αμερικανολαγνάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορθώς επισημαίνεται ότι τα σοβαρά κράτη κοιτάζουν το συμφέρον τους σε αντίθεση με την ελλάδα τών ραγιάδων, όπου ασχολούμαστε με προπαγανδιστικούς πομφόλυγες όπως ο αντιαμερικανισμός, ή ο φιλοαμερικανισμός κοτσάροντας μεγαλοπρεπή φωτογραφία ταρατατζούμ για εκφοβισμό ανοήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να βρούμε τη σωστή ισορροπία και να είμαστε η έξυπνη γκόμενα που θα φλερτάρει με όλους τους μάγκες για να της δίνουν ακριβά δακτυλίδια, χωρίς να κάθεται ποτέ σε κανέναν.
    Να είναι όμως προσεκτική και τσαχπίνα ώστε να την έχουν όλοι στα ώπα - ώπα και να προσέχει να μην καταλήξει να φάει ξύλο από όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πώς καταντήσατε ρε άθλιοι το ΕΛΙΑΜΕΠ και την "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ δηλώνω απερίφραστα φιλορώσος. Αλλά αυτό δεν με κάνει αυτόματα γραφικό. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία είναι αναμφίβολα πολλαπλάσιας οικονομικής αξίας απ’ ότι οι αντίστοιχες με την Ελλάδα αλλά κανείς δεν θα ζητήσει απ’ την Ρωσία να απαρνηθεί τις όποιες διεθνής τις σχέσεις για χάρη της Ελλάδας. Μιλούμε με επιχειρήματα όχι υπερβατικά αλλά πραγματικά. Δεν αναφερόμαστε στην υπερβατική σχέση της ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά αναλύουμε την κατάσταση σε σχέση με τα ρωσικά συμφέροντα στην Κεντρική Ασία και τα αντικρουόμενα τουρκικά συμφέροντα στην ίδια περιοχή. Δεν πρέπει αυτή η εστία αντίθεσης ενός δυνητικού αντιπάλου μας να χρησιμοποιηθεί ώστε να αποδυναμωθεί αυτός ο αντίπαλος; Είναι σχέση αμοιβαίου συμφέροντος τόσο για την Ρωσία που εξασφαλίζει την «πίσω αυλή» της όσο και για την Ελλάδα που λόγο μη ανάπτυξης βαριάς βιομηχανίας δεν έχει δυνατότητα σ’ αυτή την φάση αυτόνομης παραγωγής βαρέων οπλικών συστημάτων. Τι ποιο λογικό από το να χτίσεις σχέσεις πάνω σε αλληλοσυμπληρούμενα συμφέροντα; Δηλαδή αυτή η εναλλακτική λύση δεν πρέπει να εξεταστεί μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να έχουμε κοινές θρησκευτικές ρίζες με τους ρώσους και όχι με τους τούρκους; Ποιος έχει μοναδική αναφορά σε υπερβατικές αξίες καταντώντας γραφικός; Αυτς που τις χρησιμοποιεί για να δαιμονοποιήσει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πολιτική εκτός της πεπατημένης ή αυτός που απλά προσπαθεί να βρει εξωτερική πολιτική επί τη βάση κοινών συμφερόντων; Ας μην ανησυχούν οι κ.κ. καθηγητές μας. Η εναλλακτική λύση που προτείνουμε εμείς οι «φιλορώσοι-εθνικιστές-γραφικοί-υπερορθόδοξοι» δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πολιτική που ήδη εφαρμόζει η «προτεσταντική» Γερμανία. Αλλά λίγο απέχουν όλοι οι γραφικοί αυτού του τόπου να χαρακτηρίσουν και την Γερμανία ως πηγή του εθνικισμού. Όταν όμως θα ξυπνήσουν και ανακαλύψουν ποιον εθνικισμό υπηρετούν με τον ντεμέκ αντιεθνικισμό τους θα είναι πολύ αργά.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΣΤΟ αυτα τα ελευθεροτεκτονικα ΑΛΛΟΥ να τα συζητατε μεταξυ σας εκει στο λιαμεπ σας ΔΕΝ σας χρειαζομαστε....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ελληνες θα ειναι παντα παιδια.Ολα τα χωριζουν με συναισθηματικα κριτηρια.
    Ολυμπιακος Παναθηναικος πχ και οχι ποιος παιζει καλο ποδοσφαιρο.Δεν υπαρχει Ρωσοφιλος η' Αμερικανοφιλος αλλα ποιος κατα καιρους εξυπηρετει τα συμφεροντα μας και πως να ειμαστε διπλοματες ωστε να μπορουμε να τα εχουμε καλα με τους περισσοτερους ωστε να μην ακουγονται κραυγες περι διεθνων συνομωσιων εισ βαρος μας.Στις διεθνεις σχεσεις δεν υπαρχει οπαδισμος αλλα συμφεροντα και παντα επικαιρη ρηση "ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ".
    Αυτα,η διεθνης αρενα δεν ειναι καφενειο για οπαδους ποδοσφαιρικων ομαδων και μπανανο-κοματων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπάρχουν φίλοι στην εξωτερική πολιτική.

    Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα ήταν "xxx-φιλα" γιατί, για να χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του 1:27 μ.μ., ήταν επιπέδου κατώτερου των studio και έψαχναν νταβατζή, μήπως και δουλέψουν.

    Η "μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή" προϋποθέτει επίπεδο, εργασία και συνεργασία, άρα πολύ προσπάθεια: από τις επιλογές των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ότι προτιμούν την ευκολία του νταβατζή.

    Με αυτή τη συμπεριφορά, ΚΑΝΕΙΣ δεν μας παίρνει στα σοβαρά - Αμερικανός, Ρώσος, Γάλλος ή Πορτογάλος.

    V for Vendetta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κωνσταντῖνος Ρούμογλου22 Δεκεμβρίου 2010 στις 2:48 μ.μ.

    ἡ ἐπιχειρηματολογία τοῦ ἀρθογράφου ἔχει ὡς ἀφετηρία μία ὑπόθεσι ἐργασίας: "ὁ κάθε ἄνθρωπος κοιτάζει τὸ συμφέρον του", ἄρα, συμπεραίνει ὁ ἀρθογράφος μας, καὶ οἱ ἀνθρώπινες συλλογικότητες, ὅπως κοινωνία ἢ πολιτεία, ὀφείλουν νὰ ἐξυπηρετοῦν τὰ συμφέροντα τους. Εἶναι μιὰ παραδοχὴ ἀρκετὰ διαδεδομένη ἡ ὁποῖα εἰπώθηκε καὶ ἀπὸ μεγάλες φυσιογνωμίες, ὅπως ὁ τριαπλιαστῆς τῆς τότε Ἑλλάδος Ἐλευθέριος Βενιζέλος. Πῶς ὁρίζει ὅμως κάποιος τὸ συμφέρον του; :Η ἀπάντησις δὲν εἶναι τόσο εὔκολη καὶ ἁπλή. Πῶς ἀντιλαμβανόταν π.χ. ὁ Μακρυγιάννης, ὁ Καποδίστριας καὶ οἱ ἄλλοι ἀγωνιστὲς τοῦ 1821, τῆς Μακεδονίας τοῦ 1912, οἱ ἀγωνιστὲς τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, τοῦ Αἰγαῖου, τῆς Θράκης τοῦ 1922, τῆς Ἠπείρου τοῦ 1940, τῆς Κύπρου τοῦ 1955 τὸ συμφέρον τους; Πῶς ἀντιλαμβάνεται ὁ ἀγωνιζόμενος κουρδικὸς λαὸς τὸ συμφέρον του σήμερα; Ὑποψιάζομαι ὅτι ὁ συγγραφέας ἔχει ὑπ΄ ὅψιν του τὸν ἀνθρωπολογικὸ τύπο τῆς οἰκονομικῆς ἐπιστήμης, τὸν homo oeconomicus στὸν νοῦ του. Ἀντιστοιχεῖ ὅμως ὁ homo oeconomicus πάνω στὸν ὁποῖον στηρίζεται ἡ θεωρία τῆς ἐλεύθερης ἀγορᾶς τῶν Adam Smith, David Ricardo καὶ Jean Baptiste Say στὴν ἀνθρώπινη πραγματικότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί υπάρχει τέτοια αντιαμερικανική θυμική αντίδραση από το 90 και μετά.

    Αν είχαμε δημοψήφισμα το 1941, θα λέγαμε "ναι" στην Κατοχή;
    Αν είχαμε δημοψήφισμα το 1949, θα λέγαμε "ναι" στην ένταξή μας στην Σοβιετία;

    Οι Άγγλοι και κάθε "Μεγάλη" Δύναμη μας τάϊσαν παραμύθι. Λες και οι Ρώσοι δεν έκαναν το ίδιο.

    Αν οι Αμερικάνοι έκαναν τα κόλπα τους από το 60 μέχρι το 70 ή το 80, το έκαναν γιατί ήταν εμπόλεμοι. Ποιός "αντιαμερικάνος" σήμερα έχει ιδέα τι ήταν το Βιετνάμ, και ο Ψυχρός Πόλεμος; Με το Βιετνάμ είμαστε ή με την Βόρεια Κορέα; Ποιός "πατριώτης" έχει ιδέα περί Βόρειας Κορέας;

    Ή είναι φίλοι μας οι Ιρανοί. Ή οι Παλαιστίνιοι. Κλάψαμε δάκρυ μαύρο για την φλοτίλα της Γάζας, ψάρια κατεψυγμένα θύματα Τουρκικής και μπορεί και Γερμανικής προπαγάνδας. Κλάμα για τους Κούρδους?

    Απορώ που δεν είπε ΟΥΣΤ ο πρώτος σχολιαστής στην συνεργασία Κύπρου Ισραήλ.

    Ας ξυπνήσουμε. Υπάρχουμε από το 1824 και μετά επειδή οι Δυτικοί ΔΕΝ ήθελαν Ρωσία εδώ κάτω. Το δέχομαι. Σιγά τον χαμένο παράδεισο.

    Ο αντιαμερικανισμός πριν το 90 ήταν(?) ρώσικης και ανατολικογερμανικής επινόησης. Μετά το 90, δεν έχω αμφιβολία ότι είναι τουρκικής και γερμανικής. ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ? ΠΟΙΟΣ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ?

    Ποιός ωφελείται απο τον φιλοαμερικανισμό μου? Από τον αντιαμερικανισμό μου? Από τον φιλελληνισμό μου?

    Να κοιτάμε τα δικά μας συμφέροντα. Ειδεμή είμαστε σκέτα κομπλεξικά θυματα. Και ΔΕΝ πιστεύω ότι είμαστε παιδιά. Καλλιεργημένο είναι αλλά δεν ξέρω πως.

    Συγγνώμη για το σεντόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Ελλάδα μπορεί να καθαρίσει και μόνη της τα προβλήματα που έχει (Τουρκία) τα οποία δεν είναι και τόσο τεράστια ώστε να χρειαζόμαστε βοηθούς.
    Σκοπιανούς και Αλβανούς δεν τους κατατάσω στους σοβαρούς αντιπάλους αφού οι απειλές τους είναι περισσότερο επιπέδου σκύλου που γαυγίζει.
    Εάν μας αφήσουν να κάνουμε αυτό που μπορούμε, δεν χρειαζόμαστε κανέναν.
    Επειδή όμως κάποιοι (ΗΠΑ) χρησιμοποιούν μαφιόζικες μεθόδους του στυλ "ή μαζί μας και να μας πληρώνετε προστασία ή αφήνουμε τους Τούρκους να σας χτυπήσουν", καλό είναι να πάμε με τον άλλο προστάτη της περιοχής που είναι η Ρωσία και δεν χρησιμοποιεί αυτές τις τακτικές, αρκούμενη στο να μας πουλάει μόνο όπλα.
    Άλλωστε οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει δεκαετίες τώρα ότι ΚΑΙ μας τα παίρνουν ΚΑΙ δεν μας προστατεύουν.

    ΟΛΟΙ οι άλλοι, ιδίως αυτοί που είναι προσκολλημένοι στο άρμα της Αμερικής (Ισραήλ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες) είναι επικίνδυνοι όσο και οι ΗΠΑ που ξέρουμε τόσα χρόνια ότι εργάζονται εις βάρος μας αν και όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας ήσαν πειθήνιες στα κελεύσματά τους.

    Συνεπώς, Ρωσία και ξερό ψωμί (με λίγο ...χαβιάρι επάνω), επειδή παίζει πιό καλό και πιό τίμιο ποδόσφαιρο και όχι όπως λέει μιά ψυχή παραπάνω Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.
    Μάλλον ποδοσφαιρικά το βλέπουν όσοι υποστηρίζουν συμμαχίες με το Ισραήλ και άλλες τέτοιες ασυναρτησίες.
    Το Ισραήλ συγκρινόμενο με την Ρωσία είναι Γ΄κατηγορία Αθηνών.
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. να είμαστε η έξυπνη γκόμενα που θα φλερτάρει με όλους τους μάγκες

    22 Δεκεμβρίου 2010 1:27 μ.μ.
    -----------------------------


    Είναι αυτό σχόλιο κάποιου επιπέδου για τη σοβαρότητα της εξωτερικής πολιτικής;
    Αν θέλεις να ταυτίζεσαι με "έξυπνη" γκόμενα που την φλερτάρουν οι μάγκες, ανώνυμε ή ανώνυμη, (ίσως έτσι σου έμαθε η μαμά σου) να πας αλλού να στήσεις το μπουρ@@@λο σου!
    Και όσο θα εμφανίζεσαι ως γκόμενα να δεις πόσοι θα πλακώνουν για να σε "περιποιηθούν".
    Αν θέλουμε να μας σέβονται Καραϊσκάκηδες πρέπει να γίνουμε με μουστάκα και με όλα τα εργαλεία έτοιμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΛΙΑΜΕΠ !!! ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΝΤΟΚΟ . ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ . ΤΗ ΜΟΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Αντιαμερικανισμός στη χώρα μας έχει καταντήσει αηδία. Οι Αμερικανοί ούτε μας αγαπούν, ούτε μας μισούν.
    Το ίδιο και οι Ρώσοι.
    Απλώς κοιτάζουν τα συμφέροντα τους, πράγμα που εμείς δεν κάνουμε. Δηλαδή οι "Έλληνες" πολιτικοί δεν κάνουν και ούτε φροντίζουν να ταυτιστούν τα Αμερικανικά συμφέροντα με την Ελλάδα...
    Ο Αντιαμερικανισμός σε κάποια σημεία είναι αδικαιολόγητος και δείχνουμε γραφικοί. Θυμίζουμε Σοβιετική Ένωση του '50.
    Απλά και μόνο για να παίρνουν ψηφαλάκια κόμματα δεινόσαυροι και να φορτώνουμε τις ευθύνες αλλού.
    Να πούμε ότι έχουν ευθύνες στην Κύπρο για παράδειγμα, ναι. Αλλά για ψύλλου πήδημα να τους βρίζουμε ομαδικώς δεν είναι σοβαρό.
    Σκεφτείτε να μην μας είχαν βοηθήσει οι Αμερικανοί στον εμφύλιο. Κάποιοι από εμάς δεν θα ζούσαμε αλλά θα είχαμε εκτελεστεί με την κατηγορία του "αστού". Οικονομικά, χωρίς καν να είμαστε πτωχευμένοι θα ζούσαμε χειρότερα από ότι αν κηρύξουμε τώρα στάση πληρωμών.
    Και βέβαια (αν είχαμε ίντερνετ) θα μπαίναμε μόνο σε συγκεκριμένες-εγκεκριμένες σελίδες όπως γίνεται στην Κίνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΠΕΛΛΗΣ

    Όποιος κάνει την κότα τον πηδάει ο κόκορας,νομίζω ταιριάζει περισότερο.

    Κατά τη γνώμη μου τα διλήματα αυτά είναι ολέθρια,δεν τα πιστεύω,έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε ισοροπίες και κακώς δεν το κάνουμε.

    Είναι σίγουρο ότι απο τις ΗΠΑ δεν έχουμε δεί ανταποδοτικότητα,μάλον τα χρήματα του παρελθόντος ξεπληρώνουμε,και την πρόσβαση μας σε οπλικά συστήματα που βοηθούσαν στην ισοροπία δυνάμεων στο Αιγαίο,εδώ και λίγα χρόνια μας κρατάνε απο τα @ρχίδι@ μέσω του χρέους μας,των πολιτικοκοματικών εκβιασμών(Ελληνοαμερικανικό επιμελιτήριο κλπ) και τη διαφθορά(σκάνδαλα κλπ).

    Είναι επείσης σίγουρο ότι τόση Δημοκρατία όσο της Ρωσίας έχουμε να δούμε απο τη Χούντα,στη διαφάνεια και τη διαφθορά η μεταπολίτευση μας υπερτερεί με μεγάλη διαφορά,πολιτισμικά και θρησκευτικά είμαστε πολύ πιο κοντά ακόμη και απο τις περισότερες Ευρωπαικές χώρες,η περιοχή ενδιαφέροντος μας έχει πολά κοινά.

    Το σημαντικότερο με τους Ρώσους κατά τη γνώμη μου είναι η πολιτισμική και οικονομική μας συμβίωση σε ολόκληρη την περιοχή του Εύξεινου Πόντου για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα,ενώ ταυτόχρονα ένα σημαντικό κομάτι του πλυθησμού μας έχει έρθει απο εκείνες τις περιοχές και ένα άλλο εξίσου σημαντικό συνεχίζει να υπάρχει εκεί.

    Ο Σάββας έχει κάνει μια σχετική πολύ αξιόλογη ανάλυση και την έχει δημοσιεύσει και στο ιστολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε Αρχαιοπτέρυξ,

    Μπορούμε να είμαστε ακόμη σύμμαχοι με αυτούς; Για ποιο λόγο;
    Διάβασε...

    Το άκρως απόρρητο τηλεγράφημα του γγ του ΝΑΤΟ Λούνς πρός τον αμερικανό υπουργό άμυνας πιστοποιεί τι συμφωνήθηκε με τον Σίσκο για την στήριξη της εισβολής, των Τουρκων.

    TOP SECRET
    SG/SD/WASHDC-12/S26-D48/JULE74
    FROM: SECRETARY GENERAL TO:SECRETARY OF DEFENCE/WASHDC:
    Subject: Assistant Undersecretary of State Sisco's visit
    The Assistant Undersecretary of State Sisco's visit to the Alliance, showed the decision of the American government to finish the Cyprus problem.
    We agreed with Mr. Sisco for supporting the Turkish army during the landing, as well as, in the violent expulsion of Makarios.
    Joseph Luns


    Secretary General of NATO
    http://hellenicrevenge.blogspot.com
    /2009/02/blog-post_4072.html
    ------------------------------
    "Απορώ που δεν είπε ΟΥΣΤ ο πρώτος σχολιαστής στην συνεργασία Κύπρου Ισραήλ"

    Να πω ΟΥΣΤ, γιατί; Για κάτι που είναι αυτονόητο; Η δεν γνωρίζεις ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ από μια χώρα αποτελεί ταυτόχρονα και ετεροπροσδιορισμό των ΑΟΖ των γειτόνων της. Για αυτό έρχονται οι χώρες σε συμφωνίες. Καλά λοιπόν έκαναν Κύπρος και Ισραήλ, αλλά κανείς δεν έκανε καμιά χάρη στον άλλον, ούτε νοείται ως μια συνεργασία, αλλά ως μια πολύ καλή συμφωνία.
    Ερώτηση: Η Παλαιστίνη δεν δικαιούται ένα ανάλογο μέρος της ΑΟΖ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΑΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΛΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ(ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ), ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ , ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΡΧ@@@ΙΑ ΝΑ ΧΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ.
    ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΩΣ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΡΑΤΗ ΧΑΡΑΖΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΓΝΩΜΩΝΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΡΑΤΑ ΤΥΦΛΟ ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟ; ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΧΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΤΟ ΕΛΙΑΜΕΠ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ. ΞΥΠΝΑ ΚΟΣΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ὅλα αὐτὰ τὰ ἄρθρα χρήζουν ἐμπεριστατωμένης ἀπαντήσεως, διότι αὐτοὶ ποὺ τὰ ἔγραψαν κοπίασαν.
    Πρέπει νὰ γνωρίζουμε στοιχειωδῶς, πὀσο δύσκολο ἦταν στὸν ψυχρό πόλεμο μία μικρὴ δύναμις ὅπως ἡ Ἑλλὰς νὰ κάνη ὅτι θέλη.
    Ἔδῶ οἱ νικητὲς τοῦ Β' Π.Π. κάνανε ὅτι ἤθελαν, ἡ Ἑλλὰς ἐκτελοῦσε.
    Αὐτὴν τὴν στιγμή, οἱ Η.Π.Α. εἶναι ἕνας ἀπὸ τοὺς λίγους παγκοσμίους ἡγεμόνες, πόσο ἀνεξάρτητοι μποροῦμε νὰ εἴμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καὶ μία ἱστορικὴ ἐρώτησις: Πότε ἡ Ἑλλὰς ἐνίκησε ἀπολειστικῶς μόνη τὴς Τουρκία, μετὰ τὸ 1821;
    Π.χ. στοὺς Βαλκανικοὺς πολέμους δὲν ἦταν μόνη της, τὸ 1897 ἦταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ελευθέριε

    "Εγώ δηλώνω απερίφραστα φιλορώσος"

    Αυτά μάς κατάστρεψαν. Εγώ δηλώνω Έλληνας και τίποτε άλλο. Πήρες για ψευδώνυμο το όνομα του ανθρώπου, ο οποίος έλεγε ότι στην πολιτική ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΙΛΙΕΣ. Άλλο αν δεν τον εφάρμοσε ο ίδιος, παρά βασιζόμενος σ' αυτές, τις "φιλίες", κατάστρεψε τον Ελληνισμό της Μ. Ασίας. Ίσως το κατάλαβε μετά την ζημιά που έκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο ΦΩΤΑΚΟΣ,ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΑΓΓΛΙΣΜΟ ΤΟΥ,ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ:
    "Τήν Ελλάδα άλλο έθνος δέν την εβοήθησε καθόσον αφορά εις τόν σκοπόν τής Φιλικής Εταιρείας,ειμή μόνον η Ρωσία ως έθνος η οποία καλώς εγνώριζε τό πνεύμα τών Ελλήνων καί είχε συμπάθειαν εις τόν αγώνα της,αλλά η κυβέρνησις αυτής φανερά δέν ήθελε νά συνδράμη αυτόν κηρύττουσα τόν πόλεμον κατά της Τουρκίας..."
    Καί ο Διονύσιος Κόκκινος στόν 1ο τόμο τής Ελληνικής Επαναστάσεως σελ.398 γράφει :
    "...Υπήρξεν ανέκαθεν [η Ρωσία} η προστάτις τών ραγιάδων εν ονόματι τής οθοδοξίας...Η ρωσική πρεσβεία τής Κωνσταντινουπόλεως είχεν αποβή πλέον κατά το δεύτερον ήμισυ τού ιδίο αιώνος,η στοργική στέγη συγγενούς κηδεμόνος τού απαρφανισμένου καί δουλεύοντος ελληνικού έθνους...Τά ελληνικά πλοία,...διαπλέοντα τάς συμπληγάδας τών Τουρκικών τελωνείων τού Ελλησπόντου,εκινούντο υπό τήν
    ρωσικήν σημαίαν....
    Είχε γίνει αφόρητος εις τούς Τούρκους-Ρώσος πρεσβευτής σήν Υψηλή Πύλη- ο ΣΤΡΟΓΓΑΝΩΦ!...
    Εγνώριζον(οι Τούρκοι) ότι παρείχε ρωσικά διαβατήρια εις Έλληνας τής Κωνσταντινουπόλεως....πόυ σκοπόν είχεν τήν φυγάδευσιν Ελλήνων...Είχε φέρει τήν Πύλην εις αδιέξοδον...Εφέρετο όχι ως πρέσβης ευρωπαικής δυνάμεως ουδετέρας,αλλ'ως αντιπρόσωπος της φυλής τών γιαούρηδων τής προγραφείσης υπό τών Τούρκων...."
    Απελούσε,απαιτούσε ο Στρογγονόφ τήν Υψηλή Πύλη,γιά νά υπερασπιστεί τούς ΄Ελληνες !
    Ποιοί όμως ΄Ελληνες τής "ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΕΩΣ",μετά τήν απελευθέρωση καί εδώθε,έκοψε τούς διπλωματικούς δεσμούς ; γιά ποίων τά συμφέροντα ;
    Πάντως σε γενικές γραμμές,όχι τών Ελλήνων .
    Μά θα μού πούν μερικοί ότι η ...Σοβιετική Ενωση...
    Σωστά.
    ΄Ομως,γιατί ο "σιδερένιος-ατσαλένιος" ΣΤΑΛΙΝ,βοήθησε τούς Τούρκους μετά το 1917;
    Καί γιατί η φίλη μας Αμερκάνοι ,που χύσαμε ποτάμια αίμα στά "Ρούπελ",γιά αυτούς,κάνουν την πάπια και υπερασπιστηκαν με πάθος τους Τούρκους,ενω ο ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ,Ο ΧΟΡΤΟΝ,ανώτατοι Δημόσιοι ΆΝΔΡΕΣ,ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ,τους τά είπαν;
    Τί έκαναν γιά 400.000 χιλιάδες πρόσφυγες ΕλληνοΚυπρίους;{τούς έβγαλαν στο σφυρί τις περιουσίες τους!}
    Αλήθεια έχω ζαλιστεί !
    "ΤΟ ΤΟΥ ΚΡΕΙΤΤΟΝΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ"Θουκ.
    Διαίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ Archaeopteryx (3:24μμ), μιά σύντομη σταχυολόγηση προτάσεων και ερωτημάτων σου:

    "Αν οι Αμερικάνοι έκαναν τα κόλπα τους από το 60 μέχρι το 70 ή το 80, το έκαναν γιατί ήταν εμπόλεμοι."

    - Ερώτηση: Ποιός τους είπε να είναι εμπόλεμοι;

    "Ποιός "αντιαμερικάνος" σήμερα έχει ιδέα τι ήταν το Βιετνάμ, και ο Ψυχρός Πόλεμος;"

    - Για το Βιετνάμ, προφανώς όλοι αυτοί, μεταξύ των οποίων κι εγώ (το πιγκουινίσιο I.Q. μου βλέπεις, μού επιτρέπει να κάνω χαζά ερωτήματα), που αδυνατούν να αντιληφθούν τι δουλειά είχαν οι Αμερικάνοι 10.000 χλμ μακρυά από τη χώρα τους. Για τον ψυχρό πόλεμο ίσως να είχαν κάποια ιδέα οι "αντιαμερικάνοι" που δοκίμασαν για πρώτη φορά παγκοσμίως την αποτελεσματικότητα του ναπάλμ στο πετσί τους. Επίσης, οι φιλοαμερικάνοι υπουργοί του προτεκτοράτου που έτρωγαν τις μπάτσες από τους τότε ανθύπατους και έβγαιναν κλαίγοντας από το γραφείο τους...

    "Ποιός "πατριώτης" έχει ιδέα περί Βόρειας Κορέας;"

    - Φαντάζομαι όλοι εκείνοι οι πατριώτες που ενώ δεν είχε τελειώσει καλά - καλά ο εμφύλιος, τους βούτηξαν και τους έστειλαν ζούπιτους (που λέει κι ο Αμερικανοέλληνας ΓΑΠ) να πολεμήσουν στην Κορέα.

    "Ο αντιαμερικανισμός πριν το 90 ήταν(?) ρώσικης και ανατολικογερμανικής επινόησης. Μετά το 90, δεν έχω αμφιβολία ότι είναι τουρκικής και γερμανικής."

    - Για πριν το '90, εγώ νόμιζα ότι ήταν λόγω της χούντας και του Κυπριακού, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος (υποθέτω ότι εξ ίσου λάθος θα έκανε και ο Κλίντον που ζήτησε συγγνώμη γι' αυτά). Για μετά το '90, είχα την πλάνη ότι έφταιγαν τα Ίμια, η Μαδρίτη, η "μεταβίβαση" του Οτζαλάν, οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και άλλα τέτοια ανάξια λόγου περιστατικά.

    "Ποτέ μου δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί υπάρχει τέτοια αντιαμερικανική θυμική αντίδραση από το 90 και μετά."

    - Ίσως αν ήσουν τακτικότερος αναγνώστης του Ινφογνώμονα να διάβαζες μερικά πράγματα για το ρόλο του State Department αλλά και του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης στο θέμα της Θράκης, στο "Μακεδονικό", το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, και πολλά άλλα που βαριέμαι να αραδιάζω.

    Τέλος, εγώ προσωπικά, ακόμα κι αν πάθω ένα ξαφνικό memory delete και τα ξεχάσω όλα αυτά, θα συνεχίσω να είμαι αντιαμερικάνος όσο ο ΓΑΠ είναι Αμερικάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Αντί να λέει ο καθενας τις προτιμήσεις του (φιλορώσος ή φιλοαμερικάνος ή ακόμα και "φιλέλληνας")καλυτερα θα ήταν αν έκρινε με ποια κυβερνηση θα γινόταν αυτό ή το άλλο. Διότι, θυμίζω, δεν κυβερνούν οι σχολιαστές. Είχαμε κυβέρνηση και πρωθυπουργό (που τα έκανε θαλασσα)ο οποιος επιχείρησε τα ανοι΄γματα που υποδεικνύει ο κ.Ντόκος και τον στειλαμε να εγκατασταθεί στη Ραφήνα και έκτοτε τον βρίζουμε κανονικά. Πιστεύω ακράδαντα ότι έπαθε όσα έπαθε επειδή επιχείρησε αυτά τα ανοιγματα που υποδεικνυει ο κ. Ντοκος. Αντίθετα ο σημερινος πρωθυουργός δεν παθαίνει τιποτα διότι δεν κανει αυτα τα ανοιγματα.
    Συμπερασμα; Μόνο αν έχουμε κυβέρνηση (και την στηρίζουμε)που έχει τη διάθεση να ασκήσει "φιλελληνική" πολιτική μπορέι κάτι να γίνει-αντί να λέμε απλώς τον καϋμό μας. Ποια μπορεί να είνι αυτη; Ο καθε΄νας επιλέγει, δεν μπορω, φυσικά, να κάνω τετοια υπόδειξη.
    Ο εξωτερικός προσανατολισμός της χώρας δεν είναι πάντως απλή υπόθεση. Και με την ευκαιρία: ας μη βιαστούμε να χαρούμε για το ανεξαρτητο Κουρδιστάν-αν γίνει. Αυτη η υπόθεση που θα τραβήξει σε μακρος ότι και αν γίνει κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. τι θέλει να πει ο ποιητής.αντί ρωσικο αντί κινεζικο μήνυμα αλλα στο βάθος νεοταξικός και σιωνιστής μέχρι το μεδούλι.τα συμφέροντα των αμερικανων είναι και δικά μας.η επιβίωσης τις χώρας μας επηρεάζεται από δυο παράγοντες,ευρωπαϊκή ένωσις και usa(ΝΑΤΟ)σήμερα όλοι δουλεύουν για την νέα τάξη πραγμάτων,όσοι είναι στην βουλή υπακούουν σε αυτούς που τους καθοδηγούν,δηλαδή ανήκουν σε ρόταρι η απλά είναι μασόνοι.η πολιτική σκηνή στην χωρα μας είναι ελεγχομενη από τότε που ιδρύθηκε η ελλάς,η αλήθεια είναι ότι σε αυτούς που χρωστάμε την ελευθερια και την αναγνώριση τις χώρα μας (ίδια πολιτική περίπτωση με τους σκοπιανούς,τότε με μας και τώρα με αυτούς)από τους τούρκους οθωμανούς είναι στην ρωσία και όχι στους λοιπούς συμμαχους που ότι έκανε το έκανε η για λόγους ηθικής τάξεως θρησκεία πολιτισμός η λογου εθνικού συμφέροντος-στην σκέψη αυτήν η απάντηση είναι απλή και για τους δυο λόγους.είμαστε στην μέση μεγάλων αλλαγών στην περιοχή μας,υπομονή να δούμε ποιο είναι το πραγματικό μήνυμα του ντόκου-στόκου και μην πέφτετε στην παγίδα ρωσόφιλου αμερικανόφιλου μέχρι και το ΚΚΕ αμερικανόφιλο έχει γίνει.η νέα τάξη είναι εδώ και δείτε σε ποια εφημερίδα τα έγραψε και ο νοών νοητό.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ο Γεώργιος Μούρτος έχει προτείνει συμμαχία με την Ινδία!

    Στο τελευταίο του βιβλίο "Οι Αν-ορθόδοξοι της Ορθοδοξίας" αναφέρεται εκτενώς στην προσέγγιση των δύο χωρών και στην προσπάθεια των Ινδών να επιτευχθεί αυτή. Η απάντηση των "ταγών μας" ήταν βεβαίως η αδιαφορία τους!

    Αρχαίε,
    τα συμφέροντα της Ελλάδας οφείλουν να κατευθύνουν την εν γένει πολιτική της χώρας μας!

    Δυστυχώς, η πολιτική γραμμή της χώρας μας χαράσσεται κατά τα προσωπικά συμφέροντα των "ταγών μας".

    Λέγε με Μητσοτάκη, Γιωργάκη, Κωνσταντίνο Καραμανλή and company!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    Υ.Γ. Τι έγινε ο Καυκάσιος φοβούμαι ότι τον παρεξηγήσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. φίλε IQ πινγκουϊνου,

    το τι κάνει μια χώρα αν έχει αυτοκρατορικές βλέψεις, είτε ήταν η ΕΣΣΔ είτε οι ΗΠΑ, μετά τον Β' ΠΠ, δεν είμαι τόσο σοφός να το περιγράψω σε 2-3 προτάσεις.

    Και φυσικά έχω τις προτιμήσεις μου και τις απορίες μου. Και η λαϊκή μου προτίμηση είναι "να κάνουμε αυτό που συμφερει εμάς" στα μέτρα που αντέχουμε και μπορούμε.

    Από τα λίγα που έχω διαβάσει για τον Μέτερνιχ και τον Κισσιγκερ, παίζουν τους πάντες εναντίον όλων για να κάνουν την δουλειά τους. Κάποιος πιο γνώστης της διπλωματίας θα το πει πιο καλά από μένα.

    Σε μερικά πράγματα οι Αμερικάνοι συμφωνούν με τους Γερμανούς. Σε μερικά άλλα σκυλοτρώγονται. Ενα στο οποίο συμφωνούν είναι ότι δεν θέλουν Ρώσους στην Α. Μεσόγειο. Διαφωνούν, νομίζω, ποιός κάνει κουμάντο στα περέλαια ή στο ...Κουρδιστάν.

    Στην συμφωνία τους με τους Γερμανούς, για τους Ρώσους, στην περιοχή μας, νομίζω την πληρωσε η Σερβία, καλου κακού. Cui Bono? Οι Γερμανοί στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί στα δικά τους τα γεωπολιτικά. Αλλά οι Γερμανοί δεν πολυγουστάρουν πια Αμερικανούς στην Ευρώπη, και εγώ τουλάχιστον δεν ξεχνώ το Ριμπεντροπ Μολότωφ. Οι φίλοι μας οι Σέρβοι; Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Ποτέ μου δεν άκουσα "οι φίλοι μας οι τάδε" ούτε από Αμερικανό ούτε από Γερμανό. Και σίγουρα δεν άκουσα "οι φίλοι μας οι Έλληνες" από Σέρβους. Όταν, δε, βλέπω φιλέλληνες, το μυαλό μου πάει σε ...πρακτορες.

    Η ελάχιστη ιστορία του Δυτικού κόσμου που ξέρω λέει για συνεχώς μεταβαλλόμενες συμμαχίες και φιλίες, αλλά ΟΛΟΙ ενώθηκαν εναντίον του Ναπολέοντα και της ΕΣΣΔ. Πες με χέστη και δειλό, αλλά δεν θα κανω εγώ τον ήρωα υπέρ του κάθε "Ναπολέοντα" κάτω από τετοιες ιστορικές συνθήκες. Και όποιος με κουρδίζει να ηρωποιώ τον "Ναπολέοντα", μάλλον το κάνει για να την πατήσω. Αυτή είναι η έννοια του Μεγάλου Παιχνιδιού. Σκάκι με ξένα αναλώσιμα πιονια.

    Π.χ. Όταν η Κύπρος πάει να κάνει κάτι με το Ισραήλ και σκούζουν όλοι "ααα οι κακοι Εβραίοι που έφτυναν τον Κοσμά τον Αιτωλό", εγώ κουμπώνομαι.

    Τέλος, και συγγνώμη που κάνω κατάχρηση του χώρου, ψυχανεμίζομαι ότι υπάρχουν καινούργια μέτωπα που φτιάχνονται. Το ένα είναι μέσα στην Αμερική. Το ένα είναι "νεοταξικό, φιλογερμανικό και κατά πλειοψηφία (σοσιαλ)Δημοκρατικό", το άλλο είναι libertarian, θρησκευτικοσυντηρητικό, και ρεπουμπλικάνικο. Το "νεοταξικό σοσιαλΔημοκρατικό, κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει. Δεν ξέρω αρκετά την Γερμανία για να ξέρω αν υπάρχουν εκεί τέτοια ρήγματα.

    Οι ασχολούμενοι με την ιστορία, να θυμηθούν τι δημόσιες σχέσεις είχαν οι Γερμανοί με το Αμερικανικό και το Αγλικό κατεστημένο πριν τον Β' ΠΠ. Άλλαξεν ο Μανωλιός και πιθανώς να βλέπω φαντάσματα. Αλλά φοβάμαι ότι δεν άλλαξε ο Μανωλιός, και τα φαντάσματα είναι ...πράσινα.

    Φίλε Ινφογνώμων Π., αυτά παθαίνεις όταν δείχνεις Β-2 (που είναι κόπια του Γερμανικού αντίστοιχου, του 1945, που δεν πρόλαβε)... Ερχόμαστε και σε ζαλίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. φίλε IQ πινγκουϊνου,

    το τι κάνει μια χώρα αν έχει αυτοκρατορικές βλέψεις, είτε ήταν η ΕΣΣΔ είτε οι ΗΠΑ, μετά τον Β' ΠΠ, δεν είμαι τόσο σοφός να το περιγράψω σε 2-3 προτάσεις.

    Και φυσικά έχω τις προτιμήσεις μου και τις απορίες μου. Και η λαϊκή μου προτίμηση είναι "να κάνουμε αυτό που συμφερει εμάς" στα μέτρα που αντέχουμε και μπορούμε.

    Από τα λίγα που έχω διαβάσει για τον Μέτερνιχ και τον Κισσιγκερ, παίζουν τους πάντες εναντίον όλων για να κάνουν την δουλειά τους. Κάποιος πιο γνώστης της διπλωματίας θα το πει πιο καλά από μένα.

    Σε μερικά πράγματα οι Αμερικάνοι συμφωνούν με τους Γερμανούς. Σε μερικά άλλα σκυλοτρώγονται. Ενα στο οποίο συμφωνούν είναι ότι δεν θέλουν Ρώσους στην Α. Μεσόγειο. Διαφωνούν, νομίζω, ποιός κάνει κουμάντο στα περέλαια ή στο ...Κουρδιστάν.

    Στην συμφωνία τους με τους Γερμανούς, για τους Ρώσους, στην περιοχή μας, νομίζω την πληρωσε η Σερβία, καλου κακού. Cui Bono? Οι Γερμανοί στην Ευρώπη, οι Αμερικανοί στα δικά τους τα γεωπολιτικά. Αλλά οι Γερμανοί δεν πολυγουστάρουν πια Αμερικανούς στην Ευρώπη, και εγώ τουλάχιστον δεν ξεχνώ το Ριμπεντροπ Μολότωφ. Οι φίλοι μας οι Σέρβοι; Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Ποτέ μου δεν άκουσα "οι φίλοι μας οι τάδε" ούτε από Αμερικανό ούτε από Γερμανό. Και σίγουρα δεν άκουσα "οι φίλοι μας οι Έλληνες" από Σέρβους. Όταν, δε, βλέπω φιλέλληνες, το μυαλό μου πάει σε ...πρακτορες.

    Η ελάχιστη ιστορία του Δυτικού κόσμου που ξέρω λέει για συνεχώς μεταβαλλόμενες συμμαχίες και φιλίες, αλλά ΟΛΟΙ ενώθηκαν εναντίον του Ναπολέοντα και της ΕΣΣΔ. Πες με χέστη και δειλό, αλλά δεν θα κανω εγώ τον ήρωα υπέρ του κάθε "Ναπολέοντα" κάτω από τετοιες ιστορικές συνθήκες. Και όποιος με κουρδίζει να ηρωποιώ τον "Ναπολέοντα", μάλλον το κάνει για να την πατήσω. Αυτή είναι η έννοια του Μεγάλου Παιχνιδιού. Σκάκι με ξένα αναλώσιμα πιονια.

    Π.χ. Όταν η Κύπρος πάει να κάνει κάτι με το Ισραήλ και σκούζουν όλοι "ααα οι κακοι Εβραίοι που έφτυναν τον Κοσμά τον Αιτωλό", εγώ κουμπώνομαι.

    Τέλος, και συγγνώμη που κάνω κατάχρηση του χώρου, ψυχανεμίζομαι ότι υπάρχουν καινούργια μέτωπα που φτιάχνονται. Το ένα είναι μέσα στην Αμερική. Το ένα είναι "νεοταξικό, φιλογερμανικό και κατά πλειοψηφία (σοσιαλ)Δημοκρατικό", το άλλο είναι libertarian, θρησκευτικοσυντηρητικό, και ρεπουμπλικάνικο. Το "νεοταξικό σοσιαλΔημοκρατικό, κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει. Δεν ξέρω αρκετά την Γερμανία για να ξέρω αν υπάρχουν εκεί τέτοια ρήγματα.

    Οι ασχολούμενοι με την ιστορία, να θυμηθούν τι δημόσιες σχέσεις είχαν οι Γερμανοί με το Αμερικανικό και το Αγλικό κατεστημένο πριν τον Β' ΠΠ. Άλλαξεν ο Μανωλιός και πιθανώς να βλέπω φαντάσματα. Αλλά φοβάμαι ότι δεν άλλαξε ο Μανωλιός, και τα φαντάσματα είναι ...πράσινα.

    Φίλε Ινφογνώμων Π., αυτά παθαίνεις όταν δείχνεις Β-2 (που είναι κόπια του Γερμανικού αντίστοιχου, του 1945, που δεν πρόλαβε)... Ερχόμαστε και σε ζαλίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κυρίες και Κύριοι...
    Προσέξτε καλά τη φωτογραφία...
    Το σύνολο του προσωπικού που υφίσταται δυνατότις να επιβαίνει εις ταύτα ανέρχεται σε 36000 άτομα maximum...
    ΗΠΑτε τίποτα;....

    Γκουχ...Γκουχ...Γκουχ...(=ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ...ΒΗΞ!!!).

    Εγώ προσωπικά δεν τους φοβάμαι...θα με σώσει ο τζιμ και οι Παλαιστίνιοι...οι οποίοι είναι ενωμένοι σα γροθιά και δίνουν το αίμα τους ο ένας για τον άλλον (τις περισσότερες φορές χωρίς τη θέλησή τους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. να είμαστε η έξυπνη γκόμενα που θα φλερτάρει με όλους τους μάγκες

    22 Δεκεμβρίου 2010 1:27 μ.μ.
    -----------------------------


    Είναι αυτό σχόλιο κάποιου επιπέδου για τη σοβαρότητα της εξωτερικής πολιτικής;
    Αν θέλεις να ταυτίζεσαι με "έξυπνη" γκόμενα που την φλερτάρουν οι μάγκες, ανώνυμε ή ανώνυμη, (ίσως έτσι σου έμαθε η μαμά σου) να πας αλλού να στήσεις το μπουρ@@@λο σου!
    Και όσο θα εμφανίζεσαι ως γκόμενα να δεις πόσοι θα πλακώνουν για να σε "περιποιηθούν".
    Αν θέλουμε να μας σέβονται Καραϊσκάκηδες πρέπει να γίνουμε με μουστάκα και με όλα τα εργαλεία έτοιμα!!

    Φίλε Απέλλη, στο σχόλιο μου έκανα μια χιουμοριστική παράφραση στην άποψη του κυρίου Βασιλείου Μαρκεζίνη στο βιβλίο του 'Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα" με την οποία άποψη και συμφωνώ απολύτως. Όσον αφορά στο τι μου έμαθε η μάνα μου, μου έμαθε να πεθαίνω για την πατρίδα, γιαυτό και υπηρέτησα οικιοθελώς στις ειδικές δυνάμεις και σε πληροφορώ ότι είχα τα "εργαλεία μου" όλα έτοιμα για να ******* όποιον επιβουλευόταν την πατρίδα μου. Ευχομαι να μην χρειαστεί, αν όμως χρειαστεί ελπίζω να είμαστε μαζί στην πρώτη γραμμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. //Όταν η Κύπρος πάει να κάνει κάτι με το Ισραήλ και σκούζουν όλοι "ααα οι κακοι Εβραίοι που έφτυναν τον Κοσμά τον Αιτωλό", εγώ κουμπώνομαι.//Koleopteryx
    -------------------
    Πού είδες να γράφεται κάτι αρνητικό ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ της με το Ισραήλ;;;
    Δεν πας καλά ...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Όσον αφορά στο τι μου έμαθε η μάνα μου, μου έμαθε να πεθαίνω για την πατρίδα, γιαυτό και υπηρέτησα οικιοθελώς στις ειδικές δυνάμεις και σε πληροφορώ ότι είχα τα "εργαλεία μου" όλα έτοιμα για να ******* όποιον επιβουλευόταν την πατρίδα μου. Ευχομαι να μην χρειαστεί, αν όμως χρειαστεί ελπίζω να είμαστε μαζί στην πρώτη γραμμή.

    23 Δεκεμβρίου 2010 9:05 π.μ.
    --------------------

    Ανώνυμε φίλε,

    Αυτό που έγραψες αλλάζει τα πράγματα και την γνώμη μου! Μαζί σου!
    Ξέρεις, αυτού του είδους οι γκόμενες που φλερτάρουν με όλους και ό,τι αρπάξουν, πάντα με αηδίαζαν!
    Σου εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. μην αγριεύεις τζίμη 9:07,
    δεν το είδα "εδώ" το αρνητικό, "αλλού" το είδα. Το αλάθητο, δεν το έχει κανείς, έλλειψη ψυχραιμίας όμως έχουμε πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητέ archaeopteryx, το πνεύμα του προηγούμενου σχολίου μου δεν διαφέρει στην ουσία από αυτά που ανέφερες στις 11:07μμ. Ήθελα να πω (με γλαφυρό τρόπο) το αυτονόητο, ότι όταν από τις καταφανώς αυτοκρατορικές ενέργειες της υπερδύναμης θίγονται δικά μας δίκαια ή συμφέροντα (ακόμα και με την ευρύτερη έννοια), φυσικό κι επόμενο είναι να υπάρχει αντιαμερικανισμός που δεν οφείλεται π.χ. στην Αν. Γερμανία ή στη Ρωσσία. Εννοείται προφανώς ότι δεν θα κηρύξουμε τον πόλεμο στις ΗΠΑ εξ αιτίας αυτού, αλλά καλό θα είναι να κρατάμε κάποιες ισορροπίες όπου μάς παίρνει σε ένα πολυπολικό κόσμο και να μη ποντάρουμε όλα τα λεφτά σε ένα άλογο.

    Τα δε θέματα της Σερβίας ή του Κουρδιστάν ας πούμε, πέρα από το θέμα του δικαίου, τα βλέπουμε και από πλευράς τοπικών γεωστρατηγικών συμφερόντων. Δηλαδή, είναι καλύτερα να υπάρχει μία ισχυρότερη Σερβία και μία ασθενέστερη Αλβανία (που σκέφτεται Τσαμουριές) παρά το αντίθετο. Και βέβαια, ένα Κουρδιστάν εν τη γεννέσει του δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία που δεν μάς συμφέρει να είναι απερίσπαστη στα ανατολικά της και να επικεντρώνεται μόνο στα δυτικά της.

    Τέλος, ούτε κι εγώ πιστεύω ότι βλέπεις φαντάσματα σ' αυτό που θίγεις προς το τέλος του σχολίου σου (ειδικά ο Μανωλιός είναι ένα από τα αναλοίωτα όντα της φύσης). Από την άλλη όμως, μιας κι αυτό είναι το θέμα της ανάρτησης, είναι αξιοθαύμαστο πώς κατάφερε η Αμερική να κάνει ένα κατ' εξοχήν φιλοαμερικανικό λαό (εξαιρουμένου του προσυμφωνηθέντος 10% της συνολικής επιρροής) να δηλώνει πλέον αντιαμερικανός! Κι αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του δικού μας "συναισθηματικού κόσμου", αλλά και των πράξεών της απέναντί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σόρι ρε αρχαιοτέτοιε μου!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το ΕΛΙΑΜΕΠ, μέλη του δηλαδή, καλείται στχνά από εκπομπές της ΕΡΤ και ΔΥΣΤΥΧΕΣΤΑΤΑ καλείται κάποτε κάποτε και στις εκπομπές του μόνου φωτός στο σκοτάδι της Ελληνικής TV, της εκπομπής ΑΝΗΧΝΕΥΣΕΙΣ του Δημοσιογράφαρου με όλη την σημασία της λέξεως ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ. Παντελή, μη μας το κάνεις αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.