6/12/10

Πότε θα επιστρέψουμε στις αγορές;

της Ελίνας Γαληνού
Ενδεχομένως, η επιμήκυνση του χρέους-δηλαδή η παράταση χρόνου αποπληρωμής του-να ακούγεται σε πρώτη φάση σαν κάτι ενθαρρυντικό. Είναι αλήθεια βέβαια, ότι η τριετία που ορίστηκε αρχικά για την αποπληρωμή του, ήταν εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με τις
δυνατότητές μας. Το χρέος μας που τον Οκτώβριο του 2009 ήταν 292 δις, τώρα έχει αισίως φτάσει 350 δις.
Η εξέλιξή αυτή δείχνει ότι παρ΄όλο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα η πιό σκληρή πολιτική απ΄όλες τις άλλες χώρες, προς το παρόν αποδεικνύεται ατελέσφορη. Παρ΄ όλες τις περικοπές 13ου-14ου μισθού και σύνταξης, την αύξηση αμέσων και εμμέσων φόρων, την έκτακτη εισφορά και την αφαίρεση πολλών εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του λαού, έσοδα δεν συγκεντρώνονται. Το επισημαίνει κάθε τόσο η τρόικα, το ομολογεί όμως και κάπου-κάπου και η ίδια η κυβέρνηση πλέον. Η 15μηνη διακυβέρνησή της που φέρεται ως "τεράστια προσπάθεια" για την ανάταξη της οικονομίας, μας αύξησαν το χρέος με επιπλέον 38 δις... Και όχι μόνο αυτό.
Ωστόσο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με την αισιοδοξία της, όπως και ο επικεφαλής του ΔΝΤ ο οποίος κάθε τόσο, προσδίδει εύσημα για το "ελληνικό θαύμα" επαναλαμβάνοντας "πάτε καλά..". Ποιά είναι τα καλά; θα αναρωτιόταν κάθε λογικός άνθρωπος. Η σκληρή λιτότητα, βαθαίνει την ύφεση, αυτό το καταλαβαίνει πια ο καθένας Η δυσπραγία και ανεργία, εκτρέφουν μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η αβεβαιότητα δημιουργεί αρνητικό κλίμα για οποιαδήποτε σκέψη επενδύσεων, πράγμα που επιδεινώνεται με την απόφαση να φορολογηθούν τα μερίσματα μετοχών. Και τα σπρέντς δανεισμού μας, παραμένουν στο ύψος τους με απειροελάχιστες αποκλίσεις προς τα κάτω συγκριτικά με τον χρόνο που εισήλθαμε στο ΔΝΤ.. Επομένως πόθεν η αισιοδοξία κατά την οποία "η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές σύντομα, ίσως και σ΄ένα χρόνο...";
Αυτό το σενάριο σύμφωνα με την απλή λογική, έμοιαζε τελείως απίθανο πριν ανακύψουν οι προοπτικές επιμήκυνσης του χρέους. Ομως και με την επιμήκυνση -αν ισχύσει-, δεν αλλάζουν και πολλά. Απλώς θα πρόκειται για μια ανάσα προσωρινή που ίσως βελτιώσει το ψυχολογικό κλίμα, αλλά πρόσκαιρα. Ουσιαστικά η επιμήκυνση χρέους με τα δεδομένα που συζητείται, θα σημαίνει για την Ελλάδα μακροπρόθεσμη αύξηση του ποσού που οφείλουμε. Εάν δεν απαλλαγούμε από ένα μέρος του κεφαλαίου που συνιστά το χρέος, με ποιά στοιχεία θα συζητούμε για ελάφρυνση; Και παράλληλα, είναι βέβαιο ότι μαζί με τον χρόνο αποπληρωμής, θα παραταθεί και η εποπτεία μας από το Μνημόνιο και την τρόικα, ίσως "για δεκαετία και βάλε" όπως υποστηρίζουν μερικοί-μάλλον ρεαλιστικά... Αν η επιμήκυνση αντιμετωπιζόταν σαν ευκαιρία ανάκαμψης της Οικονομίας βέβαια, ίσως μπορούσαμε να ελπίζουμε σε κάποιες καλύτερες προοπτικές. Ομως αν η κυβέρνηση επιμένει στην τακτική που ακολουθεί ως τώρα εκτρέφοντας την ύφεση με αντιαναπτυξιακά μέτρα, η κατάσταση θα χειροτερεύει ενώ το χρέος παράλληλα, θα διογκώνεται.
Με τέτοια τακτική όμως, είναι πολύ πιθανό να βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερο σημείο απ΄αυτό που ξεκινήσαμε ακόμα και στο τέλος αυτής της δεκαετίας. Διότι οι αγορές, όσο βλέπουν αρνητικές αποδόσεις στα δημόσια έσοδα, τόσο θα ανεβάζουν τα σπρέντς δανεισμού. Γνωρίζουν καλά ότι όσο αργεί μια χώρα να επιστρέψει στον ελεύθερο δανεισμό ενώ παράλληλα καταρρακώνεται η Οικονομία της, τόσο μεγαλύτερες ανάγκες δανεισμού θα έχει μια μέρα. Αυτό όμως που για μας σημαίνει καταστροφή, ίσως εξυπηρετεί το συμφέρον των αγορών, γιατί στις μεγάλες κρίσεις, συνήθως οι κερδοσκόποι ωφελούνται τα μέγιστα. Και οι loosers αποτελούν γι΄αυτούς "χρυσές ευκαιρίες"...

6 σχόλια:

  1. Σας παρακαλώ εξηγήστε μου την διαφορά μεταξύ "η επιμηκύνσεως" του χρέους και παρατάσεως (απο)πληρωμής.

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη που θα δυσαρεστήσω πολλούς αλλά δεν υπάρχει η περίπτωση επιστροφής στις αγορές την επόμενη πενταετία εκτός και αν συμβούν πράγματα και θαύματα. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι οικονομολόγος για να καταλάβει οτι απλά τα νούμερα δεν βγαίνουν. Απλή αριθμητική δημοτικού φτάνει. Δείτε παρακάτω μια ανάλυση του φιλου Techie που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

    "Ανεξάρτητα με το τι παράταση θα μας δώσει η τρόικα για τα δανεικά του μνημονίου (που αναστενάζουν από ανακούφιση τα πληρωμένα παπαγαλάκια των καναλιών), αυτά αποτελούν μόλις το 1/3 του χρέους μας. Aπό το 2012 μέχρι το 2015 λήγουν χοντρικά αλλά 80δις σε ομόλογα τα οποία πρέπει να αναχρηματοδοτήσουμε (συν τα ελλείμματα).

    Με λίγα λόγια ακόμα κι αν,
    α) όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης (ακριβής εκτέλεση του προϋπολογισμού, ανάπτυξη από το 2012 και άλλα παρόμοια,
    β) η τρόικα δεν εισπράξει σέντ από τα 110δις του μνημονίου, από 2012 μέχρι 2015 θα πρέπει να μαζέψουμε από τις αγορές 122δις.

    Όμως εάν κανείς δεν μας δάνειζε το 2010 που είχαμε λιγότερα χρέη και μεγαλύτερο ΑΕΠ, γιατί πιστεύετε πως θα μας δανείσει το 2012 ή το 2013 με ακόμα περισσότερα δανεικά στην πλάτη, με τράπεζες στο πρόθυρα της χρεοκοπίας και πληρωμές τόκων άνω του 8% του ΑΕΠ?

    Άρα όποιος πιστεύει πως το 2012-13 θα βγούμε στις αγορές, μένει να μας το αποδείξει, διότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Κι αφού δεν βγαίνουν, οι λύσεις είναι δύο και απλές. Ή η ΟΝΕ μας υπογράφει ένα ακόμα μνημόνιο ύψους 120δις ευρώ για να πάρουμε άλλη μία παράταση 3ετών, ή κηρύττουμε στάση πληρωμών και βάζουμε τους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα (τα 2/3 του συνολικού κρατικού χρέους) να τσιμπήσουν ένα “κουρεματάκι”, με λίγα λόγια να εισπράξουν λιγότερα χρήματα από το ονομαστικό κεφάλαιο των ομολόγων. Κι όταν λέμε κουρεματάκι εννοούμε γύρω στο 40-60% της ονομαστικής αξίας κι όχι 5-10% που φαντασιώνονται διάφοροι τραπεζίτες και οι φίλοι τους.

    Αυτό το τελευταίο, είναι που “ευγενικά” οι γερμανοί ονομάζουν συμμετοχή των ιδιωτών στη “διάσωση” , αυτό είναι που τόσο ο Τρισέ όσο και ο ΓΑΠ απεχθάνεται μετά βδελυγμίας (θέλουν να πληρωθεί το 100%). Και καλά ο Τρισέ να το καταλάβω, δεν θέλει να γράψουν οι τράπεζες ζημίες, για τον άλλο κύριο δεν έχω λόγια."


    Man

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν κατάλαβα καλά, μέχρι το 2025 θα τον κάνουμε λάστιχο για να επιτευχθεί η επιμήκυνση;;;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμ βέβαια, κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Λέτε να πιστεύει κανείς ότι θα επιστρέψουμε σύντομα στις αγορές; Δεν τα έχει όλος ο κόσμος χαμένα τα μυαλά του...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελίνα δεν το συνεχίζω με την ...επιμήκυνση γιατί θα το χοντρύνω πολύ και δεν κάνει...
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ποτε χαχαχαχχααααααααα
    μακαρι να καταστραφει αυτο το κρατος δυναστης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.