4/12/10

Δεν σέβονται ούτε τα ιερά και τα όσια...

ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Φωτογραφία
Αν όντως μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις, η φωτογραφία στην εκκλησία της Αψιθκιώτισσας έξω από το χωριό Βουνό, προς το Βουφαβέντο, αξίζει περισσότερες, τουλάχιστον ως προς το ζήτημα του σεβασμού ενός χώρου ο οποίος μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 χρησιμοποιείτο ως χώρος προσευχής και λατρείας και μετά την εισβολή απαγορεύτηκε η χρήση της. Δίπλα από την εκκλησία της Αψιθκιώτισσας πριν την εισβολή έδρευε η 191 Πυροβολαρχία Ορεινού Πυροβολικού (ΠΟΠ) και τώρα είναι εγκαταλελειμμένη, αφού σε κάποιο στάδιο χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ως στάνη ζώων.
Την περασμένη Τετάρτη, όταν επισκεφθήκαμε την εκκλησία, ένα προφυλακτικό βρισκόταν στο μέσον της, φανερώνοντας απύθμενη έλλειψη σεβασμού. Όταν επισκεφθεί κάποιος την εκκλησία διερωτάται τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν σεξ σε μια εκκλησία ή, στην καλύτερη περίπτωση, να έκαναν σεξ αλλού και να μετέφεραν εκεί το προφυλακτικό. Ακόμη και αν δεν υπήρχε στην εκκλησία το προφυλακτικό, η δυσοσμία από τις επαναλαμβανόμενες ουρήσεις στο χώρο που βρισκόταν το ιερό είναι εμφανής και επίσης φανερώνει έλλειψη σεβασμού. Οι διαδοχικές ουρήσεις δεν επηρεάζουν μόνο την όσφρηση αλλά άφησαν σημάδια και στο δάπεδο. Ακόμη και αν δεν υπήρχαν τα σημάδια από τις ουρήσεις υπάρχουν τα κόπρανα, που επίσης φανερώνουν την παντελή έλλειψη σεβασμού.
Κόπρανα και χαρτί τουαλέτας χρησιμοποιημένο, πεταμένα σε μια άκρη. Ακόμη και αν δεν υπήρχαν ούτε τα κόπρανα, το προφυλακτικό και οι ουρήσεις, υπάρχουν τα απρεπή σχήματα που ζωγράφισαν κάποιοι.
Οι τοιχογραφίες διαλύθηκαν ή αφαιρέθηκαν και απέμειναν μικρά σημάδια για να θυμίζουν πως κάποτε οι τοίχοι και ο θόλος της είχαν τοιχογραφίες. Αφαιρέθηκαν ακόμη και μάρμαρα που βρίσκονταν στο δάπεδο. Η κατάσταση έξω από το χώρο της εκκλησίας δεν είναι καλύτερη, αφού υπάρχουν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες κουτιά αναψυκτικών και οινοπνευματωδών ποτών. Πολλά από αυτά απορρίπτονται στην απότομη πλαγιά του βουνού, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό σκυβαλότοπο.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
Η εκκλησία της Αψιθκιώτισσας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μοναστηριακά καθιδρύματα της Κύπρου και αποτελεί κτίσμα του 11ου αιώνα. Το καθολικό είναι κτισμένο σε παραλλαγή του οκταγωνικού ρυθμού, στηρίζεται σε έξι στηρίγματα και φέρει ογκώδη τρούλο με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 12ου και 14ου αιώνα. Μεταγενέστερες τοιχογραφίες κοσμούσαν τον νάρθηκα και το πρόπυλο. Σήμερα σώζονται λίγα μόνο σπαράγματα, εξαιτίας της λεηλασίας από Τούρκους αρχαιοκάπηλους. Λεηλατήθηκαν, επίσης, το εικονοστάσιο και οι εικόνες του ναού. Γύρω από το καθολικό υπάρχουν τα κελλιά και η τράπεζα. Πρόκειται για τη μοναδική βυζαντινή μοναστηριακή τράπεζα της Κύπρου, η οποία έφερε τοιχογραφίες των αρχών του 12ου αιώνα, καταστρεμμένες σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος.

Φωτογραφία
Στη φωτογραφία φαίνεται ένα προφυλακτικό το οποίο εγκατελήφθηκε στο μέσον του ναού.
Φωτογραφία
Σε διάφορα σημεία του ναού υπάρχουν κόπρανα και χρησιμοποιημένο χαρτί τουαλέτας.
Φωτογραφία
Σημείο του ιερού χρησιμοποιήθηκε ως ουρητήριο και τα σημάδια είναι εμφανή.
Φωτογραφία
Στους τοίχους του ναού υπάρχουν ζωγραφισμένες αισχρές χειρονομίες.

5 σχόλια:

  1. PUN Αισχος τα γουρουνια αυτα θελουν εκτελεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕΣΠΟΤΕΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ !
    ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ !

    ΕΝΤΥΠΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ,
    ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟ '74 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ,ΗΤΑΝ ΜΕΡΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ !
    ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.
    ΔΙΟΤΙ Η ΒΙΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ,
    ΘΕΛΕΙ "ΒΙΑ".ΜΕ ΕΥΧΕΛΑΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ.
    ΙΔΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ:
    "ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟΝ ΚΑΙ ΡΩΜΕΙΚΟΝ ΛΑΟΝ(!) ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
    ΣΟΥ ΦΕΡΝΟΥΜΕ
    *ΕΙΡΗΝΗ * ΑΔΕΛΦΟΤΗ * ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ *

    DIBRIS TURK VE RUM HALKINA
    BARIS KARDESLIK OZGURLUK
    GETIRIYORUZ "

    DIBRISLI VE YUNAN ASKERI


    {...EΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ...ΤΟΥΡΚΟΙ...ΕΙΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΝ ΦΕΡΟΜΕΘΑ ΔΙΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ ΜΑΣ ΩΣ ΕΧΘΡΟΣ....}

    ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΖΑΧΑΡΩΤΑ,ΚΡΙΜΑ!
    ΔΙΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι ΕΚ νομιζουν οτι οι 'Ελλα-δικες' ενοπλες δυναμεις (οπως τις λεει απορριπτικος ΕΚ αρθρογραφος) θα συνδραμουν την Κυπρο σε περιπτωση κρισης.Δυστυχως το 74 δεν τους διδαξε τιποτα και το μονο που τους ενδιαφερει ειναι η ευμαρεια και οι μεγαλοι λογοι στα μνημοσυνα και τις επετειους.Φυσικα η αναπηρη πολιτκη ηγεσια της νησου ειναι υπευθυνη για αυτο το παραμυθι οπως και για το αλλο παραμυθι οτι θα επιστραφουν πισω τα κατεκτημενα εδαφη.Καληνυχτα και καλη τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ(απομνημονεύματα Παλαιων Πατρών Γερμανού):

    "...έφθασεν εις την Νήσον Σπετσών
    Γρηγόριος τις,Δικαίος λεγόμενος καί εκείθεν μετέβη εις Πελοπόννησον,γενεπιφέρων γράμματα από μέρους τού Αλεξάνδρου Υψηλάντη πρός τούς Πελοποννησίους,φιαλαμβάνοντα,ότι η μηχανή είναι ετοίμη καί ότι ουδενός άλλους δείται η του κινήσαντος αυτού μοχλού και ότι μία ισχυρά δύναμις είναι σύμμαχος και ότι είναι οι πάντες έτοιμοι.....΄Οθεν οι μέν Πελοποννήσιοι έμειναν,ο δέ Δικαίος,άνθρωπος απατεών και εξωλέστατος ,περί μηδενός άλλου φροντίζνων ει μή τίνι τρόπω να ερεθίση τήν ταραχήν του έθνους,διά να πλουτήση έκ των αρπαγών,τους εβεβαίωνεν,ότι είναι τά πάντα έτοιμα,πλήττων μιλλιούνια άπειρα.....Συσκεφθέντες λοιπόν,μετ'επιστασίας,-λέγει λίγο πιό κάτω ,στα Απομνημονεύματά του-εις έν έκαστον τούτων τών κεφαλαίων και ιδόντες,ότι τό πλέιστον μέρος της Ελλάδος μήτε ιδέαν περί τοιούτου πράγματος είχε και ότι νά επιχειρισθή καί πρώτη η Πελοπόννησος είναι μωρία επειδή ΄καί άλλοτε επιχειρηθείσα έπαθε τά πάνδεινα,εγκαταλειφθείσα παρά πάντων και ότι η διάθεσις της Ευρώπης και ιδιαιτέρως ο της Ρωσίας σκοπός είναι άγνωστος καί ότι όλα τα αναγκαία ελλείπουσιν,εξετάσαντες δέ καί την εσωτερικήν κατάστασιν τού εθνους * ενέκρινον άπαντες εκ συμφώνων τόν καιρό -ουχ αρμόδιον καί ενέκρνιναν να καταπαύσωσιν μέν τάς καταχρήσεις,νά προσπαθήσωσι δέ νά θεραπεύσωσι τάς προγεγενημένας καί νά οικονομήσωσι τό πράγμα ώστε,εί δυνατόν νά μείνη η Δ ι ο ί κ η σ ι ς ήσυχος και εκτός υπονοιών και εν τοσούτω να αποσταλώσιν άνθρωποι εις την Ρωσίαν και εις άλλα μέρη,διά να π λ η ρ ο φ ο ρ η θώσιν,άν τώ όντι η Ρωσία έχει απόφασιν τοιάυτην περί της ελευθερίας των Ελλήνων καί ποία η διάθεσις τών άλλων Δυνάμεων της Ευρώπης (!) καί ούτως οδηγηθέντες να επιχειρησθώσι τό πράγμα ασφαλέστερον και τακτικώτερον.....και ο κ α ι ρ ό ς
    τό ποιητέον".
    Στή φλογερή ζωηρότητα καί επαναστατικότητα του ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ,Ο επίσκοπος ΓΕΡΜΑΝΟΣ,ήθελε να περιδιαβεί τόν κόσμον τότε γιά να μάθει τας προθέσεις των τότε Δυνάμεων !,γιά νά το μάθουν όλοι..!
    Μέ τά όποια λάθη του Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ "ΜΑΝΙΑΚΙ",ΩΣ ΑΛΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ.
    {ΤΙΜΗ ΣΕ ΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΥΛΑΓΟΥΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ..}
    ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ Κ.ΚΑΒΑΦΗΣ,{ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΗ ΚΙΝΟΥΝΤΕΣ..}
    Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ !
    ΚΑΙ Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ."ΜΑΧΟΥ ΥΠΕΡ ΔΙΚΑΙΟΥ" ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγγνωμμη αλλα για να υπαρξει σεβασμος σε μνημεια θα περπει να υπαρχει και ενα αντιστοιχο πολιτισμικο επιπεδο! Ερωτω λοιπον οι Τουρκοι εχουν αραγε ενα πολιτιστολπ επιπεδο?ΟΧΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.