9/12/10

«Κοινοπολιτεία Οθωμανικών Εθνών»

«Η ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ Οθωμανικών Εθνών, το όνειρο του Νταβούτογλου». Αυτός είναι ο χθεσινός κύριος τίτλος της τουρκικής εφημερίδας “Μιλιέτ”, η οποία προβάλλει με τον τρόπο αυτό τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην αμερικανική εφημερίδα “Ουάσιγκτον Ποστ” την περασμένη Κυριακή.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα, φιλοξενήθηκαν οι απόψεις του Νταβούτογλου, ο οποίος προβάλλοντας το παράδειγμα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, είπε ότι “η Αγγλία έχει κοινοπολιτεία με τις παλιές της αποικίες.
Για ποιο λόγο να μην εγκαθιδρύσει η Τουρκία ηγεσία στα παλιά Οθωμανικά εδάφη στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία;” Η “Μιλιέτ” αναφέρει ότι ο πρώην Υπουργός Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ, σε άρθρο του στην εφημερίδα “Ραντικάλ” το 2008 είχε γράψει ότι «στα εδάφη όπου κυριαρχούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπάρχουν σήμερα 45 κράτη.
Ο πιο φυσικός και νόμιμος κληρονόμος της αυτοκρατορίας αυτής είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Αναμφισβήτητα, ο τρόπος διακυβέρνησης της Τουρκίας είναι διαφορετικός από τον Οθωμανικό. Ωστόσο, πρέπει να λυτρωθούμε από τις ιδεολογικές προκαταλήψεις και να δεχθούμε ότι έχουμε πάρει την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική κληρονομιά των Οθωμανών».
Ο Γκιουζέλ την περίοδο 1983-1989 υπήρξε στενός συνεργάτης του τότε Πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ. Χρημάτισε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Παιδείας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

8 σχόλια:

  1. Γιατί όχι λοιπόν και «Κοινοπολιτεία Ρωμαίικων Εθνών»; Άλλωστε η επίδραση αυτής της αυτοκρατορίας στην πολιτισμική συγκρότηση εθνικών ταυτοτήτων είναι πολύ μεγαλύτερη στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης από την Λευκορωσία την Ουκρανία την Ρωσία την Ιβηρία (περιοχή Καυκάσου) όλη την Βαλκανική ακόμα και μέχρι την Αλάσκα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε κρατική συγκρότηση με κέντρο αυτή την ταυτότητα. Σε άλλες περιπτώσεις όπως στο χώρο των αράβων της Παλαιστίνης αλλά και στις παλαιές χριστιανικές εκκλησίες της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας υπήρξε κέντρο μόνο πολιτισμού και όχι κράτους αλλά είναι σημαντικότατη ακόμα και έτσι η επίδραση στις τοπικές κοινωνίες. Πολύ σημαντικότερη από την οθωμανική ταυτότητα που είναι πολύ περιορισμένη έτσι κι αλλιώς και εκτός των άλλων είναι αποδεκτή μόνο από τούρκους όσες ωραιοποιήσεις και αν τις γίνονται τα τελευταία χρόνια.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. - Αν δεν τους κόψει κάποιος το «χαρμάνιασμα», πες - πες θα πιστέψουν -τελικά- πως, μπορούν να «βατέψουν» όλο το’ κόσμο, σ’ Ευρώπη, Ασία & Αφρική. Εκτός από ’μάς λυπηθείτε και τους ίδιους, γιατί αργότερα θα πρέπει να τους κοπεί σύριζα η «οικογένεια» για να τους περάσει η κα.λα τους
    -:-
    [Λεξικό της κοινής νεοελληνικής]
    καύλα η [kávla] Ο25α : (χυδ.) 1α. στύση. β. (συνήθ. πληθ.) έντονη επιθυμία για συνουσία: Έχω κάτι καύλες! 2. (λαϊκ., μτφ.) α. έντονη επιθυμία για κτ., συνήθ. ξαφνική: Tώρα σ΄ έπιασε η ~ για βόλτα; || Έχει ~ με το ποδόσφαιρο, μανία, τρέλα. β. για να χαρακτηρίσουμε κτ. πολύ ωραίο, που μας ενθουσιάζει: Έχει μια θέα από κει πάνω, σκέτη ~. [καυλ(ώνω) -α (αναδρ. σχημ.)]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα εννοεί τα κράτη που θα προκίψουν από την διάλυση της σημερινής Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λές καί ήταν χθές...

    σελ.254,"Η Μάστιγα τής Ασίας"
    βιβλίο τού GEORGE HORTON.

    "..Στόν Τύπο τής 25ης Οκτωβρίου τού 1925,δημοσιεύτηκε ένα άρθρο τού George Seldes,τό οποίο περιγράφει τούς διωγμούς τών χριστιανών τής Χαλδαίας στά τουρκοβρετανικά σύνορα κοντά στή Μοσούλη.Τό άρθρο διαφημίστηκε ως τό πρώτο μιάς όλόκληρης σειράς,η οποία ωστόσο δέν δημοσιεύτηκε ποτέ.Οι διωγμοί αυτοί μοιάζουν τόσο πολύ μέ τά άριστα εξακριβωμένα συμβάντα που περιγράφημαν στίς προηγούμες σελίδες ,ώστε φαίνεται πώς αποτελούν τή λογική συνέχεια τής διήγησης.Παραθέτω απόσμασμα από τήν Washington Post τής 25ης Οκτωβρίου 1925:
    "Μοσούλη ,Μεσοποταμία,18 Οκτωβρίου (Ταχυδρομικώς μέσω Καίρου).Σέ ένα χωριό πού βρίσκεται στήν όμορφη όαση Zakho,στή βιβλική περιοχή πάνω στά βρετανοτουρκικά σύνορα,μέσα σέ ένα ήρεμο περιβάλλον,βρήκα σήμερα τούς μάρτυρες μιάς φοβερής τραγωδίας πού τόσο μουσουλμάνοι ΄Αραβες,όσο και χριστιανοί μού ζήτησαν να διηγηθώ στόν χριστιανικό κόσμο.
    "Είναι η ιστορία τού εκτοπισμού τών οκτώ χιλιάδων χριστιανών τής Χαλδαίας από την περιοχή τών συνόρων,τής πορείας τους πρός τό εσωτερικό της Τουρκίας,τού τρόπου με τόν οποίον οι Τούρκοι δολοφ...τούς άνδρες,β@ασαν τίς γυναίκες καί πέταξαν τα μωρά...
    ΕΊΝΑΙ μιά ιστορία μέ βάσανα και μαρτύρια τέτοια,πού όμοιά τους (!)δέν έχουν συμβεί τά τελευταία χρόνια.Γιά την γνησιότητα κάθε λέξεις πού αναφέρεται εδώ,έχουν ορκιστεί πάνω στή Βίβλο......."

    ΣΑΡΚΑΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ελευθέριος Β.

    >Γιατί όχι λοιπόν και «Κοινοπολιτεία Ρωμαίικων Εθνών»; <

    Έχει κανένα ρωμαίικο έθνος Νταβούτογλου; Ο άνθρωπος αυτός έχει κάποιο όραμα. Αν του βγει ή όχι, είναι άλλη ιστορία. Κάνε μία τίμια σύγκριση αυτών μ' εμάς. Παθαίνεις κατάθλιψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε φίλε,
    δεν κατάλαβες μάλλον σε ποια «Κοινοπολιτεία Ρωμαίικων Εθνών» αναφέρεται ο Ελευθέριος Β.
    Είναι η Ορθόδοξη Κοινοπολιτεία που κληροδότησε το Βυζάντιο ως κοινό πολιτισμικό χαρακτηριστικό των λαών και των Εθνών που εκχριστιανίστηκαν από τους Κύριλλο(Κωνσταντίνο) και Μεθόδιο.
    Μια πολιτισμική Ορθόδοξη Κοινοπολιτεία που ήταν προορισμένη να ζήσει αιώνια, όπως σημειώνει η Αρβελέρ, ξεπερνώντας σε χρόνο ζωής ακόμη και τον βιολογικό χρόνο ύπαρξης της ίδιας της Αυτοκρατορίας που την δημιούργησε.
    Αυτή η Κοινοπολιτεία είναι ακόμη ζωντανή και είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε όπως μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ ΑΠΕΛΛΗ

    Πολύ καλά κατάλαβα τι εννοεί, αλλά το ερώτημά μου μένει αναπάντητο. Ποιος θα κινήσει τον "μηχανισμό";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O νταβουτογλου πολλα ονειρευεται αλλα στο τελος θα μεινει "με ρνα πουκανισο αδειανο"!
    ! @ ΑΠΕΛΛΗ

    Πολύ καλά κατάλαβα τι εννοεί, αλλά το ερώτημά μου μένει αναπάντητο. Ποιος θα κινήσει τον "μηχανισμό";"
    Αν εμεις οι πολιτες δεν κινησουμε τον μηχανισμο απο ποιον μα τον Αγιο Σπυριδωνα περιμενουμε να το κανει; Oπως εχει γραψτει στους Δειπνοσφιστες οι θεοι δεν ειναι υποχρεωμενοι να γλυτωνουν τους ανθρωπους απο τις συνεπειες των λαθων τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.