15/12/10

Τέσσερα δεκανίκια για την Άγκυρα

Πρωτοφανή κίνηση στήριξης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας εκδήλωσαν η Σουηδία, η Βρετανία, η Φινλανδία και η Ιταλία, συνυπογράφοντας κοινό άρθρο στη Νew Υork Τimes. Προφανής στόχος των «4» είναι να προκαταλάβουν και να κατευθύνουν θετικά την αξιολόγηση της Άγκυρας που θα λάβει χώρα σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων τα οποία αναμένεται να εκδοθούν.

Το άρθρο, το οποίο φέρει τις υπογραφές των ΥΠΕΞ των τεσσάρων χωρών, Καρλ Μπιλντ (Σουηδία) Ουίλιαμ Χέιγκ (Βρετανία), Φράνγκο Φρατίνι (Ιταλία) και Αλεξάντερ Στουμπ (Φινλανδία), επικαλείται την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα σώσει την Κοινότητα.

Το άρθρο των «4» υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η Τουρκία, όπως καμιά άλλη χώρα, έχει την ικανότητα να προωθήσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε θέματα ασφαλείας, εμπορίου και ενεργειακών δικτύων, από την Άπω Ανατολή μέχρι τη Μεσόγειο». Προθέτουν μάλιστα ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε μια δική της κατηγορία (isin a classofits own)», ότι «είναι σημαίνων παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή με αξιοσημείωτη ‘ήπια δύναμη’», και ότι «η οικονομία της αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 5% το τρέχον έτος, σε σύγκριση με 1% που αποτελεί τον μέσο όρο της Ευρωζώνης». Η ομάδα των «4» επιστρατεύει μάλιστα τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ο οποίος «προβλέπει ότι η Τουρκία θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη μέχρι το 2050».

Οι συγγραφείς του άρθρου υποστηρίζουν ότι «η τουρκική ένταξη είναι ισχυρή» τόσο για την ασφάλεια όσο και για την οικονομία της Ε.Ε. και ζητούν όπως «η Ε.Ε. διατυπώσει εκ νέου την ισχυρή της δέσμευση για περαιτέρω διεύρυνση», στο πλαίσιο των αποφάσεων που θα λάβουν σήμερα οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Για να τηρήσουν προφανώς τα προσχήματα, οι τέσσερις υπουργοί καλούν παράλληλα την Άγκυρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

3 σχόλια:

  1. Τουρκία, όπως καμιά άλλη χώρα, έχει την ικανότητα να προωθήσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα σε θέματα ασφαλείας, εμπορίου και ενεργειακών δικτύων, από την Άπω Ανατολή μέχρι τη Μεσόγειο»

    Να τα , θέματα ασφάλειας στη μεσόγειο προωθουν οι Τουρκοι..... ενω εμας ουτε που μας αναφέρουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να αναφέρουν για μας; Πες μου κάτι που μπορεί να αναφέρει κανείς. Κάτι θετικό δηλαδή... Τζατζίκι σουβλάκι; Λίγο κρασί λίγο θάλασσα και τ΄ αγόρι μου; Έχει κι αλλού τέτοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκαβουνε τον ταφο τους.Μακαρι να μπει η μογγολια στην Ε.Ε. και ολοι οι μογγολοι να ανηφορισουνε για τα πλουσια βοσκοτοπια της Ευρωπης.Εδω το βλεπω λιγακι χλωμο να μεινουνε διοτι απο την πεινα που θα πεσει ουτε στα σκουπιδια δεν θα βρισκουν τιποτα.Αφηστε που μπορει να κανουμε και το προσοδοφορο επαγγελμα του λαθροδιακινητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.