8/12/10

Ενημέρωση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ελληνισμού της Διασποράς από τον Τέντ Κάρπεντερ και τον Νικ Λαριγκάκη

Βουλή-Ενημέρωση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ελληνισμού της Διασποράς από τον Τέντ Κάρπεντερ και τον Νικ Λαριγκάκη για τις προσπάθειες της ομογένειας στην προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων
«Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει ότι μαζί με την Κύπρο είναι πολύ πιο σημαντικοί σύμμαχοι για τις ΗΠΑ, από ότι η Τουρκία". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ελληνική Βουλή, ο αντιπρόεδρος του Τμήματος Σπουδών Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου CATO Δρ. Τεντ Γκ. Κάρπεντερ και πρόσθεσε:


«Η Ελλάδα χρειάζεται με κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζει και να μην αφήνει κανένα να ξεχνάει πόσο πολύ έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Υπάρχουν ευκαιρίες για να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα μέσα από τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Πρέπει όμως να τις κυνηγήσουμε γιατί δεν πρόκειται να παραμείνει για πάντα ανοιχτό το παράθυρο. Τώρα είναι η ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε». Ο Δρ Κάρπεντερ, μαζί με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Hellenic Institute, Inc., σε θέματα εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο, Νικ Λαριγκάκη, ενημέρωσαν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, για τις προσπάθειες που καταβάλει η ομογένεια στην προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων.

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας ο κ. Κάρπεντερ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Παλαιότερα, οι ΗΠΑ ήταν υπέρ των θέσεων της Τουρκίας γιατί πίστευαν ότι ήταν το κλειδί στη περιοχή και θα μπορούσε να είναι σημαντικός σύμμαχος. Όμως μετά τη στάση της Τουρκίας στο Ιράκ το 2003 που δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί στα βόρεια της ένα μέτωπο, άλλαξε η πολιτική τους και είναι πιο αρνητική».

Σε ερώτηση αν θα επηρεαστούν οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας προς όφελος της Ελλάδος, μετά την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων για τις θέσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Κάρπεντερ σημείωσε ότι οι θέσεις του δεν προκάλεσαν έκπληξη.

Πάντα όπως είπε, υπήρχαν υπόνοιες ότι ο Ερντογάν καλλιεργεί αντιαμερικανική πολιτική. Ακόμα, ο Δρ Κάρπεντερ, επεσήμανε ότι: -Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι περίοδος αναταραχών λόγω των ενδιάμεσων εκλογών στο Κογκρέσο και τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε ρεπουμπλικάνους και δημοκρατικούς για την εξωτερική πολιτική.

Οι ρεπουμπλικάνοι είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν την επίδραση τους και να έχουν αποτέλεσμα στην εξωτερική πολιτική. -Δεν ξέρουμε ούτε αν τα επόμενα δύο χρόνια ο Ομπάμα θα είναι πάλι πρόεδρος των ΗΠΑ. Θα υπάρξουν προβλήματα και αδιέξοδα δεδομένης της φύσης των ανισορροπιών που θα υπάρχουν. -Ο πρόεδρος Ομπάμα φαινόταν ειλικρινής και εννοούσε όσα έλεγε προεκλογικά. Νομίζω όμως ότι ήρθε αντιμέτωπος με ισχυρές δυνάμεις στις ΗΠΑ που άμβλυναν την ικανότητα και τη θέληση του να εφαρμόσει τις πολιτικές που εξήγγειλε.

-Σε ότι αφορά τα Βαλκάνια ή το Ιράκ ίσως η ρητορεία του να μην είναι διαφορετική αλλά η ουσία της πολιτικής πολύ λίγο άλλαξε. -Για τις σχέσεις ΗΠΑ -ΕΕ έγινε προσπάθεια να βελτιωθούν γιατί επιδεινώθηκαν με την πολιτική Μπους, όμως πολύ ισχυρά συμφέροντα κατευθύνουν την πολιτική των ΗΠΑ, ανεξάρτητα ποιος είναι πρόεδρος. -Το ισραηλινό λόμπι ακόμα και μετά τη ψυχρότητα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις Ισραήλ -Τουρκίας, εκτιμάται ότι θα μείνει ουδέτερο για Ελλάδα και Κύπρο . Προλογίζοντας τον Αντιπρόεδρο του Τμήματος Σπουδών Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου CATO Δρ. Κάρπεντερ, ο Νικ Λαριγκάκης τον χαρακτήρισε ως ένα think tank στις ΗΠΑ που στηρίζει την προώθηση των εθνικών θεμάτων και την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. «Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούμε να προωθήσουμε τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδος και να δώσουμε έμφαση στα ελληνοαμερικανικά συμφέροντα . Είναι σημαντικό να βρίσκονται λοιπόν πάντοτε «thinks tanks”, όπως είναι ο Δρ Κάρπεντερ, γιατί μέσω αυτών γίνεται η πολιτική τις περισσότερες φορές», σημείωσε ο κ Λαριγκάκης.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2 σχόλια:

  1. Πείτε στον Λαριγκάκη ότι ατύχησε: εδώ δεν γίνεται να κάνουμε think tanks γιατί απαγορεύεται η σκέψη.

    Αν είναι για καμιά παπαγαλία, ψευτοέξυπνη ατάκα, απαξιωτικό χαρακτηρισμό, μηδενισμό, γενικόλογη κατηγορία, ευχολόγιο και, κυρίως, δικηγόρο του διαβόλου χωρίς δημιουργική πρόταση, όλο και κάποιος φίλος/συγγενής θα βρεθεί - πόσο μάλλον αν παίζει και κανένα καλό bonus.

    Πείτε στον κ. Κάρπεντερ ότι η φράση "Τώρα είναι η ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε" δείχνει πόσο άσχετος είναι από Ελλάδα: εδώ δεν γίνεται λογική, στοχευμένη κίνηση με συνεργασία.

    Ο ένας θέλει να βγάλει το μάτι του άλλου για να προστατέψει τον συνεχώς μειούμενης αξίας μικρόκοσμό του - μέχρι να αφανιστεί. Εδώ λειτουργεί όχι η λογική της εξυπηρέτησης του ατομικού συμφέροντος μέσω της εξυπηρέτησης του εθνικού αλλά η λογική "όσοι έχουν τρουπώσει και οι φίλοι τους, θα καλοπερνάνε από τα έτοιμα, όσο αυτά υπάρχουν".

    Η "ευκαιρία" που αναφέρει μεταφράζεται "αν υπάρχει κανείς με μαγικό τρόπο να προσφέρει την εκμετάλλευσή της χωρίς να αλλάξει τη δομή των κατεστημένων, δηλαδή να ωφεληθούν μόνο οι φίλοι/συγγενείς που έχουν τρουπώσει, οκ, αλλιώς καλύτερα να πάει χαμένη".

    Ο πληθυντικός "αδράξουμε" είναι μη αποδεκτός: στην Αμερική, ακόμα και ο χθεσινός μετανάστης έχει μάθει να λέει "God bless America" - και να το πιστεύει. Εδώ όλοι βρίζουν την - στα χαρτιά - π...... (δεν αναφέρω τη λέξη, είναι απαγορευμένη).

    Όσο για το "πρέπει", την αναγκαιότητα μπορεί μεν να την αισθάνεται ένας ξένος όπως ο κ. Κάρπεντερ, αλλά δυστυχώς δεν έχουν την π......... (δεν αναφέρω τη λέξη, είναι απαγορευμένη) συνείδηση να την αισθανθούν οι κατέχοντες κάποιες κρίσιμες καρέκλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. [...] «Η Ελλάδα χρειάζεται με κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζει και να μην αφήνει κανένα να ξεχνάει πόσο πολύ έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Υπάρχουν ευκαιρίες για να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντα μέσα από τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Πρέπει όμως να τις κυνηγήσουμε γιατί δεν πρόκειται να παραμείνει για πάντα ανοιχτό το παράθυρο. Τώρα είναι η ευκαιρία και πρέπει να την αδράξουμε». [...]

    Κανουμε οτι μπορουμε για να διαλυσουμε το κρατος με τους εγκληματικα καταστροφικους Εθνομηδενιστες Φασιστες που υποστιριζουμε, και περιμενουμε στα σοβαρα να "αδραξουνε" οι διεστραμμενοι και ανικανοι δημαγωγοι μας για το καλο της χωρας;

    Μεχρι ποτε θα ζουμε στην αριστερο/ρομαντικο-προοδευτικη, αλλα ακρος αυτοκαταστροφικη κοσμαρα μας;

    "...Κατά συνέπεια, αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αδράνεια σκέψης όσον αφορά στο μέλλον της Θράκης. Ένας ολόκληρος λαός δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι οι συνθήκες που υπάρχουν, είναι ικανές να προκαλέσουν μια αλλαγή φάσης. Κανείς πια δεν θυμάται πώς χάθηκε η Ανατολική Θράκη; Κανείς δεν βλέπει γιατί μιλάμε για Δυτική Θράκη; Κανείς δεν υπολογίζει τα πληθυσμιακά δεδομένα; Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να ενεργοποιηθούν για να κατανοήσει κανείς σε ευρύτερο πλαίσιο ότι σιγά-σιγά η Θράκη μετατρέπεται σε θρακικό πρόβλημα; Η αλλαγή φάσης που έγινε στην Κύπρο το 1974, ποιος την είχε προβλέψει ακόμα κι ένα χρόνο πριν; Πρέπει απαραίτητα να εμφανιστεί η κρίση για ν’ αρχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε; Υπάρχουν διαχρονικά γεωστρατηγικά δεδομένα που αναδεικνύει η τοποστρατηγική. Γιατί να μην τα συμπεριλάβουμε στη νοόσφαιρά μας για να εξελιχθεί η σκέψη μας και να γίνουν αποτελεσματικές οι αποφάσεις μας; Γιατί να περιμένουμε αθώα από το πολιτικό καθεστώς που εξετάζει την περίπτωση της Θράκης παρά μόνο όταν υπάρχουν εκλογές και ποτέ μετά; ..."
    (Διαβαστε το αρχικο αρθρο του Νικου Λυγερου "Ανάγκη αλλαγής νοητικού σχήματος της Θράκης", http://www.lygeros.org/lygeros/6529-gr.html - παρεχει περαιτερω συνδεσμους)

    Εως ποτε θα ανεχτουμε την βαρβαροτητα της ληθης, αδρανειας και προδοσιας;

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.