23/11/11

Η επιδρομή συλλήψεων στην Τουρκία θυμίζει τη δεκαετία του 1930 στη Γερμανία

Η Τουρκική αστυνομία διεξήγαγε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου ταυτόχρονες εφόδους σε 52 δικηγορικά γραφεία σε δεκαέξι πόλεις, συλλαμβάνοντας 47 δικηγόρους του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι Ενώσεις δικηγόρων και ένας σύλλογος για τα δικαιωμάτα του ανθρώπου καταγγείλαν την επιδρομή που θυμίζει «τη Γερμανία στη δεκαετία του 1930».

Εκατοντάδες δικηγόροι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης στη πλατεία
Γαλατασαραί στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην πολιτική της «φασιστικής» κυβέρνησης του ΑΚΡ, του κυβερνώντα κόμματος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πάνω από εκατό άτομα, συμπεριλαμβανομένων 47 δικηγόρων συνελήφθησαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις της υπόθεσης KCK, στοχεύοντας τους δικηγόρους του Οτσαλάν, του κύριου κουρδικού κόμματος BDP και του Κογκρέσου για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTK), μια πλατφόρμα κουρδικών ενώσεων.
Αρχικά, είχε ανακοινωθεί η σύλληψη 70 δικηγόρων.    

Η Δημοκρατία των συλλήψεων
«Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε κράτος συλλήψεων» κατήγγειλε ο δικηγόρος Ercan Kanar, στην διάρκεια της εκδήλωσης. Δήλωσε ότι: «Μόνο ένας είναι ο κατήγορος και δικαστής των ποινικών δικαστηρίων με ειδικές εξουσίες, και αυτός είναι ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
«Τις τελευταίες επιχειρήσεις κατά του KCK, κανείς δεν πρέπει να περιμένει να τελειώσουν» δήλωσε στις 7 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός στην γενέτειρά του Ρίζε, απειλώντας με νομικά και δικαστικά μέτρα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους Τούρκους δημοκράτες που καταγγέλλουν την καταστολή εναντίον των Κούρδων. «Είτε πρόκειται για τον τύπο είτε αλλού, πρέπει να προσέξετε τι λέτε για το KCK, αυτό ισοδυναμεί με υποστήριξη της τρομοκρατίας.»
Τον Οκτώβριο, ο Τούρκος πρωθυπουργός έδειχνε με το δάχτυλο του τους δικηγόρους του ηγέτη του ΡΚΚ: «Υπάρχει ένα μέρος που αυτοαποκαλείται Νομικό Γραφείο Asrin. Οι δικηγόροι του Ιμραλί συνδέονται με αυτό το γραφείο (...) διατηρούν επαφές μεταξύ του Ιμραλί και του Καντίλ (όπου βρίσκονται οι μαχητές του ΡΚΚ)». 

Αυτό είναι που μας περιμένει όλους αύριο.

PKK: Η Τουρκία προσανατολίζεται προς ένα στρατηγικό πόλεμο
Το ΡΚΚ που πολεμά το καθεστώς  της Άγκυρας για 30 χρόνια καταδίκασε έντονα σε δήλωσή του τη σύλληψη των δικηγόρων του Οτσαλάν, δηλώνοντας ότι το ΑΚΡ ωθεί  την Τουρκία προς ένα «στρατηγικό πόλεμο» με τις «φασιστικές» πρακτικές της.

«Από αυτή την ώρα, δεν πρέπει να περιμένουμε μια νέα διαδικασία», δήλωσε η οργάνωση, καλώντας όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις που είναι υπέρ της ειρήνης  να σπάσουν τη σιωπή τους για τις «φασιστικές» και «ρατσιστικές» επιθέσεις του AKP. 
Πάνω από 8.000 ανθρώπους συνελήφθησαν στα πλαίσια της υπόθεσης  KCK, που ξεκίνησε το 2009, λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη επιτυχία του Κουρδικό κόμματος στις δημοτικές εκλογές. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ χρησιμοποιεί αυτή την υπόθεση, η οποία θεωρείται από την BOP ως πολιτική συνωμοσία για να αναγκάσει  οποιαδήποτε αντιπολίτευση να σιωπά. Η τελευταία μεγάλη επιδρομή πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 50 ατόμων, μεταξύ άλλων του εκδότη Ραγκίπ Zarakolu και της σεβαστής καθηγήτριας Burā Ersanli.

Παρουσιασμένη ως πρότυπο δημοκρατίας για τον αραβικό κόσμο, η Τουρκία είναι πλέον η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους δημοσιογράφους, περίπου 70, πολύ πιο μπροστά από την Κίνα και το Ιράν, με περίπου σαράντα συνδικαλιστές, 500 φοιτητές, με εκατοντάδες παιδιά, 18 εκλεγμένους δημάρχους, και οκτώ εκλεγμένους  βουλευτές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.