22/11/11

Ο κλονισμός της ευρωζώνης

της Ελίνας Γαληνού
Θα επιζήσει το ευρώ ή όχι; Το ερώτημα που πριν από καιρό ακουγόταν τρομακτικό, τώρα επανέρχεται όλο και συχνότερα, επίμονο. Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη ενισχύουν τους φόβους ν΄ακυρωθεί η ιστορική προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαικού νομίσματος.
Οι εξ αρχής αμφισβητίες για την επιτυχία του ευρώ, αρχίζουν να δικαιώνονται. "Η επιτυχία του νομίσματος θα φανεί σε βάθος χρόνου, αν τελικά αντέξει τις διάφορες δοκιμασίες που ανακύπτουν κάθε τόσο.." έλεγαν από τότε, εισπράττοντας την αντίδραση των οπαδών της νομισματικής ένωσης στην Ευρώπη. Οι ευρωπαίοι όμως, ενθουσιασμένοι στην ιδέα προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς, πιστεύοντας όχι μόνο στο επιχείρημα "too big to fail" αλλά και στον κοινό παρανομαστή του Συμφώνου Σταθερότητας που (κατά την αρχική εκτίμηση των αρχιτεκτόνων της ευρωζώνης), θα ανάγκαζε όλες τις μετέχουσες χώρες σε απαρέγκλιτη δημοσιονομική πειθαρχία. Κατ΄αρχήν, οι χώρες έπρεπε να παρουσιάσουν τα δημοσιονομικά τους μεγέθη με μικρές αποκλίσεις, ώστε να εξισορροπούνται οι πιστοληπτικές τους ικανότητες. Επομένως οι "μαύρες τρύπες" και άλλα πονηρά σημεία, δεν μπορούσαν παρά να καλυφθούν με δημιουργική λογιστική, που ίσως βοηθάει την εικόνα μιας οικονομίας, αλλά δεν αλλάζει την ουσία των προβλημάτων της.
Οταν όμως τον Ιούνιο του 2000 μπήκαν οι υπογραφές, οι ευρωπαικοί λαοί απλώς βίωναν με περηφάνεια την είσοδό τους στο ευρώ, κωφεύοντας στις κάποιες ανησυχίες για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους. Κανέναν δεν μπορείς να κατηγορήσεις γι΄αυτό. Η ενημέρωση που δόθηκε στον κόσμο, ήταν επιγραμματική και λιτή. Οι διαβεβαιώσεις ότι "για 4-5 χρόνια, το ευρώ θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.." προκάλεσαν πρόσκαιρο εφησυχασμό. Περάσαμε στο ευρώ (στην Ελλάδα με την δραστικότερη υποτίμηση), περνώντας όμως ταυτόχρονα και τα κεφάλαια των δανείων μας σε άλλο νόμισμα. Η μέθοδος swaping, εξασφάλισε την μετατροπή των κεφαλαίων δανεισμού της ευρωζώνης, κατά την συνταγή της Goldman Sachs, πράγμα που βόλευε πρόσκαιρα, μετέθετε όμως επικίνδυνα το πρόβλημα στο μέλλον. Τα κράτη που είχαν ήδη υποστεί υποτίμηση όπως το ελληνικό, έμπαιναν στην ευρωζώνη με εξαιρετικά μειωμένες οικονομικές αντοχές, έναντι χωρών που τα νομίσματά τους προ ευρώ, ήταν ισχυρότερα (όπως η Γερμανία).
Στη συνέχεια, μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Διδύμους Πύργους, το δολλάριο πήρε ξαφνικά μια κατιούσα, η οποία συνεχίστηκε επίμονα μέχρι τώρα, περιορίζοντας τις "ευρωποιήσεις" καταθέσεων και δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στα επιτόκια δανεισμού των ευρωπαικών τραπεζών. Ολη όμως αυτή η ιστορία που τραβάει τώρα μια δεκαετία, αφ΄ενός ανέβαζε τα χρέη των ευρωπαικών οικονομιών με ρυθμό γεωμετρικής προόδου, αφ΄ετέρου εγκλώβιζε την αναπτυξιακή προοπτική των κρατών. Φυσικά, τα πιό επιβαρυμένα κράτη όπως η Ελλάδα, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα λύγιζαν πρώτα αν κάποια στιγμή οι αγορές, αποφάσιζαν να δείξουν σκληρότερο πρόσωπο. Ετσι και έγινε, χωρίς φυσικά να αμνηστεύονται οι προσφέροντες το δόλωμα στους κερδοσκόπους...
Και η κρίση, εξαπλώθηκε στην ευρωζώνη οδεύοντάς την προς το αδιέξοδο και αυξάνοτας τις πιθανότητες διάλυσής της. Η αντιμετώπισή της όμως, αν και απασχολεί εντατικά εδώ και ενάμιση χρόνο τους ευρωπαίους ηγέτες-κυρίως του γαλλογερμανικού άξονα-μοιάζει από δυσχερής έως απίθανη. Βεβαίως, σε μια τέτοια αναταραχή, βγαίνουν όλα στην επιφάνεια. Ωφελιμιστικές τάσεις, παλιοί λογαριασμοί, αυταρχισμοί, κυρίως όμως η δυσκαμψία του ευρωπαικού νομίσματος, λόγω της πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα την γενικευμένη περιστολή ρευστότητας στην ευρωζώνη. Αν η ΕΚΤ όμως δεν διαθέτει επάρκεια ρευστότητας πώς θα παρέχει οξυγόνο στο ευρώ; Με τέτοια τακτική, η λύση του ευρωομολόγου θα καεί πολύ γρηγορότερα από τον χρόνο που πήρε να λυγίσει το ευρώ.
Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι το πρόβλημα που οι ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν να λύσουν μέσω δημοσιονομικής λιτότητας και πειθαρχίας, πηγάζει άμεσα από το σύστημα πάνω στο οποίο βασίστηκε η δημιουργία του ευρώ. Οι πολιτικοί και τεχνοκράτες της ευρωζώνης, καλούνται βέβαια να το διαχειριστούν με την ευθύνη των αποφάσεών τους. Ομως, οι ηγέτες αλλάζουν αλλά οι συνέπειες των εκάστοτε αποφάσεων, μένουν κληρονομιά στους λαούς, με πρώτο παράδειγμα, τα ¨"μαγειρέματα" που έγιναν τότε για το ευρώ που ξέσπασαν μαζεμένα στις πλάτες μας. Γι΄αυτό, ας πούνε τουλάχιστον όλη την αλήθεια στις κοινωνίες τους, πριν προβούν σε οποιαδήποτε αποφασιστική κίνηση, δεσμευτική επί μακρώ.

9 σχόλια:

  1. Πρώτον,για να ονομάσουμε ένα νόμισμα ισχυρό θα πρέπει να έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες συνθήκες,σε ακραίες,αυτό για το ευρώ δεν ισχύει σίγουρα.Για τους δέ λαούς τα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα,και μόνο να θυμηθούμε τί αγοράζαμε με ένα πεντοχίλιαρο-δεκαχίλιαρο και τί αγοράζουμε με ένα πενηντάρικο φτάνει,θυμόμαστε;

    Δεύτερον,το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσει κατά τη γνώμη μου,ήδη έχουν αρχίσει οι μεγάλες κυβερνήσεις να προετοιμάζοντε σιωπηλά.Επείσης δεν πρόλαβαν μιας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα προλάβουν την ΕΕ,απροετοίμαστη όπως πάντα ώς οντότητα,αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες.

    Τρίτον,δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις ουδέποτε ενημέρωσαν τους λαούς τι σημαίνει Ευρωπαική ολοκλήρωση,αυτό έχει μεγάλη σημασία,τώρα που ξηλώθηκε βίαια το περιτύλιγμα και ο κόσμος πήρε μια γεύση απο το περιεχόμενο αδυνατούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

    Τέταρτον,ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ είναι ΠΌΤΕ είναι καλύτερο να αποχωρήσει ένα μέλος του ευρώ,πρίν την βέβαιη κατάρευση ή μετά,βίαια μέσα στο χείμαρο των εξελίξεων που θα δρομολογήσει η κατάρευση ή όσο το δυνατόν πιο συντεταγμένα και την κατάληλη στιγμή;

    Το ερώτημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή,το ερώτημα είναι δραχμή τώρα ή δραχμή αργότερα,πότε μας συμφέρει; Δραχμή ή Δραχμή,διαλέξτε και πάρτε.

    Πέμπτον,να αφήσουμε επιτέλους τους ξιπασμούς με το ευρώ,σαν εκείνους που κατέβαιναν κάποτε στην Αθήνα και παρίσταναν τους πρωτευουσιάνους και να γυρίσουμε πίσω στο χωριό μας και να διορθώσουμε το πατρικό μας,να πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά και να καλιεργήσουμε το χωράφι μας,με μεράκι.

    Αυτή είναι η γνώμη μου,απο τη μια νιώθω λίγο μόνος αλλά απο την άλλη βλέπω ότι όλο και αυξάνοντε εκείνοι που σκέφτοντε σοβαρά την επιστροφή στο ''πατρικό'',είμαι σίγουρος ότι το ''χωριό'' θα γεμίσει.

    ΥΓ
    Τη Δραχμή τη θεωρώ καλύτερη δυνατή λύση,σίγουρα θα είναι δύσκολα για ένα διάστημα αλλά ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται,μόνο εκείνοι που δεν βράχηκαν ακόμη.....

    ΥΓ2
    Πολλοί τρομοκρατούν σχετικά με τη δραχμή,τυχαίνει να είναι οι ίδιοι που στήριξαν τυφλά μνημόνιο,σχέδιο Ανάν και άλλα ωραία.Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μια χώρα με τέτοια γεωπολιτική αξία και τόσο ορυκτό πλούτο θα μείνει στο περιθώριο,κανένας δεν θα μπορέσει να μας απομονώσει,δεν συμφέρει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελίνα, συγχαρητήρια για το άρθρο σου. Πληρώνομε δυστυχώς το έγκλημα εκ προμελέτης του Σημίτη, εκ των συνεργών του οποίου ήταν και ο σημερινός πρωθυπουργός. Παρακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, "το χρονικό ενός εξαγγελθέντος θανάτου". Ο Μαρίνος τα φώναζε, ο Κόλμερ είχε γράψει βιβλία, δεν βαριέσαι. Οι ιθαγενείς ενθουσιάστηκαν που φτήνησαν τα αυτοκίνητα, όπως ενθουσιάζονταν και στην Αφρική με τα καθρεπτάκια και τα αντάλλασσαν με τα διαμάντια τους, αν και η αξία κάθε πράγματος είναι σχετική. Οι ιθαγενείς είχαν διαμάντια. Καθρέπτες δεν είχαν. Οι Έλληνες, όμως, δεν είχαν αυτοκίνητα, αλλά δεν παρήγαγαν και τίποτε άλλο για να τα πληρώσουν.

    Τα έχουμε γράψει τόσες φορές. Τι θα βγει πια.

    ____________________

    Πολύ καλό το σχόλιό σου, Χρήστο. Μπράβο. Όμως, για να επιστρέψεις στην δραχμή, πρέπει να φύγεις εντελώς από την ΕΕ, βάσει της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι κάτι τέτοιο μας συμφέρει, υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Πιστεύω κι εγώ ότι η Ευρωζώνη, τουλάχιστον όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να συνεχίσει. Αν όμως βγούμε τώρα, πιθανόν οι ζημιά να είναι πάρα πολύ μεγάλη, διότι το νέο νόμισμα (δραχμή, ή ό,τι άλλο) θα υποτιμηθεί έναντι του €. Δεν μπορώ να ξέρω πόσο, αλλά πολλοί λένε μέχρι και 100%, δηλ. € 1 = Δρχ. 700-750. Καταλαβαίνεις πού θα πάει το χρέος; Άσε τις αποταμιεύσεις του κοσμάκη, που θα εξανεμισθούν.

    Είμαστε σε μία κατάσταση, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nativist

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,σχετικά με αυτά που έγραψες για τον Σημίτη νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό τελικά να εντοπίσουμε την ρίζα του προβλήματος στον Κωνσταντίνο Καραμανλή,πολύ πιο πρίν δηλαδή,οι υπόλοιποι απλά διαχειρίστηκαν με σκανδαλώδη ανεπάρκεια την Ευρωπαική μας πορεία.

    Ακόμη και ο ίδιος είχε τρομάξει με το πόσο ασύμβατη αποδείχτηκε η Ελληνική κοινωνία,οικονομία,πολιτική κλπ με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Όσο για την επιστροφή στη δραχμή,υπολόγισε ότι σχεδόν αμέσως θα επιστρέψουν πολλά δίς ευρώ που βγήκαν στο εξωτερικό(θα έχουν διπλασιάσει τα λεφτά τους),οι εξαγωγές θα απογειωθούν και οι εισαγωγές θα συρικνωθούν,ο αγροτικός τομέας όπως και πολλοί άλλοι θα ξαναζωντανέψουν,οι επενδύσεις στην παραγωγή για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών θα γίνει μονόδρομος.Ο δέ τουριστικός τομέας θα κάνει πάρτι.

    Αυτό που λέω είναι ότι εκτός απο τα αρνητικά υπάρχουν και αρκετά θετικά που θα ισοροπήσουν την κατάσταση.

    Προσωπικά μου κάνει μεγάλη εντύπωση που τα ΜΜΕ σιχτιρίζουν όλη μέρα τη δραχμή δίχως να αναφέρουν ούτε ένα καλό που θα προκύψει.

    Όλοι λένε ότι δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε πετρέλαιο και φάρμακα,να κόψουμε τον κώλο μας και να βγάλουμε τα πετρέλαια ΜΑΣ και να αναπτύξουμε την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία,αν θέλουμε να λεγόμαστε κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο,

    Αν και η αναζήτηση υπευθύνων ελάχιστα πια ωφελεί, θα σου πω ότι ο Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ, αναπληρώνοντας τα επτά χαμένα χρόνια της δικτατορίας σε χρόνο ρεκόρ, διότι πίστευε ότι έτσι θα την προστατεύσει από την τουρκική απειλή. Τότε υπήρχαν ακόμη ηγέτες στην Ευρώπη, οι οποίοι σήμερα έχουν αντικατασταθεί από ασήμαντα ανθρωπάκια. Η σκέψη του, κατά την άποψή μου, ήταν σωστή. Πήραμε πάνω από 100 δισ. € βοήθεια από το 1981 και μετά, η οποία φαγώθηκε δεξιά κι αριστερά. Πού πήγε όλος αυτός ο πακτωλός χρημάτων;

    Αυτό, όμως, που έκανε ο Σημίτης ήταν έγκλημα εκ προμελέτης. Μας φόρτωσε το σκληρότερο νόμισμα του κόσμου, ενώ ήξερε ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε να το αντέξει. Έχει διαφορά, λοιπόν, το πράγμα.

    Όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, θα τα φέρνουν σταδιακά μέσα, διότι δεν ξέρουν πόσο θα υποχωρεί η δραχμή. Θα εξακολουθήσουν, δηλαδή, να κάνουν ότι και τώρα και με μεγαλύτερη επιφύλαξη ακόμα.

    Οι εισαγωγές όντως θα συρρικνωθούν, αλλά εξαγωγές δεν μπορούμε να κάνουμε, σε πρώτη φάση, διότι δεν παράγουμε τίποτε. Πρέπει, λοιπόν, να ξαναστηθεί η οικονομία από την αρχή. Αυτό πρέπει να γίνει ούτως ει άλλως, διαφορετικά δεν θα βγούμε από το τέλμα και σ' αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει η δραχμή. Βέβαια, οι πρώτες ύλες θα είναι ακριβές και αυτό είναι ένα μείον.

    Συμφωνώ για τον τουρισμό, όπου τα αποτελέσματα θα είναι αμέσως ορατά.

    Όπως έγραψα πιο πάνω, για να αναπτύξουμε την οικονομία μας, θα μας πάρει χρόνο (συγκαταλέγεται εκεί η αξιοποίηση των κοιτάσματων πετρελαίου, φαρμακοβιομηχανία κλπ) και εκεί είναι το ζήτημα. Τι θα κάνεις στο μεταξύ; Πώς θα πληρώνεις; Το πράγμα δεν είναι απλό. Θέλει μελέτη, αλλά σαφαλώς όχι απ' αυτούς που τώρα κυβερνούν. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τα οικονομικά και είναι λίγο-πολύ πέραν κομμάτων. Ποιος όμως θα τους αναθέσει να μελετήσουν την κατάσταση και να βγάλουν μιαν άκρη; Από καιρό φωνάζω τώρα, ότι η λύση δεν μπορεί να είναι ενός ανθρώπου. Είναι θέμα που πρέπει να μελετηθεί σοβαρά από Έλληνες ειδικούς, όχι ξένους, ΕΛΛΗΝΕΣ. Διότι η οικονομία απαιτεί γνώσεις και της ψυχοσύνθεσης ενός λαού και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει σε κάθε χώρα. Δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για όλες τις χώρες.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα διαφωνήσω μόνο στο ότι δεν παράγουμε τίποτε.

    Πρώτον γιατί είναι λίγο ισοπεδωτικό,παράγουμε αλλά περιορισμένα,και δεύτερον γιατί τότε θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη της παραγωγής.

    Η ΕΕ έχει(ή είχε;) τα καλά της και τα κακά της,ήταν όμως πολλά εκείνα που μας εμπόδιζε ή μας περιόριζε να κάνουμε,πόσες φορές έχουμε πεί ή ακούσει τη φράση -δεν μπορούμε λόγω ΕΕ;-

    Ένας γνωστός μου,μου έλεγε πρίν απο λίγο καιρό δείχνοντας μου την Εθνική Οδό ότι πρίν λίγα χρόνια ήταν γεμάτη νταλίκες που μετέφεραν Ελληνικά προιόντα στο εξωτερικό,και είχε δίκιο.

    Θα έπρεπε να υπάρχει ήδη μια πλήρης μελέτη απο Έλληνες καθηγητές για την έξοδό μας απο την ΕΕ και την ευρωζώνη,ας υπάρχει ώς σχέδιο και ας είναι αχρείαστο,που δεν θα είναι.Ας ενημερωθεί επιτέλους σωστά ο κόσμος,να μάθει τα υπέρ και τα κατά και τις επιπτώσεις.

    Απλά σίγουρα δεν είναι τα πράγματα,σίγουρα όμως δεν είναι ακατόρθωτα,προσωπικά είμαι σίγουρος ότι εκεί θα αποδειχθούμε πολύ πιο αποτελεσματικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "pay peanuts to get monkeys"

    Οσο αναπαραγουμε το "branding" του ηλιθιου ζητιανο-τζαμπατζη με της αυτοκαταστροφικες νοοτροπιες και αντιλιψεις μας, μονο ηττες θα αναπαραγουμε!

    Καιρος ειναι να απαλλαγουμε απο την προοδευτικη μας χρεοκοπια!

    - Peter Economides - Rebranding Greece
    http://www.youtube.com/watch?v=Chhn5oEmITs&feature=player_embedded#!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Xρήστο,

    Μία τελευταία παρατήρηση και κλείνω. Πίστεψέ με, δεν παράγουμε τίποτε. Ακόμη και τα κρομμύδια και οι πατάτες εισαγωγής είναι. Κι εκείνα τα πρώιμα κηπευτικά της Κρήτης, μαζί με την σταφίδα, τα έχει πάρει ο διάολος. Καλά σου το είπε ο γνωστός σου, "...πρίν λίγα χρόνια ήταν γεμάτη νταλίκες...". Τώρα;

    Έξοδος από την ΕΕ σημαίνει να αφήσουμε ελεύθερο πεδίο σε Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία, αν και για την τελευταία έχουμε ήδη δώσει το πράσινο φως, ενώ δηλώνουμε ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μετά πάμε και λέμε ότι μας δημιουργούν προβλήματα! Έτσι γινόμαστε περίγελος και ουδείς μπορεί να μας πάρει στα σοβαρά.

    Κι εμένα μου χτυπά στα νεύρα η ανάμειξη των Βρυξελλών στα εσωτερικά μας ( το κάνουν και σε άλλες χώρες, π.χ. Αυστρία για Χάιντερ και Γαλλία για Λε Πεν), αλλά δεν μας συμφέρει να φύγουμε από την ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά, ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες αναλύσεις σας. Οι βασικές μας θέσεις είναι σύμφωνες και για την κατάσταση του ευρώ και για την (εξευτελιστική πιστεύω) ανάμιξη των Βρυξελλών στα ενδότερα της πολιτικής μας ζωής.
    Για το ευρώ, υπάρχουν σοβαρότατες και βάσιμες αμφιβολίες ως προς τη βιωσιμότητά του-το ξέρουμε. Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα όμως, δεν έχει σε όλες τις χώρες τον ίδιο αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, η δική μας είναι πιό αιχμάλωτη από κάθε άλλη (ίσως ακολουθήσουν και άλλες αυτήν την τύχη...αλλά λέμε τι ισχύει "τώρα". Για να επιστρέψουμε στη δραχμή, πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει τις οικονομικές υποδομές της χώρας πρώτα. Αυτό δεν θέλουν όπως ξέρετε, οι δανειστές μας.
    Πράγματι, μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν δεσμευτούμε με την νέα δανειακή, η προοπτική οποιασδήποτε τέτοιας πρωτοβουλίας εκ μέρους μας, καίγεται οριστικά. Εκείνοι μόνο θα μπορούν να μας βγάλουν αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν θα είμαστε οι μόνοι τότε.
    Καλώς θα κουβεντιάζουμε αυτά για να ξέρουμε τι μας περιμένει και με το ευρωομόλογο...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nativist χαίρομαι που ανέφερες τον Κόλμερ, τον παρακολουθούσα συχνά τότε. Μια επισήμανσή του ήταν "αν η Ελλάδα δεν σταθεροποιήσει παραγωγικές βάσεις και εγκλωβιστεί στον κρατισμό, ο ευρωπαικός δρόμος θα αποδειχτεί πολύ δυσάρεστος για το μέλλον της. "
    Οπως είπαμε, το πρόβλημα ξεκίνησε από την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας, μέσω του συνδικαλισμού και κρατισμού που ξεκίνησαν (δειλά δειλά) στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και κορυφώθηκαν τη δεκαετία του 80.
    Τώρα πάμε πάλι από την αρχή, σαν τον Σίσσυφο..Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.