3/11/11

Τεκμήρια για την Μακεδονία


Κυκλοφορεί ήδη στις Η.Π.Α. το βιβλίο με την επιστημονική τεκμηρίωση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Περιέχει επίσης, σε τέσσερεις γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά και σκοπιανά) την μνημειώδη επιστολή προς τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, η οποία υπογράφεται από εκατοντάδες κορυφαίους Καθηγητές Πανεπιστημίων, Ερευνητές, Ειδικούς της Ελληνο-Ρωμαϊκής αρχαιότητας κλπ  της Διεθνούς επιστημονικής κοινότητας από ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστολή, πρέπει να υπενθυμίσουμε, ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κορυφαίου διεθνώς Αμερικανού αρχαιολόγου Στεφάνου Μίλλερ (που εδώ και χρόνια έχει λάβει και την ελληνική ιθαγένεια) και προκάλεσε αίσθηση παγκοσμίως.  
Η έκδοση αποτελεί μια ηχηρή και αποστομωτική απάντηση στις σκοπιανές ανοησίες και την επιχειρηθείσα διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και πραγματικότητας. Χρηματοδοτήθηκε από το ομογενειακό "Κέντρο Παμμακεδονικών Μελετών", που εδρεύει στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. 

Ελπίζω να προωθηθεί με κάθε μέσον από τους απανταχού συνέλληνες, σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και οπουδήποτε είναι δυνατόν.

7 σχόλια:

  1. Είχα επισκεφθεί το περασμένο καλοκαίρι την αρχαιολογική τοποθεσία τού σταδίου τής Νεμέας και είδα με τα μάτια μου τη δουλειά που γίνεται εκεί. Από το διαδίκτυο ήξερα σε πολύ αδρές γραμμές και το ιστορικό τής εγκατάστασης τού Stephen Miller στην Ελλάδα. Ακόμα, από διάφορα emails ήξερα και ότι ο Stephen Miller πρωτοστατεί σ' αυτή την κίνηση τών Ελλήνων πανεπιστημιακών για τη Μακεδονία. Δεν μού είχε δοθεί ποτέ όμως η ευκαιρία να τον γνωρίσω. Έτσι, όταν πριν μερικές εβδομάδες έδωσε μια ομιλία για την Αρχαία Νεμέα στο μουσείο τής Ακρόπολης πήγα ζούπιτος. Ήθελα να δω και να ακούσω από κοντά τον Αμερικανό αρχαιολόγο να μιλάει σε εμάς τούς Έλληνες για τις αρχαιότητές μας (με τις οποίες συνταύτισε το έργο ζωής του και ουσιαστικά την ίδια του τη ζωή).

    Δεν ήταν μια αυστηρή επιστημονική ομιλία. Ήταν κατάθεση ψυχής (και μάλιστα στα ελληνικά). Η κατάθεση ενός ανθρώπου που αγάπησε και πίστεψε μ' όλη του την ψυχή σ' αυτό που έκανε. Ενός ανθρώπου από μια χώρα με σχεδόν μηδενική γραφειοκρατία, που έφαγε στη μάπα τη δαιδαλώδη ελληνική γραφειοκρατία... Που είχε να κάνει με ανάλγητους υπηρεσιακούς παράγοντες (και μόνο από ελάχιστους ανθρώπους πήρε πραγματικό feedback)... Που πήγαινε κάθε τόσο στην Αμερική για να συγκεντρώσει χρήματα από όποια πηγή μπορούσε να βρει για να συνεχίσει τις ανασκαφές... Που, που, που...

    Όταν τέλειωσε η ομιλία, έφυγα μαγεμένος. Όχι μόνο για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στη Νεμέα, αλλά που μου δόθηκε η ευκαιρία να δω και να ακούσω έναν ΕΛΛΗΝΑ να μιλάει σε εμάς τα Ελληνάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ πιγκουίνε είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις. Όποιος γνωρίσει από κοντά τον μεγάλο αυτόν ΕΛΛΗΝΑ νοιώθει ντροπή για εμάς τους νεοέλληνες. Έχω την τύχη να γνωριζόμαστε εδώ και λίγα χρόνια και κάθε φορά που συναντιόμαστε αισθάνομαι γεμάτος. Δεν ξέρω αν μπορέσουμε ποτέ να του ανταποδώσουμε αυτά που έχει κάνει (και συνεχίζει) για την χώρα μας. Εύχομαι να του μοιάζαμε έστω και στο μικρό του δαχτυλάκι εμείς οι "τσιφτετέλληνες" (κατά Σαββόπουλο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ προχτές (2/11) παρακολούθησα την εκδήλωση για τον Μέγα Αλέξανδρο, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μακεδόνων και Θρακών Παπάγου-Χολαργού, στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής. Είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ομιλητές ήταν ο καθηγητής Μικρογιαννάκης, ο Κων/νος Χολέβας, ο γνωστός δάσκαλος των Καλάς κ. Λερούνης και η Ελένη Αρβελέρ.
    Ευτυχώς για μένα που βρέθηκα εκεί ένα δίωρο και άκουσα αυτές τις ομιλίες και γλίτωσα από τον βομβαρδισμό της πολιτικολογίας που κοντεύει να μας τρελλάνει. Είδαμε σε πρόπλασμα και το άγαλμα που πρόκειται να στηθεί στον Δήμο Παπάγου σύντομα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιγκουίνε, ήμουνα και εγώ στο μουσείο της Ακρόπολης σ΄αυτήν την ομιλία.
    Υπέροχος ο Μίλλερ, συμφωνώ.
    Με ευχαρίστησε όμως και ο φανατισμός του Αγγλου καθηγητή της Οξφόρδης που δήλωσε "αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα Σκόπια είναι Μακεδονία, είναι τόσο ανόητο όσο θα ακουγόταν ότι η Οξφόρδη είναι στη...Λευκορωσία"
    Ααχ, τα ξένα φώτα περιμένουμε πάντοτε γιατί δεν βλέπουμε τα δικά μας...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βιβλιόφιλε, καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες: "Έχω την τύχη να γνωριζόμαστε...". Μακάρι να είχα κι εγώ αυτή την τύχη!

    Ελίνα: "Πιγκουίνε, ήμουνα και εγώ στο μουσείο της Ακρόπολης...". Αλήθεια; Κρίμα, έχασα την ευκαιρία να σε ευχαριστήσω κι από κοντά για το αντίγραφο τού πολύ καλού βιβλίου σου (ντοκουμέντο για την ακρίβεια)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Πιγκουίνο
    Χαίρομαι που το βρήκες ενδιαφέρον. Ομως αυτό που έστειλα, ήταν αντίτυπο του αυθεντικού βιβλίου, όχι αντίγραφο.
    Είχαμε συμφωνήσει να το μοιραστείτε με τον Ακρίτα γιατί δεν έχω άλλα.
    Ισως σε κάποια εκδήλωση ή κάτι άλλο, να δοθεί ευκαιρία να μιλήσουμε από κοντά.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελίνα: "Ομως αυτό που έστειλα, ήταν αντίτυπο..."
    Ναι, έχεις δίκιο. Εγώ πήρα το αντίτυπο από το βιβλιοπωλείο και το έβγαλα αντίγραφο για μένα κι έτσι από παραδρομή έγραψα προηγουμένως "αντίγραφο". Θα χαρώ πάντως να τα πούμε κι από κοντά, ίσως στην ημερίδα για την ΑΟΖ το ερχόμενο Σάββατο αν την παρακολουθήσεις. Έχω και αρκετές ερωτήσεις για το βιβλίο σου, γιατί τη δεκαετία τού '80 έλλειπα από την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.