18/11/11

Στο Οικονομικό και Ενεργειακό Φόρουμ Ευξείνου Πόντου στην Τουρκία ο ΥΠΕΚΑ

Θέματα που αφορούν τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο ενέργειας, συζήτησε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του Γ’ ετήσιου Οικονομικού και Ενεργειακού Φόρου του Ευξείνου Πόντου (Black Sea Energy and Economic Forum - BSEEF), που διοργανώνεται από το Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council) στις 17 και 18 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε την ευκαιρία παρέμβασης στην ολομέλεια του Φόρουμ και κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομόλογούς του της Τουρκίας Τάνερ Γιλντίζ και της Βουλγαρίας Τράικο Τράικοφ. http://www.naftemporiki.gr

Τουρκία: Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο Οικονομικό και Ενεργειακό Φόρουμ Ευξείνου Πόντου - ITGI (2) Σαχ Ντενίζ





«Μπροστά μας έχουμε ένα σημαντικό τρίμηνο, στο οποίο θα κριθεί η απόφαση από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για τον αγωγό αερίου που θα ανοίξει τον ονομαζόμενο «Νότιο Διάδρομο».
Με τον κ. Yildiz συμφωνούμε ότι ο Νότιος Διάδρομος πρέπει να ανοίξει άμεσα και όχι να αναβληθεί για το μέλλον και αυτό σημαίνει ότι είναι ο αγωγός που θα προκριθεί θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα στάδιο ωριμότητας που θα μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο της άμεσης δημιουργίας τους Νοτίου Διαδρόμου».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε στο Γ’ ετήσιο Οικονομικό και Ενεργειακό Φόρουμ Ευξείνου Πόντου.

Το Sah Deniz είναι κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν το οποίο θα τροφοδοτήσει σε πρώτη φάση το αγωγό του «Νοτίου Διαδρόμου» και η Κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα έχει δηλώσει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα επιλέξει τον αγωγό που θα τροφοδοτήσει με φυσικό αέριο, μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών σχεδίων που έχουν προταθεί.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ επανέλαβε σήμερα ότι η Ελλάδα στηρίζει τον αγωγό Διασύνδεσης Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) που είναι «ένα ώριμο τεχνικά και χρηματοδοτικά έργο», απέναντι στους δύο βασικούς ανταγωνιστές TAP και Nabucco.

Το τέταρτο σχέδιο είναι πρόταση της BP που ακολουθεί όδευση παράλληλη με αυτήν του Nabucco (Ναβουχοδονόσορ).

Με τον κ. Yildiz συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές και τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά της ηλιακής ενέργειας, σε συνέχεια και του Μνημονίου Συνεννόησης που έχει συνυπογραφεί από Ελλάδα και Τουρκία για συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τράικο Τράικοφ, με τον οποίο συζητήθηκαν: -Ο «κάθετος» αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας (IGB) που αποτελεί συνέχεια του ITGI.

«Και οι δύο χώρες συμφωνούμε ότι ο στόχος παραμένει να είμαστε έτοιμοι έως το τέλος του 2013.
Θυμίζω ότι ο IGB αποτελεί σημαντικό τμήμα του ITGI και η ωριμότητα του IGB ενισχύει το επιχείρημα της ετοιμότητας μας να προχωρήσουμε με τον ITGI για τον Νότιο Διάδρομο», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

-Οι εξελίξεις με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ύστερα από την πρόσφατη απόφαση της Βουλγαρικής κυβέρνησης με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ καλωσόρισε την εξέλιξη, την οποία χαρακτήρισε ως σημαντικό νέο βήμα για να προχωρήσει η υπόλοιπη διαδικασία αδειοδοτήσεων και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε να δούμε το έργο να εξελίσσεται στο βαθμό που η αδειοδοτική διαδικασία διασφαλιστεί και προχωρήσει από την Κυβέρνηση της Βουλγαρίας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε σήμερα ομιλία στο συνέδριο «Συμπληρώνοντας την Ενεργειακή Εικόνα» (Completing the Energy Picture) στο πλαίσιο του Γ’ ετήσιου Οικονομικού και Ενεργειακού Φόρουμ του Ευξείνου Πόντου (Black Sea Energy and Economic Forum - BSEEF), που διοργανώνεται από το Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), με τη συμμετοχή πολιτικών και επιχειρηματικών φορέων του κλάδου της ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, ενώ συμμετείχε σε δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα το μέλλον και τις προοπτικές του τομέα της ενέργειας.- ΚΒ © ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
 http://www.express.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.