10/11/11

Τι μπορούμε να ελπίζουμε;

της Ελίνας Γαληνού
Habemus νέο πρωθυπουργό, μετά από ένα εβδομαδιαίο πολιτικό θρίλλερ που τάραξε τα νεύρα όλων μας. Ενδεχομένως, ο σκεπτικισμός ορισμένων υποψηφίων ως προς το τι θα αναλάμβαναν, καθώς και διάφορες απέλπιδες προσπάθειες του τέως πρωθυπουργού να διατηρήσει την μεγίστη δυνατή επιρροή στην νέα κατάσταση, μέσω "δικών του ανθρώπων", επέφεραν μεγάλη επιβράδυνση στην τελική απόφαση.
Εν τέλει όμως, οι έξωθεν πιέσεις και τα στενά περιθώρια χρονοδιαγραμμάτων, έφεραν αποτέλεσμα. Η είδηση για την επιλογή του κ. Παπαδήμου, ανακούφισε τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τα Χρηματιστήρια και τους ρεπόρτερ που ξεροστάλιαζαν ολόκληρα μερόνυχτα έξω από του Μαξίμου και το Προεδρικό.
Τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους για την μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει να ολοκληρώσει ένα αυστηρό πρόγραμμα, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η 6η δόση και να προχωρήσουμε στην νέα δανειακή σύμβαση. Αρα, τα ψέμματα τελειώνουν για την Ελλάδα, που εισέρχεται σε μια νέα φάση της Ιστορίας της. Μια φάση όπου το τρίμηνο ή τετράμηνο της μεταβατικής κυβέρνησης, ενδεχομένως θα την προετοιμάσει για την επόμενη μέρα της πολιτικής της ζωής. Η πολυήμερη ένταση για τις πολιτικές εξελίξεις, μπορεί να απέσπασε αρκετά την προσοχή του κόσμου από την κεντρική ουσία του πράγματος, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ολοι θυμόμαστε γιατί ξεσηκώθηκε ο λαός και φώναζε τόσους μήνες τώρα, ώσπου φτάσαμε στα δυσάρεστα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου. Η τρίπλα του τέως πρωθυπουργού που βαφτίστηκε "παλαβομάρα" από τους ξένους εταίρους μας (και ορθώς), λειτούργησε καταλυτικά. Ολοι ξέχασαν την αγανάκτησή τους και εστίασαν την προσοχή τους στο αν η Ευρώπη θα μας πετάξει έξω από το ευρώ ή όχι και ποιές θα είναι οι συνέπειες. Και μετά από αυτήν την αναταραχή που κλόνισε την παγκόσμια αγορά, ήρθαν οι μεγάλες αποφάσεις. Η Ελλάδα χρειαζόταν σιδηρά χείρα να την αναλάβει, σε τέτοιο χάλι που βρίσκεται. Το έλεγαν οι ξένοι, αλλά το αναγνώριζε και μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Τις πικρές αλήθειες, τις ξέρουμε. Ομως, δεν ξεχνάμε και τις βασικές μας ενστάσεις, ως λαός και χώρα που δικαιούται επιτέλους μια εθνική αξιοπρέπεια.
Ισως θα μου πείτε, να μην είναι ώρα για τέτοιες σκέψεις γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Προέχει η εκταμίευση της 6ης δόσης και πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες με την νέα κυβέρνηση. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα χαρακτηρίζεται από μια πρωτοτυπία βέβαια, καθώς η σύνθεσή του θα είναι πολυκομματική ενώ θα μετέχουν και τεχνοκράτες. Αλλωστε και ο νέος πρωθυπουργός, ανήκει στον χώρο των τεχνοκρατών και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως θετικό στοιχείο. Η αλήθεια είναι ότι η δημοκρατία της θεωρητικής πολυλογίας και επικοινωνιακών συνθημάτων , χρεωκόπησε μαζί με την οικονομία, αφού κατασπατάλησε άδοξα υγιείς δυνάμεις τριών δεκαετιών. Η χαριστική βολή σ΄αυτά τα πράγματα, δόθηκε με το μοιραίο "λεφτά υπάρχουν", όπου ο ελληνικός λαός εισέπραξε το μάθημά του μέσω θανατηφόρων δόσεων εμπαιγμού, απ΄αυτούς που ψήφιζε.
Στο σημείο λοιπόν που είχαμε φτάσει, η εξέλιξη είναι αιτιολογημένη. Οχι όμως και η ολοκληρωτική παραίτηση του λαού, του μόνου που δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλον να αγωνιά για το μέλλον του. Αφού λοιπόν ηρεμήσουμε από τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και δεχτούμε το νέο καθεστώς ως αναγκαστική λύση τηρουμένων των υπαρχόντων περιορισμών, να ξαναθυμηθούμε τα βασικά μας αιτήματα. Η νέα στήριξη που περιμένουμε, και οι διαρθρωτικές αλλαγές που συνοδεύουν το πρόγραμμα της σύμβασης, θα πρέπει να αποσκοπούν ξεκάθαρα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και ο ελληνικός λαός, δικαιούται τον σεβασμό όλων, κυρίως όμως από τους δικούς του ηγέτες. Χρέη άλλωστε έχουν πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά καμία δεν δίνει το δικαίωμα να ποδοπατιέται η αξιοπρέπειά της. Το δικαίωμα αυτό, ισχύει και για μας.

7 σχόλια:

  1. >>Η νέα στήριξη που περιμένουμε, και οι διαρθρωτικές αλλαγές που συνοδεύουν το πρόγραμμα της σύμβασης, θα πρέπει να αποσκοπούν ξεκάθαρα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.<<

    Το πρόγραμμα της σύμβασης δεν έχει απολύτως τίποτα να κάνει με την ανάπτυξη - να μην πω ότι την κάνει ακόμα πιό δύσκολη.

    Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί: ο Παπαδήμος είναι κορυφαίος σε θέματα μακροοικονομικής και νομισματικής πολιτικής αλλά η μεγέθυνση είναι θέμα microfoundations of macroeconomics και η ανάπτυξη ακόμα πιο δομικής υφής, όχι περιγραφική, συνεπώς δεν χρήζει μηχανιστικής προσέγγισης. Όπως συζητούσα και με γνωστό-άγνωστο προ ολίγου, ο Παπαδήμος χρειάζεται ουσιώδη στήριξη.


    >>Και ο ελληνικός λαός, δικαιούται τον σεβασμό όλων, κυρίως όμως από τους δικούς του ηγέτες.<<

    Ο σεβασμός κερδίζεται. Με τις επιλογές του, μάλλον το αντίθετο απέδειξαν: Ελληνικός λαός και ηγέτες μάλλον δεν είχαν αποφασίσει Παπαδήμο γιατί τούς έπεφτε πολύ καλός, όχι αναλώσιμος και ακατάλληλος για σχολιασμό σε μεσημεριανές εκπομπές.
    Το αν ο Ελληνικός λαός θα κερδίσει το σεβασμό που δικαιούται η ιστορία του και το μέλλον των παιδιών του θα φανεί από τον τρόπο που θα χειριστεί τον Παπαδήμο, γιατί οι υπογραφές θα πέφτουν βροχή. With great power comes great responsibility - και από τις δύο πλευρές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρκετα κρατησε η αυτοκαταστροφικη αριστερο-ποιηση μεγαλου μερους του Ελληνικου λαου.

    Μακαρι να επικρατησει επιτελους ο ορθολογισμος στην κοινωνια μας με τον Παπαδημο, και οχι η νοοτροπια των παρανοικα αυτιστικων Ζητιανο-τζαμπατζηδων και Εθνομηδενιστων!

    Μια χαρα ετοιμαζονται παντως οι προοδευτικοι σημμοριτες τυπου ΓΕΝΟΠ με την απειλη "Πολεμου" ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...αλλά καμία δεν δίνει το δικαίωμα να ποδοπατιέται η αξιοπρέπειά της. Το δικαίωμα αυτό, ισχύει και για μας."

    Θέλουμε να ισχύει, αλλά οι άλλοι σού λένε: Χρωστάς, άρα σκάσε και κάνε ότι σού λέμε. Και το κυριότερο, υπόγραφε ότι σού δίνουμε. Και όλα αυτά επειδή εκτός από τις δικές μας ευθύνες, πολύ βολικά μάς φόρτωσαν και τις δικές τους...

    "Οχι όμως και η ολοκληρωτική παραίτηση του λαού, του μόνου που δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλον να αγωνιά για το μέλλον του. "

    Εδώ τώρα περιμένω με ενδιαφέρον. Όλη αυτή η ιστορία (με νέα κυβέρνηση κλπ) λειτούργησε και σαν βαλβίδα εκτόνωσης τής αγανάκτησης τού κόσμου. Και οι νταβατζήδες τον έπαιξαν άριστα το ρόλο τους. Αλλά όλα τα θαύματα κρατάνε 3 μέρες. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάηκε κι ένα σημαντικό χαρτί (μιάς χρήσης) τού συστήματος: το χαρτί Σαμαράς - "νέα" ΝΔ. Όλο αυτό το διάστημα έπαιζε το ρόλο τού μαξιλαριού τού συστήματος. Διότι με την επιδεικνυόμενη αντιμνημονιακότητά του και την παράλληλη πώληση ελπίδας κράταγε ένα ολόκληρο κόσμο σε αναμονή και αποχή από κινητοποιήσεις κλπ.

    Δυστυχώς για κάποιους (ευτυχώς για περισσότερους) το κάρβουνο και η θολούρα τελείωσε. Τώρα πια η διαχωριστική γραμμή μνημονιακών - αντιμνημονιακών δυνάμεων έγινε πιο ξεκάθαρη και απέκτησε πιο σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο. Τώρα, στην επόμενη δέσμη μέτρων, ο Σαμαράς δεν θα μπορέσει πια να συγκρατήσει εύκολα τα (όλο και πιο απελπισμένα) λαϊκά στρώματα τής ΝΔ. Απλά διότι από σήμερα κυβερνάει κι αυτός (όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί στο βάθος, πίσω από τούς μπροστινούς τού κάδρου). Και με κάθε κατραπακιά νέων μέτρων, τα λαϊκά στρώματα που μέχρι τώρα έλεγχε, θα ριζοσπαστικοποιούνται όλο και περισσότερο. Και για έναν ακόμα λόγο, διότι ήρθε η σειρά τους να νοιώσουν κι αυτοί εξαπατημένοι και πουλημένοι από την ηγεσία τους, όπως ακριβώς κι οι πασόκοι.

    Όπου νά 'ναι επίκεινται απολύσεις καμμιά 30αριά χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων... Ά ναι, και πριν απ' αυτό έχουμε και Πολυτεχνείο. Κι αν κάνουν καμμιά μλκία και βάλουν υπουργό ΠΡΟΠΟ κανά Βορίδη, έ τότε πάμε για high score!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Τι μπορούμε να ελπίζουμε;"

    Με Παπαδήμο; Μα σε νέο εθνικό ύμνο φυσικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Anaconda: "Το αν ο Ελληνικός λαός θα κερδίσει το σεβασμό που δικαιούται η ιστορία του και το μέλλον των παιδιών του θα φανεί από τον τρόπο που θα χειριστεί τον Παπαδήμο, γιατί οι υπογραφές θα πέφτουν βροχή. With great power comes great responsibility - και από τις δύο πλευρές."

    Anaconda, I.W. που συχνά αναφέρεις τι ακριβώς είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. >>Αλλά όλα τα θαύματα κρατάνε 3 μέρες.<<

    Σοφή κουβέντα. Για να μην έχουμε κανένα εμφύλιο, καλά θα κάνουμε να μην κάψουμε και την τελευταία 'ευκαιρία'.


    >>I.W. που συχνά αναφέρεις τι ακριβώς είναι;<<

    παραδείγματα:
    (1) Οι διαρροές περί όρων που γινόταν όλες αυτές τις ημέρες για να καεί η υποψηφιότητα Παπαδήμου υπέρ κάποιου που θα έκανε τελείως ανώδυνη την παραμονή Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και πολύ εύκολη την επικράτηση Σαμαρά στις ερχόμενες εκλογές, χωρίς να σκέφτονται σοβαρά ότι δεν θα υπήρχε η χώρα για να την κυβερνήσουν τότε.
    (2) Οι ατελείωτες επαναστατικές συζητήσεις περί αντιμνημονιακής πολιτικής από άτομα που δεν είναι ικανά να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν σε μια απτή, συγκεκριμένη, βιώσιμη, εφαρμόσιμη πρόταση για να τύχει στηρίξεως.
    (3) Η φιλολογία "δεν χρειαζόμαστε μηχανισμούς εθνικής στρατηγικής, μόνο πολιτικές προτάσεις", η οποία ακόμα και τώρα αρνείται να δεχτεί πως, οποιοσδήποτε να είναι Πρωθυπουργός, θα εφαρμόσει αναγκαστικά ένα αλλοδαπό πρόγραμμα - η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν μπορεί να έρθει από ένα αλλοδαπό πρόγραμμα.

    Συμπέρασμα: i.w. είναι οτιδήποτε προσπαθεί να σε πείσει ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κατακρίνεις εκ του ασφαλούς τον κάθε εφαρμοστή αλλοδαπού προγράμματος και να μην σκέφτεσαι ενεργά, προτείνοντας μια συγκεκριμένη εθνική πρόταση - αυτό που σε πείθει ότι "είναι μάταιο, αφέσου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι η χριστιανική ρήση, ..."χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά..."... και γρήγορα, θα συμπλήρωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.