16/11/11

Γκασταρμπάιτερ ξαναζητάει η Γερμανία

Σε σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, η χώρα θα επιδιώξει την οικονομική ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού, χρησιμοποιώντας εργάτες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Ρέσλερ σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο, έχουν ήδη γίνει συμφωνίες στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού προς την κατεύθυνση της “μετάκλησης εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό”, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης Μέρκελ να χαλαρώσει τις υπάρχουσες διατάξεις για τους ξένους εργάτες, αλλά και να δώσει μέχρι και τα διπλάσια μεροκάματα σε ξένους.

Δήλωσε μάλιστα ότι "υπάρχει χρηματοδότηση για να γίνει από τα γερμανικά επιμελητήρια διαφημιστική εκστρατεία γι' αυτόν τον σκοπό", καθώς όπως είπε “την απασχόληση στη Γερμανία θα πρέπει να τη διαφημίσουμε καλύτερα στο εξωτερικό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι ενήμεροι για τους ελκυστικούς όρους απασχόλησης στη Γερμανία, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις”.
Σύμφωνα με τις απόψεις παρατηρητών,  η γερμανική εργατική νομοθεσία, μέχρι σήμερα, με τον περιοριστικό της χαρακτήρα, απέτρεπε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού από τρίτα κράτη, εκτός ΕΕ.

Όμως σήμερα πια το απασχολούμενο προσωπικό βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση και παρατηρείται έλλειψη ειδικά μηχανικών, αλλά και εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο να είναι εφοδιασμένο με πραγματικά υψηλά τυπικά προσόντα, όπως αναφέρουν.

Ενώ όπως επισημαίνουν αρκετοί σύμφωνα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία το προσωπικό αμφοτέρων των ανωτέρω κατηγοριών προτιμά την απασχόληση "είτε στη Βρετανία, είτε στη γειτονική Ιρλανδία".
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=326111 

5 σχόλια:

  1. To μεταπολεμικό Γερμανικό θαύμα ήταν λεφτά από τις ΗΠΑ για την "Σοβιετική απειλή" και γκασταρμπαϊτερ. Εκούσια στρατόπεδα εργασίας.

    Να πάρει Βιετναμέζες ο Ρέσλερ να κάνει μουαγιέν με τους Τούρκους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ archaeopteryx

    >To μεταπολεμικό Γερμανικό θαύμα ήταν λεφτά από τις ΗΠΑ για την "Σοβιετική απειλή" και γκασταρμπαϊτερ. Εκούσια στρατόπεδα εργασίας.<

    Ήταν και κάποια άλλα πράγματα:

    α) Μεθοδικότητα και εργατικότητα των Γερμανών.

    β) Εντιμότητα των πολιτικών. Δεν έφαγαν τα λεφτά των Αμρικανών, αλλά τα επενέδυσαν και τα αξιοποίησαν. Έκτισαν καινούρια εργοστάσια, πιο σύγχρονα από τα παλιά, τα οποία είχαν ξηλώσει Άγγλοι και Σοβιετικοί.

    γ) Αξιοπιστία του γερμανικού κράτους έναντι των πολιτών, Γερμανών και αλλοδαπών.

    δ) Oικονομία (Sparsamkeit) των Γερμανών, κάτι που ακόμη και σήμερα κάνουν κι αυτές τις οικονομίες τους αξιοποίησε ο Erhard για το "γερμανικό θαύμα". Δεν ξόδευαν και ούτε ξοδεύουν πάνω από τις δυνάμεις τους και απρογραμμάτιστα λεφτά δανεικά, τα οποία μετά δεν μπορούν να πληρώσουν.

    Τις μαλακίες περί στρατοπέδων εργασίας τις ακούω βερεσέ. Πολλοί Gastarbeiter φτιάχτηκαν κι έκαναν δικές τους δουλειές. H υπεραπλούστευση και ισοπέδωση των πάντων, δεν είναι ό,τι καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βεβαίως να φύγουμε οι Έλληνες απο Ελλάδα, για να μείνει η Ελλάδα στους Σαλονικάϊ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Nativist

    ε) Διαγραφή χρέους. Δεν έδωσε πολεμικές αποζημιώσεις ενώ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Το τελευταίο ήταν το «ευχαριστώ» των ΗΠΑ στην Γερμανία και η αναγνώριση των ελληνικών χρεών του 1932 στο ακέραιο ήταν η τιμωρία της Ελλάδας.

    στ) Κλοπιμαία των γερμανών στρατιωτών

    ζ) Η μεταφορά ολόκληρων βιομηχανιών από χώρες τις ευρώπης προς την Γερμανία κατά τον 2ο ΠΠ. Οι βιομηχανίες βομβαρδίστηκαν, αλλά έμεινα οι πρώτες ύλες(μέταλλα) για την ανοικοδόμηση τους.

    Πολλοί Gastarbeiter πέθαναν στα ανθρακωρυχία ή γύρισαν στις χώρες τους. Αλλά οι νεκροί δεν μιλάνε, μόνο οι επιτυχημένοι φαίνονται σήμερα.
    Μια χώρα που ξόδεψε όλα τα χρήματα της στον πόλεμο και καταστράφηκε, που βρήκε τα χρήματα να ανοικοδομηθεί;
    Που βρήκε λεφτά για πετρέλαιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Dimitris D

    - Δεν έδωσε αποζημιώσεις στην Ελλάδα μόνο, ούτε πλήρωσε καν το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο.
    - Ποια ήταν τα κλοπιμαία των Γερμανών στρατιωτών;
    - Ποιες βιομηχανίες μεταφέρθηκαν και πότε;

    Δεν νομίζω να πιστεύεις ότι στα παραπάνω βασίστηκε το γερμανικό οικονμικό θαύμα, εκτός κι αν δεν κατάλαβες για τι πράγμα μιλάμε. Και εφ’ όσον μιλάμε για την ανόρθωση της ολοσχερώς κατερστραμένης από τον πόλεμο Γερμανίας, τι σχέση έχουν αυτοί που πέθαναν σε καταναγκαστικές εργασίες μέσα στον πόλεμο; Μάλλον δεν κατάλαβες γιατί μιλάμε, διαφορετικά δεν θα ανέφερες και τους “Gastarbeiter” (η λέξη σημαίνει «φιλοξενούμενος εργάτης»), οι οποίοι είναι αυτοί που πήγαν να εργαστούν ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ στην Γερμανία.

    Πού βρήκε χρήματα να οικοδομηθεί; Μα δεν είπαμε για τα αμερικανικά κεφάλαια παραπάνω;

    ΥΓ: Τα ελληνικά χρέη που αναγνώρισε η Ελλάδα το 1964, επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου με υπουργό συντονισμού τον Μητσοτάκη, τι σχέση έχουν με το γερμανικό οικονομικό θαύμα; Αυτό είχε ήδη συντελεστεί, αφ’ ενός και αφ΄ετέρου τα χρέη δεν αφορούσαν στην Γερμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.