15/11/11

Oχι άλλη φοροκαταιγίδα...

της Ελίνας Γαληνού
Εννοείται ότι η νέα κυβέρνηση, θα σπεύσει να ασχοληθεί με τα φλέγοντα ζητήματα όπως η εκταμίευση της 6ης δόσης και τα της επόμενης δανειακής σύμβασης, έχοντας παράλληλα παραλάβει ένα σχεδόν διαλυμένο κράτος. Συνειδητοποιούμε ότι όλα αυτά συνιστούν ένα βουνό από πολυδιάστατα προβλήματα, τα οποία οφείλει να διαχειριστεί η νέα ηγεσία.
Οσο όμως νωρίτερα γίνει αντιληπτό το πώς δημιουργήθηκαν και τι τα πολλαπλασιάζει, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να περιοριστούν οι ζημιές που επωμίζονται οι πολίτες.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και εύστοχο ήταν το καλωσόρισμα του νέου πρωθυπουργού από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος τόνισε "όχι άλλους φόρους στους εξουθενωμένους πολίτες". Και όπως πληροφορούμαστε, οι πρώτες ενδείξεις προθέσεων εστιάζονται ακριβώς εκεί. Να μην επιβαρυνθεί άλλο ο κόσμος με περικοπές μισθών-συντάξεων και σκληρών φόρων, εφ΄όσον η πολιτική αυτή ήδη αποδείχτηκε καταστροφική. Βεβαίως, ο κόσμος δυσπιστεί σε κάθε δήλωση πλέον ύστερα απ΄όσα είδαν τα μάτια του και θα χρειαστούν πολλά δείγματα για να κερδίσουν οι κυβερνώντες του την λαική εμπιστοσύνη.
Τι θα γίνει όμως με τα ισχύοντα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και τρέχουν; Ας είμαστε ρεαλιστές και ας μην περιμένουμε τον Παράδεισο γιατί δεν θα έρθει ποτέ, σύμφωνα με τα δεδομένα που γνωρίζουμε. Τα περισσότερα μέτρα θα παραμείνουν ...κληρονομιά μας και όσα χάσαμε, δεν πρόκειται ποτέ να μας επιστραφούν, άσχετα αν τα κατάπιε η μαύρη τρύπα. Υπήρξαν όμως και μέτρα παράλογα, τα οποία επεβλήθησαν με διάφορες διαδικασίες κατεπείγοντος που όσο παραμένουν τόσο θα πολλαπλασιάζουν τις ζημιές. Ενα απ΄αυτά, το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ που από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αναστάτωσε δικαίως το πανελλήνιο.
Αυτό το μέτρο ειδικά, συνιστά ένα εξαιρετικά πολυδιάστατο πρόβλημα. Κατ΄αρχήν επιβάλλεται σε μια τάξη ανθρώπων που έχει πληγεί υπερβολικά από την οικονομική κρίση, καθώς η κατάσταση στην ιδιοκτησία ακινήτων πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτες δυσχέρειες που καθιστούν την νομή και διατήρηση της περιουσίας τους, σχεδόν αδύνατη. Ολες οι πολιτικές καταστάσεις ανέκαθεν τους αντιμετώπιζαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, επιβαρύνοντάς τους με όλο και μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Εννοείται λοιπόν ότι με την υπάρχουσα κρίση, όπου όλα επιδεινώνονται, το χαράτσι της ΔΕΗ έδωσε απλά τη χαριστική βολή. Πρόκειται για μέτρο απάνθρωπο και καταστροφικό, διότι καταστρέφει με γρήγορους ρυθμούς μια παραγωγική τάξη που έχει τα λιγότερα περιθώρια αντίδρασης απ΄όλες τις άλλες. Οταν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν σειρά από ξενοίκιαστα κτίσματα-άρα στερούνται εσόδων, πώς θα πληρώσουν το χαράτσι; Οι συντελεστές με τους οποίους το επέβαλαν είναι τρομακτικοί και καθιστούν το ποσό, όχι απλώς δυσβάστακτο, αλλά απαγορευτικό. Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης έχει τρία διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 300τμ, και η τιμή ζώνης είναι 3000 ευρώ/τμ, θα πρέπει να πληρώσει 3000 ευρώ. Πού να τα βρεί αυτά τα χρήματα ένας τέτοιος μικρομεσαίος εισοδηματίας, όταν τα ενοίκια έχουν φτάσει στα 300 ή 400 ευρώ μηνιαία; Υπό άλλους όρους, θα δανειζόταν από την τράπεζα για να το πληρώσει, αλλά τώρα ούτε οι τράπεζες θα δίνουν εύκολα δάνεια πλέον...
Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που έχουν κενά κτίσματα, δεν θα πληρώσουν το χαράτσι αδιαφορώντας αν τους κοπεί το ρεύμα. Ούτε οι άνεργοι, οι μικροσυνταξιούχοι και κάποιες άλλες κατηγορίες θα πειθαρχήσουν. Κινήσεις πολιτών σε διάφορους Δήμους, καταγγέλουν το μέτρο ως εκβιαστικό, καθώς είναι απάνθρωπο να στερεί το κράτος με το "έτσι θέλω" ένα κοινωνικό αγαθό (όπως είχε αρχικά παραδεχτεί και ο αρμόδιος υπουργός..). "Ετσι που πάμε, θα μας αφαιρέσουν και το δικαίωμα νοσηλείας αν δεν έχουμε αύριο να πληρώσουμε έναν φόρο..." έλεγαν πολύ σωστά. Στο μεταξύ, η ΔΕΗ η οποία έχει επιφορτιστεί να εκδίδει και να εισπράττει λογαριασμούς, διαμαρτύρεται για τις αθρόες διακοπές ρεύματος που συμβαίνουν, εφ΄όσον αυτό της αποστερεί έσοδα και μειώνει περισσότερο την αξία των μετοχών της. Εφ΄όσον δε η ΔΕΗ είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, η πραγματοποίηση είσπραξης υπέρ του ελληνικού δημοσίου, θεωρείται ανάρμοστη, σύμφωνα με την γνώμη νομικών που ελπίζουμε να βαρύνει κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο αρμόδιο Δικαστήριο της χώρας.
Βεβαίως, το όλο πρόβλημά μας δεν είναι μόνο αυτό, αλλά η περίπτωση συνιστά ένα δείγμα γραφής του τρόπου που επιχειρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση να "νοικοκυρέψει" την Οικονομία. Διότι αν παραμείνουν όλα αυτά ανέγγιχτα, είναι απολύτως σίγουρο ότι τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε ενώ τα περιθώρια αστοχίας είναι πια μηδενισμένα.

3 σχόλια:

  1. Ελίνα

    Πλέον,το ερώτημα είναι αν θα θυσιάσουμε τα μισά μέλη της οικογένειας μας για να ''σωθούν'' τα άλλα μισά,αλλά και εδώ υπάρχει σύγχυση,ποιά ή ποιών την Ελλάδα(;) καλούμαστε να σώσουμε;

    Η γνώμη μου ήταν και είναι ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε,για εμένα προσωπικά δεν υφίσταται η επιλογή να εγκαταλείψουμε τόσους ανθρώπους,να τους καταδικάσουμε.

    Τί θέλουμε δηλαδή; Πόσες δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς ρεύμα,έχουν ήδη μείνει πολλά χωρίς θέρμανση,δεν είναι ανάγκη να πάθουμε και εμείς για να καταλάβουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό.

    Και δεν μιλάμε για τεμπέληδες,μιλάμε για οικογενειάρχες με παιδιά που είναι απελπισμένοι ήδη.

    Και να βάλουν επιπλέον φόρους δεν πρόκειται να τους εισπράξουν γιατί πολύ απλά είναι πολλοί εκείνοι που ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ για να τα δώσουν,και αν κάποιος ΆΝΕΡΓΟΣ έχει κάποια ελάχιστα σίγουρα δεν θα τα δώσει στα χαράτσια.

    Σίγουρα είναι κάποιοι που διαθέτουν ακόμη φοροδοτική ικανότητα,να βρούνε τρόπο να τους ξεχωρίσουν απο τους υπόλοιπους,δεν είναι δυνατόν να φορολογούν μαζικά,ήδη μαζεύουν τα τελευταία χρήματα που υπάρχουν στην αγορά,μετά;

    Δεν θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει απο άλλα πράγματα; Όπως για παράδειγμα το ξήλωμα ΟΛΩΝ των κλιματιστικών που είναι τοποθετημένα σε δημόσιες υπηρεσίες και κυβερνητικά κτήρια; Ακόμη και απο τη Βουλή,πρώτα απο το Μαξίμου,να τεθούν εκτός υπηρεσίας τα κυβερνητικά αεροσκάφη,να παραδώσουν τα κόμματα τις ατελείωτες λίστες όλων εκείνων που διόρισαν και να είναι οι πρώτοι που θα απολυθούν.

    Είναι πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν άμεσα,δίχως κόστος,που θα τονώσει το περί δικαίου αίσθημα,αλλά ΟΛΑ αυτά δεν γίνοντε.

    Απο τις δαπάνες μπορούμε να γλυτώσουμε τεράστια ποσά.

    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ,ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΦΤΑΝΑΝ ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια πρόταση για τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό οικονομικών :
    Το τέλος ακινήτων το επαχθέστερο τέλος της μεταπολεμικής Ελλάδας,συναντά τη λυσσαλέα αντίδραση των πολιτών, ήδη από επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ μόνο το 46% των εκδοθέντων λογαριασμών πληρώθηκε,προτείνω λοιπόν στο νέο πρωθυπουργό σαν ένδειξη καλής θέλησης να το αποσύρει (ιδέα του Βενιζέλου) και στη θέση του ας βάλουν κάτι εκτός του τέλους των ακινήτων, μια κι αυτό (το σπίτι) για τον νεοέλληνα θεωρείται νταμπού,χώρια που στη ζούλα εξαίρεσαν βιομήχανους -βιοτέχνες-ξενοδόχους,η περαιτέρω εμμονή στο τέλος δείχνει εμμονή στον σαδισμό και τον εκβιασμό του Βενιζέλου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ή πληρώνετε ή σας κόβουμε το ρεύμα.
    Και φυσικά τελικά θα αποδειχτεί η ξεροκεφαλιά (Βενιζέλου) γιατί αφ’ ενός το τέλος δεν θα πληρωθεί και αφ’ ετέρου η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να κόψει το ρεύμα στα εκατομμύρια απλήρωτους λογαρισμούς,γιατί θα ζημιώσει η ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Είναι πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα και χωρίς κοινωνικό κόστος, αλλά δεν γίνονται..."
    Γιατί άραγε;
    Μα απλά, για να ποδηγετείται ο κόσμος και να τη γλιτώνουν τα λαμόγια.
    Ξέρετε πόσες υπογραφές για εκταμιεύσεις ποσών και "τακτοποιήσεις" δικών τους προσώπων, μπήκαν τις τελευταίες μέρες ενώ ψηνόταν το θέμα του νέου πρωθυπουργού;
    Μόνο ο Ραγκούσης, κατάφερε να πετύχει εκταμίευση 23εκ. ευρώ για το αεροδρόμιο στην Πάρο. Καλό;
    Εχει και άλλα που όλο και θα βγαίνουν στο φώς αυτές τις ημέρες.
    Βλέπεις, το ντήλ της τελευταίας στιγμής, πετυχαίνει τα πιό πολλά.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.