10/2/12

Σκληρή κριτική του εφοπλισμού κατά των κυβερνητικών επιλογών

Ενωση: Ο επανεκλεγείς πρόεδρος, Θόδωρος Βενιάμης, έθεσε θέμα ουσιαστικής υποστήριξης της ναυτιλίας
Βολές κατά των κυβερνητικών πολιτικών για τη ναυτιλία τα τελευταία δύο χρόνια εξαπέλυσε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης, από τη βήμα της γενικής συνέλευσης της ΕΕΕ.
Παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου για το μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου, διερωτήθηκε: «Ο τόπος δεν χρειάζεται έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους του κόσμου; Ή μήπως, τελικά, είναι τόσο μεγάλος που κάποιοι καταλαβαίνουν ότι δεν επαρκούν για να τον διαχειριστούν, να χαράξουν και να εφαρμόσουν ναυτιλιακή πολιτική;»
Μονόδρομος για αντιστροφή της σημερινής κατάστασης είναι κατά τον πρόεδρο της ΕΕΕ, Θόδωρο Βενιάμη, η επανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μαζί με το Λιμενικό Σώμα
Μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη την κυβερνητική πολιτική για τη ναυτιλία ο κ. Βενιάμης σημείωσε: «Είναι λοιπόν να διερωτάται κανείς πώς η χώρα μας έφτασε στη σημερινή της κατάντια».
Την ίδια ώρα η προσφορά του ναυτικού πλούτου στον τόπο, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε έργα ευρύτατου κοινωνικού φάσματος, είναι διαχρονική και συνεχίζεται. «Προσφορά αθόρυβη και αδιάκοπη με ανιδιοτέλεια, χωρίς να περιμένει κανενός είδους πατριωτικά εύσημα, ιδίως από αυτούς που κοντόφθαλμα και με κουτοπονηριά καλλιεργούν κοινωνικές αντιπαλότητες, χωρίς να βλέπουν ότι η χώρα που φθονεί την επιτυχία, ποτέ δεν πρόκειται να την αποκτήσει. Είναι κρίμα και λάθος με οικονομικές και εθνικές συνέπειες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Με αυτό τον τρόπο η ναυτιλία, προσέθεσε ο κ. Βενιάμης, βρέθηκε να αντιμετωπίζει συγχρόνως δυσκολίες και έξω, στο πεδίο της παραγωγικής της δραστηριότητας αλλά και μέσα, στο πεδίο των υπηρεσιών και της εν γένει εθνικής στήριξης στο έργο της, όταν υπουργός (αναφερόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή) χαρακτηρίζει τη συνεργασία μεταξύ κράτους και αντιπροσωπευτικής οργάνωσης του εφοπλισμού, ως εμπλοκή της ναυτιλίας στο νομοθετικό έργο.
Η ελληνική ναυτιλία παρακολουθεί και ανάλογα προσαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς και χαράσσει τη δική της πορεία και τη δική της στρατηγική. Με ένταση προσπαθειών και ενίοτε, με σοβαρό διακύβευμα, όχι μόνο για να επιβιώσει, αλλά για να διατηρήσει τη σημερινή πρωτοπορία της.
«Είναι ένα δύσκολο έργο που χρειάζεται συνεχή διοικητική, σταθερή θεσμική, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη από μέρους της Πολιτείας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και τόνισε: «Αν όμως αυτή η ανάγκη δεν γίνει κατανοητή και δεν μετατραπεί σε ισχυρή πολιτική βούληση, τότε ο κίνδυνος να χαλαρώσουν οι δεσμοί ναυτιλίας και οικονομίας δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας για την οποία γίνεται τόσος λόγος σήμερα, δεν είναι υπόθεση ουρανοκατέβατη. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη».
Ως μόνη σωστή λύση για να αναστραφεί το κλίμα από την πρωτοφανή διοικητική απογύμνωση του πλέον εξωστρεφούς κλάδου της οικονομίας, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θόδωρος Βενιάμης, την επανασύσταση του αυτόνομου υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μαζί με το Λιμενικό Σώμα. Μία επιλογή με την οποία συμφωνούν, όπως τόνισε, όλοι οι φορείς αλλά και παράγοντες αυτής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Πρόσφατα και αυτός ο υπουργός στη δικαιοδοσία του οποίου περιήλθε το Λιμενικό Σώμα, ετάχθη υπέρ της αυτοτέλειας του ΥΕΝ προτείνοντας όμως την πολιτική του στελέχωση», σημείωσε ο κ. Βενιάμης, «με το αιτιολογικό να διώκονται οι λαθρομετανάστες που άρχισαν να εγκαταλείπουν τη χώρα, που στερείται στοιχειώδους λογικής. Οπως και η επιδίωξη "για ένα υπουργείο επανδρωμένο με πολιτικά στελέχη", ανεξάρτητα από τις γνώσεις και την εμπειρία που διαθέτουν. Γιατί στη ναυτιλία δεν ισχύει αυτό που λέγεται "ότι στην Ελλάδα είσαι αυτό που θα δηλώσεις". Δεν ισχύει με κανένα τρόπο».
Ο κ. Βενιάμης σημείωσε όμως την προσοχή και το ενδιαφέρον με τα οποία άκουσε το αίτημα για αυτόνομο υπουργείο ο κ. πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 του περασμένου μήνα. «Είναι ένας ακόμη καλός οιωνός», τόνισε.

Το νέο δ.σ.
Επανεξελέγη στη θέση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο κ. Θόδωρος Βενιάμης. Στη θέση των αντιπροέδρων εξελέγησαν οι κ.κ. Χρήστος Κανελλάκης, Μιχαήλ Χανδρής, και ως γραμματείς του δ.σ. οι κ.κ. Π. Λασκαρίδης, Κ. Μαρτίνος. Τη θέση του ταμία του νέου δ.σ. κατέλαβε ο δρ Ματθαίος Δημ. Λώς, και του αναπληρωτή ο κ. Αν. Παπαγιαννόπουλος.
Επίσης μέλη του δ.σ. εξελέγησαν οι κ.κ. Γ. Αγγελάκης, Ιω. Αγγελικούσης, Κ. Αγγελόπουλος, Γ. Γράτσος, Γ. Δαλακούρας, Ιω. Ιωαννίδης, Κ. Καρούσης, Παντελής-Ελευθέριος (Λου) Κολλάκης, Γ. Κουμάνταρος, Ιω. Κούστας, Κ. Κωνσταντακόπουλος, Αντώνιος-Θωμάς Λαιμός, Στ. Λεκανίδης, Γ. Λιβανός, Ιω. Κ. Λύρας, Γ. Μακρυμίχαλος, Ιω. Ξυλάς, Γ. Οικονόμου, Σπ. Πολέμης, Γ. Προκοπίου, Ν. Τσάκος, Λ. Φαφαλιός Λουκάς, και η Μ. Τραυλού.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - atsimp@naftemporiki.gr
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.