2/2/12

Τα αποκαλυπτήρια της Τουρκίας από τρεις Τούρκους στην Ευρωβουλή

«Το σημερινό κατεστημένο οδηγεί τη χώρα στον σκοταδισμό»
Φωτογραφία
ΤΟΥΡΚΟΣπανεπιστημιακός καταγγέλλει ότι η Τουρκία επιστρέφει στα χρόνια της σκοτεινής περιόδου. Τη σημερινή κατάσταση στην Τουρκία παρουσίασαν τρεις Τούρκοι φιλοξενούμενοι ομιλητές (ένας πανεπιστημιακός ,ένας δικηγόρος και μια ερευνήτρια), οι οποίοι παρέστησαν στην προχθεσινή προπαρασκευαστική συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ενόψει της συνεδρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου.
Μέσα από τη συζήτηση διαπιστώθηκαν εκ νέου τα σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα, το σαθρό δικαστικό σύστημα, οι αναίτιες διώξεις δημοσιογράφων, οι μακρόχρονες και αδικαιολόγητες προφυλακίσεις και γενικότερα η εξουδετέρωση της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία. Το δικαστικό σύστημα, όπως είπαν χαρακτηριστικά, έχει συστρατευτεί με το κράτος, καταστρατηγώντας τον αντιτρομοκρατικό νόμο. 
 
Ένας από αυτούς, ο καθηγητής Αχμέτ Ινσέλ, δεν δίστασε να δηλώσει ότι το σημερινό κατεστημένο οδηγεί τη χώρα στον σκοταδισμό. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε πως υπάρχουν «καλές προθέσεις αλλά όχι γερές βάσεις», με αποτέλεσμα να γίνονται «καλλωπιστικές» βελτιώσεις και όχι επί της ουσίας αλλαγές και ζήτησε αλλαγή αρκετών προνοιών του νόμου και πλήρη εναρμόνιση με αποφάσεις του ΕΔΑΔ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
 
Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), οι μαρτυρίες των Τούρκων ομιλητών ανατρέπουν την ωραιοποιημένη εικόνα που παρουσιάζει η τουρκική ηγεσία αλλά και όσοι επιμένουν στην άνευ όρων και προϋποθέσεων ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Παράλληλα, η κ. Παπαδοπούλου υπέβαλε γραπτό ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σύλληψη και φυλάκιση του επικεφαλής της Ένωσης για την Ελευθερία της Έκδοσης στην Τουρκία, Ραγκίπ Ζαράκολου. Χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, ο Ζαράκολου μαζί με άλλα 42 πρόσωπα διώκεται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και τις αναφορές του κατά της αρμενικής γενοκτονίας. Η ευρωβουλευτής ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής αλλά και την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.