12/2/12

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ Επέκταση συνεργασίας με Ισραήλ

Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
Ηεπικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη Λευκωσία, που αποκάλυψε η εφημερίδα «Χααρέτζ», είναι εξαιρετικά σημαντική και θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στην περιοχή. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίσει την πορεία στενής συνεργασίας με τους Ισραηλινούς, που αποδεικνύεται ευεργετική για την Κύπρο, τουλάχιστον σύμφωνα με τις αναλύσεις σημαντικών ανθρώπων στην Ουάσιγκτον.
Στη διάρκεια μίας ημερίδας στην αμερικανική πρωτεύουσα ακούστηκαν σοβαρές αναλύσεις για την Τουρκία και τις σχέσεις της με το Ισραήλ και το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η Αγκυρα «πυροβόλησε το πόδι της», αποφασίζοντας να σταθεί απέναντι από το εβραϊκό κράτος.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική της σημερινής Τουρκίας, που κυριαρχείται από τον φανατικό Ταγίπ Ερντογάν, τονίστηκε ότι ναι μεν έχει θέσει υπό έλεγχο τους στρατιωτικούς, αλλά έθρεψε και ανέθρεψε ένα ισλαμικό και αυταρχικό καθεστώς, το οποίο καθημερινά εδραιώνεται μολύνοντας την τουρκική νεολαία.

Εχει ενδιαφέρον η άποψη που αναπτύχθηκε σύμφωνα με την οποία «η αντιπολίτευση δεν είναι φιλελεύθερη όπως παρουσιάζεταιαλλά εθνικιστική» και ότι «η κοινή γνώμη είναι αντι-αμερικανική όσο ποτέ άλλοτε στη νεώτερη τουρκική ιστορία». Η διαπίστωση αυτή προκαλεί έντονα ερωτηματικά, ιδιαίτερα στο εβραϊκό στοιχείο, για την επιμονή της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διατηρεί ακόμα και σήμερα στενές σχέσεις με τους Τούρκους. Βέβαια, για λόγους ιστορικούς, πρέπει να υπογραμμιστεί πως για πρώτη φορά οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό, με τους περισσότερους νε γέρνουν προς το Ισραήλ και υπέρ της θέσης ότι η Τουρκία πρέπει να λάβει ισχυρό μήνυμα για την αντι-ισραηλινή συμπεριφορά της.

Οποιος επιχειρούσε να διαβάσει πίσω από τις γραμμές, εύκολα και γρήγορα θα αντιλαμβανόταν ότι η σχέση του Ισραήλ με τους Κούρδους είναι στενότατη. Ενας εκ των παρευρισκομένων είπε ότι η ισραηλινή παρουσία ιδιαίτερα στο ιρακινό Κουρδιστάν είναι έντονη και ουδείς κάνει την παραμικρή προσπάθεια να την κρύψει.

Προκάλεσε εντύπωση πάντως το γεγονός ότι η αμερικανική γραφειοκρατία βρίσκεται «πολύ μακριά από την πραγματικότητα», σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι αναλυτές, που συνήθως επικρατούν έναντι των γραφειοκρατών, υπογράμισαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε αρχίσει την αποστασιοποίησή του από τη σχέση ασφαλείας με το Ισραήλ πολύ πριν τα γεγονότα της Γάζας, και ότι κινήθηκε βάσει σχεδίου των σκληρών ισλαμικών κύκλων της κυβέρνησής του.

Είναι επίσης σημαντικό ότι αποδείχθηκε με στοιχεία «η απόκλιση των τουρκικών και των αμερικανικών συμφερόντων» στα θέματα της Μέσης Ανατολής, του Ισραήλ, του Ιράκ, του Ιράν, της Ρωσίας, αλλά και για το Κουρδικό, όπου ενώ η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την Αγκυρα εναντίον του ΡΚΚ, την ίδια στιγμή Αμερικανοί στρατιωτικοί διατηρούν κανάλι επικοινωνίας με τους Κούρδους αντάρτες.

Σ’ αυτές τις ιδιαίτερες συζητήσεις έκανε εντύπωση ότι οι Ισραηλινοί διπλωμάτες, που παλαιότερα ήταν ταυτισμένοι με τους Τούρκους συναδέλφους τους, βρίσκονται αντιμέτωποι σε πολλά θέματα, ακόμα και στο Κυπριακό, το οποίο είχε καταβαραρθρωθεί λόγω της υποστήριξης των τουρκικών θέσεων εκ μέρους του Εβραϊκού Λόμπι. Ενας διπλωμάτης μάλιστα μετέφερε την πληροφορία ότι στο Ισραήλ «βράζουν» από αγανάκτηση για την ακύρωση συνόδου των μεσογειακών χωρών, μετά από βέτο της Τουρκίας, επειδή ο Πρόεδρος της Κύπρου προσκάλεσε και τους Ισραηλινούς. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη συνεργασία με τη Λευκωσία ώστε να καλύψει και τον στρατιωτικό τομέα. Η διαρροή για την ισραηλινή επιθυμία χρησιμοποίησης της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου», είναι ένα τεστ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση αλλά και για μεγάλη ευκαιρία...

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Προκαλεί κακή εντύπωση η επιμονή της Ουάσιγκτον να μη διορίζει αντικαταστάτη του γνωστού αντι-Κύπριου πρέσβη Φράνκι Ούρμπανσικ. Εάν το κάνουν για να «τιμωρήσουν» τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επειδή ο κ. Ούρμπανσικ τον παρουσίασε ως ...Τσάβες, είναι το λιγότερο βλάκες. Είτε το θέλουν είτε όχι οι Τούρκοι, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι Αμερικανοί είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται με τον κ. Χριστόφια. Αλλωστε, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΗΠΑ-Ε.Ε., ο εκάστοτε πρόεδρος της Αμερικής συνηθίζει να έχει συνάντηση με τον ηγέτη της προεδρεύουσας χώρας.... 
http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.