8/2/12

Πώς η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κρίση στις χωρές της Μεσογείου;

Θανάσης Αθανασίου-Sigmalive
Η σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί στη Συρία, επηρεάζει όχι μόνο την ίδια τη Συρία αλλά καθιστά και το Ιράν πιο ευάλωτο στις πιέσεις της Δύσης σε ότι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Δίδει παράλληλα στην Τουρκία, την δυναμική που χρειάζεται, για να διεκδικήσει την κάλυψη του κενού ισχύος το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί, δεδομένης και της ρευστής κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.


Η καθεστωτική αλλαγή στη Συρία επιταχύνεται σήμερα από τις εσωτερικές εξελίξεις και τον διεθνή παράγοντα ενώ ενισχύεται σημαντικά ο «αντικαθεστωτικός πυρετός» λόγω της παρατεταμένης διάρκειας που λαμβάνει η εξέγερση με τη σταδιακή στρατιωτικοποίησή της.

Το καθεστώς Άσαντ, από τη στιγμή που κατάφερε να ελέγξει την κρίση από την αρχή, έχει εκ των πραγμάτων εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο που θυμίζει την αντίδραση του Μουαμμάρ Καντάφι όταν άρχισε η εξέγερση στη Λιβύη, δήλωσε στο Sigmalive ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου.

Πρόσθεσε ότι όσο παρατείνεται η εξέγερση άλλο τόσο εξανεμίζονται οι όποιες ελπίδες για το καθεστώς Άσαντ να επιβιώσει και μαζί διακυβεύεται το όποιο σενάριο συνέχισης της μειονότητας των αλαουιτών επί της πλειοψηφίας των σουννιτών.

Πώς επηρεάζεται το Ιράν
Σημαντικό γεωπολιτικό πλήγμα για το Ιράν θα αποτελέσει το τέλος της κυριαρχίας των αλαουιτών στη Συρία, αφού η Τεχεράνη χωρίς τη συνεργασία της Συρίας, δεν θα συνεχίσει να διατηρεί την επιρροή που έχει στην περιοχή.

Πιο ευάλωτο στις πιέσεις της Δύσης το Ιράν σε σχέση με τα πυρηνικά
Τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνει ο κ. Ιακώβου, θα υποβαθμίσει και τον άξονα που δημιούργησε με το καθεστώς Άσαντ, τη Χιζμπολλάχ και τη Χαμάς. Αυτό το σενάριο με τη σειρά του θα καταστήσει το Ιράν πιο ευάλωτο στις πιέσεις της Δύσης, σε σχέση με τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας
Σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ και συνεπώς της γεωπολιτικής αποδυνάμωσης του Ιράν στην περιοχή, δεδομένης και της ρευστής κατάστασης στο Λίβανο, το Ιράκ και τις Παλαιστινιακές περιοχές, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κενό ισχύος στην περιοχή, εκτιμά το ΚΥΚΕΜ.Ένα κενό το οποίο θα σπεύσουν να καλύψουν πρώτες και μάλιστα ανταγωνιστικά η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.Διαφαίνεται, τονίζει το ΚΥΚΕΜ, μετά από αυτές τις εξελίξεις, ό λόγος για τον οποίο η Τουρκία επέλεξε να υποστηρίξει την ανατροπή του μπααθικού καθεστώτος της Δαμασκού, παρά τη δυναμική που διαμόρφωσε η «ειδυλλιακή» σχέση με τον Ασαντ από το 2003 μέχρι το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.