3/2/12

ΓΕΣ / Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ): Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου


Απο σήμερα, η Στρατιωτική Ιστορία «Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου» είναι ελεύθερα και δημόσια προσβάσιμη για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, μέσω των σελίδων του Ιστοτόπου www.Greg61.gr.
Το Έργο αυτό της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού είναι σπάνιο, αποτελείται απο 16 Τόμους, τυπώθηκε σε μόλις χίλια (1000) αντίτυπα και δέν υπάρχει στο ελεύθερο εμπόριο.
Στην αρχική σελίδα κάθε Τόμου, υπάρχει ο Πίνακας περιεχομένων του Τόμου αυτού. Οι υποσελίδες κάθε Τόμου αριθμούνται ως εξής: Αριθμός Τόμου / Αριθμός υποσελίδας [α/α αρχείων, όπως φαίνονται στον πίνακα περιεχομένων].
Λόγω του όγκου των δεδομένων που περιέχονται σε κάθε υποσελίδα, υπάρχει προσωρινά κάποια καθυστέρηση στη φόρτωσή τους. Αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου οτι οι 550 κατα Μ.Ο. σελίδες Word που αποτελούν τον κάθε Τόμο, αναρτήθηκαν σε μόλις 10-12 υποσελίδες που περιέχει ο κάθε Τόμος. Το θέμα αυτό της ταχύτητας φόρτωσης πάντως, θα βελτιωθεί εντός των επομένων ημερών.
Παρακαλώ για την ενημέρωση των αναγνωστών σας.
Με εκτίμηση

Γρηγόρης Νάκος
nakosgrg@gmail.com

24 σχόλια:

  1. Φυσικα το αρχειο εινε τοποθετημενο ιδεολογικα απο τη μερια των νικητων.
    Ας δημοσιευσετε και το αρχειο που εχει το κκε για την ιδια περιοδο να συγκροτηθει επιστημονικη ομαδα για να δουμε την πραγματικη αληθεια.
    απο μια προχειρη αναγνωση που εκανα εινε καθαρα μια αντικομουνιστικη τοποθετηση και οχι η ερευνα της ιστορικης αληθειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την προβολή του θέματος.

    Μιά διόρθωση λάθους μου:
    Εκ παραδρομής στο e-mail που έστειλα φαίνεται οτι το Έργο αποτελείται απο 12 Τόμους, αντί του ορθού "16 Τόμοι".

    Με εκτίμηση,
    Γρηγόρης Νάκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα Δέκα Θανάσιμα Αμαρτήματα του Κ.Κ.Ε.-
    ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ του Ευαγγέλου Αβέρωφ-
    ΣΒΑΡΝΟΥΤ, το προδωμένο αντάρτικο. Του Ν.Ι.Μέρτζου.--
    Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…-
    ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ. Γεωργίου Χ. Μανούκα
    TO ΜΗΛΟ TΗΣ ΕΡΙΔΟΣ -

    Κείμενα
    Ο ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ 1946-1949 : Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
    ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
    ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ) (1920-1950)
    TO KΡΑΤΟΣ, Η ΚΡΙΣΗ & ΤΟ ΕΘΝΟΣ
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
    Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια
    Εθνική ενηλικίωση δια του ορθού λόγου;
    Μοιρολογίστρες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις
    TOYPKIA: ΘΕΡΜΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΡΟ TOY ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ;
    Σχετικά με τη Συγκέντρωση Αποστράτων της 30.09.2011
    Ά! ρε άθλιε Παπαδόπουλε…
    Πάμε Σύνταγμα…

    Πραγματικός θησαυρός...........

    Η Ιστορία αποτελεί για κάθε λαό την πυξίδα του Τα έθνη που ξεχνάνε την ιστορία τους καταδικάζονται να την ξαναυποστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Bασίλη αν αντριστρέψεις τα γεγιονότα έχεις την αλήθεια.Το αρχείο είναι πολύτιμο και τα όσα παραθέτει ο ιστότοπος θησαυρός πραγματικός.

    Φυσικά κάτι λείπει και ότι λείπει κρύβεται και ότι κρύβεται είναι η αλλη μισή αλήθεια

    Κάποιοι δεν έμαθαν απο το πάθημα του διοικητή της Μακρονήσου απο τον Κατράκη και πατούν στα ίδια χνάρια κα ιφυσικά εχουν το ίδιο τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο τον πρόλογο του Αντγου Δντού ΔΙΣ/ΓΕΣ:

    Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού με την έκδοση των Αρχείων του Εμφύλιου Πολέμου, επιχειρεί το πρώτο βήμα στην ιστορική κάλυψη της περιόδου 1944-49. Την επιλογή μας για την παρουσίαση αυτούσιων των εγγράφων των Αρχείων, υπαγόρευσε η προσπάθεια για αντικειμενική κρίση και απόλυτη τεκμηρίωση, απαλλαγμένη από κάθε σχόλιο, ώστε ο μελετητής να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Φυσικά, δεν έλειψαν οι δυσχέρειες για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Τα αρχεία της ΔΙΣ δεν καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη δράση των προσκείμενων στο ΕΑΜ Αντάρτικων Δυνάμεων κατά την περίοδο του Εμφύλιου Πολέμου. Η ΔΙΣ απευθύνθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, δυστυχώς όμως τα στοιχεία που μας παραχώρησε ήταν ιδιαίτερα περιορισμένα κι αναφέρονται μόνο σε ζητήματα οργανωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ζητηθούν τα αρχεία του αγγλικού κατοχικού στρατού και του αμερικανικού κατοχικού στρατού.

    Λές και λογικός άνθρωπος θα περίμενε να μάθει την αλήθεια απο το άβατο του περισσού ή απο αυτούς που αναφέρονται σε κουμουνιστοσυμμοριτες και που απέκτησαν την νομιμότητα χάρις τους άγγλους κατακτητές

    Μπάζει απο παντού το θέμα και μην το απλώνεις γιατί όπως σοφά έχει γράψει ο Σάββας όσο το απλώνεις δεν μαζεύεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για να μην γράφετε ανοησίες, οι 16 τόμοι είναι οι αναφορές των αξιωματικών στην περίοδο 1943-1949.
    Κάθε οργανωμένος στρατός έχει αρχεία για το τι κάνει, που το κάνει, ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
    Το ΚΚΕ λέει ότι οι Βρετανοί και Αμερικάνοι κάναν βομβαρδισμούς για πλάκα στην Ελλάδα, ωστόσο δεν μπορούν να τα στηρίξουν αυτά με βάση τα αρχεία των αντίστοιχων στρατών.
    Τα αρχεία είναι άμεσες αναφορές γεγονότων, δεν είναι γνώμες ή απόψεις για το τι έγινε, ώστε να μπορούν να αλλοιωθούν.

    Για το τι έκανε το ΚΚΕ τα αρχεία είναι μυστικά, γιατί ήταν πράκτορες των ρώσων και η ιδεολογία τους επιτρέπει το ψέμα.
    Η ιστορία της δεξιάς επίσης γράφτηκε από τους βρετανούς, φαίνεται από εκφράσεις όπως «κύκλος της φωτιάς»(Circle of Fire).

    Στην ουσία δεν έχει νόημα να μαλώνουμε για το ποια πλευρά έχει δίκαιο:
    α) Οι δεξιοί ήταν πράκτορες των Βρετανών
    β) Οι αριστεροί ήταν πράκτορες των Ρώσων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρωί-πρωί να ξεκινήσω με ένα εννοιολογικό θέμα.
    Το πιο σωστό θα ήταν να λέμε Εσωτερικός και όχι Εμφύλιος Πόλεμος.
    Δεν ήταν οι αριστεροί και το ΚΚΕ φυλές, ούτε οι δυνάμεις του κράτους άλλες φυλές.
    Να πάμε και σε άλλα τώρα.
    Δημήτρη, λες ότι οι οι μεν και οι δεν ήταν πράκτορες και καθάρισες.
    Δεν είναι έτσι.
    Από τη μια πλευρά ήταν ο εθνικός στρατός, που πολέμησε στους Βαλκανικούς και τη Μικρά Ασία και από την άλλη ήταν ένας ιδεολογικός στρατός, που δημιουργήθηκε τα χρόνια της Κατοχής, για να κάνει αντίσταση και να καταλάβει την εξουσία.
    Τα χρόνια της Αντίστασης, μέρος του εθνικού στρατού, και αναφέρομαι στους αξιωματικούς, ήταν στη Μέση Ανατολή, μέρος ήταν στα σπίτια του και ένα μέρος συμμετείχε στην αντίσταση, σε διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις.
    Ο ΕΛΑΣ και οι μηχανισμοί που τον υποστήριζαν, κατά τη διάρκεια της αντίστασης, συνεργάστηκε στενά με τους Άγγλους και υποστηρίχθηκε με κάθε τρόπο, και με χρυσές λίρες. Και αυτό έγινε γιατί οι Άγγλοι τον είχαν ανάγκη.
    Τα δύσκολα για όλους ξεκίνησαν το Δεκέμβρη του 1944, όταν από το ποιος θα επικρατούσε στην Ελλάδα, θα κρινόταν ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της χώρας.
    Τότε, σε εκείνη τη φάση, ο κύριος κορμός του εθνικού στρατού, που μέχρι τότε είχε στενή συμμαχική σχέση με τους Άγγλους, ανασυγκροτήθηκε και προσπάθησε να πάρει και πάλι τη θέση του στο κράτος.
    Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί τη θέση αυτή τη διεκδικούσε ο ΕΛΑΣ, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν.
    Εκεί γίνεται πλέον πιο ευδιάκριτος ο ρόλος των Ρώσων από τη μια πλευρά και των Άγγλων από την άλλη.
    Όμως, είναι λάθος να εξομοιώνουμε τα πράγματα και να παρουσιάζουμε τον Ελληνικό Στρατό ως πράκτορες των Άγγλων. Ο Ελληνικός Στρατός ήταν η νομιμότητα.
    Από την άλλη πλευρά, ο Δημοκρατικός Στρατός, που ήταν κατά κάποιο τρόπο η συνέχεια του ΕΛΑΣ, ήταν μια απόπειρα. Μια απόπειρα που προσπαθούσε να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη της Αντίστασης, με λάθος τρόπο. Εκεί μπορεί να αναζητήσει κανείς τις ευθύνες προσώπων που είτε επειδή αυτό επέβαλε η ιδεολογία τους είτε επειδή αυτό επέβαλε το ΚΚΣΕ, δεν σκέφθηκαν ψύχραιμα και δεν προσπάθησαν έγκαιρα να βρουν αναίμακτους τρόπους να πετύχουν τους στόχους τους.
    Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να εξομοιώνει τον Ελληνικό Στρατό με τον ΔΣΕ.
    Ο ένας ήταν η νομιμότητα και ο άλλος ήταν ένας μηχανισμός που προσπαθούσε να καταλάβει το κράτος.
    Τα περί πρακτόρων αφορούν μόνο μια μικρή μερίδα στελεχών και είναι λάθος οι γενικεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 4 Φεβρουαρίου 2012 5:10 π.μ.

    Εξαιρετικη η προσπαθεια του κ. Νακου σαν παραθεση ιστορικων γεγονοτων και αριστη η απαντηση σου Σκαλ.Τωρα οσον αφορα το τι εγινε τοτε και η ελλαδα στεναξε απο τα θυματα και την ορφανεια θα προετρεπα τους συμπατριωτες μου απλα να κρατησουν οτι θα πρεπει να ειμαστε πολυ προσεκτικοι ΟΛΟΙ ΜΑΣ στο μελλον και να μη επιτρεψωμε ξανα να θυσιαστουν τα παιδια της ελλαδας για να προχωρησουν τα παιχνιδια καποιων.και αυτο αφορα και το "τωρα" οπου καποιοι επιδιωκουν να βγαλουν παλι τον λαο μας στους δρομους και να τον θυματοποιησουν οπως σε Αιγυπτο-Λιβυη-Συρια για να επιτυχουν τα δικα τους σεναρια διακυβερνησης των λαων.Τα παθηματα να γινονται μαθηματα και οχι αιτια νεων διχασμων.Ειναι σημαντικο αυτο διοτι ο διαβολος στην αναμπουμπουλα χαιρεται και κερδιζει επανω στα σωρευμενα αθωα θυματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΩΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ=

    Α/ΓΕΑ: “Κύριοι, δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για ετοιμότητα και ο Θεός να μας βοηθήσει”…
    Πριν λίγες ώρες ενώ διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Δελαβέκουρα, γινόταν παραδεκτό ότι η Τουρκία αποτελεί κορυφαία απειλή για την ασφάλεια της χώρας και γι’αυτό «η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο την αποτρεπτική της ικανότητα, προκειμένου να διασφαλίζει την προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επικρατούσε «βαριά» ατμόσφαιρα» κατά την ενημέρωση γεω-πολιτικο-στρατιωτική κατάσταση της περιοχής μας, των πρώην Αρχηγών του ΓΕΑ από το νυν Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκη.

    «Τα πράγματα είναι δύσκολα» φέρεται να είπε ο Αρχηγός. «Δύσκολα σε όλα τα επίπεδα. Οι διαθεσιμότητες δεν είναι αυτές που θα θέλαμε (σ.σ. θα μας επιτραπεί για ευνόητους λόγους να μην μεταφέρουμε το τι ακριβώς ελέχθη, απλώς να δώσουμε περιγραφικά την όλη συζήτηση). Τα στελέχη αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με ότι αυτό συνεπάγεται στην προσήλωση στο έργο τους. Ανησυχούμε. Κάνουμε ότι μπορούμε. Και ο υπουργός κάνει ότι μπορεί, αλλά τα πράγματα πολύ φοβάμαι ότι είναι δεδομένα».
    Λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το υπουργείο Εξωτερικών, η τρόϊκα, ζητούσε να απολυθούν χιλιάδες στελέχη των Ε.Δ. «για να γίνουν οικονομίες».
    Η θανάσιμη απειλή αναγνωρίζεται ακόμα και από το ΥΠΕΞ που εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να πούμε ότι φημίζεται για την αγωνία του σε θέματα ασφάλειας της χώρας έναντι της τουρκικής απειλής, αλλά κατά τραγική ειρωνεία, ομολογείται από τον καθ’ύλην αρμόδιο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου που κάθε μέρα σχεδόν οι άνδρες του έρχονται σε επαφή με τον εχθρό, ότι «είμαστε σε οριακή κατάσταση από όλες τις απόψεις» (άλλα είπε, αλλά κωλυόμεθα…).
    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
    http://nationalpride.wordpress.com/2012/02/04/%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B1-%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1/#more-107699

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχει δίκιο ο Synekdimos. Αγόρασα πρόσφατα τόσο τους τόμους με τα αρχεία του Εμφυλίου όσο και εκείνους της Εθνικής Αντίστασης. Μάλιστα τους αγόρασα από το Γραφείο Ενημερώσεως Κοινού, που βρίσκεται δίπλα από την πύλη του ΥΠΕΘΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Dimitris D είπε... (3 Φεβρουαρίου 2012 9:32 μ.μ.):

    Στην ουσία δεν έχει νόημα να μαλώνουμε για το ποια πλευρά έχει δίκαιο:
    α) Οι δεξιοί ήταν πράκτορες των Βρετανών
    β) Οι αριστεροί ήταν πράκτορες των Ρώσων.

    Τότε ρε παιδιά το περιβόητο χαρτάκι που – λένε ότι - έδωσε χαμογελαστά και με το πούρο στο στόμα ο Τσώρτσιλ στον μουστάκια Στάλιν, στη Διάσκεψη της Γιάλτας (;) που έγραφε για την Ελλάδα:

    α) 90% επιρροή των Βρετανών
    β) 10% επιρροή των Σοβιετικών

    δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο στη μετέπειτα πορεία μας, σαν χώρας που ήταν με το μέρος των νικητών του Β’ ΠΠ κι είχε … δικαίωμα στα λάφυρα; Αν είχαν ήδη οι Μεγάλοι αποφασίσει έτσι για το μοίρασμα του Κόσμου, τότε γιατί εμείς οι μαλάκες ματώσαμε στον Εσωτερικό Πόλεμο (1944-1949) και σαν "γνήσιοι" Έλληνες εξακολουθούμε και σήμερα να ματώνουμε διαφορετικά; Πότε επιτέλους θα βάλουμε μυαλό … με τα αδιάκοπα bla bla bla;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ απο τα λίγα που ξέρω είναι ότι αυτός ο εσωτερικός πόλεμος όπως πολύ σωστά έγραψε ο Σάββας,ήταν και είναι η μεγαλύτερη Εθνική Ντροπή.

    Νομιμοποιημένη ή όχι η κάθε πλευρά δεν είχε κανένα απολύτως δικαίωμα να κάνει αυτά που έκανε,και οι δύο πλευρές όφειλαν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να βρούν διέξοδο.

    Καμία δύναμη δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να σφάζει συνέλληνες,στα μάτια τα δικά μου και οι δύο πλευρές ήταν απαράδεκτες.

    Η ζημία που προκάλεσαν στην Πατρίδα ήταν τεράστια,και το κόστος το πληρώνουμε μέχρι και σήμερα.

    Οι πρακτικές που χρησιμοποίησαν ήταν άθλιες απο κάθε άποψη,απαράδεκτες.

    Δεν νοιώθω την παραμικρή ανάγκη να πάρω το μέρος κάποιας πλευράς,αλλά οι νομιμοποιημένοι θα μπορούσαν κάλιστα να αφήσουν τον Ελληνικό λαό να ψηφίσει αν θέλει κομουνισμό,είμαι σίγουρος ότι το θέμα θα είχε τελειώσει μιας και ο κομουνισμός δεν είχε ελπίδες στην Ελλάδα.

    Σφαγείς και στις δύο πλευρές,χάραξαν πληγές στην Ελλάδα που μέχρι και σήμερα δεν επουλώθηκαν.

    Οι πληγές του παρελθόντος είναι σε μεγάλο βαθμό τα αίτια της μετέπειτα συμπεριφοράς του Ελληνικού λαού αλλά και της πορείας της Ελληνικής πολιτικής.

    Όσο επιτρέπουμε ξένους παράγοντες να εμπλέκονται στα του οίκου μας,ο οίκος μας προκοπή δεν θα γνωρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για καποιους που λενε τη λεξη συμμοριτοπολεμος και οχι εμφυλιος.το σεμπτεβριο του 44 ο στρατος μονο του ελας αριθμουσε γυρω στις 50.000 χωρις το αριθμο αθηνας λεσβου μυτιλινης.(επισημα αρχεια κκε)
    το 70%του ελληνικου λαου διακοιτο φιλικα και συμετειχε στις γραμμες του εαμ-ελας.ο ανθος της νεολαιας αντρες και γυναικες.μονο με συμμορια δεν μοιαζει.δηλαδη στην ουσια ειχαν την εξουσια. Αν ειχαν σκοπο μονο την εξουσια τοτε γιατι παρεδωσαν τα οπλα στη βαρκιζα?.στην μαχη της αθηνας ειχαν χιλιαδες στρατιωτες λιγο εξω απο την αθηνα,δεν τους χρησημοποιησαν μονο ο εφεδρικος ελας πηρε μερος θα την κατελαμβαναν ανετα αν ηθελαν και την αθηνα και την εξουσια.Αν παλι ηταν πρακτορες των ρωσων γιατι δεν πειθαρχεισαν στην αποφαση της γιαλτας που ο σταλιν αφηνε το κουμαντο της ελλαδας στους αγγλους.?Διαβαζω τωρα στα αρχεια του στρατου τα απελπισμενα διαβηματα για το αφοπλισμο των προδοτικων ταγματων ασφαλειας(εξοπλισμενα τμηματα υπαγομενα στην γερμανικη διοικηση συμετεχοντα και στις σφαγες καλαβρυτων διστομου και αλλου)Στα γερμανικα στρατιωτικα αρχεια αμα διαβασεις φενεται καθαρα ποιοι εινε με τους γερμανους και ποιοι ηταν οι πατριωτες.Φωτια και τσεκουρι ελεγαν οι αγωνιστες του 21 στους προσκυνημενους.και στην περιπτωση αυτη προσκυνημενοι ηταν οι συνεργατες των γερμανων (ταγματα ασφαλειας,οργανωσεις χ κλπ)
    και τελέιωνοντας για την λεξη προδοσια στις μαχες πηραν μερος αντιπαλοι, εθνικος στρατος (απων στην κατοχη της ελλαδας ,ηταν στη μεση ανατολη)αγγλικος στρατος,αμερικανοι συμβουλοι(χρησιμοποιηση βομβων ναπαλμ)προδοτικα ταγματα ασφαλειας με ολά τα στρατιωτικα μεσα πυροβολικο,αεροπορια τεθωρακισμενα εναντια σε ελληνες ανταρτες στην ουσια ελαφρως εξοπλισμενους.Τελος ο αρρωστημενος εθνικιστικος αντικομουνισμος εφερε το χασιμο μικρας ασιας -κυπρου-το πουλημα της βορειου ηπειρου,και κανοντας γαργαρα οταν ο τιτο ανακυρηξε ψευτομακεδονικο κρατος επειδη ο τιτο πηγε κοντρα στο συμφωνο της βαρσοβιας.(εδω και το κκε εκανε λαθος πολιτικης εκτιμησης το διωρθωσε ομως μετα.Λαθη πολιτικα οσοι εμπλεκοντε ιστορικα εχουν κανει ολοι δεν θα παμε μπροστα ομως αν αναγνωριζουμε λαθη μονοπλευρα.Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΕΡΧΟΝΤΕ ΔΥΣΚΟΛΕς ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕς ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙς ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥς ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 4 Φεβρουαρίου 2012 1:30 μ.μ.(Χρηστος)

    Μπραβο.

    Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΕΡΧΟΝΤΕ ΔΥΣΚΟΛΕς ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΣΕ ΟΛΕς ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙς ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥς ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.( vasilis.p)

    Μπραβο και σε εσενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. sterg,δεν χρειάζεται μπράβο,θεωρώ αδιανόητο ότι ως λαός δεν έχουμε καταδικάσει ακόμη τον εσωτερικό πόλεμο,και κάνουμε το λάθος να πάρουμε το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς.

    Τα κομματικά,τον εσωτερικό πόλεμο και τον παρεμβατισμό των ξένων τα θεωρώ βαρίδια για την ανάπτυξη του Έθνους,όχι οικονομική ανάπτυξη αλλά γενική,προκοπή.

    Όλως τυχαίως βέβαια,πίσω απο κάθε πληγή της Ελλάδας βρίσκουμε και κάτι ''φίλους'' και σύμμαχους'' της Ελλάδας κρυμένους πίσω απο την κουρτίνα.

    Έχουμε την τύχη και την ευλογία να έχουμε ένα συμπαγές εθνοτικά κράτος,είναι εύκολο λοιπόν να αφήσουμε ότι μας χωρίζει και να κοιτάξουμε σοβαρά,πάρα πολύ σοβαρά,όσα μας ενώνουν.

    Στην κρίση που βιώνουμε ο εχθρός είναι ένας στο εσωτερικό,ο μηχανισμός που εξασφαλίζει ότι οι Έλληνες δεν θα ενωθούν,τα κόμματα,οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι των ξένων συμφερόντων στη χώρα μας,αποδεδειγμένα πλέον.

    Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε και να εξουδετερώσουμε τον μηχανισμό αυτό,είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα πολύ καλύτερα για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νομίζω ότι ο Σάββας προσπάθησε αντικειμενικά να θέσει το ζήτημα και θάλεγα τελεία και παύλα. Όμως έχει κάποια σημασία γιατί σήμερα βγαίνουν από το ΓΕΣ τα αρχεία του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια περίεργη ανακοίνωση εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για τους υπηκόους των ΗΠΑ που βρίσκονται στην πρωτεύουσα.
    Η ανακοίνωση κάνει λόγο για ενδεχόμενα επεισόδια που μπορεί να προκληθούν από ομάδες αντιεξουσιαστών και γι’ αυτό καλό θα ήταν να απομακρυνθούν από το κέντρο της πόλης.
    Στο κείμενο μάλιστα γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στο Μοναστηράκι και τη γύρω περιοχή ενώ πιθανή εστία «φωτιάς» θεωρείται η εκδήλωση της αναρχικής συλλογικότητας -όπως αναφέρεται- «Κύκλος της φωτιάς».
    Από την ελληνική αστυνομία πάντως δεν είχε εκδοθεί η παραμικρή ανακοίνωση, γεγονός που εύλογα σε κάνει να αναρωτηθείς αν οι Αμερικανοί ήξεραν «κάτι» παραπάνω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν υπήρχε εθνικός στρατός απλά γιατί δεν υπήρχε Ελληνική νόμιμη Κυβέρνηση.Τρείς κυβερνήσεις είχε η Ελλάδα ταυτόχρονα του Βουνού του Καιρου και των Αθηνων και οι τρείς στερούνταν κάθε νομιμότητας για διαφορετικούς λόγους.Ο λεγόμενος εθνικός στρατός είχε στην σύνθεση του μέλγ της οργάνωσης Χ , την οργάνωση ΜΑΥ και μέλη των ταγμάτων ασφαλείας λειτουργησε δε και ως καθαρτήριο για καθε λακέ των Γερμανών

    Υπήρξε συνεργασία ΕΛΑΣ-Αγγλων σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε όλον τον Ελλαδικό χώρο.Παραδειγμα ο Γυφτοδήμος και ο Χιλς.Η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ της τότε εποχής εξυπηρετούσε τα γεωπολιτικά συμφέροντα και των Αγγλων

    Ο εμφύλιος δεν ξεκίνησε για να καταλάβει το ΚΚΕ την εξουσία αποτέλεσε αντιπερισπασμό των Ρώσων για να πράξουν όσα έπραξαν στην Ανατολική Ευρώπη

    Το ΚΚΕ (ηγετικός μηχανισμός) έκανε πόλεμο όταν έπρεπε να κάνει εκλογές και ζητούσε εκλογές όταν έπρεπε να κάνει πόλεμο ο νοων νοείτω γιατί.

    Ο Αγγλικός στρατός σύμφωνα με τις διαταγές Τσώρτσιλ συμπεριφερόταν ως σε κατοχικη χώρα είχε περιβληθεί δε η αγγλική παρέμβαση με τις συμφωνίες Καζερτας Λιβάνου
    και Βάρκιζας με ην νομιμότητα που της έλειπε

    Για την παρουσία των Αμερικανών
    ας μας πούν απο ποτέ η Ελλάδα είχε Ναπάλμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΚΡΙΤΑ συμφωνω στα περισοτερα απο αυτα που γραφεις σε αλλα οχι αλλα δεν εινε του παροντος.Για πρωτη φορα στην παγοσμια πολεμικη ιστορια οι βομβες ναπαλμ χρησιμοποιηθηκανε στο γραμμο και στο βιτσι.ειδα σε ντοκυματερ στην ερτ τους αμερικανους συμβουλουσ (δεν ενθυμουμε τωρα τα ονοματα τους )να ζητουν τη χρησιμοποιηση τους .ορισμενοι αξιωματικοι στην αρχη αρνηθηκαν.Στην ταινια ψυχη βαθεια αναφερεται στο γεγονος αυτο ρωτησαν το σκηνοθετη και ειπε οτι το διασταυρωσε και απο αξιωματικους του εθνικου στρατου και απο ανταρτεσ που συμετειχαν στη μαχη.αμερικανικο πενταγωνο κειμενο Government Documents Division, Harvard College Library (“Πρότζεκτ Νο AU-411-62-ASI The Employment of Airpower in the Greek Guerilla War, 1947-1949, By Concepts Division Aerospace Studies Institute”).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ακομα αλλες πηγες Flintham, V. (1990) Air Wars and Aircraft: A Detailed Record of Air Combat, 1945 to the Present. Facts on File. ISBN 0816023565 - 1990, που αναφέρεται στην χρήση των βομβών αυτών στον εληνικο εμφυλιο .ΤΑ αεροσκάφη εινε τα SB2C-5 Helldivers τα οποία κυρίως προκάλεσαν την απίστευτης αυτής αγριότητας ανθρωποθυσία - φέροντας μάλιστα τον τίτλο ΦΛΟΓΑ ως απίστευτο κωδικό των σχετικών επιχειρήσεων του έτους 1949! ‘’Έκθεσις της Πολεμικής Ιστορίας των Ελλήνων’’, έκδοση του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων του έτους 1970! Στην 716 σελ. του 2ου τόμου, όπου κλείνεται η σύντομη αναφορά της συμβολής της αεροπορίας στον συμμοριτοπόλεμο (sic) ενώ δεν γίνεται ειδική αναφορά στο είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν παρά μόνο στο είδος των μέσων και στον υπηρεσιακό σχεδιασμό τους (Μοίρες - αεροπλάνα - αεροδρόμια) χρησιμοποιήθηκε μαζί με άλλες φωτογραφία αεροσκαφών και βομβών με την εξής λεζάντα: «φόρτωσις βομβών ναπάλμ»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ακρίτα
    υπήρχαν και οι αγνοί Έλληνες αξιωματικοί, που την επόμενη των Δεκεμβριανών, εκλήθησαν να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, όπως επέβαλε ο όρκος που έδωσαν στην πατρίδα.
    Αυτοί, από τότε που απέκτησε νομιμοποιημένη κυβέρνηση η Ελλάδα, ήταν ο νόμιμος στρατός της χώρας μας.
    Όσο για τον εσωτερικό πόλεμο, πιστεύω ότι προκλήθηκε και μετά από σχεδιασμό των Άγγλων, γιατί δια του πολέμου αυτού ήθελαν να προκαλέσουν τον διχασμό και να μπορέσουν από εκεί και μετά να εφαρμόσουν ευκολότερα το διαίρει και βασίλευε.
    Επίσης, ήθελαν μέσω της εσωτερικού πολέμου να αποδυναμώσουν δραματικά το αριστερό κίνημα, αφού αν δεν γινόταν αυτό, στην ουσία δεν θα μπορούσαν να κάνουν αυτά που ήθελαν στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σάββα κάποτε έγραψα για τους καταδρομείς στην Κύπρο ότι μπορεί να αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος του Πραξικοπήματος όμως στον Πενταδάχτυλο έγραψαν Σελίδες Λαμπρότατες

    Εγραψα για την απόσυρση της μεραρχίας στην Κύπρο ότι κανείς Ελληνας αξιωματικός ή στρατιώτης δεν θα αποδεχόταν την Τουρκική παρουσία

    Αρα και υπήρχαν και υπήρξαν αγνοί Ελληνες Αξιωματικοί και Στρατιωτικοί και θα υπάρχουν

    Οι εκλογές του 1946 δεν έγιναν απλά κάτω απο καθεστώς βίας και νοθείας αλλα κατω απο καθεστως τρομοκρατίας και σε αυτό η αποχή του ΚΚΕ προσέφερε αυτό που επεδίωκε ο Αγγλικός παράγοντας

    Την αποκατάσταση της νομιμότητας ανέλαβε στην Ελλάδα μετά την Γερμανική κατοχή η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπο τον Παπανδρέου πως προέκυψε αυτή?
    Φυσικά όχι απο εκλογές αλλα ως απότοκος του καθεστώτος μεταξά και άρα χωρίς καμια νομιμότητα. Συμμετείχαν όσοι οικοποιηθηκαν τον ρόλο Ανταλκίδα

    Πρέπει να πούμε την αλήθεια με το όνομα της.Κάποιοι για να μην επικρατήσει το αριστερό κίνημα έδωσαν γή και ύδωρ και κάποιοι αντι να κοιτούν το συμφέρον της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού υπηρετούσαν πιστά τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας θυσιάζοντας το Εθνικό στο βωμό της διεθνούς σοσιαλιστικής επανάστασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ακρίτα
    το λέω παραπάνω ότι ο καταστροφικός εσωτερικός πόλεμος ήταν επιβεβλημένος για τους Άγγλους.
    Το θέμα είναι ότι και η μια και η άλλη πλευρά, ανεξάρτητα με το τί επεδίωκε, έπαιξαν στο παιχνίδι που έστρωσε κυρίως η Αγγλία και δευτερευόντως η Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.