13/2/12

Η Γερμανία εγκαταλείπει την Ελλάδα

Ελιγμοί του Βερολίνου που αποβλέπουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας παράλληλα την εικόνα της Γερμανίας.
γράφει ο Pasm.
Τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το Βερολίνο αποφάσισε να διακόψει την βοήθεια προς την Ελλάδα. Η αποτυχία της συμφωνίας σχετικά με το τελευταίο σχέδιο λιτότητας είναι απλά μια ακόμη ένδειξη που υποστηρίζει αυτήν την ιδέα. Οι πρόσφατες δηλώσεις για να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία και οι δηλώσεις της Neelie Kroes πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση.

1) Σε πολιτικό επίπεδο, το μεγάλο πρόβλημα όταν έχεις αποφασίσει να ρίξεις έναν συνέταιρο, είναι να μη περάσεις για το κάθαρμα υπηρεσίας. Μετά από όλα τα χρήματα που έχουν σπαταληθεί, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακοινώσει τρυφερά ότι αφήνει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Όχι μόνο, θα την αποδυνάμωνε πολιτικά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα βρούμε έναν τρόπο για να την αναγκάσουν να υποχωρήσει. Επίσης, αν τα πράγματα πάνε στραβά (και θα πάνε στραβά), θα χρεωθεί για την καταστροφή στα μάτια όλου του κόσμου. 
Στη τέχνη της διαπραγμάτευσης, υπάρχει μια πολύ απλή λύση για την παράκαμψη αυτής της δυσκολίας, εκφράζεις την επιθυμία σου να συνεχίσει τη σχέση βάζοντας ταυτόχρονα όρους που ο συνέταιρος δεν μπορεί παρά να αρνηθεί να τους υιοθετήσει. Με αυτόν τον τρόπο, είναι το άλλο μέρος που κάνει το αποφασιστικό βήμα και το όποιο φέρνει την ευθύνη του χωρίσματος.
Ερμηνεύω με αυτόν τον τρόπο αυτό το πρόσφατο αίτημα της Γερμανίας να θέσει υπό την εποπτεία την Ελλάδα και να αναθέσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής ευθύνης σε ειδικά διορισμένο Επίτροπο. Θα ήταν εντελώς αδύνατο για την Ελλάδα να δεχθεί αυτή τη πρόταση. Δυστυχώς για την κ. Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι εταίροι, από τους οποίους μεγάλο μέρος σύντομα θα ακολουθήσει το μονοπάτι της κρίσης στην Ελλάδα, αρνήθηκαν να εγκρίνουν μία πρόταση που θα τους επηρέαζε στο μέλλον. Αποτυχία.

2) Το επόμενο χτύπημα ήρθε από την Ολλανδία. 
Στις 7 Φεβρουαρίου, η Επίτροπος της ΕΕ κα Neelie Kroes, δήλωνε ότι «δεν θα υπήρξε κανένας θάνατος, αν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ». Την ίδια μέρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε ότι «συμφωνεί» με την κα Kroes. 
Πρόκειται ασφαλώς για ελιγμό από διατεταγμένη αποστολή από το Βερολίνο. Η Ολλανδία είναι ένα από τα τελευταία κράτη με τριπλό-Α και, όπως η Γερμανία, πρέπει να πληρώσει για όλους στην Ευρώπη. 
Λίγες ημέρες πριν από την έξοδο της κας Kroes, οι χώρες με τριπλό-Α είχαν ραντεβού στο Βερολίνο . Αναμφίβολα εκεί μοιράστηκαν οι ρόλοι. Για ακόμα μια φορά, έπρεπε να διατηρηθεί η εικόνα της Γερμανίας και έτυχε στην Ολλανδία να εκτοξεύσει το δοκιμαστικό μπαλόνι για τον έλεγχο της αντίδρασης των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν σαφώς εχθρικοί. 
Φυσικά, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πάλι ότι η θέση της Ελλάδας ήταν στην Ευρωζώνη. Αλλά και πάλι, παίζει το ρόλο του χωρίς πολλή πεποίθηση και είναι δύσκολο να τον φανταστεί κανείς να έλεγε κάτι άλλο. Για το υπόλοιπο, καμία αντίδραση. Στον πληθυσμό, από κόπωση, η πτώχευση των Ελλήνων φαίνεται να έχει γίνει πρόδηλη και κανείς δεν αγανακτεί για κάτι που φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από δύο χρόνια. Προφανώς, η κοινή γνώμη είναι ώριμη για την στάση πληρωμών.

3) Τέλος, την περασμένη νύκτα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έστειλαν πίσω τους Έλληνες σχετικά με το τελευταίο (μέχρι σήμερα) πρόγραμμα λιτότητας. Μιλάμε για την υποχρέωση της Αθήνας να ξεκαθαρίσει τους τρόπους μείωσης των εξόδων κατά 325 εκατ. ευρώ. Όταν ειπωθεί έτσι φαίνεται σημαντικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ψίχουλα. 
Το νέο σχέδιο ενίσχυσης υπό συζήτηση αφορά 130 δισ. ευρώ και η συνολική βοήθεια προς την Ελλάδα αφορά το εντυπωσιακό ποσό των 400 δις. ευρώ. 
Της απορρίψουν το σχέδιο λιτότητας για ασάφειες ενός ποσού που αντιστοιχεί σε 0,1% του συνολικού λογαριασμού! Συγκριτικά, κατά τη διάρκεια του επόμενου δημοσιονομικού ελέγχου, το Βέλγιο θα πρέπει να βρει 2,5 δις ευρώ ήτοι οκτώ φορές το ελληνικό φιλόδικο ποσό. 
Αν υπήρχε η αποφασιστικότητα να προχωρήσουν, δεν θα σταματούσαν για τέτοιο χαμηλό ποσό.
Ο στόχος είναι σαφώς να γυρεύουν απαιτήσεις σε αυτό το σημείο οι οποίες θα αναγκάσουν τους Έλληνες να υποκύψουν τελικά στις γερμανικές επιταγές.

Η απόφαση πάρθηκε, ο πληθυσμός είναι έτοιμος, και η πρόσφατη άνοδος των χρηματιστηρίων διοχετεύει μια επικίνδυνη αίσθηση εμπιστοσύνης. 
Συγκεντρώθηκαν όλα τα συστατικά για το πήδημα στο άγνωστο.
Δέστε τις ζώνες σας.



4 σχόλια:

  1. Όσοι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι χθές η Ελλάδα ''γλύτωσε'',είναι πολύ βαθιά νυχτωμένοι.

    Εάν δεν καταφέρουμε να κάνουμε πράξη όλα τα θαύματα που υποσχεθήκαμε-δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε,η Γερμανία και κάθε άλλη χώρα θα έχουν δεκάδες αφορμές για να μας τσακίσουν και να μας αφήσουν επί ξύλου κρεμάμενους.

    Έχουμε υπογράψει τη διαθήκη μας,στην οποία αφήνουμε μοναδικό κληρονόμο τον θεράπων ιατρό μας,ο οποίος μάλιστα ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας ''θανατώσει''.

    Απο εδώ και στο εξής,ελπίζουμε στον ανθρωπισμό του ιατρού,αφελές και ανόητο κατά τη γνώμη,αν όχι εγκληματικό.

    Ανά πάσα στιγμή,με την παραμικρή απόκλιση έχουν τη δυνατότητα να μας πετάξουν απο το καράβι.

    Πόνταραν ολόκληρη την Ελλάδα,τζόγαραν τα ΠΑΝΤΑ,με την υπόνοια/εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι θα εκδόσουν ευρωομόλογο.

    Τι τους θέλουμε τους εχθρούς αλήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θάθελα νάξερα τί θα ξαναψηφίσουν τον Ιούνιο οι 199 μλκβουλευτές (και μιλάω για καθαρά εγκεφαλική μλκ) και ποιά εθνοσωτηρία θα επικαλεστούν. Φτάνουμε κοντά στο να φύγουν νύχτα και τρέχοντας. Τυχεροί όσοι πηδήξουν γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστο, σημασία πάνω απ΄όλα έχει να μην κάνει κανείς το χατίρι στον εχθρό του.
    Καμιά φορά ο εχθρός είναι αυτός που φαίνεται, καμία φορά ο πραγματικός κρύβεται πίσω από τον υποφαινόμενο και τότε, τα πράγματα μπερδεύονται άσχημα.
    Είναι όλα αλήθεια που λές για τη σύμβαση, κι΄εγώ το πιστεύω.
    Ομως εφ΄όσον στενεύουν τόσο πολύ οι ξένοι τα όρια επιλογής μας, υποτίθεται ότι έχουν κάνει τα κουμάντα τους, έτσι και αλλιώς. Είναι όμως τόσο σίγουροι ότι κινούνται στο σωστό δρόμο ως προς εμάς;
    Ο έξυπνος εκεί λέει "φύλα λόγο.."
    Ασε να δούμε, έχει ο καιρός γυρίσματα...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελίνα,το χατίρι των εχθρών και όχι του εχθρού,κάναμε.

    Με τη βόμβα που έβαλαν στα θεμέλια του Ελληνικού κράτους,όλοι σχεδόν οι εχθροί κερδισμένοι θα βγούν.

    Προσωπική μου γνώμη είναι,αν και πίστευα ότι είναι επικρατούσα άποψη,ότι ΔΕΝ υπάρχει κανένας στην Ελλάδα που να έχει το Δικαίωμα,την Εξουσιοδότηση,ούτε κάν την επιλογή να διανοηθεί να παραχωρήσει αυτά που παραχώρησαν.

    Ουδείς έχει το Δικαίωμα να μετατρέψει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο.

    Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να έχει εξουσιοδότηση να καταλύσει το Ελληνικό Κράτος.

    Κανένας απο όλους αυτούς τους τραγικούς δεν είχε το Δικαίωμα να συμμετάσχει στο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς που χρησιμοποιεί ακόμη και παρακρατικούς μηχανισμούς που καίνε την Ελλάδα.

    Κανένα Δικαίωμα δεν έχουν να χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να τρομοκρατούν τον Ελληνικό λαό και να εκβιάζουν με κάθε μέσο,επιστρατεύοντας τόνους ψεμάτων και άφθονη προπαγάνδα. Με τους δήθεν αναρχικούς να συμπληρώνουν την εικόνα.

    Διεφθαρμένοι μέχρι το κόκαλο,προοπτική και ελπίδα δεν μπορούν να μας υποσχεθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.