9/4/12

Πυρηνικά του Ιράν: Το Ιράν επιβεβαιώνει την συνάντηση στην Τουρκία, και ανακοινώνει μια άλλη στη Βαγδάτη

La Croix
Το Ιράν επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η επανέναρξη των συνομιλιών με τις παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη αντίθετα με ό, τι είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα και αποκάλυψε ότι δεύτερος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί στη Βαγδάτη .

Η Τεχεράνη, αρχικά υπεύθυνη για την επιλογή της Κωνσταντινούπολης για την επανέναρξη των συνομιλιών μετά από 15 μήνες διακοπής, ξαφνικά την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί πλέον να διεξαχθεί αυτή η συνάντηση στην Τουρκία για να διαμαρτυρηθεί για την υποστήριξη της Άγκυρας προς τον στρατό της αντιπολίτευσης στη Συρία, της οποίας το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ είναι ο κύριος σύμμαχος του Ιράν στην περιοχή.

Μετά από συζητήσεις μεταξύ του ιρανού διαπραγματευτή Σαΐντ Τζαλίλι, γραμματέα του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (SNSC), και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, αποφασίστηκε ότι «ο πρώτος γύρος των συνομιλιών θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Απριλίου, και ότι ένας δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα στη Βαγδάτη», διευκρίνισε  το SNSC σε ανακοίνωση.

«Η ημερομηνία για τη συνάντηση στη Βαγδάτη θα ανακοινωθεί μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος της Αστον είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των χωρών της ομάδας 5+1 για τα πυρηνικά θα συνεχίζονταν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη αναφέρει την πιθανότητα μιας δεύτερης συνάντησης μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν αναφέρθηκε ποτέ από τους 5 +1.

Το Ιράν είχε προτείνει την περασμένη εβδομάδα η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη να γίνει προτιμότερο στη Βαγδάτη, όπου μια αντιπροσωπεία του CSSN είχε ταξιδέψει στις 3 Απριλίου για να λάβει την έγκριση των ιρακινών αρχών.

Αυτή η αλλαγή της διάθεσης στην Τεχεράνη σχετικά με τον Τούρκο γείτονά του είχε εξοργίσει την Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορώντας δημοσίως τους Ιρανούς ηγέτες ως «ανειλικρινείς».

Η Τουρκία, όπου είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία συνάντηση μεταξύ του Ιράν και των 5+1 τον Ιανουάριο του 2011, υπηρέτησε δύο χρόνια ως μεσάζων ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το ζήτημα των πυρηνικών. Έχει επίσης πάρει απόσταση από τις δυτικές κυρώσεις κατά του Ιράν, το οποίο είχε πρόσφατα παρουσιάσει την Άγκυρα ως ένα από τους προνομιούχους πολιτικούς και οικονομικούς εταίρους του.

Αλλά οι Ιρανοί αξιωματούχοι, όμως, ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένοι λόγω της διάσκεψης των «Φίλων της Συρίας» που συγκέντρωσε, το τέλος του Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, 83 χώρες που επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος στη Δαμασκό.

Η χειρονομία περιφρόνησης της Τεχεράνης ήταν επίσης συνέπεια της ανακοίνωσης από την κύρια τουρκική εταιρεία πετρελαίου ότι μειώνει κατά 20% τις εισαγωγές της ιρανικού αργού πετρελαίου για να συμμορφωθεί με το εμπάργκο που επέβαλε η Δύση εναντίον του Ιράν.

Η Τεχεράνη έχει επίσης εκφράσει αυξημένη ενόχληση κατά τις τελευταίες εβδομάδες για την κριτική της Άγκυρας ενάντια στην φιλοιρανική σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης, ενώ το Ιράν είχε βγάλει έλκος, το περασμένο φθινόπωρο, όταν η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ στο έδαφός της που ρητά το στοχεύει.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.