21/4/12

Συνάντηση ΠΓΔΜ – Αλβανίας για τη δολοφονία πέντε ατόμων στα Σκόπια

Η δολοφονία πέντε ανθρώπων, τη Μ.Πέμπτη, σε περιοχή κοντά στα Σκόπια, η οποία προκάλεσε ένταση και ανησυχία στην ΠΓΔΜ, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν σήμερα στα Σκόπια οι πρόεδροι της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι. Οι πρόεδροι των δύο χωρών, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, απηύθυναν από κοινού μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν ειρηνικά και αρμονικά και να ενεργούν και να λειτουργούν σύμφωνα με το δίκαιο και τους νόμους. «Κάθε είδους εθνικιστικά και υπερεθνικιστικά αντανακλαστικά ή οποιοδήποτε κλίμα προκατάληψης θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Μακεδόνων και Αλβανών στη Μακεδονία και τις σχέσεις στην περιοχή» σημείωσε ο κ. Τόπι.
Ο κ.Ιβάνοφ ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθούν οι δράστες της δολοφονίας, διότι, όπως σημείωσε, από τη στιγμή που αυτοί βρήκαν το θάρρος να πράξουν κάτι τέτοιο στην ΠΓΔΜ, αύριο μπορεί να κάνουν το ίδιο σε κάποιο άλλο μέρος. «Προφανώς, κάποιος δεν επιθυμεί την πρόοδο της περιοχής» συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της Αλβανίας απηύθυνε έκκληση και προς τα ΜΜΕ να μην διακινούν ανυπόστατες φήμες και εικασίες και να προβάλουν το μήνυμα της αρμονικής συνύπαρξης και της αλληλοκατανόησης. «Εσείς, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, πρέπει να απομονώσετε όλα τα κακόβουλα μηνύματα που αποστέλλονται και τα οποία έχουν εθνικιστικό υπόβαθρο, κυρίως αυτά που έρχονται από τη Σερβία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Αλβανίας.

Οι κ.κ. Ιβάνοφ και Τόπι ανέφεραν ακόμη ότι οι βαλκανικές χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και πως η ενταξιακή διαδικασία δεν έχει πισωγυρίσματα. Στο σημείο αυτό, ο κ.Τόπι εξέφρασε την υποστήριξη της Αλβανίας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι πρόεδροι των δύο χωρών εξέφρασαν ακόμη τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας και για την υλοποίηση έργων υποδομής κατά μήκος του Διαδρόμου 8.

Ο κ.Τόπι πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, η οποία, όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, συμπίπτει με την προ ημερών στυγερή δολοφονία πέντε ανθρώπων κοντά στα Σκόπια και τις ανησυχίες που προκάλεσε η πράξη αυτή σχετικά με την πορεία των διεθνοτικών σχέσεων στην ΠΓΔΜ.

Τα θύματα της δολοφονίας ήταν πέντε Σλαβομακεδόνες πολίτες, οι οποίοι είχαν πάει για ψάρεμα σε τεχνητή λίμνη κοντά στα Σκόπια. Αρκετοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι στόχος της άγριας αυτής δολοφονίας ήταν η αναζωπύρωση των εθνοτικών εντάσεων στην ΠΓΔΜ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η δολοφονία πέντε ανθρώπων είχε διεθνοτικό υπόβαθρο και οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν απευθύνει επανειλημμένως εκκλήσεις να μην διαδίδονται αβάσιμοι ισχυρισμοί που μπορούν να υπονομεύσουν τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε σήμερα ότι οι διωκτικές αρχές της χώρας εργάζονται ακατάπαυστα για την εξιχνίαση της δολοφονίας αυτής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αστυνομία θα εντοπίσει και θα συλλάβει τους δράστες της δολοφονίας. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.